izzy_thopr_kate_shortman

Ο Βασιλιάς Κάρολος Γ’ ζήτησε το χρυσό μετάλλιο από το βρετανικό ντουέτο κι εκείνες θα το βάλουν στόχο

Πηνελόπη Γκιώνη

Κέιτ Σόρτμαν και Ίζι Θορπ επιλέχθηκαν για την Ολυμπιακή ομάδα του Παρισιού 2024 και συνάντησαν τον Βασιλιά Κάρολο Γ’ ο οποίος τους ζήτησε το… χρυσό μετάλλιο κι εκείνες σκέφτηκαν «say no more».

Μετά τη συμμετοχή στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο, το βρετανικό δίδυμο των Κέιτ Σόρτμαν και Ίζι Θορπ ετοιμάζεται για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού με στόχο ένα διαφορετικό αποτέλεσμα από εκείνο του 2021, που είχαν καταλάβει την 14η θέση στο ντουέτο της καλλιτεχνικής κολύμβησης. Οι δυο τους, όπως και οι κανονισμοί του αθλήματος, έχουν αλλάξει και αφού πήραν την Ολυμπιακή πρόκριση, η οποία ακολούθησε ιστορικές διακρίσεις στο Παγκόσμιο της Ντόχα, έθεσαν τους στόχους τους.

«Πάντα γνωρίζαμε ότι είχαμε την ικανότητα να τα πάμε καλά, αλλά δεν παίρναμε απαραίτητα τα εύσημα γι' αυτό και η ολυμπιακή επιτυχία φαινόταν ανέφικτη. Τώρα είμαστε πολύ πιο κοντά σε αυτόν τον στόχο. Προσπαθήσαμε να μην παρασυρθούμε από τον ενθουσιασμό, καθώς ο κύριος στόχος είναι προφανώς το καλοκαίρι. Ξέρουμε πως έχουμε πράγματα να δουλέψουμε ακόμα, αλλά αυτό είναι θετικό και πρέπει να πάρουμε πολλή αυτοπεποίθηση από αυτά που έχουμε πετύχει για τους επόμενους μήνες», δήλωσαν Σόρτμαν και Θορπ μιλώντας στην ιστοσελίδα της World Aquatics.

Η συνάντηση με τον βασιλιά Κάρολο Γ’ ήρθε σαν σοκ στις δύο πρωταθλήτριες, οι οποίες προσκλήθηκαν στο βασιλικό πάρτι λόγω των ιστορικών τους επιτευγμάτων στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα και παρόλο που γνώριζαν ότι θα βρίσκονταν παρουσία βασιλικών προσώπων, η συνάντηση με τον βασιλιά ήταν σοκαριστική: «Λάβαμε την πρόσκληση και στη συνέχεια, ίσως μια εβδομάδα πριν, λάβαμε ένα άλλο email που έλεγε "είστε υποψήφιες για να συναντήσετε ένα μέλος της βασιλικής οικογένειας" και έπρεπε να στείλουμε μια φωτογραφία και ένα βιογραφικό», αποκαλύπτει η Σόρτμαν και η Θορπ συμπληρώνει: «Ήταν όταν φτάσαμε στην τοποθεσία που μας είπαν πως “Α, θα συναντήσετε τον βασιλιά σήμερα”, κάτι που ήταν καταπληκτικό. Ανέφερε κάτι σχετικά με το να φέρουμε το χρυσό στο σπίτι (σ.σ. στην Αγγλία), αλλά ήμασταν τόσο ενθουσιασμένες που τον συναντούσαμε με αποτέλεσμα να μην θυμάμαι και πολλά από όσα είπαμε».

Η Σόρτμαν συμπλήρωσε: «Νομίζω ότι ρώτησε για το πόσο μπορούμε να κρατήσουμε την αναπνοή μας, κάτι που ρωτάνε πολλοί άνθρωποι και ναι, υπήρξε συζήτηση για το χρυσό, για το οποίο μας ρωτούν συχνά, αλλά γενικά ήταν μια απίστευτη εμπειρία».

Η Βρετανία δεν έχει κατακτήσει ποτέ Ολυμπιακό μετάλλιο στην καλλιτεχνική κολύμβηση και οι αθλήτριες έπρεπε παραδοσιακά να ανταπεξέλθουν χωρίς χρηματοδότηση ή πραγματικές προοπτικές να βρεθούν στο Ολυμπιακό βάθρο μαζί με τις πιο διάσημες αντίπαλές τους από τον υδάτινο χώρο, στις καταδύσεις και την κολύμβηση.

Πιο συγκεκριμένα, από τότε που ξεκίνησε το πρόγραμμα χρηματοδότησης του βρετανικού αθλητισμού ενόψει των Αγώνων του Σίδνεϊ το 2000, οι Βρετανοί κολυμβητές έχουν λάβει περίπου 128 εκατομμύρια δολάρια (102 εκατομμύρια λίρες) σε οικονομική υποστήριξη, ενώ οι δύτες έχουν λάβει πάνω από 42 εκατομμύρια δολάρια (33,8 εκατομμύρια λίρες). Οι αθλήτριες της καλλιτεχνικής κολύμβησης έλαβαν λιγότερα από 7,5 εκατομμύρια δολάρια (6 εκατομμύρια λίρες).

Ωστόσο, τώρα που οι καιροί έχουν αλλάξει και το μετάλλιο στην καλλιτεχνική κολύμβηση δεν θεωρείται άπιαστο όνειρο, οι Κέιτ Σόρτμαν και Ίζι Θορπ θα βάλουν τα δυνατά τους για να κάνουν πραγματικότητα τους στίχους του τραγουδιού "It's coming home".

Ακολούθησε το GWomen στο instagram

Στείλε μας νέα, ιδέες, προτάσεις, απορίες για τον γυναικείο αθλητισμό στο [email protected]