laura_kenny_1243

Ποδηλασία: Η χρυσή Ολυμπιονίκης Λόρα Κένι αποσύρεται από την ενεργό δράση

Πηνελόπη Γκιώνη

Η πιο πετυχημένη Βρετανίδα αθλήτρια που έχει περάσει ποτέ, η Λόρα Κένι, ανακοίνωσε πως αποσύρεται από την ενεργό δράση και αφήνει τα μετάλλια από το Παρίσι 2024 για το νέο αίμα.

Η 31χρονη πρωταθλήτρια της ποδηλασίας, Λόρα Κένι, που έχει κατακτήσει πέντε χρυσά Ολυμπιακά μετάλλια και επτά τίτλους στο Παγκόσμια πρωταθλήματα είπε το αντίο της στα ποδηλατοδρόμια και τους αγώνες.

Η Βρετανίδα πρωταθλήτρια είχε στόχο της να βρεθεί για μία ακόμη φορά σε Ολυμπιακούς Αγώνες, έχοντας βάλει πλώρη για το Παρίσι 2024, όμως το περασμένο καλοκαίρι έφερε στον κόσμο το δεύτερο παιδί της γεγονός που την έκανε να αλλάξει την απόφασή της.

«Πάντα ήξερα βαθιά μέσα μου ότι θα γνώριζα πότε θα ήταν η κατάλληλη στιγμή για να σταματήσω. Πέρασα μία φοβερή εμπειρία όμως τώρα είναι η ώρα να αφήσω στην άκρη το ποδήλατο», δήλωσε η Κένι σε συνέντευξη στο BBC Breakfast και συνέχισε: «Το σκέφτομαι εδώ και λίγο καιρό, οι θυσίες του να αφήνεις τα παιδιά και την οικογένειά σου στο σπίτι είναι πραγματικά πολύ μεγάλες και είναι μια μεγάλη απόφαση που πρέπει να πάρεις. Όλο και περισσότερο, δυσκολευόμουν να το κάνω αυτό. Όλο και περισσότεροι άνθρωποι με ρωτούσαν τί αγώνες έκανα, σε τί προπονητικά καμπ πήγαινα… αλλά τελικά δεν ήθελα να πηγαίνω σε αυτά. Ήξερα από τη στιγμή που είχα αυτά τα συναισθήματα. Μόλις είπα στον Τζέις (σ.σ. Τζέισον Κένι, σύζυγός της και Ολυμπιονίκης της ποδηλασίας) πως δεν νομίζω ότι θέλω να κάνω πια ποδήλατο, άρχισα να νιώθω ανακούφιση».

Η Κένι γέννησε τον πρώτο της γιο το 2017 και έπειτα επέστρεψε στην ποδηλασία, θέλοντας να αποδείξει ότι οι αθλήτριες μπορούν να συνδυάσουν τις απαιτήσεις του αθλητισμού με τη μητρότητα. Μετά από μια αποβολή στα τέλη του 2021 και μια έκτοπη εγκυμοσύνη λίγους μήνες αργότερα, καλωσόρισε και τον δεύτερο γιό της το 2023. Στο μεσοδιάστημα κατέκτησε εννιά μετάλλια σε Παγκόσμια κύπελλα και δύο Ολυμπιακά μετάλλια στο Τόκιο 2020, ένα χρυσό και ένα ασημένιο.

Οι ερχόμενοι Ολυμπιακοί ήταν αρχικά μέσα στο πλάνο της όμως το να βρίσκεται με την οικογένειά της ήταν πιο σημαντικό: «Είχα αυτά τα διστακτικά συναισθήματα. Το να πάω να κερδίσω άλλο ένα χρυσό μετάλλιο, όσο κι αν θα ήθελα να το κάνω, δεν μου έδινε πια την ενέργεια που ήθελα, απλά δεν μου την έδινε. Δεν σκεφτόμουν ότι θέλω πραγματικά να συνεχίσω και να κερδίσω ένα ακόμα μετάλλιο. Σκεφτόμουν ότι θέλω πραγματικά να μείνω στο σπίτι με τα παιδιά», εξήγησε.

Η λαμπρή καριέρα της Λόρα Κένι

Ήδη τρεις φορές Παγκόσμια πρωταθλήτρια μέχρι τότε, η Κένι εισέβαλε στη συνείδηση του κοινού κατακτώντας το χρυσό στο όμνιουμ γυναικών και στην ομαδική καταδίωξη στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου το 2012. Η Κένι δήλωσε ότι αυτό ήταν το "απόλυτο αποκορύφωμα" της καριέρας της, ενώ οι Αγώνες του 2012 αποτέλεσαν την περίοδο που άλλαξαν τη ζωή της.

«Ποτέ δεν πίστευα ότι θα πήγαινα σε Αγώνες στην πατρίδα μου, πόσο μάλλον να κατακτήσω δύο χρυσά μετάλλια. Όταν κοιτάζω πίσω, σκέφτομαι 'ουάου, αυτές οι δύο εβδομάδες άλλαξαν πραγματικά τη ζωή μου», λέει για τότε.

Τέσσερα χρόνια αργότερα, στους Ολυμπιακούς του Ρίο, επανέλαβε το νταμπλ του όμνιουμ και της ομαδικής καταδίωξης, και έγινε η πρώτη Βρετανίδα που κατακτά τέσσερα Ολυμπιακά χρυσά.

Στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο η Κένι πήρε το αργυρό μετάλλιο στην ομαδική καταδίωξη, πριν γίνει μαζί με την Κέιτι Άρτσιμπαλντ οι πρώτες χρυσές Ολυμπιονίκες στο μάντισον γυναικών. Εκείνο το καλοκαίρι έγινε η πρώτη Βρετανίδα που πήρε χρυσό μετάλλιο σε τρεις διαδοχικούς Ολυμπιακούς Αγώνες και, παράλληλα, η πιο επιτυχημένη πρωταθλήτρια της ποδηλασίας στην ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων.

Η ίδια είναι επίσης επτά φορές Παγκόσμια πρωταθλήτρια, 14 φορές πρωταθλήτρια Ευρώπης και έχει συνολικά 34 μετάλλια από διεθνείς διοργανώσεις.

Ακολούθησε το GWomen στο instagram

Στείλε μας νέα, ιδέες, προτάσεις, απορίες για τον γυναικείο αθλητισμό στο [email protected]