Top-5: Οι κορυφαίοι keepers στην ιστορία της Premier League

Gazzetta team
Top-5: Οι κορυφαίοι keepers στην ιστορία της Premier League

bet365

Ο Nick Miller επιλέγει τους κορυφαίους τερματοφύλακες επί εποχής Premier League.

5. Εντβιν Φαν Ντερ Σαρ
Edwin Van der Sar
«Είναι εκεί, μαζί με τους καλύτερους παίκτες που αγόρασα» είπε το 2009 ο Αλεξ Φέργκιουσον. Ο Σκωτσέζος παραδέχθηκε ότι η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ έπρεπε να έχει αποκτήσει τον Φαν Ντερ Σαρ το 1999 όταν έφυγε ο Σμάιχελ, όμως παρότι αυτό δεν συνέβη, ο Ολλανδός τα πήγε εξαιρετικά στο Old Trafford. Ο Σμάιχελ είναι ο μοναδικός τερματοφύλακας που κατέκτησε περισσότερους από τους δικούς του τέσσερις τίτλους πρωταθλητή, ενώ δεν είναι λίγο ότι έχει αποκρούσει το πέναλτι που χάρισε στους Κόκκινους Διαβόλους το Champions League. Και ας μην ξεχάσουμε τα χρόνια του στην Φούλαμ, καθώς ο Φαν Ντερ Σαρ ήταν ένας από τους λόγους που οι Cottagers καθιερώθηκαν στην PL μετά την άνοδό τους το 2001.

4. Νταβίδ Ντε Χέα
David de Gea
Αν πιστεύετε ότι τα πράγματα είναι χάλια στο Old Trafford μετά την αποχώρηση του Αλεξ Φέργκιουσον, φανταστείτε την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ χωρίς τον Νταβίδ Ντε Χέα. Οι κακές εμφανίσεις με την Ισπανία στο Mundial έρχονται ως contrast στα όσα εξαιρετικά έχει κάνει στην Αγγλία από το 2011 στην πορεία για να δείξει ότι είναι τουλάχιστον ένας από τους κορυφαίους στον κόσμο. Ο πρώην goalkeeping coach της Γιουνάιτεντ, Ερικ Στιλ, λέει μια ιστορία για τα μοναδικά δύο ματς που έχει χάσει ο Σερ Αλεξ. Το ένα για τον γάμο του γιου του και το άλλο για να κάνει scout στον Νταβίδ Ντε Χέα. «Ντε Χέα, είσαι ο superman, μπορείς να πιάσεις μια σφαίρα» του έλεγε ο Ντίμιταρ Μπερμπάτοβ.

3. Ντέιβιντ Σίμαν
David Seaman
Ο Ντέιβιντ Σίμαν ήταν μέλος της εκπληκτικής άμυνας που έφτιαξε στην Αρσεναλ ο Αρσέν Βενγκέρ. Πέρα από το ότι δεχόταν λόμπες από μακρινή απόσταση, ο Αγγλος ήταν ένας ολοκληρωμένος τερματοφύλακας, συνδυάζοντας εκπληκτικά αντανακλαστικά με απόλυτο έλεγχο στην περιοχή του. Πιθανότατα κι εσύ θα έφευγες από τη μέση ένας ένας τύπος με μαλλιά και μουστάκι ερχόταν με φόρα κατά πάνω σου.

2. Πετρ Τσεχ
Petr Cech
Η φόρμα του Τσεχ έχει πέσει τα τελευταία δύο χρόνια, όμως στο peak του έκανε πράγματα που στην Premier League τα έβλεπες από τον Σμάιχελ. Οι προσωπικότητες είναι διαφορετικές, όμως το επιβλητικό των δύο παικτών κάτω από τα δοκάρια ήταν το ίδιο. Ειδικά εκείνα τα χρόνια στο Stamford Bridge, ο Τσεχ ήταν βασικό στέλεχος της ομάδας που είχε φτιάξει ο Ζοσέ Μουρίνιο και καθοριστικός στην κατάκτηση τριών τίτλων Premier League. Σήμερα, σε μια εποχή που οι τερματοφύλακες παίζου με τα πόδια, ο Τσεχ μοιάζει σαν ξεπερασμένος, όμως ήταν εκπληκτικός στο παρελθόν.

1. Πέτερ Σμάιχελ
Peter Schmeichel
Είναι λίγο περίεργο το γεγονός ότι ο Σμάιχελ ήταν για 'μόλις' οκτώ χρόνια στην Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Μοιάζει να έπαιζε στο Old Trafford για δεκαετίες, ένας κολοσσός σωματικά και πνευματιοκά, ένας βράχος στις πρώτες μεγάλες ομάδες που δημιούργησε ο Φέργκιουσον. Ο Σμάιχελ δεν έκανε μόνο μεγάλες επεμβάσεις αλλά τρομοκρατούσε τους επιθετικούς και τους απέτρεπε να σκοράρουν. «Οι τερματοφύλακες κερδίζουν τα ματς κάποιες φορές» έλεγε ο Ράιαν Γκιγκς. «Ο Σμάιχελ έχει κερδίσει πολλά περισσότερα παιχνίδια από όσα κάθε άλλον απ' όσους έχω δει».

 

Τελευταία Νέα