Παιδιά από 4 ετών μαθαίνουν να οδηγούν σε μίνι ηλεκτρικά αυτοκίνητα

Κώστας Μπιτσικώκος
Παιδιά από 4 ετών μαθαίνουν να οδηγούν σε μίνι ηλεκτρικά αυτοκίνητα
Το Firefly Sport θα χρησιμοποιείται από παιδιά ηλικίας 4-10 ετών, για μαθήματα οδήγησης στην Μεγάλη Βρετανία.

Η ασφαλής οδήγηση δεν μαθαίνεται στα 17 και τα 18 έτη, όταν αρχίζουν τα πρακτικά μαθήματα στους δημόσιους δρόμους. Πέρα από το μάθημα της οδικής ασφάλειας – που όπως δήλωσε στο Gazzetta ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα διδάσκεται με μεγαλύτερη ένταση στα ελληνικά σχολεία – είναι σημαντικό η πρώτη επαφή των μικρών παιδιών με τα αυτοκίνητα να γίνεται με το σωστό τρόπο. Είτε πρόκειται για πίστες καρτ είτε για οδήγηση άλλων οχημάτων σε ασφαλές περιβάλλον.

Στην Μεγάλη Βρετανία η σχολή οδήγησης Young Driver απευθύνεται σε παιδιά και νέους 4-17 ετών, παρέχοντάς τους μαθήματα σε ειδικά διαμορφωμένες πίστες. Ειδικά για παιδιά 4-10 ετών, η «αδελφή» εταιρεία Young Driver Motor Cars κατασκεύασε ένα ηλεκτρικό μίνι αυτοκίνητο, το Firefly Sport. Με αλουμινένιο πλαίσιο, ανεξάρτητη ανάρτηση σε όλους τους τροχούς και σύστημα διεύθυνσης τύπου κρεμαγιέρας, έχει ως στόχο να προσφέρει στα παιδιά την αυθεντική εμπειρία χειρισμού ενός αυτοκινήτου.

Το μίνι ηλεκτρικό αυτοκίνητο μήκους 2,1 μέτρων σχεδιάστηκε και κατασκευάστηκε από μηχανολόγους που εργάζονταν στην Aston Martin και την Jaguar Land Rover. Το Firefly Sport εφοδιάζεται με δύο μπαταρίες 12V και δύο ηλεκτρικά μοτέρ 24V. Η μέγιστη ταχύτητά του κυμαίνεται από 11 χλμ/ώρα (για τα πολύ μικρά παιδιά) έως τα 40 χλμ/ώρα (για τα μεγαλύτερα).

Firefly Sport

Επιπλέον, το Firefly Sport έχει δυνατότητα εξ αποστάσεως ακινητοποίησης (έως τα 200 μέτρα) από ενήλικα αλλά και λειτουργία αυτόματης διακοπής λειτουργίας του αν αντιληφθεί ένα μεγάλο εμπόδιο στην πορεία του. Ο πίνακας οργάνων περιλαμβάνει ταχύμετρο, ρολόι και ένδειξη αυτονομίας, ενώ στον εξοπλισμό υπάρχει κάμερα οπισθοπορείας και όλα τα φώτα.

Το μίνι ηλεκτρικό όχημα θα διατίθεται για μαθήματα οδήγησης (έναντι 20 λιρών για 15 λεπτά) σε 45 κέντρα εκπαίδευσης της Young Driver, όμως μπορεί να αγοραστεί από οικογένειες που διαθέτουν κατάλληλο χώρο οδήγησης σε ιδιωτική έκταση. Η τιμή πώλησής του θα ανακοινωθεί στο British Motor Show, στις 18 Αυγούστου.

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!