Σάτου Σαμπάλι
20/09/2023
ΜΠΑΣΚΕΤ

Σαμπάλι: Η άξια συνεχιστής της κληρονομιάς του Ντιρκ Νοβίτσκι

Δημήτρης Οικονόμου

Οι Ντάλας Γουίνγκς προκρίθηκαν στα ημιτελικά των play-offs του WNBA, με τη Σάτου Σαμπάλι να δέχεται αποθεωτικά σχόλια από τον... κατά 1/3 συμπατριώτη της, Ντιρκ Νοβίτσκι.

Οι Ντάλας Γουίνγκς επικράτησαν για δεύτερη φορά των Ατλάντα Ντριμ τα ξημερώματα και έτσι έγιναν η τρίτη ομάδα που παίρνει την πρόκριση στα ημιτελικά των play-offs του NBA. Εκεί όπου θα βρουν τις Λας Βέγκας Έισις, με την Σάτου Σαμπάλι να θέλει να κάνει ό,τι ένας συμπατριώτης της στο Ντάλας.

Ο Ντιρκ Νοβίτσκι άλλωστε αποτελεί ένα από τα σύμβολα της πόλης, στην οποία πλέον μεγαλουργεί ο Ντόντσιτς. Αυτά όμως όσον αφορά τους άντρες, αφού οι Ντάλας Γουίνγκς έχουν τη δική τους... Νοβίτσκι. Η Σάτου Σαμπάλι σκόραρε 13 πόντους με 6 ασίστ και 4 ριμπάουντ σε μία γεμάτη εμφάνιση, μπροστά στα μάτια του σπουδαίου Γερμανού.

Ο οποίος μάλιστα είπε και μία τρομερή ατάκα για το γνωστό του fade away, το οποίο της πρότεινε να βάλει στο παιχνίδι της από τις επόμενες σεζόν. «Είμαι πολύ χαρούμενος για εκείνη, δουλεύει πολύ σκληρά και προσπαθώ να τη βοηθήσω όπου μπορώ. Δουλεύει σκληρά και αυτό πάντοτε αποδίδει» ήταν τα λόγια του σπουδαίου Ντιρκ.

Η κοινωνική δράση της Σάτου Σαμπάλι

Δε θα μπορούσε να μην έχει υψηλά των δείκτη των κοινωνικών ευαισθησιών η 25χρονη. Ο πατέρας της, Τζέρε από τη Γκάμπια, η μητέρα της Χάικε από τη Γερμανία. Η ίδια γεννημένη στη Νέα Υόρκη, μετακόμισε στη χώρα του πατέρα της έως τα δύο της χρόνια, προτού γίνει κάτοικος Βερολίνου και την ανακαλύψει ένας προπονητής στα 9 της χρόνια.

Η μητέρα της, ένεκα και της καταγωγής της, έβαλε μέσα της το μικρόβιο της... πάλης κατά της αδικίας. Άλλωστε το χρώμα της μπορούσε να αποδειχθεί πρόβλημα ακόμα και στο πολυπολιτισμικό Βερολίνο. Φοιτήτρια εγκληματολογίας στο Όρεγκον, βλέπει τη ζωή της να αλλάζει το 2016.

Τότε ο Ντόναλντ Τραμπ στο κύμα των «voter suppression» απαγορεύει την ψήφο σε αρκετές κοινωνικές ομάδες. Κάτι που κόστισε σε αρκετούς πολίτες των ΗΠΑ τη... φωνή τους, αλλά όχι στην Σαμπάλι, η οποία την ύψωσε στο κολλέγιό της. «Είσαι στη φυλακή και βγαίνεις εκτός της κοινωνίας, ενώ όταν επιστρέφεις έχοντας εκτίσει την ποινή σου, πάλι δεν είσαι μέλος της». Στο μυαλό της δε χωρούσε τέτοια αδικία, όπως ακριβώς έμαθε από τις προσλαμβάνουσες που της έδωσε η μητέρα της.

Κάτι που την οδήγησε να γίνει ένα από τα νεότερα μέλη του Συμβουλίου κατά της κοινωνικής αδικίας στο WNBA, μίας επιτροπής που αντιστέκεται σε όσους προσπαθούν να βάλουν στο περιθώριο όλες τις κοινωνικές ομάδες.

Μπορεί η Σαμπάλι να μην έχει βάλει στο παιχνίδι της το fade away του Ντιρκ, όμως το Ντάλας δε θα μπορούσε να έχει καλύτερο... συνεχιστή του έργου του.

Ακολούθησε το GWomen στο instagram

Στείλε μας νέα, ιδέες, προτάσεις, απορίες για τον γυναικείο αθλητισμό στο [email protected]