volha_mazuronak
19/03/2024
ΣΤΙΒΟΣ

Βόλια Μαζουρόνακ: Κυνηγώντας το δικαίωμά της να αγωνίζεται ξανά

Πηνελόπη Γκιώνη

Κυνηγημένη από τη Λευκορωσία, στην προσπάθειά της να ανακτήσει ξανά το δικαίωμα να κάνει αυτό που αγαπά, η πρωταθλήτρια Ευρώπης Βόλια Μαζουρόνακ βρίσκει τα πατήματά της στις ΗΠΑ

Η τελευταία φορά που η Βόλια Μαζουρόνακ συμμετείχε σε μαραθώνιο μεγάλης διοργάνωσης ήταν το 2021, όταν στις 7 Αυγούστου έκανε μία εξαιρετική εμφάνιση στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο που είχε καταλάβει την πέμπτη θέση με 2:29.06. Το γεμάτο αίματά πρόσωπό της και τα ματωμένα χέρια της στον μαραθώνιο του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος του 2018, όπου μάλιστα είχε πάρει και δύο λάθος στροφές αλλά και πάλι είχε καταφέρει να νικήσει, έχει μείνει ανεξίτηλο στη μνήμη των φιλάθλων και υπάρχει για να μας θυμίζει πως είναι μία πραγματική μαχήτρια η οποία σήμερα μάχεται για τα βασικά.

Η υποστήριξη του προέδρου της Λευκορωσίας, Αλεξάντερ Λουκασένκο, έχει οδηγήσει τους αθλητές και τις αθλήτριες της χώρας να είναι εγκλωβισμένοι και να παραμένουν εκτός διεθνών διοργανώσεων. Ορισμένοι έχουν δεχθεί αυτή τη συνθήκη αφού προκειμένου να μην πάνε κόντρα στην πατρίδα τους, έχουν σχεδόν συμφωνήσει με τη στάση του Λουκασένκο. Άλλοι, δεν μπόρεσαν ποτέ να αποδεχθούν πως το εθνόσημο στέκεται εμπόδιο στην καριέρα τους. Μία από τους «άλλους» είναι η Βόλια Μαζουρόνακ.

Μετά τις εθνικές εκλογές της χώρας της το 2020, η Βόλια Μαζουρόνακ (αποκαλείται Όλκγα από τους αγγλόφωνους) ενώθηκε με άλλους 350 περίπου αθλητές και υπέγραψε ανοιχτή επιστολή διαμαρτυρίας κατά της εκλογικής νοθείας που διατήρησε την κυβέρνηση του Αλεξάντερ Λουκασένκο στην εξουσία για έκτη τετραετία. Η θεωρούμενη εκλογική απάτη οδήγησε σε τεράστιες εθνικές διαδηλώσεις από τον Αύγουστο έως τον Οκτώβριο του 2020 και στη συνέχεια σε βίαιη καταστολή αυτών των διαδηλώσεων από την κυβέρνηση Λουκασένκο.

Μέχρι το τέλος του 2021, η ελπίδα για μια διαμαρτυρία που θα είχε πραγματικό αποτέλεσμα είχε εξαλειφθεί. Όταν, τον Φεβρουάριο του 2022, ο Λουκασένκο υποστήριξε τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, η Μαζουρόνακ συμμετείχε σε νέες διαμαρτυρίες υποβλήθηκε σε καταστολή από τις αρχές του έθνους της και δεν ήταν σε θέση να προπονηθεί ή να αγωνιστεί, καθώς η πλειοψηφία των διεθνών διοργανώσεων ακολουθούσαν αυστηρά την απαγόρευση της World Athletics.

Κατά συνέπεια, η δρομέας αναγκάστηκε να προσπαθήσει να εγκαταλείψει τη χώρα με τον έφηβο γιο της, Ντένις, για να βρει ένα ασφαλές καταφύγιο. Χρειάστηκε να φτάσει μέχρι το καλοκαίρι του 2023 για να πάρει την άδεια να μετεγκατασταθεί στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής και τον Σεπτέμβριο του 2023 οι δυο τους εγκαταστάθηκαν στο Ιρβάιν της Καλιφόρνια, όπου κατάφερε να αποκτήσει την ιδιότητα του μέλους στην αμερικανική ομοσπονδία στίβου.

Λίγους μήνες μετά, φτάνοντας στο σήμερα, κατάφερε να πάρει το δικαίωμα να αγωνιστεί σε έναν μαραθώνιο στο Λος Άντζελες και να επιστρέψει και πάλι στους αγώνες.

«Το ξεκίνημά μου στην Αμερική έγινε με αρκετή μοναξιά. Ακόμα ψάχνω για μια ομάδα. Δεν έχω μάνατζερ ή προπονητή», δήλωσε η Μαζουρόνακ στο tonireavis.com και συνέχισε, σχετικά με τον αγώνα που θα έδινε για πρώτη φορά μετά από δυόμιση χρόνια: «Είμαι πολύ ευγνώμων στον Μαραθώνιο του Λος Άντζελες για την ευκαιρία που μου έδωσε να επιστρέψω στην αγαπημένη μου δουλειά. Είχα μια παραγωγική προπόνηση πέντε εβδομάδων στην Κένυα και νομίζω ότι είμαι σε καλή κατάσταση».

Η ίδια τερμάτισε σε 2:25.49 και κατέλαβε τη δεύτερη θέση. Το μέλλον της είναι αβέβαιο και κανείς δεν γνωρίζει αν θα μπορεί να συνεχίσει να αγωνίζεται ή αν θα αλλάξει υπηκοότητα για να βρεθεί και πάλι στις μεγάλες διοργανώσεις. Όμως, το σίγουρο είναι πως η ζωή της αρχίζει πάλι να μοιάζει με πριν.

Ακολούθησε το GWomen στο instagram

Στείλε μας νέα, ιδέες, προτάσεις, απορίες για τον γυναικείο αθλητισμό στο [email protected]