Το μυστικό πίσω από τις μικρές μαύρες τελείες στα παρμπρίζ των αυτοκινήτων

Κώστας Παστρίμας
Το μυστικό πίσω από τις μικρές μαύρες τελείες στα παρμπρίζ των αυτοκινήτων
Πώς οι κεραμικές επιστρώσεις στο γυαλί βελτιώνουν την ασφάλεια και τη λειτουργικότητα των παρμπρίζ.

Έχετε ποτέ παρατηρήσει τις μικρές μαύρες τελείες στο άκρο του παρμπρίζ του αυτοκινήτου σας; Αυτά τα σχεδόν αδιόρατα σημάδια δεν είναι απλά διακοσμητικά, αλλά έχουν σημαντικούς ρόλους που βελτιώνουν τη λειτουργικότητα και την ασφάλεια του αυτοκινήτου σας.

Οι τελείες αυτές, γνωστές ως «frits», είναι στην πραγματικότητα μέρος ενός κεραμικού σχεδίου που εφαρμόζεται στο γυαλί του παρμπρίζ. Η κύρια λειτουργία τους είναι να προστατεύουν από την ηλιακή ακτινοβολία την κόλλα που συγκρατεί το παρμπρίζ στη θέση του. Οι υπεριώδεις ακτίνες του ήλιου μπορούν να αποδυναμώσουν την κόλλα με τον καιρό, αλλά η κεραμική επίστρωση απορροφά και αποκλείει αυτές τις ακτίνες, παρατείνοντας τη διάρκεια ζωής τόσο της κόλλας όσο και του ίδιου του παρμπρίζ.

Εκτός από την προστασία, οι τελείες βοηθούν επίσης στην ομοιόμορφη κατανομή της θερμότητας κατά τη διαδικασία εγκατάστασης του παρμπρίζ. Όταν το παρμπρίζ τοποθετείται, θερμαίνεται για να κολλήσει σταθερά στο σύστημα πλαισίου του αυτοκινήτου. Οι τελείες βοηθούν στην προστασία των πιο ευαίσθητων τμημάτων της κόλλας από την υπερθέρμανση κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας.

παρμπρίζ

Αισθητικά, οι τελείες προσθέτουν μια ομαλή και σταδιακή μετάβαση από το σκούρο τμήμα της άκρης του παρμπρίζ στο διαφανές κέντρο. Αν κοιτάξετε την άκρη του παρμπρίζ, θα παρατηρήσετε ότι το μέγεθος των τελειών μεγαλώνει όσο πλησιάζουν προς το πλαίσιο. Αυτό δεν είναι μόνο θέμα εμφάνισης αλλά και λειτουργικότητας, καθώς βοηθάει στη μείωση της αίσθησης της ξαφνικής μετάβασης καθώς ο οδηγός κοιτάζει προς τα έξω.

Η παρουσία των τελειών στα παρμπρίζ των αυτοκινήτων αποτελεί ένα ακόμα παράδειγμα του πόσο πολύπλοκες και εξελιγμένες έχουν γίνει οι τεχνολογίες που ενσωματώνονται στα σύγχρονα οχήματα, ακόμη και σε φαινομενικά απλές και καθημερινές λειτουργίες.

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!