Επίσημο: Grand Prix στη Μαδρίτη από το 2026 (vid)

Πάνος Σεϊτανίδης
Επίσημο: Grand Prix στη Μαδρίτη από το 2026 (vid)
Η Formula 1 θα «τρέχει» στους δρόμους της ισπανικής πρωτεύουσας – τι ισχύει με τον αγώνα της Βαρκελώνης.

Η Μαδρίτη μπαίνει με κάθε επισημότητα στο καλεντάρι του μαγικού κόσμου της Formula 1. Όπως αναμενόταν, αφού μετά την Έκθεση της F1 στο κέντρο της και το showrun της Red Bull στους δρόμους της, είχε διαρρεύσει πως η συμφωνία ήταν επικείμενη, πλέον η είσοδος της σφραγίστηκε.

Ένα ακόμα σιρκουί πόλης

Το Grand Prix της Μαδρίτης θα έχει θέση στο καλεντάρι από το 2026 και για μία δεκαετία – τουλάχιστον έως και το 2035!

Έτσι, η Formula 1 προσθέτει ένα ακόμα σιρκουί πόλης, μετά από αυτά στη Τζέντα της Σαουδικής Αραβίας, τη Μελβούρνη της Αυστραλίας, το Μαϊάμι των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, το Μονακό, το Μοντρεάλ του Καναδά, το Μπακού του Αζερμπαϊτζάν, τη Μαρίνα Μπέι στη Σιγκαπούρη και το Λας Βέγκας στις ΗΠΑ.

Η αγωνιστική διαδρομή

Όπως συμβαίνει για παράδειγμα στο σιρκουί Ζιλ Βιλνέβ, η χάραξη της αγωνιστικής διαδρομής θα είναι… υβριδική.

GP Μαδρίτης

Το μήκους 5.47 χιλιομέτρων σιρκουί θα περιλαμβάνει και δημόσιους δρόμους αλλά και ένα μόνιμο κομμάτι που θα στηθεί στην περιοχή του συνεδριακού κέντρου IFEMA στη βορειοανατολική πλευρά της πόλης.

Θα περιλαμβάνει 20 στροφές, με τις προσομοιώσεις να κάνουν λόγο για γύρο στο 1 λεπτό και 32 δευτερόλεπτα. Η χωρητικότητα στις κερκίδες θα είναι αρχικά στις 110.000, με πλάνο επέκτασης στις 140.000.

Όπως ανέφερε η σχετική ανακοίνωση, θα δημιουργηθούν «premium εγκαταστάσεις ενώ ως πιθανότερη περίοδος για τη διεξαγωγή του αγώνα, είναι οι καλοκαιρινοί μήνες και ειδικά ο Ιούλιος.

GP Μαδρίτης

Γιατί στη Μαδρίτη

Για τη συμφωνία που στέλνει την κορωνίδα του μηχανοκίνητου αθλητισμού στην πρωτεύουσα της Ισπανίας, μίλησε ο CEO της Formula 1, Στέφανο Ντομενικάλι.

Ο Ιταλός είπε: «Η Μαδρίτη είναι μία απίστευτη πόλη, με φοβερή αθλητική και πολιτιστική κληρονομιά. Η σημερινή ανακοίνωση ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο για τη Formula 1 στην Ισπανία».

Από την πλευρά του, ο Δήμαρχος της πόλης, Χοσέ Λουίς Μαρίνες-Αλμέιδα, πρόσθεσε: «Ξέρουμε πως η F1 είναι κάτι πολύ περισσότερο από ένας αγώνας και αποτελεί μία ανεπανάληπτη ευκαιρία να δώσει περαιτέρω ώθηση στη μεταμόρφωση της Μαδρίτης, ώστε να δείξουμε στον κόσμο τι μπορούμε να πετύχουμε. Είμαι σίγουρος πως θα ανταποκριθούμε στις απαιτήσεις, όχι μόνο γιατί δικαιούμαστε ένα θέμα με το μέγεθος της F1 αλλά κι επειδή η F1 αξίζει μία πόλη με την ενέργεια, τον χαρακτήρα και το πάθος της Μαδρίτης».

Επιστροφή μετά από τέσσερις δεκαετίες

Αυτή δεν θα είναι η πρώτη φορά που η Formula 1 θα πραγματοποιήσει αγώνα στη Μαδρίτη. Η ευρύτερη περιοχή φιλοξενούσε Grand Prix την περίοδο 1968-1981, στην πίστα της Χαράμα.

Τι θα γίνει με τη Βαρκελώνη

Εδώ τα πράγματα ακόμα δεν είναι ξεκάθαρα. Δεν έχουμε ξεκάθαρη αντικατάσταση πεδίου μάχης στο ισπανικό Grand Prix αφού σύμφωνα με όσα ξέρουμε, οι υπεύθυνοι του αγώνα στο Μονμελό είναι σε συζητήσεις με τη Formula 1 και επιθυμούν να διατηρήσουν τη θέση τους στο καλεντάρι και μετά το 2025 όπου λήγει η παρούσα συμφωνία.

Δεν αποκλείεται λοιπόν το 2026 να έχουμε δύο αγώνες επί ισπανικού εδάφους, όπως συνέβαινε την περίοδο 2008-2012, όταν παράλληλα με τον αγώνα στην πίστα της Καταλονίας, είχαμε Grand Prix και στους δρόμους του λιμανιού της Βαλένθια.

Φωτογραφίες: Red Bull Content Pool, Formula 1

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!