Αστυπάλαια: 390.000 χλμ τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα της Volkswagen, το όφελος στο περιβάλλον

Γιάννης Δανιγγέλης
Αστυπάλαια: 390.000 χλμ τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα της Volkswagen, το όφελος στο περιβάλλον
Εξαιρετικά αποτελέσματα για το καινοτόμο και φιλικό προς το περιβάλλον πρόγραμμα της Volkswagen «Αστυπάλαια – Έξυπνο και Αειφόρο Νησί».

Το πρωτοποριακό, για τα ελληνικά δεδομένα, πρόγραμμα «Αστυπάλαια – Έξυπνο και Αειφόρο Νήσι» βρίσκεται πλέον στο τρίτο έτος υλοποίησης του. Στόχος του, η βελτίωση ζωής των κατοίκων μέσω του μετασχηματισμού της Αστυπάλαιας σε υπόδειγμα πράσινης κινητικότητας και κυκλικής οικονομίας, τόσο στις μετακινήσεις όσο και στο σκέλος της παραγωγής ενέργειας.

Η Αστυπάλαια, μέσω του προγράμματος επιδότησης ηλεκτρικών οχημάτων «e-astypalea» αλλά και την επιπρόσθετη επιδότηση από την Kosmoscar και το Volkswagen Group, πέτυχε μια σημαντική πρωτιά για την ηλεκτροκίνηση στην Ελλάδα: περισσότερα από 2 στα 3 νέα επιβατικά αυτοκίνητα που κυκλοφόρησαν στο νησί ήταν αμιγώς ηλεκτρικά. Συγκεκριμένα τα 39 από τα 57 νέα επιβατικά αυτοκίνητα που κυκλοφόρησαν για πρώτη φορά το 2023 από δημότες και επιχειρήσεις της Αστυπάλαιας. Το εντυπωσιακό γεγονός είναι ότι το σύνολο των αμιγώς ηλεκτρικών αυτοκινήτων, ήταν μοντέλα της Volkswagen. To καλοκαίρι του 2024 αναμένεται να κυκλοφορήσουν ακόμη 150 ίδιου τύπου αυτοκίνητα.

Στον πυλώνα της έξυπνης κινητικότητας, το καινοτόμο οικοσύστημα έξυπνης και οικολογικής μετακίνησης μέσω της εφαρμογής «astyMOVE» αγκαλιάστηκε από ακόμα περισσότερους κατοίκους και επισκέπτες του νησιού στην 2η χρονιά πλήρους εφαρμογής του.

Η υπηρεσία vehicle sharing «astyGO» πρόσφερε κατά τους καλοκαιρινούς μήνες την δυνατότητα επιλογής διαμοιρασμού των ηλεκτρικών αυτοκινήτων ID.3 της Volkswagen, των eScooters SEAT MO 125 και των eBikes της Ducati για σχεδόν 900 χρήσεις, μια αύξηση 84% σε σχέση με το 2022. Χαρακτηριστικό είναι ότι μέσα από την συγκεκριμένη υπηρεσία, τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα της Volkswagen καλύψαν στο μικρό νησί της Αστυπάλαιας απόσταση 12.500 χιλιομέτρων σε λιγότερο από 4 μήνες.

Η υπηρεσία shuttle service «ASTYBUS», είχε εξίσου καλά αποτελέσματα. Καθόλη την διάρκεια του 2023, τα ηλεκτρικά Volkswagen ID.Buzz, διάνυσαν σχεδόν 200.000 χλμ, πραγματοποιώντας περισσότερες από 27.800 διαδρομές. Περίπου το 25% των μόνιμων κατοίκων της Αστυπάλαιας χρησιμοποίησαν το «ASTYBUS», γεγονός που αναδεικνύει την αποδοχή και υιοθέτηση των λύσεων έξυπνης κινητικότητας από την τοπική κοινωνία.

astyMOVE

Συνολικά από την έναρξη λειτουργίας των υπηρεσιών τον Ιούνιο του 2022, οι χρήστες του οικοσυστήματος «astyMOVE» διένυσαν περισσότερα από 390.000 χλμ με ηλεκτρικά αυτοκίνητα Volkswagen, μετακινήσεις που θα ισοδυναμούσαν με επιβάρυνση 46,8 τόνων διοξειδίου του άνθρακα εφόσον πραγματοποιούνταν με αυτοκίνητα κινητήρων εσωτερικής καύσης.

Photo credits: Kosmocar / Volkswagen Group

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!