Τέλη κυκλοφορίας: Τι αλλάζει από το 2025

Newsroom
Τέλη κυκλοφορίας: Τι αλλάζει από το 2025
Ομάδα εργασίας του Υπουργείου Οικονομικών έχει αναλάβει να σχεδιάσει το νέο καθεστώς τελών κυκλοφορίας, με κίνητρα αλλά και αντικίνητρα.

Το ενδεχόμενο επαναφοράς του μέτρου της απόσυρσης, ως εργαλείου για την ανανέωση του γερασμένου στόλου οχημάτων που κυκλοφορούν στους ελληνικούς δρόμους, εξετάζει η κυβέρνηση. Πρόσφατα πάντως ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστος Σταϊκούρας, δήλωσε ότι η απόσυρση είναι μία από τις ιδέες που... έχουν πέσει στο τραπέζι, όμως η υλοποίησή της εξαρτάται από την εύρεση των σχετικών πόρων.

Τώρα, σύμφωνα με ρεπορτάζ της ΕΡΤ, το Υπουργείο Οικονομικών έχει συστήσει ειδική ομάδα εργασίας που θα σχεδιάσει νέο καθεστώς για τα τέλη κυκλοφορίας από το 2025. Εξετάζονται διάφορες αλλαγές, όπως:

  • μηδενικά τέλη κυκλοφορίας να έχουν μόνο τα αμιγώς ηλεκτρικά οχήματα
  • τα υβριδικά και όσα εκπέμπουν χαμηλούς ρύπους να πληρώνουν χαμηλά τέλη
  • να αυξηθούν σημαντικά τα τέλη κυκλοφορίας στα παλαιά αυτοκίνητα, ιδίως σε όσα έχουν συμπληρώσει 20 χρόνια κυκλοφορίας, προκειμένου να λειτουργήσουν ως αντικίνητρο για την παραμονή τους σε κυκλοφορία
  • το πρόστιμο για την εκπρόθεσμη πληρωμή των τελών κυκλοφορίας να μην είναι 100% του ύψους των τελών από την πρώτη ημέρα, αλλά να είναι κλιμακωτό

Πάντως τα αντικίνητρα για τα παλαιά οχήματα θα πρέπει να συνοδεύονται και από κίνητρα για την αντικατάστασή τους με νέας τεχνολογίας. Ένα τέτοιο κίνητρο θα μπορούσε να είναι η επαναφορά του μέτρου της απόσυρσης με κρατική επιδότηση.

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!