adele nicoll
29/03/2024
ΣΤΙΒΟΣ

Αντέλ Νίκολ: Ισορροπώντας ανάμεσα σε έλκηθρο και σφαιροβολία, με στόχο το “νταμπλ” στους Ολυμπιακούς

Πηνελόπη Γκιώνη

Η Αντέλ Νίκολ είναι Βρετανίδα πρωταθλήτρια στη σφαιροβολία το 2022 και το 2023, αφού αγωνίστηκε στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα μπόμπσλεϊ (αγωνιστικού έλκηθρου) του 2023. Ήταν μία από τους Olympian στους Χειμερινούς Αγώνες του Πεκίνου το 2022 και τώρα στοχεύει να γίνει και μία από αυτούς που θα βρεθούν στο Παρίσι 2024.

«Δεν πρέπει ποτέ να τα παρατάτε», δήλωσε η Βρετανίδα αθλήτρια Αντέλ Νίκολ, στο insidethegames, η οποία δεν παρατάει το όνειρό της να αγωνιστεί ξανά σε Ολυμπιακούς Αγώνες, δύο χρόνια μετά την προηγούμενη συμμετοχή της. Και μπορεί αυτό να ακούγεται λάθος, καθώς η Ολυμπιάδα είναι τέσσερα χρόνια και όχι δύο, όμως η Νίκολ δεν μιλάει για δύο Θερινούς Ολυμπιακούς… Μετά τη συμμετοχή της στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου το 2022, στοχεύει στους Θερινούς Ολυμπιακούς του Παρισιού το 2024.

Η δική της δεν είναι μια συνηθισμένη περίπτωση καθώς είναι αρκετά ασυνήθιστο για έναν αθλητή να προκρίνεται ταυτόχρονα για τους θερινούς και τους χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες. Η Βρετανίδα πέτυχε αυτό το κατόρθωμα φέτος αφού είχε διανύσει πολύ δρόμο από το να είναι "λυπημένη" και "αρκετά χαμένη" το 2020, μέχρι να έχει πραγματικές πιθανότητες να πετύχει αυτό το σπάνιο κατόρθωμα.

Η Νικόλ ήταν πρωταθλήτρια Βρετανίας στη σφαιροβολία το 2022 και το 2023 και σε πλήρη αντίθεση με αυτό το αγώνισμα, αγωνίστηκε φέτος στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα μπόμπσλεϊ (αγωνιστικό έλκηθρο): «Σκέφτομαι πόσο μακριά έχω φτάσει από το 2020 μέχρ σήμεραι. Η ζωή μου έχει αλλάξει εντελώς», δήλωσε στο AFP από τη Γερμανία και συνέχισε: «Θυμάμαι όταν ήμουν εννέα ετών, έγραψα τί ήθελα να γίνω μέχρι το 2020 και το έβαλα σε έναν φάκελο. Τον άνοιξα ενώ καθάριζα το σπίτι μου κατά τη διάρκεια του lockdown λόγω της πανδημίας και ήμουν πολύ, πολύ λυπημένη γιατί ο στόχος ήταν να γίνω επαγγελματίας αθλήτρια. Συνειδητοποίησα ότι είχα απογοητεύσει τον νεότερο εαυτό μου και αυτό μου έδωσε το λάκτισμα που χρειαζόμουν για να πραγματοποιήσω το παιδικό μου όνειρο».

Επέστρεψε πιο δυνατή, μετά τα δύσκολα χρόνια πριν και κατά τη διάρκεια της πανδημίας, μεταξύ 2019 και 2021 ωστόσο, το μπόμπσλεϊ ήρθε σχεδόν τυχαία μετά από ένα μήνυμα μιας από τις σημερινές συναθλήτριές της: «Έχεις δοκιμάσει ποτέ το bobsleighing; Είδα το βίντεο της προπόνησής σου και φαίνεσαι πολύ δυνατή», της έγραφε η Μίκα ΜακΝίλ Instagram. Η Νίκολ δεν δίστασε, μπήκε στο κόλπο, αλλά μόνο αφού έχασε σχεδόν 20 κιλά. Ακούγεται σαν κάτι βγαλμένο από ταινία αλλά πραγματικά λίγο καιρό αργότερα οι δυο τους τερμάτισαν δεύτερες σε αγώνα του Παγκοσμίου Κυπέλλου μόλις στη δεύτερη κοινή συμμετοχή τους. Μάλιστα, ήταν η πρώτη φορά που Βρετανίδες βρέθηκαν στο βάθρο τα τελευταία 13 χρόνια.

Τώρα, προσπαθεί να ισορροπήσει ανάμεσα σε χιόνι, έλκηθρο και χειμερινούς Ολυμπιακούς και στη σφαιροβολία, τα στάδια και τους θερινούς Ολυμπιακούς αφού ο νέος της στόχος είναι να μπορέσει να βρεθεί ανάμεσα στις πρωταθλήτριες της σφαιροβολίας στους ερχόμενους Ολυμπιακούς του 2024. Αν το καταφέρει, θα γίνει μία από τις λίγες που πετυχαίνουν κάτι τέτοιο.

Ακολούθησε το GWomen στο instagram

Στείλε μας νέα, ιδέες, προτάσεις, απορίες για τον γυναικείο αθλητισμό στο [email protected]