Οι αδικημένοι του... συστήματος!

Πολύδωρος Παπαδόπουλος Πολύδωρος Παπαδόπουλος
Οι αδικημένοι του... συστήματος!

bet365

Αν το σύστημα δεν άλλαζε το 2010, ίσως να μη βλέπαμε το δίπολο Μέσι - Ρονάλντο να σηκώνει τη Χρυσή Μπάλα. Σνάιντερ, Ινιέστα, Ριμπερί, Νόιερ έπεσαν «θύματα» της αλλαγής.

Ναι, το σύστημα αλλάζει και το βραβείο της «Χρυσής Μπάλας» ανήκει και πάλι στο «France Football». Πλέον, ο καλύτερος θα προκύπτει αποκλειστικά από τις ψήφους συγκεκριμένων δημοσιογράφων ανά τον κόσμο και όχι από τους προπονητές και τους αρχηγούς εθνικών ομάδων. Η λίστα με τους υποψήφιους θα περιλαμβάνει 30 ποδοσφαιριστές και όχι 23, δεν θα υπάρχει πλέον Τop 3, και η τελική κατάταξη με τον πρώτο και τους υπόλοιπους 29 θ' ανακοινώνεται λίγο πριν το τέλος του έτους.


Από το 2010 κι όταν άλλαξε το σύστημα, Μέσι και Ρονάλντο κάνουν το δικό τους... πάρτι, με τον Αργεντίνο να έχει τρεις χρυσές και τον Πορτογάλο άλλες δυο. Το γεγονός αυτό έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις με τις... φωνές διαμαρτυρίας να είναι πολλές. «Μέσι και Ρονάλντο έχουν δημιουργήσει δίκαια ένα δίπoλο τα τελευταία χρόνια με αυτά που έχουν καταφέρει» είχε πει ο Κακά, αλλά υπάρχουν κι αυτοί που τονίζουν πως τα πράγματα θα μπορούσαν να ήταν διαφορετικά, αν το σύστημα δεν άλλαζε το 2010. Ναι, εκείνη τη χρονιά στη θέση του Μέσι θα μπορούσε να βρεθεί ο Γουέσλεϊ Σνάιντερ, το 2012 ο Ινιέστα, το 2013 ο Ριμπερί και το 2014 ο Νόιερ! Γιατί;


2010 - Γουέσλεϊ Σνάιντερ
Γυρίζουμε το χρόνο πίσω, στο 2010 όταν ο Λιονέλ Μέσι κατακτούσε το βραβείο! Τι έκανε για να πάρει στα χέρια του το βαρύτιμο τρόπαιο. Πρωτάθλημα και Σούπερ Καπ με τη Μπαρτσελόνα. Ο 24χρονος Αργεντινός σούπερ σταρ κατέκτησε τη Χρυσή Μπάλα, υπερισχύοντας με ποσοστό 22,65% των ψήφων, των δυο συμπαικτών του στην Μπαρτσελόνα που ήταν και τα φαβορί, του Τσάβι (17,36%) και του Ινιέστα (16,48%). Ήταν όμως δίκαιο; Από την ανακοίνωση των επίσημων τελικών αποτελεσμάτων, προέκυπτε πως οι δημοσιογράφοι (απ' όλο τον κόσμο) που πήραν μέρος στην ψηφοφορία του περιοδικού «France Football», αναδείκνυαν κορυφαίο τον Γουέσλεϊ Σνάιντερ, και μόλις τέταρτο τον Μέσι! Αλήθεια, τι είχε κάνει εκείνη τη σεζόν; Το 2010 η Ιντερ του Ζοσέ Μουρίνιο έκανε το ιστορικό τρεμπλ με βασικό playmaker και πρωταγωνιστή τον Σνάιντερ (41 ματς, 8 γκολ, 16 ασίστ). Ηταν εντυπωσιακός και στο Mundial της Νοτίου Αφρικής σκοράροντας 5 φορές στον δρόμο της Εθνικής Ολλανδίας μέχρι τον τελικό.


2012 – Αντρές Ινιέστα
Οπως... αναμενόταν ο Λιονέλ Μέσι αναδείχθηκε καλύτερος ποδοσφαιριστής του κόσμου για το 2012 και κατέκτησε τη Χρυσή Μπάλα για τέταρτη φορά. Ο Αργεντινός παρέλαβε το βραβείο υπό το βλέμμα του ανθρώπου με τον οποίο μοιραζόταν το ρεκόρ: του Μισέλ Πλατινί, νικητή την τριετία 1983-85. Το 2012 ο Μέσι πέτυχε 91 γκολ σε επίσημους αγώνες. Αντίθετα, ο Αντρές Ινιέστα δεν μπόρεσε ποτέ να ανέβει στην κορυφή, παρά το γεγονός πως προερχόταν από μια σούπερ σεζόν. Συνέβαλε καθοριστικά στην κατάκτηση του Euro 2012 για την Εθνική Ισπανίας, ενώ πήρε και τον τίτλο του MVP στο τουρνουά. Είναι από τους πιο αδικημένους του θεσμού. Ενας πολυσύνθετος playmaker που έγραψε τη δική του ιστορία με 4 κατακτήσεις Champions League, 2 Euro, 1 Mundial και 7 πρωταθλήματα Ισπανίας!


2013 – Φρανκ Ριμπερί
Το 2013 στην κορυφή του κόσμου θα βρεθεί ο Κριστιάνο Ρονάλντο. Ο Πορτογάλος σταρ κατέκτησε τη Χρυσή Μπάλα επικρατώντας των Φρανκ Ριμπερί, Λιονέλ Μέσι. Ηταν η δεύτερη φορά που κέρδισε το βραβείο ο Πορτογάλος, ο οποίος δεν μπορούσε να συγκρατήσει τα δάκρυά του. Το ίδιο και ο... Γάλλος διεθνής που ήρθε τρίτος σε ψήφους με 23,36% (Ρονάλντο 27,99%, Λιονέλ Μέσι 24,72%). Με τη νέα... φόρμουλα θα μπορούσε ο Ριμπερί να ήταν αυτός που θα βρισκόταν στην κορυφή, μιας το 2013 έκανε χρονιά- όνειρο. Ο διεθνής εξτρέμ ήταν βασικός πρωταγωνιστής για τους Βαυαρούς στην πορεία προς το τρεμπλ πετυχαίνοντας 11 γκολ σε 45 αγώνες. Ο τίτλος πήγε στον Κριστιάνο Ρονάλντο, ο οποίος είχε σπάσει τα κοντέρ πετυχαίνοντας 60 γκολ, όμως δεν είχε... τίτλους.

2014- Μάνουελ Νόιερ
«Ο Νόιερ έχει το αβαντάζ επειδή κατέκτησε το Παγκόσμιο Κύπελλο και πραγματοποίησε μερικές σπουδαίες εμφανίσεις. Θα ήταν βαρετό αν έπαιρνε τον τίτλο ο Κριστιάνο Ρονάλντο για δεύτερη συνεχή χρονιά. Υπάρχουν επίσης και άλλοι παίκτες από την εθνική Γερμανίας που άξιζαν να είναι υποψήφιοι για τη θέση» τόνιζε λίγο πριν την απονομή του βραβείου ο Τόμας Μίλερ, αλλά έπεσε έξω. Ναι, ο Κριστιάνο Ρονάλντο το κατέκτησε για δεύτερη συνεχόμενη φορά, αφήνοντας πίσω Νόιερ και Μέσι. Τι είχε κάνει ο Γερμανός γκολκίπερ το 2014; Κατέκτησε το νταμπλ με τη Μπάγερν, αναδείχθηκε πρωταθλητής κόσμου με την εθνική Γερμανίας στο Μουντιάλ της Βραζιλίας και ψηφίστηκε ο καλύτερος τερματοφύλακας του τουρνουά. Ποιος θα ξεχάσει αλήθεια το ματς με την Αλγερία, όταν ο Γερμανός κίπερ μετατράπηκε σε... 5ο αμυντικό! Στον τελικό του Μουντιάλ ο Νόιερ κράτησε ανέπαφη την εστία και χάρισε το τρόπαιο στα πάντσερ!

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Πολύδωρος Παπαδόπουλος
Πολύδωρος Παπαδόπουλος

Tα χρόνια που πέρασαν λένε πως δεν γυρίζουν πίσω, έλα όμως που γυρίζουν, αρκεί να υπάρχει η ιδανική παρέα. Σε αυτή εδώ το «μαγαζί» έχουμε ήδη ζήσει 15 τελικούς τελικούς Champions League, τέσσερα Μουντιάλ, τρία Euro, μα καθημερινά ανασύρουμε αναμνήσεις που μένουν καλά χωμένες στη σωστή θέση του μυαλού μας, αυτή που λατρεύει το ποδόσφαιρο, παθιάζεται μαζί του. Από το 2008 κι έπειτα λατρεύουμε να γράφουμε για μπάλα εκτός συνόρων, από την Ιταλία και την Αγγλία μέχρι τη Ζάμπια και την Αργεντινή. Και κάθε φορά, λοιπόν, που νιώθουμε νοσταλγία για τα περασμένα, κλικάρουμε Gazzetta.gr για να ταξιδέψουμε σε ένα μεγάλο ποδοσφαιρικό ραντεβού...