Μόλυβδος: Ο αφανής ήρωας των ορυκτών

Gazzetta team
Μόλυβδος: Ο αφανής ήρωας των ορυκτών

bet365

Eίναι ανθεκτικός στην οξείδωση, τη διάβρωση, τη φθορά του χρόνου, τις περιβαλλοντικές συνθήκες και τα άλατα της θάλασσας.

Όλοι γνωρίζουμε, πως η ανθρώπινη ζωή είναι άμεσα συνδεδεμένη με τα ορυκτά. Ακούμε και βλέπουμε γύρω μας καθημερινά μέταλλα και ορυκτά.

Πέρα όμως από τα πιο γνωστά, όπως ο χρυσός, το ασήμι και ο χαλκός, υπάρχουν ορισμένα, τα οποία διαδραματίζουν πρωταγωνιστικό ρόλο στην ζωή μας, αλλά δεν τα αναγνωρίζουμε.

Ένας από αυτούς τους «αφανείς ήρωες» είναι και ο μόλυβδος.

Αναρωτιέσαι άραγε πού μπορεί να τον συναντάς;

Τον μόλυβδο συναντά κανείς στις κατασκευές, καθώς και στα αεροσκάφη, γεγονός, που τον καθιστά αναγκαίο για τις σημερινές μετακινήσεις και τη διαβίωση μας. Αποτελεί βασική πηγή ενέργειας για το αυτοκίνητό μας και το βασικό συστατικό της μπαταρίας σε οχήματα οποιουδήποτε τύπου. Βρίσκεται ακόμα σε μπαταρίες τελευταίας τεχνολογίας, καινοτόμες και βιώσιμες, στις οποίες αποθηκεύεται η ενέργεια των αιολικών και φωτοβολταϊκών πάρκων.

Ειδικά όσοι είμαστε λάτρεις της γυμναστικής και του υγιεινού τρόπου ζωής πρέπει να γνωρίζουμε, πως ερχόμαστε σε ακόμα πιο συχνή επαφή μαζί του, μιας και αποτελεί βασικό υλικό για τα όργανα γυμναστικής, που χρησιμοποιούμε.

Ακόμα και η μουσική, που ακούμε έχει βασιστεί στον μόλυβδο, αφού μπορείς να τον βρεις και σε στούντιο ηχογράφησης, επειδή είναι ένα από τα καλύτερα ηχομονωτικά υλικά.

Χαρακτηριστικά του, όπως το ότι είναι ανθεκτικός στην οξείδωση, τη διάβρωση, τη φθορά του χρόνου, τις περιβαλλοντικές συνθήκες, τα άλατα της θάλασσας, το ότι προσφέρει μόνωση από την ακτινοβολία και οι αντισεισμικές του ιδιότητες, καθιστούν τον μόλυβδο τόσο απαραίτητο για τη ζωή μας.

Ένα από τα σημαντικότερα, παγκοσμίου κλάσης βεβαιωμένα κοιτάσματα μολύβδου – μεταξύ και άλλων ορυκτών- βρίσκεται στο μεταλλευτικό δυναμικό της περιοχής μεταξύ Ολυμπιάδας, Βαρβάρας, Σκουριών, και Στρατωνίου στη ΒΑ Χαλκιδική. Κατατάσσεται ως ένα από τα σημαντικότερα της Ευρώπης με συνολικά αποθέματα 1,5 εκατομμύριο τόνους μόλυβδο και ψευδάργυρο.

Στην περιοχή αυτή της Χαλκιδικής, η Ελληνικός Χρυσός λειτουργεί τα Μεταλλεία Κασσάνδρας, προκειμένου να προσφέρει καθημερινά το πολύτιμο αγαθό των μετάλλων στους ανθρώπους, με σεβασμό στην τοπική κοινωνία και εφαρμόζοντας τα υψηλότερα πρότυπα περιβαλλοντικής ασφάλειας.

Μάθε που αλλού κρύβεται στο www.tosopolytima.gr.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

Τελευταία Νέα