Το σκιάχτρο της FIFA και οι δεινόσαυροι απειλούν τον Ανδριανό

Βασίλης Σαμπράκος Βασίλης Σαμπράκος
Το σκιάχτρο της FIFA και οι δεινόσαυροι απειλούν τον Ανδριανό

bet365

Ο Βασίλης Σαμπράκος διαβάζει το αξιόλογο σχέδιο του νέου αθλητικού νόμου και προβλέπει ότι η αθλητική Ελλάδα και τα διαπλεκόμενα συμφέροντά της δεν θα αφήσουν τον υφυπουργό Αθλητισμού να το περάσει.

Ακόμη και αν κάποιος δεν είναι ειδήμων στα της διοίκησης του – επαγγελματικού και ερασιτεχνικού – αθλητισμού, τις τελευταίες ημέρες αντιλαμβάνεται και συνειδητοποιεί ότι το προσχέδιο του νέου αθλητικού νόμου, που παρουσιάστηκε την περασμένη Τρίτη έχει ταράξει τον παλαιό αθλητισμό, δηλαδή το κατεστημένο. Ο εκνευρισμός και η ανησυχία, που αγγίζουν τα όρια του πανικού είναι ευδιάκριτα στις πρώτες δημόσιες και ιδιωτικές αντιδράσεις της υψηλής κοινωνίας που διοικεί μέχρι σήμερα τον αθλητισμό. Γι' αυτό και είναι βέβαιο ότι ο σημερινός υφυπουργός Αθλητισμού Γιάννης Ανδριανός θα συναντήσει αδιανόητα μεγάλες αντιδράσεις και ισχυρά εμπόδια στην προσπάθειά του να περάσει τις επίμαχες διατάξεις. Θα δεχθεί πόλεμο, που ενδέχεται να αποδειχθεί αποτελεσματικά ικανός να “τον στείλει σπίτι”, δηλαδή να οδηγήσει στην αντικατάστασή του αν αυτός επιμείνει.

Για να μπεις αμέσως στο νόημα, αν αυτό το σχέδιο γίνει νόμος και – κυρίως – αν αυτός εφαρμοστεί πιστά, δεν πρόκειται να ξαναδείς εκλογές σε Ομοσπονδία αγορασμένες με μια βαλίτσα λεφτά σε ένα ξενοδοχείο, και θα δεις να εξαφανίζονται τα φαινόμενα αιωνόβιων προέδρων, σαν τον Βασιλακόπουλο, τον Διαθεσόπουλο και άλλους για τους οποίους σήμερα ζεις με την εντύπωση ότι έχουν γεννηθεί πριν από τη γέννηση των αθλημάτων που υποτίθεται ότι υπηρετούν και ότι διοικούν τις ομοσπονδίες σαν να είναι δικές τους επιχειρήσεις.

Ο Ανδριανός γίνεται ο πρώτος υπουργός στην ιστορία των τελευταίων ετών που επιχειρεί να σπάσει το κατεστημένο στο ελληνικό ποδόσφαιρο, αλλάζοντας την εκλογική διαδικασία στην ΕΠΟ προκειμένου να μεγαλώσει πολύ τον αριθμό των μελών του εκλογικού σώματος, ώστε να πάψει αυτή η Ομοσπονδία να είναι ζήτημα των 50 νοματαίων (προέδρων Ενώσεων) που βγάζουν κυβέρνηση στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Και γι' αυτό είναι πιθανό τώρα να του πουλήσει το ποδόσφαιρο τον παπά της FIFA που θα κάνει ντα την ελληνική κυβέρνηση επειδή τολμά να παραβιάσει το αυτοδιοίκητο του ποδοσφαίρου. Ο Ανδριανός βεβαίως έχει προλάβει τη σημερινή διοίκηση και την όποια παραδιοίκηση του ποδοσφαίρου, ορίζοντας το CAS ως αρμόδιο δικαστήριο για να κρίνει αν η Πολιτεία παραβιάζει ή όχι το αυτοδιοίκητο στην περίπτωση ψήφισης αυτού του σχεδίου νόμου. Και μακάρι να το πάει και παρακάτω, δηλαδή να προσκαλέσει μια αντιπροσωπεία της FIFA στην Ελλάδα, και να της θέσει υπόψη το σχέδιο νόμου ώστε να μάθει αν και ποια είναι η παραβίαση του αυτοδιοίκητου του ποδοσφαίρου, ώστε να τελειώσει αυτό το παραμύθι. Διότι είναι βέβαιο ότι το σημερινό κατεστημένο του ελληνικού ποδοσφαίρου θα το παίξει αυτό το χαρτί. Το καταλαβαίνεις εύκολα αν δεις τις τελευταίες μέρες την βροχή από δημοσιεύματα, τα οποία υπαγορεύονται από τα συμφέροντα. Μακάρι να τις φέρει εδώ την UEFA και την FIFA, να τους μιλήσει για την ελεεινή βρώμα του ελληνικού ποδοσφαίρου στη διάρκεια των τελευταίων 25 χρόνων, να τους μιλήσει για τις γενεσιουργούς αιτίες και να τους ζητήσει να τον βοηθήσουν να μετατρέψει το τελικό σχέδιο σε έναν νόμο χωρίς παραβιάσεις αυτοδιοίκητου αλλά και με ουσιαστικές λύσεις των βασικών προβλημάτων του ποδοσφαίρου.

Τα ίδια ζόρια θα τραβήξει ο Ανδριανός και με τους αιώνιους παράγοντες των άλλων αθλητικών ομοσπονδιών αν τελικώς μετατρέψει σε τελικό κείμενο νόμου το σημερινό σχέδιο, διότι βάζει σε όλους αυτούς ημερομηνία λήξης, με όριο τις 2 θητείες. Και αυτό το όριο δεν μπαίνει μόνο για τους προέδρους, αλλά για όλα τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου. Τους δυσκολεύει λοιπόν πολύ να βρίσκουν μπροστινούς και γλάστρες για να κρατάνε με αυτό τον τρόπο τη διοίκηση υπό τον έλεγχό τους. Θα διαλύσει τα μαγαζιά και τα παραμάγαζα του αθλητισμού και θα εξασφαλίσει στον αθλητισμό ότι δεν θα ξαναβρεί μπροστά του νταβατζήδες.

Διαβάζοντας το σχέδιο νόμου φτάνεις σε ένα συμπέρασμα ότι αυτή είναι μια πραγματικά καλή – στα χαρτιά – προσπάθεια για την πάταξη της διαφθοράς και τη βίας στον αθλητισμό. Το έχω σημειώσει πολλές φορές, δεν είναι οι νόμοι που της λείπουν της αθλητικής Ελλάδας, αλλά αυτοί που θα τους εφαρμόσουν. Ομως αυτό είναι ένα σχέδιο νόμου που πάει να δημιουργήσει προοπτική επίλυσης σοβαρών προβλημάτων. Κι είναι ευχή για την αθλητική, και όχι μόνο, Ελλάδα να προκύψει από αυτή τη διαδικασία ένα τελικό σχέδιο νόμου χωρίς εκπτώσεις και αυτό να ψηφιστεί από όλη τη Βουλή και να γίνει νόμος τον οποίο θα χειροκροτήσουν τα media απαιτώντας με τη στάση τους την εφαρμογή του. Αλλά είμαι περίπου βέβαιος ότι δεν θα συμβεί τίποτα από όλα αυτά. Θα πέσουν να φάνε τον Ανδριανό, θα διαφωνήσουν τα κόμματα, θα αφαιρεθούν διατάξεις, θα επανεμφανιστεί το σκιάχτρο της FIFA, θα υποκύψει σε πιέσεις ο πρωθυπουργός και στο τέλος της ημέρας αυτός θα είναι ακόμη ένας πλαδαρός και “κενός” νόμος, ο οποίος όχι απλώς δεν θα αλλάξει την προοπτική της αθλητικής Ελλάδας αλλά δεν θα λύσει παρά ελάχιστα και λιγότερο σημαντικά προβλήματά της.

Προτού σχολιάσεις, διάβασε αυτό!

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Βασίλης Σαμπράκος
Βασίλης Σαμπράκος

Έχει συμπληρώσει 3 δεκαετίες στην αθλητική δημοσιογραφία. Μετά από τόσα χρόνια και τόσα διαφορετικά έργα, δεν λειτουργεί στην δημοσιογραφία για να εκφράζει οπαδικά αισθήματα ή συλλογικές προτιμήσεις. Γράφει και μιλάει για όλους, απευθυνόμενος προς όλους. Και τρελαίνεται στην ιδέα ότι υπάρχει κάπου ένας άνθρωπος, μια μέθοδος ή ένα εργαλείο που θα τον βοηθήσει να κατανοήσει καλύτερα και βαθύτερα το ποδόσφαιρο. Πάνω από όλα, ο Βασίλης Σαμπράκος συστήνεται ως ο συγγραφέας του “Εξηγώντας το θαύμα” ή “The Miracle 2004”, ενός βιβλίου που έφτασε να σταθεί ανάμεσα στα καλύτερα ποδοσφαιρικά βιβλία του 2022 στην Αγγλία.