Tesla: Σταμάτησε την παραγωγή στη Γερμανία λόγω ύποπτης φωτιάς στην περιοχή του εργοστασίου

Tesla: Σταμάτησε την παραγωγή στη Γερμανία λόγω ύποπτης φωτιάς στην περιοχή του εργοστασίου

Tesla: Σταμάτησε την παραγωγή στη Γερμανία λόγω ύποπτης φωτιάς στην περιοχή του εργοστασίου
Το gigafactory κοντά στο Βερολίνο εκκενώθηκε και η Tesla δεν προσδοκά να επανεκκινήσει σύντομα την παραγωγή.

Η Tesla αναγκάστηκε να διακόψει την παραγωγή στο νεοσύστατο εργοστάσιό της στο Γκρινχάιντε, κοντά στο Βερολίνο, λόγω ενός ύποπτου περιστατικού εμπρησμού που σημειώθηκε στην περιοχή. Το εργοστάσιο, ένα κρίσιμο σημείο στα σχέδια της εταιρείας για επέκταση στην ευρωπαϊκή αγορά, εκκενώθηκε εσπευσμένα και η επανεκκίνηση της παραγωγής δεν φαίνεται ακόμα στον ορίζοντα.

Την Τρίτη το πρωί, εκδηλώθηκε πυρκαγιά κοντά στο εργοστάσιο, με τις αρχές να καλούν αμέσως μονάδες αποναρκοθέτησης μετά τον εντοπισμό μίας πινακίδας που προειδοποιούσε για «θαμμένα πυρομαχικά» στην περιοχή, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας BZ. Ένας εκπρόσωπος της Tesla επιβεβαίωσε την προσωρινή παύση της παραγωγής και την εκκένωση του χώρου, υπογραμμίζοντας ότι η επιστροφή στην κανονικότητα δεν αναμένεται να είναι άμεση.

Η αστυνομία ενημερώθηκε για την πυρκαγιά σε έναν ηλεκτρικό πυλώνα στην περιοχή Gosen-Neu Zittau, κοντά στο εργοστάσιο, με αποτέλεσμα να προκληθούν διακοπές ρεύματος, ιδιαίτερα στην περιοχή Freienbrink, νοτιοανατολικά του Βερολίνου. Παρά το γεγονός ότι η πυρκαγιά δεν επεκτάθηκε στο εργοστάσιο της Tesla, οι Αρχές διερευνούν το ενδεχόμενο εμπρηστικής ενέργειας, χωρίς να μπορούν να προχωρήσουν σε περαιτέρω σχόλια σχετικά με τις αναφορές που θέλουν τη φωτιά να έχει προκληθεί από περιβαλλοντικούς ακτιβιστές.

Tesla
Φωτογραφίες: Tesla

Ο Ίλον Μασκ σχολίασε στο twitter την επίθεση στον πυλώνα: «Είναι είτε οι πιο χαζοί φιλο-οικολόγοι τρομοκράτες στη Γη είτε μαριονέτες εκείνων που δεν έχουν καλούς σκοπούς σχετικά με το περιβάλλον. Η παύση παραγωγής ηλεκτρικών αυτοκινήτων, αντί για οχήματα που καταναλώνουν ορυκτά καύσιμα, είναι εξαιρετικά χαζή».

Ίλον Μασκ

Το εργοστάσιο έχει γίνει στο παρελθόν στόχος περιβαλλοντικών διαμαρτυριών κατά των σχεδίων επέκτασής του, με την Tesla να επιδιώκει το διπλασιασμό της ικανότητας παραγωγής σε ένα εκατομμύριο αυτοκίνητα ετησίως, ενισχύοντας τη θέση της στην ευρωπαϊκή αγορά.

Περιβαλλοντικοί ακτιβιστές έχουν κατασκευάσει και καταλάβει δενδρόσπιτα στη δασώδη περιοχή που αναμένεται να καθαριστεί εάν προχωρήσει η επέκταση. Εκπρόσωπος της οργάνωσης Robin Wood, μία από τις ομάδες που διαμαρτύρονται κατά της επέκτασης, δήλωσε ότι δεν έχουν γνώση σχετικά με το τι θα μπορούσε να προκάλεσε τη φωτιά, εκφράζοντας έκπληξη για την κατάσταση.

Τον προηγούμενο μήνα, οι κάτοικοι στο Γκρινχάιντε ψήφισαν κατά μιας πρότασης για καθαρισμό αρκετού δάσους ώστε η εταιρεία να κατασκευάσει επιπλέον χώρους όπως σταθμό τρένων και αποθήκες, αφήνοντας την τελική απόφαση στις τοπικές αρχές.

Φωτογραφίες: Tesla

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!