TOP-5: Οι «αδικημένοι» της Χρυσής Μπάλας

TOP-5: Οι «αδικημένοι» της Χρυσής Μπάλας

bet365

Ο Δημοσθένης Γεωργακόπουλος διαφωνεί (για μία ακόμη χρονιά) με την προεπιλογή για τη Χρυσή Μπάλα και γράφει για πέντε ποδοσφαιριστές, που άξιζαν να βρίσκονται στην τελική 30αδα των υποψηφίων.

Κάθε χρόνο τέτοια εποχή γίνεται η ίδια κουβέντα. «Αυτός έπρεπε να βρίσκεται στη λίστα για τη Χρυσή Μπάλα, όχι αυτός δε θα έπρεπε να βρίσκεται». Τα προηγούμενα χρόνια «έφταιγε» η FIFA (που προωθούσε τα δικά της παιδιά), από φέτος, όμως, ο διαγωνισμός γίνεται αποκλειστικά από το γαλλικό περιοδικό France Football, οπότε τα δεδομένα αλλάζουν. Τα λάθη και οι παραλείψεις, ενδεχομένως, παραμένουν ίδια. Μπαίνοντας, λοιπόν, σε αυτό το «τρυπάκι», παρακάτω υπάρχει μία πεντάδα ποδοσφαιριστών, που θα μπορούσαν να είναι στην προεπιλογή. Γιατί για το πρώτο βραβείο ούτε λόγος. Ίσως θα έπρεπε να είχε δοθεί από τώρα στον δις πρωταθλητή Ευρώπης, Κριστιάνο Ρονάλντο.

Νταβίντ Ντε Χέα
Μετά τους Μπουφόν και Νόιερ, ποιος είναι ο τρίτος καλύτερος τερματοφύλακας στην Ευρώπη; Ή ποιος είναι ο κορυφαίος γκολκίπερ στην Πρέμιερ Λιγκ τα τελευταία χρόνια; Η απάντηση είναι κοινή... Νταβίντ Ντε Χέα. Σίγουρα, μπορεί να υπάρχουν κι άλλες γνώμες-απαντήσεις, όμως αυτό που δε χωράει αμφιβολία είναι πως την περσινή σεζόν, ο Ισπανός πορτιέρο ήταν ουκ ολίγες φορές μία Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ... μόνος του. Κράτησε σε 15 παιχνίδια απαραβίαστη την εστία του, γλιτώνοντας τους «μπέμπηδες» σε πολλές περιπτώσεις, ενώ ψηφίστηκε ως ο κορυφαίος τερματοφύλακας της Πρέμιερ Λιγκ τη σεζόν 2015-16. Με την εθνική Ισπανίας μπορεί να μην έφτασε σε κάποια διάκριση στο Euro της Γαλλίας, όμως και μόνο το γεγονός πως για χάρη του ο «Άγιος Ίκερ» (Κασίγιας) έμεινε στον πάγκο σε μεγάλη διοργάνωση για πρώτη φορά μετά το 2002, μαρτυρά από μόνο του πολλά.

Ενγκολό Καντέ
Τρεις παίκτες ήταν την περσινή σεζόν η Λέστερ. Ο Ριγιάντ Μαχρέζ, ο Τζέιμι Βάρντι και ο Ενγκολό Καντέ. Οι δύο πρώτοι βρίσκονται στην προεπιλογή του France Football, όχι όμως και ο Γάλλος αμυντικός μέσος. Μάλιστα, ο Καντέ είναι ο μοναδικός εκ των τριών, που το καλοκαίρι έφυγε από την Λέστερ για μεγαλύτερο σύλλογο και πλέον αποτελεί αναπόσπαστο γρανάζι της μεσαίας γραμμής της Τσέλσι, ενώ οι εκπληκτικές του περσινές εμφανίσεις του άνοιξαν την πόρτα της εθνικής Γαλλίας. Η μη επιλογή του στην τελική 30άδα θυμίζει περίπτωση Μακελελέ το 2003, όταν η Ρεάλ τον άφησε να φύγει από τα χέρια της και αργότερα κατάλαβε τη χρησιμότητά του. Και οι δύο ποδοσφαιριστές «πλήρωσαν» την απουσία λάμψης στη θέση του αμυντικού μέσου.

Γιαν Όμπλακ
Ισχύει ότι και στην περίπτωση του Νταβίντ Ντε Χέα. Ο Σλοβένος αναδείχθηκε κορυφαίος τερματοφύλακας της La Liga για τη σεζόν 2015-16, κερδίζοντας το βραβείο «Ρικάρδο Θαμόρα». Μάλιστα, ο Σλοβένος γκολκίπερ ισοφάρισε ένα ρεκόρ, που κρατούσε 22 ολόκληρα χρόνια, με τα μόλις 18 τέρματα παθητικό με την Ατλέτικο Μαδρίτης σε 38 παιχνίδια του ισπανικού πρωταθλήματος. Λόγω καταγωγής (Σλοβένος) δεν έλαβε μέρος στο Euro της Γαλλίας κι έτσι τη θέση του στην 30άδα της προεπιλογής πήραν τερματοφύλακες, όπως ο Ούγκο Γιορίς (Γαλλία-Τότεναμ) και ο Ρούι Πατρίσιο (Πορτογαλία-Σπόρτινγκ Λισαβόνας). Στο σύνολο της σεζόν, όμως, κανείς από τους δύο δεν ήταν καλύτερος του Όμπλακ, ο οποίος ήταν από τους στυλοβάτες του Ντιέγκο Σιμεόνε στην πορεία της Ατλέτικο μέχρι τον τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ.

Χάρι Κέιν
Υπόθεση για τρεις ήταν η μάχη για τον τίτλο του πρώτου σκόρερ στην περσινή Πρέμιερ Λιγκ. Τελικά, ο Χάρι Κέιν ήταν αυτός που κέρδισε στο νήμα, πετυχαίνοντας 25 τέρματα, ενώ Σέρχιο Αγουέρο και Τζέιμι Βάρντι έμειναν στα 24. Ο τελευταίος πανηγύρισε το πρωτάθλημα με την Λέστερ, οπότε δικαιολογημένα βρίσκεται στους 30 εκλεκτούς, ο Αργεντινός όμως; Γιατί να είναι στην προεπιλογή ο Αγουέρο και όχι ο Κέιν; Υποτίθεται ότι δε μετράει πόσο... μπάλα ξέρει ένας ποδοσφαιριστής, αλλά τι έκανε μέσα στη χρονιά τόσο σε ομαδικό, όσο και σε ατομικό επίπεδο. Και ο Χάρι Κέιν πέρασε τον Αγουέρο στον πίνακα των σκόρερ, ενώ η Τότεναμ τερμάτισε πάνω από την Μάντσεστερ Σίτι στο πρωτάθλημα. Και ναι, ο Κέιν και η εθνική Αγγλίας απογοήτευσαν στο Euro, ο Αγουέρο και η Αργεντινή τι έκαναν στο Copa America; Σίγουρα ο πρώτος σκόρερ της περσινής Πρέμιερ Λιγκ είχε θέση μέσα στους 30.

Χένρικ Μχιταριάν
Τα 120 γκολ ενεργητικό της προηγούμενης σεζόν για την Μπορούσια Ντόρτμουντ σε όλες τις διοργανώσεις είχαν την υπογραφή της σούπερ τριπλέτας Ομπαμεγιάνγκ-Ρόις-Μχιταριάν. Κι αν ο Γκαμπονέζος επιθετικός πέτυχε τα 39 εξ αυτών και δικαίως βρίσκεται στην προεπιλογή της Χρυσής Μπάλας, τι γίνεται με αυτόν που ήταν ο ιθύνων νους; Ο Χένρικ Μχιταριάν είχε συνολικά στη σεζόν 23 γκολ και 27 ασίστ, ενώ μόνο στην Μπουντεσλίγκα μέτρησε 11 τέρματα και 15 ασίστ. Ο Αρμένιος μέσος ήταν ο κορυφαίος πασέρ του πρωταθλήματος, ενώ σε ψηφοφορία του γερμανικού περιοδικού Kicker αναδείχθηκε MVP της σεζόν, μπροστά από τους Λεβαντόφσκι, Μίλερ και Ομπαμεγιάνγκ. Όλοι οι τελευταίοι βρίσκονται στην τελική 30άδα, όχι όμως και ο Μχιταριάν. Επίσης, ο 27χρονος χαφ πήρε μεταγραφή για την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Και μπορεί να μην έχει ξεκινήσει καλά με τους «μπέμπηδες», όμως μήπως το έχει κάνει ο Πογκμπά, που αποτελεί την πιο ακριβή μεταγραφή όλων των εποχών και – επίσης – διεκδικεί τη Χρυσή Μπάλα;

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

Τελευταία Νέα