«Η καλύτερη ακαδημία της Γιούβε, εκτός Ιταλίας!»

Gazzetta team
«Η καλύτερη ακαδημία της Γιούβε, εκτός Ιταλίας!»

bet365

O επικεφαλής του Διεθνούς Δικτύου Ακαδημιών της Γιουβέντους, Λορέντζο Γκρόσι, περιγράφει στο gazzetta.gr τη φιλοσοφία του μεγαλόπνοου project της πρωταθλήτριας Ιταλίας και εξηγεί γιατί η ποδοσφαιρική της ακαδημία στην Αθήνα ξεχωρίζει από τις υπόλοιπες εικοσιτρείς εκτός Ιταλίας.

Η πρωτοποριακή πρωτοβουλία του Διευθύνοντος Συμβούλου του CGS, Χρήστου Χ. Γείτονα, τον Οκτώβριο του 2009, να προκαλέσει τη συνεργασία με τη Γιουβέντους, ένα ποδοσφαιρικό κολοσσό παγκοσμίου φήμης, βρήκε πρόσφορο έδαφος στην επί επτά ετών συνεπή προετοιμασία αθλητών στις εγκαταστάσεις του CGS στην Παλλήνη, με αποτέλεσμα η πλέον ανεπτυγμένη ακαδημία της «Γηραιάς Κυρίας» εκτός Ιταλίας να είναι η ακαδημία της Αθήνας.

Το gazzetta.gr επισκέφτηκε τη Juventus Academy Athens που φιλοξενεί παιδιά από 5 έως 16 ετών και είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με τον επικεφαλής του Διεθνούς Δικτύου Ακαδημιών των «Bianconeri», Λορέντζο Γκρόσι.

Ο κ. Γκρόσι επισκέπτεται ανά τακτά χρονικά διαστήματα όλες τις ακαδημίες που έχουν αποκλειστική συνεργασία με τον ιταλικό σύλλογο και έχει υψηλή εποπτεία της ποιότητας της προετοιμασίας των μελλοντικών επαγγελματιών ποδοσφαιριστών.

Η συζήτηση μας αφορούσε κυρίως τις μεθόδους, την φιλοσοφία και τους στόχους του προγράμματος της Γιουβέντους, τις πιθανότητες που έχει ένα παιδί να γίνει επαγγελματίας ποδοσφαιριστής, τη ποιότητα της προετοιμασίας που γίνεται στην Αθήνα και, όπως ήταν αναμενόμενο, «η μπάλα έφτασε» και στον διεθνή άσσο Κώστα Μανωλά, αλλά και στον Γιουβεντίνο που αγωνίζεται δανεικός στη γαλλική Νις: Τον πολλά υποσχόμενο Τάσο Δώνη!

Πώς προέκυψε η συνεργασία με τη Γιουβέντους;

«Έχω εργαστεί συνολικά 12 χρόνια στον σύλλογο και έχω αναλάβει αρκετές νευραλγικές οργανικές θέσεις. Αυτή τη στιγμή έχω τον ρόλο του επικεφαλής προπονητή του διεθνούς δικτύου των ακαδημιών της Γιουβέντους και ουσιαστικά έχω την ευθύνη της διαχείρισης όλων των παραρτημάτων, που λειτουργούν στην Ευρώπη. Πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό project, το οποίο θέλουμε να γιγαντώσουμε, αυξάνοντας συνεχώς τον αριθμό των ακαδημιών εκτός Ιταλίας και επεκτείνοντας την επιρροή της ποδοσφαιρικής μεθόδου σε όσους περισσότερους νέους παίκτες γίνεται!».

Παίξατε ποδόσφαιρο κάποια χρόνια ή... κολλήσατε το «μικρόβιο» της προπονητικής σε νεαρή ηλικία;

«Έπαιξα ελάχιστα και σε ηλικία 19 χρονών άρχισα να προπονώ τις μικρές ηλικίες σε μία τοπική ομάδα της γενέτειράς μου, της Φλωρεντίας. Μετά από κάποια χρόνια, άρχισα να παρακολουθώ διάφορα σεμινάρια που οργάνωνε η Γιουβέντους και πραγματικά εντυπωσιάστηκα από τις μεθόδους της δουλειάς που γινόταν στο Βινόβο. Σιγά-σιγά απέκτησα επαφές και γνωριμίες με το τεχνικό προσωπικό και το 2004, εντάχθηκα στο προπονητικό επιτελείο των ακαδημιών του συλλόγου».

Η ενασχόλησή σας με το διεθνές δίκτυο των ακαδημιών, υποθέτουμε ότι περιλαμβάνει συνεχή ταξίδια...

«Κάπως έτσι έχουν τα πράγματα! Είναι τόσες πολλές οι ακαδημίες και τα camps, που για να φανούμε συνεπείς στις προγραμματισμένες επισκέψεις μας, μοιραία είμαστε με μία βαλίτσα στο χέρι!».

Με ποιες άλλες χώρες συνεργάζεστε;

«Διατηρούμε συνολικά 24 ακαδημίες σε όλον τον κόσμο! Στην Ευρώπη έχουμε στην Ισπανία, την Ελλάδα, την Κύπρο, το Βέλγιο, δύο διαφορετικές στην Πολωνία, στην Σλοβακία, τη Βοσνία, τη Γαλλία, ενώ οργανώνουμε camp στο Κόσοβο, την Ελβετία και την Αθήνα. Εκτός ευρωπαϊκών συνόρων, πηγαίνουμε επίσης στο Λίβανο, το Ντουμπάι και την Τυνησία. Είναι ένα μεγαλόπνοο project!».

Απ' όλα αυτά τα χιλιάδες παιδιά που διδάσκονται την τέχνη του ποδοσφαίρου από την αναγνωρισμένη μέθοδο της «Γηραιάς Κυρίας», πόσα απ' αυτά έχουν τις πιθανότητες να γίνουν επαγγελματίες ποδοσφαιριστές και τι ποσοστό εξ' αυτών, μπορούν να φορέσουν κάποια στιγμή τη φανέλα των «Bianconeri»;

«Πολύ δύσκολη ερώτηση και εξίσου δύσκολη απάντηση. Το ποσοστό ίσως είναι ένα στο εκατομμύριο και αυτό, γιατί δεν είναι καθόλου απλό να γίνει κάποιος μέλος της μεγάλης ομάδας της Γιουβέντους. Το επίπεδο είναι εξαιρετικά υψηλό και παρ' ότι - σε κάθε χώρα βρίσκω πολλά ενδιαφέροντα ταλέντα - τα προσόντα τους δεν είναι αρκετά για να ενταχθούν στην επαγγελματική ομάδα. Φυσικά μπορούν να ασχοληθούν επαγγελματικά με το ποδόσφαιρο στην χώρα τους ή στην 2η και την 3η κατηγορία του ιταλικού ποδοσφαίρου, αλλά για να παίξει κανείς στη Γιούβε πρέπει να έχει το τέλειο πακέτο. Γι' αυτό άλλωστε έχουμε τις ακαδημίες, για να διδάξουμε ποδόσφαιρο, να αποκτήσουμε ένα μεγάλο δίκτυο ποδοσφαιριστών και μέσα απ' αυτή την διεργασία, να αυξήσουμε τις πιθανότητες για την ανακάλυψη του νέου big thing! Προφανώς θα είμαστε πολύ ευτυχείς αν ξεπεταχτεί από κάποια ακαδημία μας!».

Από το 2009 που άνοιξε η ακαδημία στην Ελλάδα, υπήρξε κάποιος Έλληνας που πλησίασε κοντά σ' αυτά τα standards που περιγράψατε;

«Όχι τόσο κοντά. Ήρθαν κάποιοι και δοκιμάστηκαν στο Βινόβο και απορροφήθηκαν σε ομάδες μικρότερων κατηγοριών...».

Ο Δώνης ίσως;

«Αυτός ήταν η καλύτερη περίπτωση, γι' αυτό προπονήθηκε με τους μεγάλους και η ομάδα έχει κρατήσει τα δικαιώματά του! Δόθηκε στην Σασουόλο, έπαιξε στη Λουγκάνο και τώρα έχει δοθεί με υποσχετική στη Νις. Επαναλαμβάνω όμως, ότι είναι πολύ δύσκολο. Θα πάρουμε έναν ξένο παίκτη, μόνο αν είναι καλύτερος από τους δικούς μας. Και καταλαβαίνετε ότι αυτές οι περιπτώσεις αφορούν παίκτες που είναι αναγνωρισμένοι παγκοσμίως...».

Πώς βλέπετε το επίπεδο της ακαδημίας στην Αθήνα;

«Πολύ υψηλό κι έχω εξήγηση γι' αυτό. Η ακαδημία και το σχολείο της Γιουβέντους στην Αθήνα λειτουργούν φέτος για 8ο χρόνο και η δουλειά που έχει γίνει από το 2009, έχει αρχίσει και αποδίδει καρπούς. Σ' αυτό έπαιξε ρόλο και η φυσική παρουσία ενός σημαντικού προπονητή από το πανεπιστήμιο της Γιούβε στο Τορίνο, του Κρίστιαν Μικόνο, που ουσιαστικά έστησε το project επί ελληνικού εδάφους και επί 6 ολόκληρα χρόνια, έδωσε το στίγμα κι έβαλε την σφραγίδα του στην λειτουργία του προγράμματος. Από την πλευρά μου κοιτάω πάντα να διορθώσω κάποιες τεχνικές λεπτομέρειες, ωστόσο, οφείλω να ομολογήσω ότι η ακαδημία που στεγάζεται στο CGS, έχει ίσως την πιο άρτια σύνδεση με τον τρόπο που δουλεύουμε στο Βινόβο».

Ποιες είναι οι αρχές και οι αξίες της μεθόδου που έχουν υιοθετήσει οι ακαδημίες της Γιουβέντους;

«Το πιο σημαντικό απ' όλα είναι η δημιουργία ενός φιλικού περιβάλλοντος για τα παιδιά, που πρώτα απ' όλα πρέπει να απολαμβάνουν την ενασχόλησή τους με το άθλημα και εν συνεχεία, περνώντας καλά, να αρχίσουν να μαθαίνουν! Από 'κει και πέρα, μία πολύ σημαντική αρχή για την φιλοσοφία του ποδοσφαιρικού προγράμματος της Γιούβε, είναι η σωστή συμπεριφορά μέσα στο γήπεδο. Γιατί τα σπορ, δεν είναι μόνο η νίκη και η ήττα! Σημασία έχει ο τρόπος με τον οποίο γίνεται η προσπάθεια να φτάσεις στη νίκη! Γι' αυτό και προάγουμε την πειθαρχία στους κανόνες του παιχνιδιού και τον σεβασμό προς τον διαιτητή και τον αντίπαλο γιατί στο τέλος της ημέρας, αν δεν γίνει κάποιος ποδοσφαιριστής, τουλάχιστον πρέπει να εξελιχθεί σε σωστό άνθρωπο στην κοινωνία».

Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο στην Ελλάδα, επιλέξατε να συνεργαστείτε με το CGS;

«Σίγουρα έπαιξε θεμελιώδη ρόλο, γιατί ένας αναγνωρισμένος εκπαιδευτικός οργανισμός όπως το CGS, πέρα από την υψηλού επιπέδου μόρφωση, πλάθει χαρακτήρες και μεταλαμπαδεύει αξίες που εφαρμόζουν ιδανικά και στο δικό μας μοντέλο. Για παράδειγμα, στη συνεργασία με έναν σύλλογο, πολλές φορές η αξία της νίκης προστατεύεται περισσότερο από την διαδικασία διδασκαλίας των σωστών αρχών που κατ' αρχήν πρέπει να έχουν τα νέα παιδιά. Γι' αυτό και η ακαδημία της Αθήνας έχει τεράστια ανταπόκριση στους νέους και απ' ότι μαθαίνω, δεν είναι λίγοι οι παίκτες που πρώτα γίνονται μέλη του Juventus Academy Athens και εν συνεχεία επιλέγουν να έρθουν και στο CGS».

Ποιος Έλληνας ποδοσφαιριστής που αγωνίζεται στο Campionato σας αρέσει πιο πολύ;

«Εύκολη ερώτηση γιατί ίσως να μην υπάρχει κεντρικός μπακ στο πρωτάθλημα, με περισσότερα προσόντα ή μεγαλύτερη προοπτική από τον Μανωλά! Παίζει σε πολύ υψηλό επίπεδο και ήδη έχει μεγάλη ζήτηση για συμβόλαιο-μαμούθ σε όλη την Ευρώπη! Είναι πολύ γρήγορος στα πόδια, πολύ καλός στο ψηλό παιχνίδι, αρκετά προσεκτικός στα μαρκαρίσματα και συν τοις άλλοις, είναι ένας αμυντικός που μπορεί να σκοράρει».

Juventus Academy Athens

Πληροφορίες και Εγγραφές:

[email protected], 210 6030411

www.cgs.gr

 

Τελευταία Νέα