rafaeli

Γυμναστική: Σοφία Ραφαέλι και σταρ της ρυθμικής στο Παλαιό Φάληρο

Πηνελόπη Γκιώνη

Η αφρόκρεμα της ρυθμικής γυμναστικής επιστρέφει στο Παλαιό Φάληρο με το Παγκόσμιο κύπελλο της FIG, το πρώτο της χρονιάς.

Το μεγάλο όνομα της ρυθμικής γυμναστικής, η Ιταλίδα Σοφία Ραφαέλι, θα δώσει το παρών στο πρώτο Παγκόσμιο κύπελλο της χρονιάς το οποίο θα διεξαχθεί στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στο Παλαιό Φάληρο. Η νεαρή Ιταλίδα βρίσκεται στην κορυφή του αθλήματος τα τελευταία δύο χρόνια, μέσα στα οποία έχει αναδειχθεί Παγκόσμια πρωταθλήτρια στο σύνθετο ατομικό και δευτεραθλήτρια κόσμου στο ίδιο αγώνισμα ενώ έχει δημιουργήσει μία μεγάλη συλλογή από τίτλους σε Παγκόσμια κύπελλα. Το να τη νικήσουν θα αποτελέσει κίνητρο για αρκετές ακόμη σταρ του αθλήματος.

Ωστόσο, η Ιταλίδα θα αντιμετωπίσει μια ενδιαφέρουσα πρόκληση αφού μία από τις αντίπαλές της θα είναι η Αλίνα Χαρνάσκο από τη Λευκορωσία, χάλκινη Ολυμπιονίκης του 2020 στο σύνθετο ατομικό και δευτεραθλήτρια κόσμου του 2021. Η Χαρνάσκο έχει μείνει εκτός αγώνων λόγω κυρώσεων που έχουν επιβληθεί στη χώρα της, οπότε αν και δεν είναι σαφές ποια είναι η φόρμα της, πρέπει να θεωρείται κορυφαία αντίπαλος. Επίσης, η Ντάρια Αταμάνοφ από το Ισραήλ, η χάλκινη στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα του 2023 στο σύνθετο ατομικό, είχε μια σπουδαία χρονιά το 2022 αλλά έχασε το Παγκόσμιο πρωτάθλημα της χρονιάς λόγω τραυματισμού και χρειάστηκε να μείνει αρκετούς μήνες εκτός για να αναρρώσει. Ωστόσο, παραμένει ανταγωνιστική.

Η Βουλγαρία επέλεξε να στείλει δύο ανερχόμενα ταλέντα σε αυτό το Παγκόσμιο Κύπελλο - την 16χρονη Ελβίρα Κρασνομπάεβα και Έβα Μπρεζαλίεβα, η οποία στα 19 της χρόνια είναι ήδη αρκετά επιτυχημένη στα Παγκόσμια κύπελλα. Παράλληλα, η πρωταθλήτρια από την Ουγγαρία Φάννι Πιγκνίτζκι βρίσκεται επίσης στο κυνήγι των μεταλλίων αφού η νεαρή πρωταθλήτρια πήρε το χάλκινο μετάλλιο στο στεφάνι στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα του 2023, το πρώτο μετάλλιο σε Παγκόσμιο πρωτάθλημα για τη χώρα της μετά από 50 χρόνια.

Αξίζει να αναφερθεί και η μεγαλύτερη σε ηλικία συμμετέχουσα στο Παλαιό Φάληρο θα είναι Εκατερίνα Βεντεσέεβα από τη Σλοβακία, που είναι 29 ετών και έχει όλη την εμπειρία που χρειάζεται για να κατακτήσει ένα μετάλλιο μιας και έχει χάλκινα μετάλλια στα δύο τελευταία Παγκόσμια πρωταθλήματα. Από την άλλη, η πιο μικρή σε ηλίκία είναι η μόλις 15 ετών Πολωνή Λιλιάνα Λεβίνσκα η οποία κλείνει τα 16 της χρόνια αργότερα φέτος και αγωνίζεται για πρώτη φορά στην κατηγορία των γυναικών.

Ενώ στο ατομικό θα δούμε έναν πιο αμφίρροπο αγώνα, στο ομαδικό τα πράγματα είναι πιο ξεκάθαρα. Ολες οι χώρες που ανέβηκαν στο βάθρο στο προηγούμενο Παγκόσμιο πρωτάθλημα θα δώσουν το παρών, με την Κίνα να συγκεντρώνει τις περισσότερες πιθανότητες για την κορυφή αφού ήταν η μόνη ομάδα που κέρδισε τρία μετάλλια. Η ομάδα του Ισραήλ θα στοχεύσει να τις κατατροπώσει ενώ Ισπανία, Ιταλία και Ουκρανία έχουν εξίσου καλές πιθανότητες μεταλλίων. Στο ταπί του Παλαιού Φαλήρου, θα έχει την ευκαιρία της και η ομάδα της Βουλγαρίας η οποία θέλει να αποδείξει πως είναι παρούσα.

Ακολούθησε το GWomen στο instagram

Στείλε μας νέα, ιδέες, προτάσεις, απορίες για τον γυναικείο αθλητισμό στο [email protected]