Ένας δημοσιογράφος του Gazzetta γράφει το review των πρώτων 7 σεζόν της αγαπημένης μας σειράς και μας προετοιμάζει για την 8η.

Κείμενο: Βασίλης Τσίγκας

Έχουν απομείνει λίγες ώρες για την έναρξη της τελευταίας σεζόν της μεγαλύτερης τηλεοπτικής σειράς στην ιστορία. Το Game of Thrones επανέρχεται και είμαστε σίγουροι πως νιώθετε κι εσείς -όπως κι εμείς- την αγωνία για το μέλλον των αγαπημένων σας χαρακτήρων! Ο 8ος κύκλος θα κάνει πρεμιέρα την Κυριακή 14 Απριλίου και στην Ελλάδα θα προβληθεί αποκλειστικά και ταυτόχρονα με την Αμερική από τη Nova. Επίσης, οι πρώτοι 7 κύκλοι και επιπλέον αποκλειστικό υλικό θα είναι διαθέσιμοι σε ένα pop-up κανάλι, το Nova Thrones HD! 

Έπειτα από 67 επεισόδια, το έπος του George R.R. Martin επιτέλους θα ολοκληρωθεί επί της οθόνης και για όσους… τεμπέλιασαν να κάνουν την επανάληψή τους, εμείς είμαστε εδώ για να σας τα θυμήσουμε όλα! Καθίστε αναπαυτικά, πάρτε τον καφέ, το τσάι, το ποτό ή τα ποπ κορν σας και ταξιδέψτε μαζί μας στον φανταστικό κόσμο του Γουέστερος!

Προφανώς, πρέπει να προειδοποιήσουμε όλους αυτούς τους… 2-3 που δεν έχουν δει τη σειρά, ότι ακολουθούν όλα τα spoilers για το Game of Thrones!

1Η ΣΕΖΟΝ

Η ιστορία μας ξεκινάει στο Γουίντερφελ! Για την ακρίβεια, ξεκινάει λίγο πιο βόρεια από την πρωτεύουσα του Βορρά, όμως θα πάμε εκεί σε λίγο. Στο Γουίντερφελ, λοιπόν, εδρεύουν οι Σταρκς. Οικογένεια, που έχεις τις ρίζες της στα αρχαία χρόνια. Άρχοντας του Γουίντερφελ είναι ο Ένταρντ Σταρκ, ο οποίος μαζί με την σύζυγό του, Κάτλιν, έχουν πέντε παιδιά: τον Ρομπ, την Σάνσα, τον Μπραν, την Άρια και τον Ρίκον. Μαζί τους, όμως, ζουν επίσης ο Τζον Σνόου, ο μπάσταρδος γιος του Ένταρντ και ο Θίον Γκρεϊτζόι, γιος του Μπάλον Γκρεϊτζόι, άρχοντα του Πάικ, τον οποίο ο Ένταρντ έχει πάρει στο Γουίντεφελ ως προστατευόμενο, όταν ο πατέρας του προσπάθησε ανεπιτυχώς να ξεκινήσει μια αποστασία εναντίον του Βασιλιά.

Ο Βασιλιάς είναι ο Ρόμπερτ Μπαράθεον, ο οποίος έριξε από τον θρόνο τον «Τρελό Βασιλιά» Έρις Ταργκάριεν. Στο πρώτο επεισόδιο, λοιπόν, βλέπουμε τον Ρόμπερτ να επισκέπτεται τον Ένταρντ στο Γουίντερφελ για να του προσφέρει την θέση του «Χεριού του Βασιλιά» (ο επίσημος συμβουλάτορας του Βασιλιά) μετά τον θάνατο του Τζον Άριν. Οι Ρόμπερτ Μπαράθεον, Ένταρντ Σταρκ και Τζον Άριν ήταν αυτοί που οδήγησαν την εξέγερση εναντίον του Έρις. Εδώ πρέπει να κάνουμε μια μικρή, αλλά πολύ σημαντική παράκαμψη.

Επίσημη δικαιολογία για την εξέγερση, ήταν ότι ο πρωτότοκος γιος του Έρις, Ρέγκαρ Ταργκάριεν, απήγαγε, βίασε κι εν τέλει σκότωσε την αδερφή του Ένταρντ, Λιάνα Σταρκ, με την οποία ήταν ερωτευμένος ο Ρόμπερτ Μπαράθεον, την ώρα που ο Τζον Άριν ήταν παντρεμένος με την αδερφή της Κάτλιν Σταρκ, Λίσα Άριν. Πολύ αργότερα, βέβαια, μαθαίνουμε, ότι ο Ρέγκαρ όχι μόνο δεν απήγαγε την Λιάνα, αλλά ήταν ερωτευμένοι μεταξύ τους και καρπός του έρωτά τους ήταν ο Τζον Σνόου, το πραγματικό όνομα του οποίου είναι Έγκον Ταργκάριεν! Αυτό όμως δεν το ξέρει κανένας άλλος στον κόσμο, πέρα του Ένταρντ Σταρκ, ο οποίος ήταν παρών στη γέννα του Τζον, όταν και πέθανε η Λιάνα! Επιστρέφοντας λοιπόν από τον πόλεμο, ο Ένταρντ παρουσίασε το μωρό Τζον στη γυναίκα του, ως ένα παιδί που απέκτησε με μία πόρνη την περίοδο του πολέμου. Γι΄αυτό το λόγο και θεωρείται μπάσταρδος (παιδί εκτός γάμου) και η αλήθεια είναι ότι η Κάτλιν δεν τον πολυσυμπάθησε και ποτέ…

Επιστρέφουμε στο Γουίντερφελ. Στην επίσκεψή του, τον Ρόμπερτ ακολούθησαν η γυναίκα του, Σέρσεϊ Λάνιστερ, ο αδερφός της και αρχηγός της Βασιλικής Φρουράς, Τζέιμι Λάνιστερ, ο άλλος αδερφός της και νάνος, Τίριον Λάνιστερ και τα παιδιά τους, Τζόφρι, Μιρσέλα και Τόμεν! Το πρόβλημα εδώ είναι ότι τα παιδιά της Σέρσεϊ δεν είναι του Ρόμπερτ, αλλά του αδερφού της, Τζέιμι, με τον οποίο έχουν αιμομικτική σχέση! Κατά τη διάρκεια της παραμονής τους στο Γουίντερφελ, μάλιστα, ο Μπραν Σταρκ τους πιάνει… επ’ αυτοφόρω, με αποτέλεσμα ο Τζέιμι να τον σπρώξει από το παράθυρο και ο μικρός να μείνει παράλυτος!

Ο Ρόμπερτ εν τέλει πείθει τον Ένταρντ να τον ακολουθήσει στην πρωτεύουσα του Γουέστερος, το Κινγκς Λάντινγκ για να αναλάβει τα νέα του χρέη και ο Ένταρντ παίρνει μαζί τους τις Σάνσα και Άρια, με την πρώτη να προορίζεται για νύφη του σαδιστικού πρωτότοκου γιου του Βασιλιά, Τζόφρι. Πάμε άλλη μία παράκαμψη τώρα… (Είναι αναγκαίες ειδικά στην αρχή για να ορίσουμε όλες τις βασικές περιοχές και κύριους χαρακτήρες της σειράς)

Ενώ συμβαίνουν όλα αυτά στο Γουίντερφελ, βορειότερα έχει συμβεί ένα περιστατικό, το οποίο μάλιστα είναι το πρώτο πράγμα που βλέπουμε στο πρώτο επεισόδιο. Στο βόρειο κομμάτι του, το Γουέστερος κόβεται στη μέση από ένα τεράστιο τείχος, το οποίο δημιουργήθηκε χιλιάδες χρόνια πριν και λειτουργεί ως προστατευτικό από τους Άγριους Ανθρώπους, που ζουν πέρα από το Τείχος. Στην αλήθεια, όμως, το Τείχος προστατεύει το Γουέστερος από τους Λευκούς Οδοιπόρους και τον Βασιλιά τους, τον Βασιλιά της Νύχτας, ο οποίος στην ουσία είναι… ζόμπι κι έχει τη δυνατότητα να ανασταίνει όντα και να τα μετατρέπει κι αυτά σε ζόμπι. Αυτός ο στρατός των νεκρών είναι ο πραγματικός εχθρός και το περιστατικό με το οποίο ξεκινάει η σειρά, δείχνει έναν άρχοντα να βρίσκεται πέρα από το Τείχος και να πεθαίνει από έναν Λευκό Οδοιπόρο! Επίσης, πρέπει να πούμε ότι το Τείχος προστατεύετε από τη Φρουρά της Νύχτας, ένα τάγμα απόκληρων, κλεφτών και βιαστών, οι οποίοι αντί για θάνατο, επιλέγουν να πάνε στο Τείχος και να παραμείνουν εκεί μέχρι να πεθάνουν, προστατεύοντας το Γουέστερος.

Επιστρέφουμε στο Γουέστερος. Ενώ ο Ένταρντ φεύγει με τον Ρόμπερτ για το Κινγκς Λάντινγκ, ο Τζον Σνόου επιλέγει να πάει στο Τείχος, όπου βρίσκεται και ο αδερφός του Ένταρντ, Μπέντζεν, καθώς στο Γουίντερφελ δεν αισθάνεται και πολύ όμορφα ως μπάσταρδος γιος του Ένταρντ κι εν τέλει ορκίζεται μέλος της Φρουράς της Νύχτας. Μαζί του πηγαίνει και ο Τίριον Λάνιστερ, ο οποίος απλά θέλει να δει το Τείχος.

Πίσω στο Γουίντεφελ, ο Μπραν Σταρκ βρίσκεται κατάκοιτος στο κρεβάτι του, όταν δέχεται μια επίθεση από έναν δολοφόνο. Τελευταία στιγμή ο Μπραν σώζεται και όταν πιάνουν τον δολοφόνο, βλέπουν ότι κουβαλούσε πάνω του ένα στιλέτο, το οποίο σύμφωνα με την Κάτλιν Σταρκ ανήκει στον Τίριον Λάνιστερ. Γι’ αυτό το λόγο, ο Τίριον συλλαμβάνεται ενώ φεύγει από το Τείχος και οδηγείται στο Βέιλ, όπου εδρεύει η οικογένεια των Άριν και βρίσκεται η αδερφή της Κάτλιν, Λίσα. Εκεί, ο Τίριον καταδικάζεται σε φόνο και ο μόνος τρόπος να ξεφύγει, είναι να παλέψει μέχρι θανάτου με έναν ιππότη. Στη θέση του Τίριον παλεύει ο Μπρον, ένας μισθοφόρος, ο οποίος κερδίζει με αποτέλεσμα να σωθεί ο Τίριον και οι δυο τους να γίνουν φίλοι.

Στο Κινγκς Λάντινγκ, ο Ένταρντ ανακαλύπτει πως ο Τζον Άριν δολοφονήθηκε επειδή ανακάλυψε πως τα παιδιά της Σέρσεϊ δεν είναι του Ρόμπερτ, αλλά του Τζέιμι, ενώ ο ίδιος ο Ρόμπερτ είχε αποκτήσει μπάσταρδα παιδιά με διάφορες γυναίκες. Ένα απ’ αυτά είναι ο Γκέντρι, ο οποίος εργάζεται στις φτωχογειτονιές της πρωτεύουσας. Όταν λοιπόν, ο Ρόμπερτ πεθαίνει κάπως… περίεργα κατά τη διάρκεια ενός κυνηγιού και ο θρόνος είναι κενός, ο Ένταρντ αρνείται να δεχτεί πως ο Τζόφρι θα αναλάβει χρέη Βασιλιά και θέλει τη θέση να αναλάβει ο αδερφός του Ρόμπερτ, Στάνις Μπαράθεον. Αυτό γίνεται αντιληπτό από την Σέρσεϊ και την υπόλοιπη οικογένεια των Λάνιστερ, οι οποίοι συνωμοτούν με τον συμβουλάτορα, Άρχοντα Πίτερ «Μικροδάχτυλο» Μπέιλις, για να βγάλουν από την μέση τον Ένταρντ, κατηγορώντας τον ως προδότη. Στο προτελευταίο επεισόδια της πρώτης σεζόν, ο Ένταρντ εκτελείται μπροστά στα μάτια της Σάνσα, αλλά και της Άρια, η οποία καταφέρνει να ξεφύγει από το Κινγκς Λάντινγκ. Όταν τα νέα φτάνουν στο Γουίντερφελ, ο πρωτότοκος γιος του Ένταρντ, Ρομπ, ονομάζεται Βασιλιάς του Βορρά κι ορκίζεται εκδίκηση για τον πατέρα του.

Κι ενώ συμβαίνουν όλα αυτά στο Γουέστερος, ανατολικότερα της Στενής Θάλασσας, στο Έσος, υπάρχουν τα δύο εναπομείναντα παιδιά του Έρις Ταργκάριεν, ο Βισέρις και η Νταϊνέρις Ταρκάριεν, οι οποίοι γλίτωσαν τη δολοφονία ενώ ήταν μωρά και μεταφέρθηκαν στο Έσος. Στη δική τους ιστορία, ο Βισέρις θέλει να βρει χρήματα για να μαζέψει στρατό και να εκστρατεύσει στο Γουέστερος για να πάρει εκδίκηση από όλους όσους δολοφόνησαν τον πατέρα του. Για να το καταφέρει αυτό, πουλάει την αδερφή του στον Άρχοντα των Ντοθράκι, Καλ Ντρόγκο, ο οποίος όμως τον δολοφονεί! Ο Ντρόγκο παντρεύεται την Νταϊνέρις και στον γάμο τους, ένας Άρχοντας φέρνει ως δώρο στην Νταϊνέρις τρία αυγά δράκων, τα οποία θεωρητικά ήταν άδεια! Α ναι, δεν έχουμε πει τίποτα ακόμα για τους δράκους. Παράκαμψη…

Στην προϊστορία του Γουέστερος αναφέρεται πως ο Έγκον Ταργκάριεν ήταν αυτός που μαζί με δύο αδερφές του, ήρθαν από την Αρχαία Βαλίρια καβάλα πάνω σε τρεις δράκους και κυριάρχησαν πάνω στην ήπειρο, εγκαθιδρύοντας την δυναστεία των Ταργκάριεν! Τελευταίος Ταργκάριεν Βασιλιάς ήταν ο Έρις, ο οποίος δολοφονήθηκε εν τέλει από τον Τζέιμι Λάνιστερ, αν και ο τελευταίος ήταν ο αρχηγός της Βασιλικής του Φρουράς στην εξέγερση που αναφέραμε και προηγουμένως!

Επιστρέφουμε στο Έσος. Η Νταϊνέρις καταφέρνει με τον καιρό να κερδίσει την εκτίμηση του Καλ Ντρόγκο και των πολεμιστών του, μέχρι τη στιγμή, που ο Ντρόγκο πεθαίνει! Τότε, οι «αδερφοί» του Ντρόγκο ρίχνουν μαζί με το πτώμα του Καλ και την Νταϊνέρις με τα αυγά των δράκων στη φωτιά για να τους κάψουν, όμως τελικά, η Νταϊνέρις δεν παθαίνει το παραμικρό, ενώ όταν η φωτιά σβήνει, βλέπουμε στους ώμους τρία μωρά δράκων ολοζώντανα!

2Η ΣΕΖΟΝ

Μετά τον θάνατο του Ρόμπερτ, ο θρόνος πηγαίνει στον Τζόφρι, όμως τα νέα ότι ο Τζόφρι δεν είναι παιδί του Ρόμπερτ, αλλά προϊόν αιμομιξίας ανάμεσα στην Σέρσεϊ και τον Τζέιμι, προκαλούν έναν… πανικό, καθώς προκύπτουν από παντού διεκδικητές του θρόνου! Έχουμε και λέμε: ο Ρομπ Σταρκ, ο οποίος έχει αυτοανακυρηχθεί Βασιλιάς του Βορρά, ο Στάννις Μπαράθεον, ο μεγάλος αδερφός του Ρόμπερτ και ο Ρένλι Μπαράθεον, ο μικρός αδερφός του Ρόμπερτ. Και ανάμεσα σε όλους αυτούς, υπάρχουν οι Λάνιστερ, οι οποίοι ηγούνται από τον πατέρα των Σέρσεϊ, Τζέιμι και Τίριον, Τάιγουιν Λάνιστερ.

Ξεκινάμε από τον Ρομπ Σταρκ, ο οποίος έχει μαζέψει όλο τον Βορρά στο πλάι του και κατεβαίνει προς τα νότια! Στην προσπάθεια του να μαζέψει όσο περισσότερο στρατό μπορεί, στέλνει τον Θίον Γκρεϊτζόι στο Πάικ, για να ζητήσει από τον Μπάλον Γκρέιτζοϊ την βοήθειά του. Τελικά, όμως, ο Θίον προδίδει τον Ρομπ και μαζί με την αδερφή του, Γιάρα Γκρέιτζοϊ, καταφέρνει και καταλαμβάνει το Γουίντερφελ, την ώρα που όλοι… έλειπαν, καθώς ακολουθούσαν τον Ρομπ νοτιότερα! Αποτέλεσμα αυτού ήταν να αναγκαστούν να διαφύγουν την τελευταία στιγμή από το Γουίντερφελ οι Μπραν και Ρίκον Σταρκ, με τον Θίον να καίει στη θέση τους δύο άλλα παιδιά, προσπαθώντας να δείξει τη δύναμή του. Κακή κίνηση γενικά…

Από την άλλη, ο Στάννις Μπαράθεον έχει στο πλευρό του την Μελισάντρα, μια μάγισσα από το Έσος και πιστή του Άρχοντα του Φωτός, η οποία πιστεύει ότι ο Στάννις είναι ο Αζόρ Αχάι, ένας πολεμιστής που, σύμφωνα με τις προφητείες, θα οδηγήσει τους Ανθρώπους στον μεγάλο πόλεμο εναντίον του Κακού.

Και μένει ο Ρένλι Μπαράθεον, ο οποίος έχει μαζέψει σημαντική δύναμη, λόγω της συμμαχίας του με τους Ταϊρέλ, μια πολύ πλούσια οικογένεια απ’ το Χαϊγκάρντεν. Ο Ρένλι έχει παντρευτεί με την Μάρτζορι Ταϊρέλ, όμως ταυτόχρονα έχει ομοφυλοφιλική σχέση με τον αδερφό της, Λόρας, ενώ ερωτευμένη μαζί του είναι η Μπριέν του Ταρθ, μια πολύ δυνατή γυναίκα, η οποία έχει όνειρο να γίνει ιππότης και τα καταφέρνει, υποσχόμενη να τον προστατεύσει!

Ενώ, λοιπόν, ο Ρομπ Σταρκ συνεχίζει την κάθοδό του προς το Κινγκς Λάντινγκ, στέλνει την μητέρα του στον Ρένλι για να συζητήσει μια ενδεχόμενη συμμαχία, εναντίον των Λάνιστερ, αλλά και του Στάννις Μπαράθεον. Ενώ, όμως, η Κάτλιν βρίσκεται στο στρατόπεδο του Στάννις, η Μελισάντρα, χρησιμοποιώντας μαύρη μαγεία, στέλνει μια μυστήρια μαύρη σκιά και σκοτώνει τον Ρένλι, μπροστά στα μάτια της Μπριέν, η οποία μαζί με την Κάτλιν κατηγορούνται για τη δολοφονία του Ρένλι και αναγκάζονται να διαφύγουν!

Η μεγάλη διαμάχη, όμως, είναι ανάμεσα στις δυνάμεις του Ρομπ και του Τάιγουιν. Αν και ο στρατός των Λάνιστερ είναι πολύ μεγαλύτερος σε αριθμούς, ο Ρομπ καταφέρνει μέσω έξυπνων στρατηγικών κινήσεων να πάρει σημαντικές νίκες από τον Τάιγουιν, αναγκάζοντας τον τελευταίο να στρατοπεδεύσει στο Χάρενχαλ, ένα αχανές κάστρο σε μια άγονη περιοχή, ενώ ο Ρομπ καταφέρνει να αιχμαλωτίσει τον Τζέιμι Λάνιστερ! Στο Χάρενχαλ έχει καταλήξει και η Άρια Σταρκ, η οποία αιχμαλωτίστηκε από στρατιώτες των Λάνιστερ και υπηρετεί τον Τάιγουιν. Μαζί με την Άρια πιάστηκε αιχμάλωτος κι ένας περίεργος τύπος, ο οποίος αργότερα μαθαίνουμε ότι λέγεται Τζάκεν Χγκαρ και με τη βοήθεια του οποίου δραπετεύει.

Η Κάτλιν Σταρκ πείθει τον Ρομπ να στείλουν τον Τζέιμι στο Κινγκς Λάντινγκ και να τον ανταλλάξουν με τη Σάνσα, η οποία έχει… κολλήσει ως μέλλουσα νύφη του Τζόφρι! Την αποστολή αυτή καλείται να φέρει εις πέρας η Μπριέν.

Ενώ ο πόλεμος ανάμεσα στις δυνάμεις των Σταρκ και Λάνιστερ μένεται, το Κινγκς Λάντινγκ είναι απροστάτευτο, κάτι που προσπαθεί να εκμεταλλευτεί ο Στάννις, ο οποίος ορμώμενος από το Ντραγκονστόουν (παλιό οχυρό των Ταργκάριεν) ξεκινάει με ένα μεγάλο στόλο για την πρωτεύουσα (υπό τις οδηγίες του Σερ Ντάβος Σίγουορθ), όπου γνωρίζει μια τεράστια ήττα, καθώς οι Λάνιστερ, υπό τις οδηγίες του Τίριον, ο οποίος υπηρετεί ως Χέρι του Βασιλιά και με τη βοήθεια του Άρχοντα των Μυστικών, Βάρις, έχουν μαζέψει τεράστιες ποσότητες ενός εύφλεκτου πράσινου υλικού και καίνε τον στόλο του Στάννις. Στην μάχη που ακολουθεί, κύριο ρόλο παίζει το Κυνηγόσκυλο, ένας ιππότης εν ονόματι Σάντορ Κλεγκέιν, ο οποίος φοβάται τη φωτιά, ενώ τα νέα για τη νίκη των Λάνιστερ μαθαίνει τελευταία στιγμή η Σέρσεϊ, προτού σκοτώσει τον γιο της, Τόμεν!

Παράλληλα, ο Τζον Σνόου, ο οποίος βρίσκεται στο τείχος, έχει γίνει φίλος με τον Σάμγουελ Τάρλι και σε μια εκστρατεία πέρα από το Τείχος, μαθαίνει πως ένας άνθρωπος -εν γνώσει της Φρουράς της Νύχτας- θυσιάζει μωρά στους Λευκούς Οδοιπόρους. Αυτό τον κάνει να παρατήσει τη Φρουρά της Νύχτας και να ακολουθήσει τους Άγριους.

Στο Έσος, η Νταϊνέρις, η οποία πλέον έχει τρεις δράκους στο πλάι της, οδεύει στην πόλη Καρθ, με σκοπό να μαζέψει στρατό για να πάει στο Γουέστερος.

3Η ΣΕΖΟΝ

Ο Τάιγουιν προσπαθεί να ανασυντάξει τις δυνάμεις των Λάνιστερ και αποφασίζει να γίνει αυτός το Χέρι του Βασιλιά, αναγκάζοντας τον Τίριον να παντρευτεί την Σάνσα Σταρκ, ενώ ο Τζόφρι είναι να παντρευτεί την χήρα του Ρένλι Μπαράθεον, Μάρτζορι Ταϊρέλ, με σκοπό να ενωθούν τα πλούτη των Λάνιστερ με αυτά των Ταϊρέλ. Εδώ κάπου βλέπουμε και την θρυλική μορφή των Ταϊρέλ, την γιαγιά της Μάρτζορι, Ολένα!

Στη δεύτερη σεζόν, η Κάτλιν Σταρκ, στην προσπάθειά της να βοηθήσει τον Ρομπ, είχε υποσχεθεί στον Άρχοντα Γουόλτερ Φρέι πως ο γιος της θα παντρευόταν μία κόρη του κι έτσι ο Φρέι του έδωσε τον στρατό του. Στην τρίτη σεζόν, όμως, ο Ρομπ αποφασίζει πως δεν θέλει να παντρευτεί την Ρόσλιν Φρέι καθώς ερωτεύθηκε παράφορα μία θεραπεύτρια, που βρισκόταν στο στρατόπεδό του, την Ταλίσα, την οποία κι άφησε έγγυο. Αντί λοιπόν για τον ίδιο, ο Ρομπ Σταρκ είπε στον Γουόλτερ Φρέι, πως την κόρη του θα την παντρευτεί ο αδερφός της Κάτλιν, Έντμιουρ Τάλι.

Στο περίφημο ένατο επεισόδιο της τρίτης σεζόν, που έχει μείνει στην ιστορία ως «Ο κόκκινος γάμος», όλοι ήταν καλεσμένοι στο σπίτι του Γουόλτερ Φρέι, όπου θα γινόταν ο γάμος του Έντμιουρ με την Ρόσλιν. Τελικά, όμως, ήταν μια παγίδα των Λάνιστερ με τη συνεργασία του Φρέι και των Μπόλτονς, μιας οικογένειας από τον Βορρά που πρόδωσε τους Σταρκς. Σε αυτόν τον γάμο πέθαναν ο Ρομπ, η Κάτλιν και η Ταλίσα! Τους φόνους τους είδε η Άρια, η οποία είχε δραπετεύσει από το Χάρενχαλ και είχε μάθει πως η οικογένειά της βρισκόταν στους Φρέι. Την Άρια έσωσε τελευταία στιγμή το Κυνηγόσκυλο.

Στον Βορρά, ο Τζον Σνόου βρίσκεται πλέον με τους Άγριους και γνωρίζει τον αρχηγό τους, Μανς Ρέιντερ, ο οποίος τον ενημερώνει για την ύπαρξη των Λευκών Οδοιπόρων, ενώ ο Τζον ερωτεύεται με μια Άγρια, την Ίνγκριντ!

Ενδιάμεσα στη σεζόν, βλέπουμε πως ο Τζέιμι Λάνιστερ δεν έφτασε ποτέ στο Κινγκς Λάντινγκ, καθώς πιάστηκε αιχμάλωτος μαζί με την Μπριέν από στρατιώτες του Ρομπ Σταρκ, οι οποίοι του έκοψαν το δεξί του χέρι!

Εν τω μεταξύ, αρχίζουμε και μαθαίνουμε πως ο Μπραν Σταρκ έχει μαγικές δυνάμεις και μπορεί να μεταφέρει τη συνείδησή του στον ανταρόλυκό του. Αυτές οι δυνάμεις του Μπραν είναι σημαντικές και θα παίξουν μεγάλο ρόλο στη συνέχεια.

Στο Έσος, η Νταϊνέρις, έχει πλέον στο πλευρό της έναν στρατό από 8.000 Άσπιλους, έναν μισθοφορικό στρατό, ενώ οι δράκοι μεγαλώνουν!

4Η ΣΕΖΟΝ

Στην αρχή της τέταρτης σεζόν έχουμε τον «Μωβ Γάμο»! Τώρα παντρεύονται ο Τζόφρι Μπαράθεον με την Μάρτζορι Ταϊρέλ, όμως ο Τζόφρι δολοφονείται στον ίδιο του τον γάμο με δηλητήριο, προς τέρψην των πάντων, καθώς ο χαρακτήρας του Τζόφρι ήταν ιδιαιτέρως μισητός! Πολύ αργότερα μαθαίνουμε ότι υπεύθυνοι ήταν η Ολένα Ταϊρέλ με τον Πίτερ Μπέιλις, όμως εκείνη την ώρα κατηγορούνται από την Σέρσεϊ οι Τίριον και Σάνσα, με την τελευταία να φυγαδεύεται από τον Μικροδάχτυλο προς το Βέιλ, όπου βρίσκεται η θεία της, Λίσα Άριν! Αντί όμως να βρει την ησυχία της εκεί, η Λίσα αποδεικνύεται πως είναι τρελή και φουλ ερωτευμένη με τον Μπέιλις, ο οποίος την δολοφονεί!

Πίσω στο Κινγκς Λάντινγκ, όπου έχουν φτάσει εν τω μεταξύ η Μπριέν και ο Τζέιμι Λάνιστερ μείον το ένα του χέρι. Εκεί λοιπόν, η Σέρσεϊ κατηγορεί τον Τίριον για τη δολοφονία του Τζόφρι κι έπειτα από μια δίκη-κωμωδία, ο νάνος πρέπει για μία ακόμη φορά να γλιτώσει τον θάνατο σε μια δίκη μέσω μονομαχίας. Για τη Σέρσεϊ θα παλέψει το Βουνό, ο αδερφός του Κυνηγόσκυλου, Σερ Γκρέγκορ Κλεγκέιν, ο οποίος είναι ένας τεράστιος σε όγκο ιππότης. Για τον Τίριον δέχεται να παλέψει ο Όμπεριν Μαρτέλ, ο οποίος κατάγεται από το Ντορν και βρισκόταν στην πρωτεύουσα για τον γάμο του Τζόφρι. Η αλήθεια είναι, όμως, πως ο Όμπεριν θέλει να πάρει εκδίκηση από τους Λάνιστερ, καθώς η αδερφή του, Έλια Μαρτέλ, ήταν η γυναίκα του Ρέγκαρ Ταργκάριεν και είχε δολοφονηθεί κατά την εξέγερση του Ρόμπερτ Μπαράθεον. Στην μονομαχία που ακολουθεί, ο Όμπεριν έχει το πάνω χέρι και καταφέρνει σοβαρά χτυπήματα στο Βουνό, καθώς το δόρυ που χρησιμοποιούσε είχε στην άκρη του δηλητήριο. Στην κρίσιμη στιγμή, όμως, το Βουνό καταφέρνει να τον πιάσει και συνθλίβει το κρανίο του, σε μία από τις πιο χαρακτηριστικές στιγμές όλης της σειράς!

Κι ενώ το μέλλον του Τίριον φαινόταν μαύρο, έρχεται προς τη σωτηρία του ο Τζέιμι, ο οποίος τον απελευθερώνει από τη φυλακή. Φεύγοντας, ο Τίριον πάει να πάρει μαζί του την Σέι, η οποία ήταν η ανεπίσημη μνηστή του, όμως την βρίσκει στο κρεβάτι με τον πατέρα του, Τάιγουιν με αποτέλεσμα να τους δολοφονήσει και τους δύο! Εν τέλει, ο Τίριον με τη βοήθεια του Βάρις δραπετεύουν από το Κινγκς Λάντινγκ και οδεύουν προς το Έσος για να βρουν την Νταϊνέρις.

Μετά τον «Κόκκινο Γάμο», ο αρχηγός των Μπόλτον, Ρους, επιστρέφει στο Γουίντερφελ, το οποίο η οικογένειά του έχει εν τω μεταξύ καταλάβει από τους Γκρεϊτζόι, όπου βρίσκει τον σαδιστή γιο του, Ράμσεϊ , να βασανίζει σε βαθμό τρέλας τον Θίον Γκρεϊτζόι, που πλέον έχει ξεχάσει ποιος είναι και υπακούει στο όνομα Ρικ.

Ακόμα βορειότερα, μαθαίνουμε πως ο Τζον Σνόου λειτουργούσε ως διπλός πράκτορας κι αφού έμαθε τα σχέδια των Άγριων, επιστρέφει στη Φρουρά της Νύχτας για να τους προειδοποιήσει για τα πλάνα του Μανς Ρέιντερ. Οι Άγριοι φτάνουν στο Τείχος και φαίνεται πως θα κερδίσουν την μάχη, όμως την τελευταία στιγμή εμφανίζεται στο Μαύρο Κάστρο ο Στάννις Μπαράθεον, οι δυνάμεις του οποίου κατατροπώνουν τους Άγριους και ο Μανς Ρέιντερ συλλαμβάνεται.

Σε όλη την τέταρτη σεζόν, υπάρχει ένα πολύ διασκεδαστικό sub-plot για τις περιπέτειες της Άρια με τον Σάντορ Κλεγκέιν, οι οποίοι περιφέρονται στο Γουέστερος. Τελικά, τους βρίσκει η Μπριέν, η οποία έψαχνε την Σάνσα και στην μάχη με το Κυνηγόσκυλο κερδίζει, με αποτέλεσμα η Άρια να δραπετεύσει και από τους δύο και να ξεκινήσει προς το Έσος και συγκεκριμένα το Μπράαβος, όπου θα μάθει πώς να γίνει σαν τον Τζάκεν Χγκαρ, δηλαδή ένας Απρόσωπος Άνθρωπος (δηλαδή δολοφόνος).

5Η ΣΕΖΟΝ

Ξεκινάμε από το Τείχος, όπου ο Τζον Σνόου εκλέγεται Διοικητής της Φρουράς της Νύχτας, παρά τη διαφορετική άποψη των παλαιότερων στη Φρουρά. Σαν να μην έφτανε αυτή η δυσαρέσκεια, πρώτη κίνηση του Σνόου ήταν να λυπηθεί τον Μανς Ρέιντερ, τον οποίο πήγε να κάψει ο Στάννις Μπαράθεον και τελικά σκότωσε με βέλος ο Τζον για να μην βιώσει τον θάνατο μέσω φωτιάς.

Αυτόν τον θάνατο, πάντως, βίωσε η κόρη του Στάννις, Σιρίν, την οποία θυσίασε στον Άρχοντα του Φώτους ο πατέρας της, υπό τις οδηγίες της Μελισάντρας, σε μία από τις πιο «δύσκολες» σκηνές της σειράς! Από εκείνο το σημείο και μετά, είχε αρχίσει το τέλος του Στάννις, καθώς αυτή η θυσία έστρεψε εναντίον του τους στρατιώτες του, με κορυφαίο τον Ντάβος Σίγουορθ.

Εν τω μεταξύ, τα βάσανα της Σάνσα δεν έχουν τέλος, καθώς μετά το Βέιλ, ο Μικροδάχτυλος την πήγε στο Γουίντερφελ για να την παντρέψει με τον Ράμσεϊ Μπόλτον. Κι ενώ κατάφερε να επιστρέψει στο πατρικό της, η Σάνσα έπρεπε να υπομένει τα βασανιστήρια από τον Ράμσεϊ, ο οποίος την βίασε κιόλας!

Όταν ο Στάννις έμαθε πως οι Μπόλτονς έχουν καταλάβει το Γουίντερφελ, κινήθηκε εναντίον τους, όμως δεν κατάφερε τίποτα και ηττήθηκε κατά κράτους, ενώ σκοτώθηκε από την Μπριέν, η οποία είχε ακολουθήσει την Σάνσα. Η Μελισάντρα κατάφερε να ξεφύγει από το μακελειό και βρήκε στέγη στο Τείχος. Η Σάνσα τελικά κατάφερε να δραπετεύσει από τον Ράμσεϊ, με τη βοήθεια του Θίον.

Στο Κιγνκς Λάντινγκ, τα πράγματα παίρνουν μια περίεργη τροπή. Βασιλιάς είναι πλέον ο Τόμεν, αφού ο Τζόφρι πέθανε και η Μυρσέλα βρίσκεται στο Ντορν. Αφού παντρεύτηκε τον Τζόφρι για μερικά λεπτά, η Μάρτζορι γίνεται τελικά Βασίλισσα, αφού παντρεύτηκε και τον Τόμεν, φέρνοντας τελικά εις πέρας το σχέδιο της γιαγιάς της, Ολένα. Η Μάρτζορι γρήγορα κερδίζει την καρδιά του λαού, αλλά και του Τόμεν, τον οποίο κάνει ουσιαστικά ό,τι θέλει. Η Σέρσεϊ βλέπει να χάνει πολύ γρήγορα την δύναμή της από την καινούργια, πιο νέα και πιο όμορφη Βασίλισσα και βάζει μπροστά ένα απίστευτο σχέδιο!

Δίνει υπέρογκες δυνάμεις στον αρχηγό μιας παραθρησκευτικής οργάνωσης, η οποία γρήγορα αποκτά παντού πιστούς και συλλαμβάνει τον αδερφό της Μάρτζορι, Λόρας, εξαιτίας της ομοφυλοφιλικής του φύσης! Το σχέδιο της Σέρσεϊ όμως γυρνάει μπούμερανγκ, καθώς ο αρχηγός αυτής της οργάνωσης, το Υψηλό Σπουργίτι, μαθαίνει για τις αιμομικτικές τις σχέσεις με τον Τζέιμι και την συλλαμβάνει! Εδώ έχουμε άλλη μία χαρακτηριστική σκηνή της σειράς, καθώς μια γυμνή Σέρσεϊ είναι υποχρεωμένη να περπατήσει το μισό Κινγκς Λάντινγκ, ενώ μία καλόγρια περπατάει μπροστά της κρατώντας ένα κουδούνι και φωνάζοντας «Ντροπή, ντροπή, ντροπή»! Αμέτρητα memes απ’ αυτή την σκηνή…

Στο Έσος, η Νταϊνέρις έχει μαζέψει πλέον έναν ικανοποιητικό στρατό, έχει και τρεις δράκους, όμως δεν αποφασίζει να περάσει την Στενή Θάλασσα, καθώς θέλει να απελευθερώσει όλους τος δούλους της περιοχής. Έτσι καταλαμβάνει και την πόλη Μιρίν, όπου όμως τα βρίσκει σκούρα από μια οργάνωση που λέγεται «Γιοι της Άρπυιας». Εν τω μεταξύ, στο Μιρίν βρίσκεται και ο Τίριον, ο οποίος μαζί με τον Βάρις γνωρίζουν την Νταϊνέρις και γρήγορα κερδίζει την εμπιστοσύνη της!

Οι «Γιοι της Άρπυιας» φτάνουν πολύ κοντά στο να σκοτώσουν την Νταϊνέρις, όμως την σώζει τελευταία στιγμή ένας δράκος της και την μεταφέρει σε μια φυλή Ντοθράκι!

Στον Βορρά τώρα, ο Τζον Σνόου μαζί με μια ομάδα Φρουρών της Νύχτας οδεύουν πέρα από το Τείχος για να συναντήσουν όσους Άγριους έχουν απομείνει. Στόχος του Σνόου είναι να ενώσει τους Άγριους με τους Φρουρούς της Νύχτας, καθώς αντιλαμβάνεται ότι ο πραγματικός εχθρός είναι ο Βασιλιάς της Νύχτας και ο στρατός από νεκρούς! Κι ενώ το συζητάνε, τους φτάνει όντως ο Βασιλιάς της Νύχτας και για πρώτη φορά στη σειρά βλέπουμε την πραγματική του δύναμη! Ο Σνόου και οι άνθρωποί του γνωρίζουν τεράστια ήττα και λίγοι εξ αυτών καταφέρνουν να ξεφύγουν σε μια βάρκα!

Όταν ο Σνόου επέστρεψε στο Τείχος, τον περίμενε μία πολύ μεγάλη έκπληξη, καθώς οι παλαιότεροι στη Φρουρά της Νύχτας συνωμότησαν και τον δολοφονούν! Αυτός ο θάνατος του Σνόου αποτέλεσε μία από τις μεγαλύτερες εκπλήξεις της σειράς μέχρι εκείνο το σημείο, καθώς ο χαρακτήρας του Σνόου ήταν πολύ σημαντικός και προκάλεσε τεράστιο πανικό σε όλους τους φαν του Game of Thrones!

6Η ΣΕΖΟΝ

Πέθανε ο Σνόου, είπατε; Κι όμως! Για την ακρίβεια, πέθανε, όμως τον ανέστησε η Μελισάντρα, αποδεικνύοντας την σημαντικότητα του χαρακτήρα του. Ο Σνόου, λοιπόν, επέστρεψε, προφανώς σκότωσε όλους όσους τον πρόδωσαν και συναντήθηκε με την Σάνσα, η οποία τον βρήκε στο Τείχος και τον ενημέρωσε για όλα όσα έχουν γίνει στο Γουίντερφελ με τους Μπόλτονς! Ο Τζον εκεί αποφασίζει να πάρει εκδίκηση για την οικογένειά του και πηγαίνει προς το πατρικό του, όπου έχουμε την μεγάλη «Μάχη των Μπάσταρδων», καθώς ο Ράμσεϊ είχε ήδη σκοτώσει τον πατέρα του, Ρους! Κατά τη διάρκεια της μάχης, πεθαίνει και ο Ρίκον Σταρκ, ο οποίος είχε δραπετεύσει μαζί με τον Μπραν από τον Θίον πίσω στη δεύτερη σεζόν (θα πούμε στη συνέχεια τι έχει γίνει με τον Μπραν) κι εκεί που όλα έδειχναν πως ο Τζον θα ηττηθεί, έρχεται στη σωτηρία του ο Πίτερ Μπέιλις μαζί με τον στρατό του Βέιλ! Ο Ράμσεϊ ηττάται και βρίσκει οδυνηρό θάνατο, καθώς τον έφαγαν τα σκυλιά του!

Στο Κινγκς Λάντινγκ, πρόκειται να γίνει μια μεγάλη δίκη από το Υψηλό Σπουργίτι, στην οποία κατηγορούμενη είναι και η Σέρσεϊ Λάνιστερ, η οποία περιέργως απουσιάζει από το Σεπτ του Μπέιλορ. Εκεί βρίσκεται όλη η οικογένεια των Τάρλεϊ (πλην της Ολένα) και όλα τα μέλη της οργάνωσης του Σπουργιτιού. Ο λόγος της απουσίας της Σέρσεϊ είναι πως ανατίναξε το Σεπτ με το υπόλοιπο της άγριας φωτιάς που είχε χρησιμοποιηθεί και στη ναυμαχία του Μπλάκγουότερ στη δεύτερη σεζόν! Ο Τόμμεν είδε την έκρηξη από μακριά και αυτοκτόνησε, μην αντέχοντας την απώλεια της Μάρτζορι!

Στο Έσος, η Νταϊνέρις κρατείται από τους Ντοθράκι, οι οποίοι την στέλνουν να ζήσει μαζί με τις υπόλοιπες χήρες των Καλ. Εκεί, η Νταϊνέρις δείχνει για μία ακόμη φορά την δυνατότητά της να επιβιώνει μέσα στη φωτιά, πείθοντας τους Ντοθράκι να την ακολουθήσουν στο Μιρίν.

Μετά τη βοήθειά του να δραπετεύσει η Σάνσα, ο Θίον επιστρέφει στο Πάικ, όπου επανενώνεται με την αδερφή του, Γιάρα. Ο πατέρας τους όμως, δολοφονείται από τον αδερφό του, Γιούρον Γκρεϊτζόι, ο οποίος έχει επιστρέψει από τις περιπέτειές του στη θάλασσα. Τελικά, ο Θίον με την Γιάρα κλέβουν τον στόλο του Γιούρον και οδεύουν προς το Μιρίν για να βρουν την Νταϊνέρις.

Εν τω μεταξύ, η Άρια έχει γίνει πλέον κανονική «δολοφόνος χωρίς πρόσωπο» κι επιστρέφει στο Γουέστερος για να πάρει εκδίκηση για το ξεκλήρισμα όλης της οικογένειάς της, ξεκινώντας από τον Γουόλτερ Φρέι.

Και τώρα ας πάμε στον Μπραν… Επίτηδες δεν έχω αναφερθεί τόση ώρα στον Μπραν, γιατί είναι πολύ σημαντικός χαρακτήρας. Από την πρώτη κιόλας σεζόν, έχουμε πάρει μια γεύση των ικανοτήτων του. Ο Μπραν μπορεί να μεταφέρει τη συνείδησή του σε όλα τα ζωντανά όντα (είτε ζώα είτε ανθρώπους), ενώ βλέπει και κάποια οράματα. Σε ένα από αυτά, βλέπει ένα κοράκι με τρία μάτια και στην πορεία του πέρα από το Τείχος, συναντιέται με τους Τζότζεν και Μίρα Ριντ. Ο Τζότζεν Ριντ έχει κι αυτός την ικανότητα να βλέπει οράματα και είναι πεπεισμένος πως πρέπει να βοηθήσει τον Μπραν να συναντήσει το πεπρωμένο του. Καθώς ο Μπραν είναι ανάπηρος, καταφέρνει να μετακινείται με τη βοήθεια του Χόντορ, ενός καλοκάγαθου γίγαντα, ο οποίος τον φρόντιζε από την πρώτη σεζόν στο Γουίντερφελ και μπορεί να πει μόνο τη λέξη «Hodor».

Ενώ λοιπόν, οι τέσσερίς τους περιπλανιόνται πέρα από το Τείχος, βρίσκουν το «Κοράκι με τα Τρία Μάτια», που αποδεικνύεται πως είναι ένας άνθρωπος, που έχει τις ίδιες δυνατότητες με τον Μπραν. Αυτός παίρνει τον μικρό Σταρκ υπό τις οδηγίες και του μαθαίνει να ελέγχει τις δυνάμεις του. Ο Μπραν μαθαίνει πως μπορεί να βρίσκεται ταυτόχρονα παντού! Σε παρελθόν, παρόν και ίσως και το μέλλον (κρατήστε το αυτό για την όγδοη σεζόν). Μέσω του Μπραν βλέπουμε τι ακριβώς έγινε με την Λιάνα και τον Ένταρντ Σταρκ, μαθαίνουμε πως ο Τζον Σνόου δεν είναι ο μπάσταρδος γιος του Ένταρντ, αλλά ο γιος της Λιάνα με τον Ρέγκαρ.

Επίσης μαθαίνουμε πώς δημιουργήθηκε ο Βασιλιάς της Νύχτας, καθώς την σπηλιά που βρίσκεται το αρχικό «Κοράκι με τα Τρία Μάτια» προστατεύουν τα Παιδιά του Δάσους, κάποια αρχαία όντα που φοβισμένα από την ύπαρξη των Ανθρώπων, όταν αυτοί πρωτοπάτησαν το πόδι τους στο Γουέστερος, δημιούργησαν τον Βασιλιά της Νύχτας για να σκοτώσει όλους τους Ανθρώπους.

Κι ενώ συνεχίζει να εκπαιδεύεται ο Μπραν, φτάνουμε στην μεγάλη συνάντηση με τον Βασιλιά της Νύχτας! Σε ένα από τα οράματα του Μπραν, είδε τον Βασιλιά της Νύχτας, ο οποίος τον ακούμπησε και δημιουργήθηκε έτσι ένα περίεργο δέσιμο μεταξύ τους. Γενικά, πάντως, η σειρά έχει αφήσει να εννοείται πως οι δυο τους με κάποιον τρόπο συνδέονται. Ο Βασιλιάς της Νύχτας βρήκε τον Μπραν και τους υπόλοιπους και στην προσπάθειά τους να ξεφύγουν από τη σπηλιά, έχουμε, κατά την ταπεινή μου άποψη, την ομορφότερη σκηνή μέχρι στιγμή της σειράς!

Ενώ τρέχουν να ξεφύγουν από τους νεκρούς, η παρέα του Μπραν περνάει μια πόρτα και ο Χόντορ μένει να την κρατάει για να μην βγουν οι νεκροί και τους πιάσουν. Ο Μπραν εκείνη την ώρα είναι σε όραμα και η Μίρα Ριντ φωνάζει στον Χόντορ «Hold the Door». Στο όραμά του, ο Μπραν είναι στο Γουίντερφελ στο παρελθόν και παρακολουθεί τον νεαρό Χόντορ να παίζει στην αυλή. Τότε, ο Μπραν (ενώ είναι σε όραμα στο παρελθόν - κρατήστε το) μεταφέρει τη συνείδησή του στον νεαρό Χόντορ, ο οποίος αρχίζει να τρέμει στο έδαφος και φωνάζει τα λόγια της Μίρα. «Hold the Door, Hold the Door, Hold the Door, Hold Door, Hold Door, Ho Door, Ho Door, Hodor, Hodor, Hodor»! Μαθαίνουμε δηλαδή, ότι ο Χόντορ δεν ήταν από πάντα έτσι, αλλά έγινε από ένα χρονικό παράδοξο! Η σκηνή ήταν υπέροχα σκηνοθετημένη και ο θάνατος του Χόντορ ένας από τους πιο βαρύς να καταπιούμε. Επίσης, μας έδειξε πως ο Μπραν έχει την ικανότητα να επηρεάζει το παρελθόν, που είναι αδύνατον να μην παίξει κάποιο ρόλο στην όγδοη σεζόν!

7Η ΣΕΖΟΝ

Επιτέλους, η Νταϊνέρις βρίσκεται στο Γουέστερος! Με τα πλοία των Γκρεϊτζόι, τους Άσπιλους, τους Ντοθράκι, τον Τίριον, τον Βάρις και φυσικά τους τρεις δράκους της, οι οποίοι πλέον είναι τεράστιοι, η τελευταία όπως πιστεύει Ταργκάριεν φτάνει στο Ντραγκονστόουν απ’ όπου θα ξεκινήσει την εκστρατεία της για να κάτσει στον Σιδερένιο Θρόνο του Κινγκς Λάντινγκ!

Ο Τζον Σνόου είναι στο Γουίντεφελ, όπου είναι πλέον ο Βασιλιάς του Βορρά και προσπαθεί να πείσει τους πάντες πως ο πραγματικός εχθρός είναι ο Βασιλιάς της Νύχτας και ο στρατός του από νεκρούς και όχι η Σέρσεϊ. Γνωρίζοντας πως ο μοναδικός τρόπος να πεθάνουν μια και καλή οι νεκροί είναι είτε από φωτιά είτε από δρακόγυαλο (ένα ειδικό ορυκτό), μαθαίνει από τον φίλο του τον Σαμγουελ Τάρλι (ο οποίος εν τω μεταξύ είχε πάει στην Ολντάουν για να μάθει πώς να γίνει Μέιστερ), πως το Ντράγκονστοουν είναι γεμάτο από το συγκεκριμένο ορυκτό. Γι’ αυτό το λόγο αποφασίζει να πάει στο Ντραγκονστόουν και να συναντήσει την Νταϊνέρις, ώστε να την πείσει να τον αφήσει να το πάρει.

Οι δυο τους φαίνεται πως… συμπαθιούνται από την αρχή, ο Σνόου έρχεται κοντά και με τον Ντρόγκον, τον δράκο που καβαλάει η Νταϊνέρις και τελικά αυτή τον αφήνει να πάρει το δρακόγυαλο, ενώ διατάζει την Γιάρα, τον Θίον και τους Άσπιλλους να επιτεθούν στους Λάνιστερς.

Στο Κινγκς Λάντινγκ, η Σέρσεϊ, η οποία είναι πλέον η Βασίλισσα, αφού πέθαναν όλοι οι Μπαράθεονς, συναντιέται με τον Γιούρον Γκρεϊτζόι, ο οποίος ορκίζεται να την παντρευτεί, αφού πρώτα την βοηθήσει να κερδίσει τους εχθρούς της. Ως δώρο, φέρνει έπειτα από λίγο την Γιάρα, αφού πρώτα την κέρδισε εύκολα στην μεταξύ τους ναυμαχία!

Η Νταϊνέρις μαθαίνει για την ήττα και αποφασίζει να πάρει τους Ντοθράκι και τον Ντρόγκον και να κυνηγήσει ένα κομμάτι του στρατού των Λάνιστερ, που ηγείται ο Τζέιμι μαζί με τον Μπρον (ο Μπρον αφού βοήθησε τον Τίριον, στη συνέχεια βοήθησε και τον Τζέιμι να μάθει να ξιφομαχεί με ένα χέρι κι έγινε «φίλος» των Λάνιστερ). Σε αυτή την μάχη, η Νταϊνέρις με τον Ντρόγκον κάνουν… πλακίτσα στους Λάνιστερ, καίγοντας ένα μεγάλο κομμάτι του στρατού τους. Ο Τζέιμι ξέφυγε την τελευταία στιγμή με τη βοήθεια του Μπρον και πήγε στην Σέρσεϊ για να την προειδοποιήσει για τη δύναμη της Νταϊνέρις.

Ο Σνόου με την Νταϊνέρις αποφασίζουν πως ο μεγάλος εχθρός είναι ο Βασιλιάς της Νύχτας και πρέπει να βρουν έναν τρόπο να πείσουν την Σέρσεϊ. Το… μεγαλοφυές σχέδιο του Σνόου είναι να πάρει μια ομάδα ανθρώπων πέρα από το Τείχος, να βρουν ένα νεκρό, να τον απαγάγουν και να τον πάνε στην Σέρσεϊ ως απόδειξη.

Φυσικά, το σχέδιο πηγαίνει κατά διαόλου, αφού ναι μεν βρήκαν και πήραν έναν νεκρό, όμως τους βρήκε αυτούς ο Βασιλιάς της Νύχτας με τον υπόλοιπο στρατό του. Ένας καταφέρνει να ξεφύγει και ειδοποιεί την Νταϊνέρις, που καταφτάνει στο σημείο που έχουν εγκλωβιστεί οι υπόλοιποι για να τους απελευθερώσει. Τα καταφέρνει μεν, χάνοντας όμως στην πορεία ένα δράκο, που πέφτει νεκρός από το παγωμένο δόρυ του Βασιλιά της Νύχτας! Και σαν να μην έφτανε αυτό, στο τέλος του επεισοδίου, ο Βασιλιάς της Νύχτας ανέστησε τον δράκο και τον έκανε ζόμπι!

Με τον νεκρό ως απόδειξη, ο Σνόου με την Νταϊνέρις πηγαίνουν στο Κινγκς Λάντινγκ και συναντιούνται με την Σέρσεϊ, σε μια πολύ διασκεδαστική σκηνή, όπου συναντιούνται δεκάδες χαρακτήρες με παρελθόν μεταξύ τους! Η Σέρσεϊ πείθεται για την ύπαρξη του Βασιλιά της Νύχτας, όμως αποφασίζει να μην βοηθήσει, μετά την άρνηση του Σνόου να μείνει ουδέτερος στον πόλεμο μεταξύ Νταϊνέρις και Λάνιστερ. Έπειτα από αυτό, ο Σνόου, η Νταϊνέρις, ο Τίριον και ο Βάρις οδεύουν προς το Γουίντερφελ και ο Τζον με την Νταϊνέρις… έρχονται πιο κοντά!

Στο Γουίντερφελ τώρα, έχουμε την συνάντηση των Σταρκόπαιδων που έχουν μείνει ζωντανά. Η Σάνσα υποδέχθηκε την Άρια και τον Μπραν, όμως εκεί είναι και ο Μικροδάχτυλος, ο οποίος προσπαθεί να σπείρει την διχόνοια ανάμεσα στις δύο αδερφές. Με την βοήθεια, όμως, του Μπραν, ο οποίος έχει την δυνατότητα να δει στο παρελθόν όλα όσα έκανε ο Μικροδάχτυλος (ήταν αυτός που σκότωσε τον Τζον Άριν, το περιστατικό που ξεκίνησε όλη τη σειρά), η Σάνσα και η Άρια κατηγορούν τον Μπέιλις για όλα όσα έκανε και η Άρια τον δολοφονεί.

Στο τέλος της σεζόν, ο Βασιλιάς της Νύχτας φτάνει επιτέλους στο Τείχος και με τη βοήθεια του δράκου του, το ρίχνει! Έτσι ο στρατός του μπαίνει κι επίσημα στο Γουέστερος!

8Η ΣΕΖΟΝ

Και τώρα; Πού βρισκόμαστε; Έχουν απομείνει έξι επεισόδια για να ολοκληρωθεί το Game of Thrones και πραγματικά, τα πάντα μπορούν να γίνουν. Ας μείνουμε στο πού βρίσκονται όλοι οι βασικοί χαρακτήρες.

Στο Γουίντερφελ είναι η Σάνσα, η Άρια, ο Μπραν και ο Σαμ. Εκεί οδεύουν ο Τζον, η Νταϊνέρις, ο Τίριον, ο Βάρις, αλλά και ο Τζέιμι, ο οποίος άφησε την Σέρσεϊ, όταν κατάλαβε πως η αδερφή και ερωμένη του το… έχει χάσει λιγάκι! Στο Κινγκς Λάντινγκ είναι η Σέρσεϊ, από το Έσος έρχεται ο Γιούρον με έναν τεράστιο στρατό μισθοφόρων, ενώ ο Βασιλιάς της Νύχτας έχει αρχίσει την κάθοδό του στο Γουέστερος.

Πέρα από το σίγουρο γεγονός πως ο Τζον Σνόου θα μάθει ότι το πραγματικό του όνομα είναι Έγκον Ταργκάριεν, άρα είναι ο πραγματικός διάδοχος του θρόνου, άρα η σχέση του με την Νταϊνέρις κάπως θα περιπλεχθεί επιπλέον, τίποτα δεν είναι σίγουρο!

Πραγματικά, θα μπορούσα εύκολα να γράψω 2-3 θεωρίες που έχω, όμως μάλλον είναι ανούσιο! Καλύτερα να απολαύσουμε την τελευταία σεζόν στην Nova κι εδώ θα είμαστε όταν τελειώσει για να σχολιάσουμε τα πάντα!

Δείτε και τα υπόλοιπα θέματα τους αφιερώματος στην 8η σεζόν του Game of Thrones.