lavda-kola beach volley

Λάβδα και Κόλα στο GWomen: «Γνωριστήκαμε λόγω του μπιτς βόλεϊ, φοβερό συναίσθημα η κατάκτηση των 3 χρυσών σε Masters» (vids)

Φώτης Καρακούσης

Η Ευανθία Λάβδα και Αντιόλ Κόλα μιλάνε στο GWomen για την φετινή χρονιά στο μπιτς βόλεϊ, ένα άθλημα που τους έφερε κοντά, ενώ δεν κρύβουν πως περισσότερο αγχώνονται όταν βλέπει ο ένας τον άλλον να παίζει, παρά όταν παίζουν οι ίδιοι.

Ένα από τα ζευγάρια του μπιτς βόλεϊ που έκανε αίσθηση την φετινή χρονιά ήταν αυτό της Ευανθίας Λάβδα και του Αντιόλ Κόλα.

Όπως καταλαβαίνετε μιλάμε για κανονικό ζευγάρι και όχι αθλητικό, με δύο παιδιά που φέτος κατάφεραν με την συμπαίκτρια και συμπαίκτη (της και του) να κατακτήσουν το χρυσό στην Πλατεία Αριστοτέλους και Πλατεία Συντάγματος (Αντιόλ μαζί με Στέλιο Τζιουμάκα) και Πλατεία Δημοκρατίας στη Ξάνθη (η Ευανθία μαζί με την Ιφιγένεια Σαμπάτη). Στον τελικό του Αγίου Νικολάου κατάφεραν να τερματίσουν στην 4η θέση, σε ένα ακόμα τουρνουά που και οι δύο το έζησαν στα κόκκινα, όχι για τους ίδιους, αλλά ο ένας για τον άλλο.

Η αρχηγός του Απολλώνιου που φέτος επιστρέφει στην Volley League και ο Κρητικός σόουμαν του μπιτς βόλεϊ μιλάνε στο GWomen για τον έρωτά τους, το πως γνωρίστηκαν αλλά φυσικά και για τον «βασιλιά του καλοκαιριού». Στέκονται στο ότι φέτος έγινε ακόμα μεγαλύτερο βήμα για το μπιτς βόλεϊ, ενώ η Ευανθία δεν κρύβει πως όνειρό της είναι να καταφέρει να κατακτήσει και ένα πρωτάθλημα στην σάλα.

Πως γνωριστήκατε και κυρίως ποιος έκανε την πρώτη κίνηση και πως;

Ευανθία: «Με τον Αντιόλ γνωριστήκαμε πέρσι αφού κατέβηκα για πρώτη φορά στο πανελλήνιο Πρωτάθλημα beach volley που έπαιζε με τον φίλο μας τον Σταύρο αλλά δεν είχαμε και πολλές επαφές. Λέγαμε τα απολύτως τυπικά και αν. Ήρθαμε πιο κοντά και γνωριστήκαμε καλύτερα φέτος τον Οκτώβρη στα γενέθλια του Σταύρου. Για εμένα ήταν ένας κεραυνοβόλος έρωτας χωρίς καν να το περιμένω, είδα έναν άλλον Αντιόλ από αυτόν που έβλεπα στα γήπεδα».

Αντιόλ: «Εκείνη την περίοδο ήμουν φαντάρος και είχε γενέθλια ο Σταύρος, θα έκανε παρτάκι την μέρα αυτή, εγώ είχα υπηρεσία και με το που την τελείωσα πήγα στο πάρτι εκεί ήρθαμε λίγο πιο κοντά με την Ευανθία, παίχτηκαν πολλές ματιές σε ότι έλεγα «αστείο» γελούσε με το χαρακτηριστικό της γέλιο ενώ δεν ήταν αστεία (γελάει) θα έλεγα πως μαζί κάναμε την πρώτη κίνηση».

lavda kola beach volley

photo credits: Matthew Miller

Τι σου αρέσει περισσότερο στην Ευανθία και τι στον Αντιόλ;

Ευανθία: «Στον Αντιόλ αυτό που μου αρέσει περισσότερο και που με κέρδισε σε αυτόν είναι ότι έχει ευαισθησίες χωρίς να το δείχνει ιδιαίτερα και ότι για αυτούς που αγαπάει θα έκανε τα πάντα. Επίσης, μου αρέσει το πάθος και το πείσμα που έχει σε ότι αγαπάει να κάνει».

Αντιόλ: «Η Ευανθία είναι το πιο καλό κορίτσι όχι μόνο μαζί μου αλλά με όλους τους ανθρώπους ευγενική, κοινωνική πάντα χαμογελαστή με ένα χαμόγελο που μου αρέσει τόσο πολύ».

Πριν από κάθε τουρνουά μεγαλύτερο άγχος έχετε για την δική σου πορεία η της Ευανθίας; (Και το αντίστοιχο).

Ευανθία: «Εγώ προσωπικά σπάνια έχω άγχος όταν παίζω, όποτε αγχωνόμουν περισσότερο όταν έβλεπα τον Αντιόλ να παίζει».

Αντιόλ: «Εννοείται πως περισσότερο άγχος έχω όταν παίζει η Ευανθία διότι νιώθω πως δεν περνάει από το χέρι μου, κάθε φορά που παίζει θέλω να πεταχτώ να βγάλω και εγώ άμυνα (γελάει) ενώ όταν παίζω εγώ είμαι πολύ πιο χαλαρός».

Φέτος είχατε συνολικά τρεις κατακτήσεις masters πως ήταν αυτό το συναίσθημα; Τι λέγατε ο ένας στον άλλον;

Ευανθία: «Το συναίσθημα του να κατακτάς ένα μάστερ είναι πάρα πολύ όμορφο διότι υπάρχουν πολλές καλές ομάδες και για να φτάσεις μέχρι εκεί σημαίνει ότι έχεις καταφέρει να τις αποκλείσεις. Για εμένα ήταν ένα πολύ πρωτόγνωρο συναίσθημα όταν κατάφερα και κατέκτησα ένα από αυτά και θα έλεγα από τα πιο όμορφα που έχω νιώσει. Βέβαια, η χαρά και η συγκίνηση που ένιωσα για τους άλλους δύο τίτλους του Αντιόλ δεν μπορούν να περιγραφούν με λόγια, ήταν σαν να τα είχα κερδίσει εγώ.

Του τόνιζα πόσο περήφανη είμαι για εκείνον, πως μπορεί να καταφέρει τα πάντα αν το θέλει και παλέψει γι’ αυτό και να μην σταματήσει ποτέ να κάνει αυτό που τον γεμίζει, το να παίζει beach volley».

Αντιόλ: «Κατακτήσαμε με τον Στέλιο 2 τουρνουά στα πιο κεντρικά σημεία με πολύ κόσμο στις κερκίδες ήταν ένα συναίσθημα πολύ ξεχωριστό και όμορφο , όταν η Εύα το πήρε ένιωσα σα να το πήρα και γω. Πραγματικά για την Εύα ήταν παρά πολύ δύσκολο ακόμη και να κατεβαίνει στα Τουρνουά με το πρόγραμμα που είχε, δεν έκανε προπονήσεις συναντιόνταν με την Ιφιγένεια μόνο στα τουρνουά και κατάφεραν να είναι ανταγωνιστικές με ομάδες που προπονούνται καθημερινά αλλά είναι τόσο πεισματάρα και νικήτρια που σήκωσε και μάστερ ακόμη και έτσι εύχομαι κάποια στιγμή να ασχοληθεί σοβαρά με το μπιτς βόλεϊ γιατί της αρέσει πάρα πολύ».

Πόσο εύκολη ή δύσκολη είναι μια σχέση με δεδομένη την απόσταση και τι κάνετε για να μην υπάρχει πρόβλημα;

Ευανθία: «Η απόσταση σε μια σχέση σίγουρα δεν είναι και το πιο εύκολο πράγμα αλλά όλα είναι θέμα χρόνου, το πως τα διαχειρίζεσαι και πως τα βλέπεις τα πράγματα. Η κάθε απόσταση και η κάθε σχέση είναι διαφορετική. Χιλιομετρικά μπορεί να μένουμε πολύ μακριά αλλά έχουμε βρει τους τρόπους να το διαχειριζόμαστε και να μην μας επηρεάζει κάτι τέτοιο. Σίγουρα βοηθούσε κιόλας ότι τώρα βρισκόμασταν κάθε εβδομάδα που υπήρχαν τα τουρνουά».

Αντιόλ: Τα χιλιόμετρα είναι απλά ένας αριθμός αυτόν τον αριθμό η τον μικραίνεις η τον κρατάς σταθερό. Είμαι σίγουρος πως βλεπόμαστε πιο πολύ και από ζευγάρια που μένουν στην ίδια πόλη».

lavda kola beach volley

Τι είναι το μπιτς βόλεϊ για εσάς;

Ευανθία : «Για εμένα το μπιτς βόλεϊ είναι κάτι πολύ ξεχωριστό. Μου αρέσει περισσότερο από την σάλα για να είμαι ειλικρινής. Απλά από το μπιτς βόλεϊ δεν μπορείς να ζήσεις όποτε δεν θα μπορούσα να αφιερώσω τον χρόνο μου αποκλειστικά σε αυτό. Στην σάλα υπάρχει η δυνατότητα οικονομικής βοήθειας όταν παίζεις σε πιο υψηλό επίπεδο».

Αντιόλ: «Το μπιτς βόλεϊ είναι η μεγαλύτερη μου αγάπη, μεγάλωσα στην παραλία έχω παίξει χιλιάδες παιχνίδια ειδικά πιο μικρός έμπαινα μεσημέρι και έβγαινα το βράδυ από το γήπεδο και γενικά ο αθλητισμός πρέπει να μπει στο πρόγραμμα του κάθε ανθρώπου».

Ποια είναι τα όνειρα σας και προσωπικά αλλά και αθλητικά;

Ευανθία: «Τα προσωπικά μου όνειρα μου είναι να ανοίξω ένα δικό μου γραφείο διατροφολογίας. Τα αθλητικά μου όνειρα είναι να καταφέρω στην σάλα να παίζω στην καλύτερη ομάδα και να κατακτήσω έστω και ένα πρωτάθλημα στην Α1 και όσον αφορά το μπιτς βόλεϊ σίγουρα το μεγαλύτερο μου όνειρο θα ήταν κάτι παρόμοιο, το να κατακτήσω έστω και ένα πανελλήνιο Πρωτάθλημα».

Αντιόλ: «Κάποια στιγμή θα ήθελα να ανοίξω μια δικιά μου επιχείρηση, όσον αφορά αθλητικά θα συνεχίζω να κάνω αυτό που κάνω και τώρα και ελπίζω να ναι για πολλά χρόνια».

Για τον Άγιο Νικόλαο και τους τελικούς, είστε ικανοποιημένοι από την εμφανίσεις σας και τι θα θέλατε να αλλάξετε αν μπορούσατε;

Ευανθία: «Για την εμφάνιση μου στα τελικά του πανελλήνιου πρωταθλήματος στον άγιο Νικόλαο σίγουρα δεν είμαι εκατό τα εκατό ικανοποιημένη γιατί θεωρώ πως μπορούσα να παίξω πολύ καλύτερα, αλλά θα ήμουν αχάριστη αν έλεγα ότι δεν είμαι ικανοποιημένη έστω και στο ελάχιστο από όλη την πορεία και την κατάκτηση της 4ης θέσης ενώ γνωρίζω πως ήμουν απροπόνητη με την συμπαίκτρια μου, που δουλεύαμε όποτε είχαμε έξτρα κούραση όλο αυτό το διάστημα και το κυριότερο ότι την προηγούμενη χρονιά δεν είχα μπει καν στα τελικά. Βήμα βήμα, κάθε χρόνο θα προσπαθώ για το καλύτερο».

Αντιόλ: «Εννοείται πως είμαστε ικανοποιημένοι με τον Στέλιο είχαμε και με αυτόν απόσταση (γέλια) οπότε δε μπορούσαμε να κάνουμε μαζί προπονήσεις και ήμασταν Προετοιμασμένοι για το κάθε αποτέλεσμα. Ήμασταν καλές μονάδες και δεν αργήσαμε να ταιριάξουμε μέσα στο γήπεδο γι’ αυτό και ήταν τόσο καλή η πορεία μας».

Στην σάλα βλέπεις παιχνίδια της Ευανθίας όσο μπορείς;

«Έχω δει αρκετά παιχνίδια της Ευανθίας και εντυπωσιάζομαι κάθε φορά που πασάρει».

Κάνετε κριτική ο ένας στον άλλον για την αγωνιστική εικόνα; Προσπαθώντας βέβαια για το καλύτερο

Ευανθία: «Εγώ δεν θεωρώ πως είμαι σε θέση να κρίνω τον Αντιόλ όσον αφορά το παικτικό κομμάτι όποτε δεν το έκανα και ποτέ. Ο Αντιόλ είναι από μικρό παιδί στο γήπεδο και ξέρει καλύτερα από εμένα το τι κάνει καλά και το τι δεν κάνει όταν παίζει. Το μόνο που μπορεί να του έλεγα ήταν για κάποιες αντιδράσεις του. Όσον αφορά το αν έκανε αυτός κριτική σε εμένα, εννοείται πως μου έκανε κριτική και του το ζητούσα και η ίδια παρόλο που κάποιες φορές με στεναχωρούσε ταυτόχρονα με πείσμωνε για να τα πάω καλύτερα, δεν μου χάιδεψε ποτέ τα αυτιά είναι πολύ αυστηρός. Αλλά αυτό ήθελα γιατί ξέρω ότι μόνο έτσι θα γίνω καλύτερη».

Πως ήταν φέτος τα τουρνουά; Είδαμε γεμάτα γήπεδα παρά την βροχή σε Θεσσαλονίκη και Ξάνθη, γεμάτο με καύσωνα στο Σύνταγμα και όπως πάντα γεμάτο και το γήπεδο στον Άγιο Νικόλαο. Πιστεύετε πως κάτι αρχίζει να αλλάζει προς το καλύτερο για το άθλημα;

Ευανθία: «Θεωρώ πως και ο κόσμος αγαπάει το άθλημα και σιγά σιγά ανεβαίνει πολύ το μπιτς βόλεϊ στην Ελλάδα γι’ αυτό και παρά τις αντίξοες συνθήκες ο κόσμος έρχεται να μας παρακολουθήσει. Σίγουρα σε αυτό έχουν συμβάλει πολλοί άνθρωποι και μπράβο τους. Εμένα είναι η δεύτερη χρόνια που κατεβαίνω σε τέτοια τουρνουά όποτε σίγουρα δεν έχω πολλά παραδείγματα για να συγκρίνω. Θεωρώ πως οι διοργανώσεις ήταν αρκετά καλές σε σχέση με πέρσι , υπήρχαν διοργανώσεις οπεν όπως αυτή στο Αγρίνιο που ήταν αντίστοιχη των μάστερς. Διπλασιάστηκαν και τα έπαθλα φέτος που αυτό για τους αθλητές ήταν ένα από τα πιο θετικά και αισιόδοξα πράγματα για να συνεχίσουν να ακολουθούν όλα τα τουρνουά και να κάνουν αυτό που αγαπούν. Είναι ένα κίνητρο να το πω κι έτσι, μια μεγαλύτερη ανταμοιβή διότι είναι πολλά τα ταξίδια άρα και τα έξοδα κάνοντας το πιο δύσκολο, ειδικά για κάποιες ομάδες που βρίσκονται στα προκριματικά».

Αντιόλ: «Φέτος παίξαμε 2 μήνες στα τουρνουά αλλά σε 4 εποχές. Τέτοιες ενέργειες είχαν πολύ καιρό να γίνουν και αξίζει ένα μεγάλο μπράβο σε όσους συνέβαλαν ώστε να γίνουν όλα αυτά τα όμορφα τουρνουά από όλες τις απόψεις».

Και τι νομίζετε πως θα μπορούσε να γίνει περισσότερο για να ανέβει παραπάνω;

Ευανθία: «Σε ένα τέτοιο θέμα σίγουρα δεν μπορείς να πεις πως και τι θα μπορούσε να γίνει. Είναι μεγάλο θέμα. Οι πρώτες μου σκέψεις όμως είναι ότι θεωρώ πως πλέον όλα προβάλλονται περισσότερο μέσω των social. Όλος ο κόσμος ασχολείται με αυτά. Η προβολή του αθλήματος από κάθε δήμο μέσω τηλεόρασης, μέσω αφισών σε διάφορα σημεία της περιοχής και που έχει συμφωνηθεί να γίνει ένα τουρνουά πριν γίνει το τουρνουά είναι ίσως μια καλή ιδέα αν δεν γίνεται. Επίσης, το να δημιουργηθούν αθλητικές εγκαταστάσεις σε μέρη που δεν υπάρχουν χώροι ειδικοί για το μπιτς βόλεϊ θεωρώ πως θα βοηθούσε αρκετά να ανέβει το άθλημα γιατί μπορεί να υπάρχουν παιδιά που να θέλουν να δοκιμάσουν και στις περιοχές που μένουν να μην υπάρχει αυτή η δυνατότητα. Επιπροσθέτως, η διεξαγωγή τουρνουά οπεν αλλά και περισσότερων μάστερ κάθε χρόνο σε διάφορα μέρη της Ελλάδας που θα μπορούν να καθιερωθούν θα βοηθούσε καθώς υπάρχει και η προβολή από την ΕΡΤ3 που είναι πολύ σημαντική».

Αντιόλ: «Αυτό είναι ένα μεγάλο ερώτημα και θέλει πολλή συζήτηση».

Ποιος είναι ο αγαπημένος -αγαπημενη παίκτης παίκτρια σε μπιτς αλλά και σάλα;

Ευανθία: «Δεν έχω σε κανένα από τα δύο αγαπημένη ή αγαπημένο παίκτη η αλήθεια είναι».

Αντιόλ: «Σάλα δεν παρακολουθώ μπιτς θα έλεγα τον σουηδό Ahman δεν έχω ξαναδεί ποτέ τέτοια έκρηξη και ταχύτητα».

Ευανθία πως βλέπεις το πρωτάθλημα φέτος στην Α1 με την ομάδα που θα αγωνιστείς και πως πιστεύεις ότι θα είναι η πορεία σας;

«Το πρωτάθλημα φέτος στην Α1 θα είναι ακόμα πιο δύσκολο από την περσινή χρονιά στην Pre league. Θα βρεθούμε με ομάδες που θα είναι σε πιο υψηλό επίπεδο από αυτές που ήρθαμε αντιμέτωπες πέρσι αλλά θεωρώ πως έχουμε φτιάξει μια πολλή καλή και ανταγωνιστική ομάδα ώστε να καταφέρουμε να σταθούμε αξιοπρεπέστατα στην Α1. Θεωρώ πως με βασικό κλειδί το καλό κλίμα και την προσωπική και ομαδική μας δουλειά θα τα πάμε πολύ καλά».

Ακολούθησε το GWomen στο instagram

Στείλε μας νέα, ιδέες, προτάσεις, απορίες για τον γυναικείο αθλητισμό στο [email protected]