Ο ΣΕΕΑ βλέπει προβλήματα στην επιδότηση ηλεκτρικών αυτοκινήτων

Κώστας Παστρίμας
Ο ΣΕΕΑ βλέπει προβλήματα στην επιδότηση ηλεκτρικών αυτοκινήτων
Εκκλήσεις για επανεξέταση της πολιτικής επιδοτήσεων ηλεκτρικών οχημάτων από τον Σύνδεσμο Εισαγωγέων.

Ο Σύνδεσμος Εισαγωγέων Αυτοκινήτων Ελλάδας (ΣΕΑΑ) επισημαίνει τις προκλήσεις που προκύπτουν από την τρέχουσα διαδικασία επιδότησης ηλεκτρικών αυτοκινήτων μέσω του προγράμματος «Κινούμαι Ηλεκτρικά ΙΙ», λόγω ελλείψεων πόρων, που αποκλείουν μεγάλο αριθμό πελατών από την επιδότηση των €8.000. Στον απόηχο της ανακοίνωσης για την εξέταση αύξησης του οικονομικού κινήτρου στον επερχόμενο 3ο κύκλο του προγράμματος, ο ΣΕΑΑ εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία διατυπώνει τις ανησυχίες του.

Ο ΣΕΑΑ υπογράμμισε ότι οι πρόσφατες ανακοινώσεις δεν προήλθαν από συνεργασία του υπουργείου με τον ίδιο τον Σύνδεσμο, ενώ επισημαίνει την ανάγκη για μείωση του ποσού της επιδότησης, ώστε να μπορέσει να επωφεληθεί μεγαλύτερος αριθμός δικαιούχων. Τονίζει επίσης τα προβλήματα που προκύπτουν στις εκθέσεις λόγω της αδυναμίας της πλατφόρμας να δεχτεί νέα αιτήματα επιδότησης, κάτι που δεν είναι πλέον διαχειρίσιμο.

Ford Mustang Mach-E
Φωτογραφίες: gMotion

Στην ανακοίνωση του ΣΕΕΑ αναφέρεται ότι οι επιδοτήσεις έχουν μειωθεί ή καταργηθεί σε πολλά μέρη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και ότι η Ελλάδα, ακόμη και αν το ποσό επιδότησης μειωνόταν, όπως τα αρχικά €5.000, θα παρέμενε σε ισχυρή θέση στον τομέα των επιδοτήσεων. Επισημαίνει επίσης την ανάγκη για μία πιο ισορροπημένη προσέγγιση στη διανομή των επιδοτήσεων, ώστε να αποφευχθεί η διαχειριστική πίεση στους εμπόρους και τους πελάτες.

Τέλος, ο ΣΕΑΑ υπογράμμισε την ανάγκη να μην επιβραβευτεί η φοροδιαφυγή μέσω της σύνδεσης των κινήτρων με τα εισοδήματα, αλλά αντίθετα να ενθαρρυνθούν οι υπεύθυνες συμπεριφορές, όπως έγινε με σειρά μέτρων κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19.

Φωτογραφίες: gMotion

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!