Η πλειονότητα των οδηγών φοβάται τα αυτόνομα οχήματα

Κώστας Παστρίμας
Η πλειονότητα των οδηγών φοβάται τα αυτόνομα οχήματα
Το ποσοστό των οδηγών που δεν εμπιστεύονται την τεχνολογία αυτόνομης οδήγησης αυξάνεται αντί να μειώνεται.

Στο πλαίσιο μιας εποχής όπου η τεχνολογία εξελίσσεται με ταχύτατο ρυθμό, η υπόσχεση των πλήρως αυτόνομων αυτοκινήτων φαίνεται να παραμένει στη σφαίρα της φαντασίας. Αυτό θα μπορούσε να εξηγήσει τα ευρήματα μιας νέας έρευνας της AAA, του οργανισμού που προσφέρει υπηρεσίες αυτοκινητικής βοήθειας και συμβουλές για ταξίδια στις ΗΠΑ, η οποία αποκάλυψε ότι η πλειονότητα των ανθρώπων φοβάται τα οχήματα αυτόνομης οδήγησης. Ακόμη πιο εκπληκτικό είναι το γεγονός ότι αυτός ο αριθμός έχει αυξηθεί τα τελευταία χρόνια, ενώ η δημόσια εμπιστοσύνη έχει μειωθεί.

Σύμφωνα με την AAA, το 66% των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι φοβούνται τα οχήματα αυτόνομης οδήγησης, ποσοστό σημαντικά αυξημένο από 55% το 2022, αλλά ελάχιστα μειωμένο από 68% το προηγούμενο έτος. Το ποσοστό εκείνων που εμπιστεύονται τα Αυτόνομα Οχήματα παρέμεινε σταθερό από το 2023 έως το 2024 στο 9%, ενώ το 25% ήταν αβέβαιο για αυτά. Και τα δύο ποσοστά είναι μειωμένα από 15% και 30% αντίστοιχα, το 2022.

Αυτόνομη οδήγηση όχι, οδηγικά βοηθήματα ναι - αρκεί να λειτουργούν

Ενώ οι αγοραστές μπορεί να είναι επιφυλακτικοί απέναντι στα ρομποτικά αυτοκίνητα, δεν αντιτίθενται στην υιοθέτηση ορισμένων τεχνολογιών υποβοήθησης οδήγησης. Οι ερωτηθέντες δήλωσαν ότι ενδιαφέρονται για τεχνολογίες όπως το αυτόματο φρενάρισμα, εμπρός και πίσω, και η υποβοήθηση διατήρησης λωρίδας. Μόνο το 42% ενδιαφέρθηκε για την ενεργό υποβοήθηση οδήγησης και το 49% για τον προσαρμοζόμενο cruise control.

Ωστόσο, ακόμα και αυτές οι βοηθητικές τεχνολογίες οδήγησης θα πρέπει να γίνονται δεκτές με επιφύλαξη, καθώς μια άλλη έρευνα της AAA αποκάλυψε ότι δεν είναι πάντα αξιόπιστες. Η ΑΑΑ πραγματοποίησε πρόσφατα έρευνα σχετικά με την αποτελεσματικότητα των συστημάτων αυτόματου φρεναρίσματος κατά την όπισθεν, και μόνο σε ένα από τα 40 τεστ δεν προέκυψε σύγκρουση. Το ήμισυ των αυτοκινήτων απέτυχε να σταματήσει για πεζούς που στέκονταν πίσω από το όχημα.

Φωτογραφία: Wikipedia

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!