Κολωνία: Από το κραχ στην καθιέρωση

Κολωνία: Από το κραχ στην καθιέρωση

Κολωνία: Από το κραχ στην καθιέρωση

bet365

Ο Λευτέρης Ντανοβασίλης γράφει για την εκπληκτική Κολωνία και το μονοπάτι της μετά το κραχ του 2012.

Τον Μάιο του 2012 γράφτηκε μία μαύρη σελίδα στην ιστορία της Κολωνίας. Η ήττα από την Μπάγερν με 4-1 είχε σηματοδοτήσει τον 5ο υποβιβασμό στην ιστορία της. Οι οπαδοί αντέδρασαν άσχημα, δείχνοντας την θλίψη και την οργή τους. Κάποιοι είχαν κλείσει τα μάτια τους, μην πιστεύοντας αυτό που έχει συμβεί, άλλοι δεν μπορούσαν να συγκρατήσουν τα δάκρυά τους και άλλοι αποφάσισαν να εισβάλουν στον αγωνιστικό χώρο.

Τώρα, μοιάζει να μην είναι τυχαίο ότι στο ματς με τους Βαυαρούς στο Μόναχο οι Τράγοι συστήθηκαν και πάλι ως ομάδα που θα παλέψει για ένα από τα ευρωπαϊκά εισιτήρια. Εκείνη η μέρα πριν από 4 χρόνια άλλαξε τα πάντα. Ο πρόεδρος Σπίνερ αποφάσισε να ζητήσει τη συμβουλή του Ούλι Χένες. Ο τελευταίος δεν είχε καμία αμφιβολία: ο Γιεργκ Σμάντκε ήταν ο ιδανικός άνθρωπος, αναλαμβάνοντας ρόλο εκτελεστικού διευθυντή. Το ξεκίνημα στην δεύτερη κατηγορία την είχε φέρει στην 17η θέση μόλις μετά από τους πρώτους 4 αγώνες μετά την ήττα από την Κότμπους.

Τότε, συνέβη κάτι παράξενο: πέρα από την απογοήτευση δεν υπήρχε φόβος. Όλοι κατάλαβαν ότι εκείνο το ξεκίνημα ήταν αποτέλεσμα βαθύτερης κρίσης. Και όλοι στρώθηκαν στη δουλειά, με τους οπαδούς να δείχνουν πρωτοφανή υπομονή. Κάπως έτσι, ξεκίνησε η αναγέννηση με μικρά αλλά σταθερά βήματα. Τι την άλλαξε στο μέγιστο βαθμό; «Μία νέα βασική ιδέα», όπως τόνισε ο Τομπίας Κάουφμαν, υπεύθυνος επικοινωνίας του συλλόγου, στην Tagesspiegel. Έτσι, μετά το κραχ του 2012 πριν το ξεκίνημα κάθε σεζόν οι παίκτες και οι υπάλληλοι διοργανώνουν ένα τουρνουά. Η επιδίωξη απλή: ο σύλλογος είναι οικογένεια.

Η Κολωνία τρέχει αήττητο σερί 11 αγώνων στην Bundesliga, το δεύτερο καλύτερο μετά την Μπάγερν, παραμένει χωρίς ήττα μετά τις πρώτες 6 αγωνιστικές για τρίτη φορά στην ιστορία της και πρώτη μετά από 27 χρόνια, ενώ κάνει το καλύτερό της ξεκίνημα μετά τη σεζόν 1987-88, όταν είχε τερματίσει στην 3η θέση.

Μέχρι και στην κορυφή είχε βρεθεί πριν λίγες ημέρες μετά τη νίκη επί της Φράιμπουργκ, κάτι που είχε να συμβεί για 7.329 ολόκληρες ημέρες. Φυσικά, αυτό κράτησε για ελάχιστες ώρες, μέχρι να την περάσει ξανά η Μπάγερν, όμως ποιον πειράζει; Η λέξη «Spitzenreiter», «πρωτοπόρος», έκανε την εμφάνισή της με ενθουσιασμό. Μετά την επόμενη νίκη επί της Σάλκε ο «αγαπημένος» Ποντόλσκι έκανε την πρόβλεψή του στο twitter: 1. FC Leicester City.

Η μεγαλομανία της έχει κάνει μεγάλη ζημιά στο παρελθόν, όμως αυτή τη φορά έχει τους κατάλληλους ανθρώπους, προκειμένου να διαχειριστεί την κατάσταση. Ποτέ στην ιστορία του ο σύλλογος δεν έτρεχε τόσο επαγγελματικά. Δεν είναι τυχαίο ότι κατάφερε να κρατήσει τον μπακ Έκτορ και τον γκολκίπερ Χορν το περασμένο καλοκαίρι, ενώ απέρριψε μυθική πρόταση από την Κίνα για τον Μοντέστ. «Συναίσθημα + Παράδοση = Το μελλοντικό μοντέλο», όπως έγραψε η FAZ για τους εκπληκτικούς Τράγους.

«Θα πρέπει να προσπαθήσουμε να κάνουμε το παιχνίδι μας. Να εφαρμόσουμε τις ιδέες μας και να βασιστούμε στην ποιότητά μας για την επιτυχία. Είμαστε σε καλή κατάσταση και ταξιδεύουμε με αυτοπεποίθηση», έλεγε πριν το ματς με την Μπάγερν ο Στέγκερ, που ρωτήθηκε και για την ίδια μπλούζα, που φοράει από το ξεκίνημα της σεζόν. «Δεν είμαι προληπτικός», τόνισε. «Αλλά ναι, θα το φορέσω και πάλι». Δύσκολο να το πιστέψεις, καθώς το 2014 σε ένα σερί της ομάδας του φορούσε τα ίδια κόκκινα γυαλιά.

Στο τέλος, ένα καλό 45λεπτο ήταν αρκετό για τον βαθμό. «Όταν παίρνεις βαθμό στο Μόναχο, ανεβαίνεις και λίγο», θα πει ο Σμάντκε. «Νιώθω λίγο πόνο», αποκάλυψε ο Μοντέστ στην κάμερα του Sky, καθώς είχε κάνει υπερπροσπάθεια με το... αεροπλανικό του γκολ στο γκολ της ισοφάρισης. Φυσικά, ακόμη κι έτσι είχε κάθε λόγο να χαμογελάσει.

Ο Γάλλος βρίσκεται με 5 γκολ στην κορυφή της σχετικής λίστας στην Bundesliga, ενώ μόνο ο συμπατριώτης του Ριμπερί έχει περισσότερα από τα 39 του γκολ στην ιστορία του πρωταθλήματος. «Πρέπει να ευχαριστήσω τους συμπαίκτες μου γι’ αυτό», θα πει, καθώς ήρθε η αποθέωση από όλες τις πλευρές. «Μοντέστ: Το σύμβολο της επιτυχίας της Κολωνία», έγραψε το επίσημο site της Bundesliga.

Παράλληλα με τις αγωνιστικές επιτυχίες, έρχονται και αυτές σε οικονομικό επίπεδο. Για πρώτη φορά ο σύλλογος κατάφερε να ξεπεράσει το όριο των 100 εκατ. ευρώ σε έσοδα. Και στην Κολωνία λατρεύουν τις μεταφορές που δείχνουν την πρόοδό της. «Είναι σαν έναν ασθενή, που αναρρώνει μετά από μία δύσκολη επέμβαση», τόνισε ο πρόεδρος Σπίνερ. Οι Τράγοι έχουν ήδη βγει από την εντατική και συνεχίζουν τη θεραπεία, δείχνοντας βελτίωση με σταθερό ρυθμό.

Η 9η θέση πέρυσι ήταν η καλύτερη εδώ και 24 χρόνια. Η αλαζονεία που χαρακτήριζε τον σύλλογο αποτελεί μια καλή παρελθόν. Η Κολωνία έχει ξεφύγει πλήρως από εκείνο το απαρχαιωμένο δόγμα. Ο Στέγκερ είχε δεχθεί να δώσει συνέντευξη στην Express σε μία σάουνα! Μέσα σε όλα όσα είπε, αποκάλυψε και το μυστικό της δικής του επιτυχίας: «πρέπει να νιώθω σαν στο σπίτι μου». Και αυτό ακριβώς αντιπροσωπεύει, πλέον, η Κολωνία.

Στην πόλη του καρναβαλιού, υπάρχουν πολλοί λόγοι για να είσαι χαρούμενος. Η ομάδα τα τελευταία χρόνια αποτελούσε λόγο κατάθλιψης. Όχι πλέον. Το μότο «Spürbar anders», «αισθητά διαφορετικά», βρίσκεται επιτέλους σε εφαρμογή και σε αρμονία με την πραγματικότητα. Ο ίδιος ο Στέγκερ χαρακτηρίζει τον εαυτό του ως «κυνικό» και αυτόν τον χαρακτήρα έχει και η ομάδα του. Στην εξέδρα βρίσκεται πάντα το πανό: «Την 8η μέρα ο Θεός δημιούργησε την Κολωνία». Και οι Τράγοι είναι στο σωστό δρόμο για ένα μικρό θαύμα.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Λευτέρης Ντανοβασίλης
Λευτέρης Ντανοβασίλης