Οι λόγοι που η Ατλέτικο βρίσκεται στην κορυφή

Οι λόγοι που η Ατλέτικο βρίσκεται στην κορυφή

Οι λόγοι που η Ατλέτικο βρίσκεται στην κορυφή

bet365

Η Ατλέτικο Μαδρίτης άφησε οριστικά πίσω το κακό ξεκίνημα και ο Γιώργος Κοντογεώργης γράφει για τους λόγους που την έχουν φέρει στο Νο1 της La Liga.

Μετά τις δύο σερί ισοπαλίες στο ξεκίνημα της σεζόν με αντιπάλους τις Αλαβές και Λεγανές, δύσκολα κάποιος θα φανταζόταν ότι η Ατλέτικο θα βρεθεί σύντομα στην κορυφή. Ο Γκριζμάν μίλησε για υποβιβασμό, ο Σαούλ απάντησε ότι πρέπει να προσέχει πως μιλάει και κάπως έτσι η μηχανή του Σιμεόνε άρχισε να δουλεύει. Οι Rojiblancos διέλυσαν Θέλτα, Σπόρτινγκ, πήραν 1-1 από την Μπαρτσελόνα στο Camp Nou και επαγγελματικές νίκες με Ντεπορτίβο, Βαλένθια. Την ίδια στιγμή, οι άμεσοι ανταγωνιστές τους, είχαν καταστροφικά αποτελέσματα, με την Ρεάλ να φτάνει τις 3 σερί ισοπαλίες και την Μπάρτσα να μετρά ήδη δύο ήττες. Ολα αυτά μαζί έφεραν την Ατλέτικο στην κορυφή του πρωταθλήματος σε ισοβαθμία με τους Merengues από τους οποίους έχει καλύτερη διαφορά τερμάτων. Τελευταία φορά που είχε συμβεί κάτι ανάλογο ήταν 17 Μαΐου του 2014 όταν η ομάδα του Τσόλο πήρε και τότε 1-1 εκτός έδρας από την Μπαρτσελόνα και κατέκτησε το πρωτάθλημα. Από τότε μέχρι σήμερα, πέρασαν 83 αγωνιστικές...

Μπορεί ακόμα να είναι πολύ νωρίς για μεγάλα λόγια και μπορεί στους αντίπαλους πάγκους να βρίσκονται προπονητές που τα δύο προηγούμενα χρόνια κατέκτησαν από ένα Champions League, όμως ο Σιμεόνε έχει τις μετοχές του πιο ψηλά από Λουίς Ενρίκε και Ζινεντίν Ζιντάν. Ο Αργεντινός με ασύγκριτο budget έχει κατακτήσει ένα πρωτάθλημα, έχει δύο τελικούς CL και αυτή τη στιγμή θα μπορούσε κανείς να πει ότι είναι το πιο hot όνομα στους πάγκους. Ο Σιμεόνε έχει χαρίσει στην Ατλέτικο αμυντικές επιδόσεις που θα συζητιούνται για χρόνια με τακτική επιστημονικού επιπέδου που μπορεί να κρατήσει ακίνδυνη για πολλά λεπτά οποιαδήποτε πανάκριβη ομάδα γεμάτη αστέρια. Με μότο το «όλοι αμύνονται, όλοι επιτίθενται» οι Rojiblancos μπορούν να προκαλέσουν ακόμα και ψυχολογικό πρόβλημα στους αντιπάλους τους με την απόλυτη συγκέντρωση και την άριστη εκτέλεση του πλάνου που είναι για σεμινάριο.

Κάθε παίκτης αγωνίζεται για την ομάδα και λειτουργεί σαν κομμάτι του συνόλου χωρίς να υπάρχουν ποδοσφαιριστές-ντίβες που οι υπόλοιποι κάνουν τη δουλειά γι' αυτούς. Το σύνολο παραμένει συμπαγές σε κάθε έκβαση του ματς και άπαντες ξέρουν ανα πάσα στιγμή πότε να πιέσουν στη μπάλα και πως να δημιουργήσουν πεδία κάλυψης για τους συμπαίκτες τους. Πρόσφατα, ένας συμπατριώτης του Σιμεόνε, ο Πάουλο Ντιμπάλα της Γιουβέντους μίλησε για την αγαπημένη του θέση και είπε ότι είναι «ανάμεσα στις γραμμές» του κέντρου και της άμυνας. Από τους βασικούς στόχους στο 4-4-2 του Τσόλο είναι η μείωση του χώρου σε αυτό το σημείο έτσι ώστε να αναγκάσει τον αντίπαλο να παίξει την μπάλα στα πλάγια και μην μπορεί να απειλήσει ουσιαστικά.

Φέτος ο Αργεντινός έχει ένα ακόμα όπλο και έχει πει ότι «η ποιότητα στις αλλαγές κάνει τη διαφορά». Ο Κέβιν Γκαμεϊρό προτίμησε την πώρωση στο Vicente Calderon από τον πάγκο της Μπαρτσελόνα, έχει δικαιωθεί και δικαιώσει απόλυτα μετά τη μεταγραφή του αντί 30 εκατ. ευρώ από την Σεβίλλη και μαζί με τον Νίκο Γκαϊτάν έχουν δώσει έξτρα λύσεις επιθετικά. Το ίδιο είδαμε πρόσφατα όμως και στην άμυνα, όταν οι Γοδίν και Χιμένες έμειναν έξω, με τον Λούκας Ερνάντεζ να παίρνει θέση δίπλα στον Σάβιτς και να κουμπώνει σαν από καιρό κομμάτι της μηχανής. Παρά το σχετικό πλέον βάθος, η Ατλέτικο δεν κάνει ποτέ ριζικό rotation καθώς 16-17 παίκτες βγάζουν τη σεζόν σε όλες τις διοργανώσεις και η ισορροπία και η ποιότητα δεν χάνεται ποτέ.

Από τους βασικούς λόγους της γενικότερης ανόδου της αλλαγής επιπέδου της Ατλέτικο και της παρουσίας της στην κορυφή της La Liga δεν θα μπορούσε να μην είναι ο Αντουάν Γκριζμάν. Ο Γάλλος, που όταν οι Rojiblancos κατέκτησαν το πρωτάθλημα αγωνιζόταν σαν εξτρέμ στην Ρεάλ Σοσιεδάδ, μετατράπηκε σε επιθετικό από τον Σιμεόνε και τα αποτελέσματα είναι εκπληκτικά. Στα δύο πρώτα του χρόνια στο Vicente Calderon έβαλε από 22 γκολ (!) και φέτος συνεχίζει με αμείωτο ρυθμό.

Κόντρα στην Βαλένθια πέτυχε το 50ό γκολ του στην La Liga με την Ατλέτικο. Ο 25χρονος δείχνει σε κάθε παιχνίδι σε Ρεάλ και Μπαρτσελόνα πόσο δεν... έβλεπαν όταν προσπαθούσαν να κάνουν glamorous μεταγραφές και στο 2016-17 έχει 6 γκολ σε 6 ματς (με dobletes σε Θέλτα και Σπόρτινγκ). Ο Γκριζμάν βρίσκεται στην πρώτη θέση των σκόρερ πάνω από κάθε άλλο μεγάλο αστέρι, ενώ έχει και δύο ασίστ και θα μπορούσε να έχει βάλει περισσότερα αφού δύο φορές δεν τα κατάφερε από τη βούλα του πέναλτι.

Αν και το να κατακτά το πρωτάθλημα η Ατλέτικο δεν αποτελεί «θαύμα» τύπου Μονπελιέ ή Λέστερ, όταν έχεις να ανταγωνιστείς την ίδια στιγμή την Ρεάλ Μαδρίτης και την Μπαρτσελόνα και τις βάζεις από κάτω, πρόκειται για ιστορικό κατόρθωμα. Είναι αυτό που έκαναν οι Rojiblancos το 2013-14 όταν κόντρα σε όλα τα προγνωστικά δεν 'ξεφούσκωσαν' ποτέ και τον Μάιο έβαλαν στην τροπαιοθήκη τους το 10ο πρωτάθλημα. Από την επόμενη σεζόν μέχρι σήμερα η ομάδα του Σιμεόνε μπορεί να μην έχει επαναλάβει αυτή την επιτυχία, όμως βελτιώνεται σταδιακά σε τρεις τομείς ανεβάζοντας το επίπεδό της.

Το 2014-15 το ποσοστό των επιτυχημένων πασών ήταν στο 76.3%, τα σουτ ανα αγώνα 11.5 και οι κοντινές πάσες ανα αγώνα 352 και την επόμενη φάνηκαν τα πρώτα σημάδια αφού οι σωστές πάσες πήγαν στο 77.9%, τα σουτ/ματς στο 12.5 και οι συνολικές μεταβιβάσεις μικρής απόστασης 394. Φέτος, ύστερα από 6 αγώνες στην La Liga, η Ατλέτικο έχει γράψει 81.4%, 16.5 και 438 αντίστοιχα, συνεχίζοντας την πρόοδο.

Ειδικά το 2014, έφτασε μερικά δευτερόλεπτα μακριά από τον απόλυτο μύθο με την κατάκτηση και του Champions League, όμως δύο φορές δεν μπόρεσε να κάνει την υπέρβαση κόντρα στην Ρεάλ. Παρά το άσχημο φινάλε και στα δύο παραμύθια, η Ατλέτικο έχει κερδίσει πράγματα από την σταθερή και συνεχή παρουσία της στην κορυφαία διοργάνωση. Εχοντας συνηθίσει να παίζει, να νικά και να αποκλείει τις καλύτερες ομάδες στον κόσμο, έχει αποκτήσει τριβή στο top-level και αυτό την έχει βάλει στο group των ισχυρών σε Ισπανία και Ευρώπη.

Στην La Liga πλέον έχει τον τρόπο να καθαρίζει σβηστά τα μικρά ματς και φυσικά έχει το know-how από την κατάκτηση του τίτλου πριν δύο χρόνια και πλέον κάνει βήματα μόνο προς τα μπροστά, όπως είπε ο παλιός άσος του κλαμπ και για 3 χρόνια συμπαίκτης του Σιμεόνε, Κίκο. «Αυτή είναι η καλύτερη Ατλέτικο των τελευταίων 45 ετών. Εχει ξεκάθαρα τη φιλοσοφία του και κάθε χρόνο βγαίνει σε βελτιωμένη version αφού προσθέτει πράγματα. Σε κάθε ματς αυτή η Ατλέτικο βγαίνει με το κεφάλι ψηλά...».

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Γιώργος Κοντογεώργης
Γιώργος Κοντογεώργης