Ράλλυ Ντακάρ: Απεβίωσε ο Κενζίρο Σινοζούκα, ο πρώτος μη Ευρωπαίος νικητής

Ράλλυ Ντακάρ: Απεβίωσε ο Κενζίρο Σινοζούκα, ο πρώτος μη Ευρωπαίος νικητής
Ο Ιάπωνας θριαμβευτής του Ράλλυ Ντακάρ και 2 φορές νικητής σε αγώνα του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Ράλλυ απεβίωσε στα 75 του μετά από μάχη με τον καρκίνο.

Ο Κενζίρο Σινοζούκα έγινε γνωστός επειδή ήταν ο πρώτος Ιάπωνας οδηγός που κέρδισε αγώνα ράλλυ στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα αλλά και επειδή ήταν ο πρώτος μη Ευρωπαίος, που πήρε την πρωτιά στο θρυλικό Ράλλυ Ντακάρ.

Η πρώτη επιτυχία του ιάπωνα ήρθε το 1988 που, ως οδηγός της Mitsubishi, κέρδισε το Asia-Pacific Rally με το μοντέλο Galant VR-4, το ίδιο αυτοκίνητο με το οποίο πήρε μέρος στο Ράλλυ Ακρόπολις την ακριβώς επόμενη χρονιά (1989) όπου και τερμάτισε 7ος. Την πρώτη από τις 2 του νίκες στο WRC, την πήρε το 1991 στην Ακτή Ελεφαντοστού με συνοδηγό του τον Βρετανό, Τζον Μίντοουζ. Η δεύτερη νίκη του ήρθε την επόμενη σεζόν (1992), πάλι στο Ράλλυ της Ακτής Ελεφαντοστού με τον ίδιο συνοδηγό στο πλάι του.

Κενζίρο Σινοζούκα

Εξίσου πετυχημένος ήταν και στο εξαντληντικό και δύσκολο Ράλλυ Ντακάρ, όπου το 1987 τερμάτισε 3ος και 12 μήνες αργότερα 2ος πίσω από τον πρωταθλητή του WRC Γιούχα Κάνκουνεν. Ακολούθησαν άλλοι 2 τερματισμοί στην 3η θέση τις χρονιές 1992 και 1995, πριν από το μεγάλο του θρίαμβο το 1997, όταν μετά από 11 συμμετοχές κατάφερε να πάρει την μοναδική του νίκη στο φημισμένο αγώνα και έγινε ο πρώτος μη Ευρωπαίος νικητής.

Το 2022 εισήχθη στο Ηall of Fame του χώρου της ιαπωνικής αυτοκίνησης και πέρυσι ήταν υπεύθυνος ασφαλείας στο ράλλυ της Ιαπωνίας. Ο Κενζίρο Σινοζούκα άφησε την τελευταία του πνοή στο νοσοκομείο της πόλης Suwa της Ιαπωνίας. Ήταν 75 ετών και έδινε εδώ και μήνες μάχη με τον καρκίνο.

Image credit: DAKKAR RALLY/ DPPI

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!