Ο επιθετικός που δεν είχε εμμονή με το γκολ

Γιώργος Κοντογεώργης Γιώργος Κοντογεώργης
Ο επιθετικός που δεν είχε εμμονή με το γκολ

bet365

O Χαβιέρ 'Τσιτσαρίτο' Ερνάντες έφτασε τα 100 γκολ από τότε που παίζει στην Ευρώπη και ο Γιώργος Κοντογεώργης γράφει για τον Μεξικάνο που ήθελε απλά να έχει λεπτά συμμετοχής.

Εκτός από το παρατσούκλι του, Chicharito, που σημαίνει μικρό μπιζέλι, ο μπαμπάς, Χαβιέρ Ερνάντες Γκουτιέρες, έδινε στον γιο του μια συμβουλή. «Μην έχεις εμμονή με τα γκολ». Ο μικρός το θυμάται ακόμα. «Είναι συνέπεια της δουλειάς που γίνεται απ' όλη την ομάδα. Σίγουρα ο επιθετικός πρέπει να βάλει γκολ, όμως προτιμώ να δίνω ασίστ, να βοηθάω την ομάδα, να είμαι πιο ολοκληρωμένος παίκτης». Ο Ερνάντες ξεκίνησε να παίζει ποδόσφαιρο στην Τσίβας Γουαδαλαχάρα στα 9 του και το να σκοράρει δεν ήταν στις προτεραιότητες αφού αγωνιζόταν σαν μέσος και εξτρέμ χάρη στην καλή επαφή που είχε με την μπάλα. Στην πορεία έμελλε να μάθει ότι διαθέτει ένα σπάνιο χάρισμα για να την στέλνει στα δίχτυα.

Αντίθετα με άλλους νεαρούς επιθετικούς που κάνουν το μπαμ στα πρώτα τους βήματα, ο Τσιτσαρίτο χρειάστηκε χρόνο για να αναπτύξει τη σχέση που έχει μέχρι σήμερα με το γκολ. Στην πρώτη του σεζόν, όταν ήταν 17 ετών, είχε 9 συμμετοχές και πέτυχε 1 και τις επόμενες δύο έπαιξε 43 φορές και έβαλε 7. Ηταν η 4η χρονιά του στην Τσίβας που του χάρισε ουσιαστικά το μεγάλο βήμα προς την Ευρώπη όταν το 2009-10 σε 28 αγώνες βρήκε δίχτυα 21 φορές και αναδείχθηκε πρώτος σκόρερ του Μεξικάνικου πρωταθλήματος. Ολα είχαν πάρει τον δρόμο τους και ύστερα από μυστικό ταξίδι στο Μάντσεστερ, ο Τσιτσαρίτο τον Απρίλιο του 2010 υπέγραψε στην Γιουνάιτεντ αντί 10 εκατ. ευρώ παρά το ενδιαφέρον από Ρεάλ Μαδρίτης και Μπαρτσελόνα.

«Το καλό για μένα ήταν ότι δεν πήγα στη μικρή ομάδα. Ο Αλεξ Φέργκιουσον δίνει ευκαιρίες στους μικρούς παίκτες και εγώ στα 21 μου πήρα πολλές». Μπορεί να ήταν στην πρώτη ομάδα, όμως η φανέλα του βασικού ήταν κάτι πολύ δύσκολο για να το κάνει δικό του ο Μεξικάνος. Ομως όταν έμπαινε, έδειχνε αυτό το σπάνιο ένστικτο. Στα 3 πρώτα χρόνια στο Old Trafford έβαλε 13-10-10 γκολ στο πρωτάθλημα προσφέροντας σημαντική βοήθεια στην κατάκτηση του τίτλου το 2011 και το 2013. «Στην Premier League έχω ακόμα την καλύτερη αναλογία γκολ ανα λεπτό συμμετοχής». Από την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ αποχώρησε έχοντας 157 εμφανίσεις σε όλες τις διογανώσεις και 59 γκολ (37 τεμάχια σε 103 ματς στην PL).

Το τέλος εποχής του Σερ Αλεξ το 2013, έφερε και το τέλος του Ερνάντες στην Γιουνάιτεντ με τον Μεξικάνο να φεύγει ως δανεικός με option αγοράς για την Ρεάλ Μαδρίτης του Κάρλο Αντσελότι. Οπως εύκολα καταλαβαίνει κανείς, και στο Santiago Bernabeu είχε πολύ σκληρό ανταγωνισμό και ήταν ο άνθρωπος που έδινε ανάσες στον Καρίμ Μπενζεμά. Και πάλι όμως είχε τον τρόπο όταν μπαίνει να βρίσκει δίχτυα. Στην La Liga έπαιξε σε 23 αγώνες κυρίως σαν αλλαγή και έκλεισε τη σεζόν με 7 γκολ και 5 ασίστ, ενώ σε όλες τις διοργανώσεις είχε 33 εμφανίσεις και 9 τέρματα. Το πιο σημαντικό από αυτά ήταν στους «8» του Champions League όταν στον εμφύλιο με την Ατλέτικο έβαλε στο 88' του δεύτερου ματς το μοναδικό σε 180 λεπτά ανάμεσα στα δύο κλαμπ της Μαδρίτης στέλνοντας τους Blancos στα ημιτελικά. «Στην Ρεάλ, ουσιαστικά είχα μόνο 6 μήνες. Στους πρώτους 6 δεν έπαιζα πολύ και πήρα ευκαιρίες τους επόμενους. Νομίζω ότι τις εκμεταλλεύτηκα και έκανα ό,τι καλύτερο μπορούσα».

Στο τέλος της χρονιάς οι Merengues αποφάσισαν να μην κάνουν χρήση της option αγοράς των 20 εκατ. ευρώ, όμως η Γιουνάιτεντ απέκτησε τον Αντονί Μαρσιάλ αντί 50 εκατ. ευρώ και είπε ουσιαστικά στον Τσιτσαρίτο να βρει ομάδα. Η Μπάγερ Λεβερκούζεν είχε προσπαθήσει να τον πάρει από το προηγούμενο καλοκαίρι και όταν τέθηκε προς πώληση ήταν η πρώτη που περίμενε έξω από το μαγαζί για να αγοράσει. Τα 12.4 εκατ. ευρώ που έδωσε η ομάδα του Ρόγκερ Σμιντ φαντάζουν πλέον ψίχουλα με βάση τα όσα γίνονται σήμερα. Και με αυτά που γίνονται από τον Μεξικάνο στο γήπεδο. Στην πρώτη του σεζόν στην Bundesliga έβαλε 17 γκολ και σε όλες τις διοργανώσεις 26 κάνοντας τη μεταγραφή του το απόλυτο value-for-money.

Αφού ήταν υπεύθυνος για ό,τι καλό γινόταν στην επίθεση πέρυσι και τεράστιος παράγοντας στο τρελό finish και στην έξοδο στο Champions League, ξεκίνησε δυνατά φέτος παρότι στην αρχή της σεζόν εμφανίστηκε με το χέρι... τούμπανο ύστερα από πτώση από τις σκάλες. Επέστρεψε όμως καυτός και το γεγονός ότι έχει 3 δοκάρια τον έχει υποχρεώσει να μείνει... μόνο με 4 γκολ στα 4 πρώτα ματς κάτι που σημαίνει ότι έχει 21 σε 32 ματς στο γερμανικό πρωτάθλημα. Με το εκτός έδρας χατ-τρικ σε βάρος της Μάιντς στην πιο πρόσφατη αγωνιστική της Bundesliga, ο Μεξικάνος έφτασε τα 99 γκολ στην Ευρώπη και κόντρα στην Μονακό στο Champions League συμπλήρωσε 100 από τότε που έφυγε από την πατρίδα του.

Ο Τσιτσαρίτο είναι ο δεύτερος Μεξικάνος που πιάνει το milestone των 100 γκολ στην Ευρώπη μετά τον μύθο, Ούγκο Σάντσες. Με τη φανέλα της Γιουνάιτεντ έβαλε 59, με την Ρεάλ 9 και στην Λεβερκούζεν έφτασε τα 32 ενώ σε αυτά δεν υπολογίζονται τα τέρματα που έχει σημειώσει με τη φανέλα της Εθνικής του ομάδας με την οποία έχει γράψει 45 τεμάχια σε 86 παιχνίδια, ένα λιγότερο από τον 2ο σκόρερ όλων των εποχών της El Tri, Χάρεντ Μποργκέτι. Στην πορεία για την 100άρα χρησιμοποίησε 54 φορές το δεξί του, 23 το κεφάλι, 22 το αριστερό, μια φορά... άλλο μέρος του σώματος και έχει βάλει 5 εκτός περιοχής. Οι αριθμοί φωτογραφίζουν απλά την πραγματικότητα όπου ο 28χρονος χρειάζεται μια επαφή για να κάνει τη ζημιά. Αρκεί απλά να βρει την μπάλα, αφού το ενστικτό και η αποτελεσματικότητά του είναι πραγματικά εκπληκτικά. «Το πιο σημαντικό για μένα ήταν να έχω λεπτά συμμετοχής στα πόδια μου. Τα γκολ θα έρχονταν αργά ή γρήγορα...».

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Γιώργος Κοντογεώργης
Γιώργος Κοντογεώργης