Νταβίδ Σίλβα: Νέα δυναμική με Γκουαρδιόλα

Θάνος Σαρρής Θάνος Σαρρής
Νταβίδ Σίλβα: Νέα δυναμική με Γκουαρδιόλα

bet365

Ο Νταβίδ Σίλβα έχει ξεκινήσει την σεζόν εκπληκτικά και ο Θάνος Σαρρής γράφει για τη συμβολή του Πεπ Γκουαρδιόλα στο παιχνίδι του.

«Ο Πεπ ξέρει να παίρνει το μάξιμουμ από κάθε ποδοσφαιριστή του. Και ο Νταβίδ πάντα βρίσκεται σε κίνηση. Πάντα ζητά τη μπάλα, προσφέροντας μια επιλογή πάσας σε όποιον έχει την κατοχή. Γνωρίζει καλά πως να κρατά τον ρυθμό». Τάδε έφη Χάβι Μαρτίνεθ, ο οποίος έχει δουλέψει με τον Πεπ Γκουαρδιόλα και ξέρει καλά τα στοιχεία παιχνιδιού του Σίλβα. Άλλωστε, ο «Κινέζος» κλείνει σε λίγο καιρό 10ετία στη Ρόχα, όντας μέλος της πιο χρυσής φουρνιάς της σε νεαρή ηλικία. Όταν το 2008 οι Ισπανοί κατακτούσαν το Euro, ήταν μόλις 22 ετών. Ο Αραγονές έλεγε: «Τι... κοχόνες που κουβαλά ο Τσίνο!».

Ο Σίλβα αποτελεί μία από τις βασικές σταθερές στη Μάντσεστερ Σίτι των τελευταίων ετών. Όποτε έλειπε, η απουσία του γινόταν αισθητή. Οι Σίτιζενς τον αναγνωρίζουν ως έναν από τους κορυφαίους ποδοσφαιριστές της ιστορίας τους φωνάζοντάς τον «Μέρλιν». Υπήρχαν όμως φορές που, μαζί με τους υπόλοιπους κομβικούς ποδοσφαιριστές της Σίτι, εγκλωβίζονταν σε τακτικές, πίεση και πανάκριβους συμπαίκτες που πάσχιζαν να δικαιολογήσουν τα χρήματα που ξοδεύτηκαν για την απόκτησή τους. Σε συνδυασμό με την καταπόνηση από τα συνεχόμενα ματς, ο Ισπανός ταλαιπωρήθηκε και από τραυματισμό στον αστράγαλο,ο οποίος επηρέασε αρκετά την περσινή του σεζόν. Ακούστηκε μέχρι και ότι χρειαζόταν επέμβαση για να τον ξεπεράσει ολοκληρωτικά. Ο Πελεγρίνι προτίμησε προς το τέλος να του κάνει ειδική διαχείριση, για να βγάλει τον καλό του εαυτό στα κρίσιμα ματς.

Στο Euro του καλοκαιριού έδειξε να ξεπερνά το θέμα του αστραγάλου και μετά την κατάλληλη προετοιμασία, τα δείγματά του είναι εξαιρετικά. Αυτό όμως που τον απελευθερώνει περισσότερο είναι η άφιξη και η προσέγγιση του Πεπ Γκουαρδιόλα, η οποία ταιριάζει γάντι στο στιλ παιχνιδιού του.

Γράφαμε μετά το ξεκίνημα της Σίτι στο πρωτάθλημα για τους πρώτους τακτικούς νεοτερισμούς που εφαρμόζει ο Καταλανός στο Etihad. Με τον Φερναντίνιο να γυρίζει ανάμεσα στα στόπερ και να τους δίνει το περιθώριο να «ανοίξουν» προς τα άκρα, οι πλάγιοι μπακ συχνά κινούνται προς τον άξονα, με αποτέλεσμα η ομάδα τους να βρίσκεται ξαφνικά με έξτρα μέσους. Όταν τα πλάγια μπακ έρχονται σε θέσεις αμυντικών μέσων, δημιουργείται ανισορροπία στα μαρκαρίσματα και οι δημιουργικοί μέσοι που ξεκινούν το ματς μπροστά από το 6άρι, ο Σίλβα με τον Ντε Μπρόινε δηλαδή, βρίσκουν χώρους ανάμεσα στις γραμμές και δίνουν εντελώς νέα διάσταση στην ανάπτυξη και τη δημιουργία κινδύνων. «Παίζουμε όχι σαν δεκάρια, αλλά σαν ελεύθερα οκτάρια με ελευθερία κινήσεων παντού», περιέγραφε ο Ντε Μπρόινε το νέο του ρόλο στους συμπατριώτες του. Η δυναμική ακριβώς αυτών των δύο ποδοσφαιριστών και ο νέος τους ρόλος μπορεί να εξελιχθεί τελικά στο μεγαλύτερο όπλο του Καταλανού στη Σίτι.

Ο ρόλος αυτός δείχνει από την αρχή να ταιριάζει γάντι στον Σίλβα. Παρότι αρχικά υπήρχαν από τους experts της Premier League ερωτηματικά για το κατά πόσο θα καταφέρει να ανταπεξέλθει σε ρόλο εσωτερικού μέσου, η αντίληψη του παιχνιδιού, η ικανότητα στη δημιουργία και η συνεχής κίνηση τον καθιστούν ιδανικό γι' αυτό που θέλει να δημιουργήσει ο Πεπ. Διαβάζοντας πίσω από τις δηλώσεις του, αλλά και με δεδομένη την αγωνιστική του συμπεριφορά, είναι σαφές πως και σε ψυχολογικό επίπεδο ο πρώην τεχνικός της Μπάρτσα έχει εκτοξεύσει τον «Τσίνο».

Ένα από τα βασικά ερωτηματικά για το αν θα καταφέρει να σταθεί σε ρόλο εσωτερικού μέσου ήταν τα physical χαρακτηριστικά του. Ο Χοσέ Χιμένεθ, ο οποίος τον είχε στους πιτσιρικάδες της Βαλένθια, θυμάται με δηλώσεις του στην El Pais ότι παρότι η κλάση του ήταν τεράστια, δεν είχε σκληράδα και επιβλητική σωματική παρουσία. Πολύ σπάνια αγωνιζόταν σε ρόλο οκταριού, αφού τον προτιμούσαν στα άκρα. Όμως, όπως σημειώνει παρακολουθώντας την εξέλιξή του: «Αυτό έχει αλλάξει. Έχει αναπτυχθεί πολύ σημαντικά γιατί το ίδιο το ποδόσφαιρο πλέον το απαιτεί».

Προφανώς ο Σίλβα δεν έγινε ξαφνικά... δρομέας, ούτε το παιχνίδι της Σίτι ξεκίνησε να στηρίζεται στη δύναμη και την σκληράδα. Όμως η δουλειά που έχει κάνει τον βοηθάει να φέρνει ευκολότερα εις πέρας το νέο του ρόλο και να προστατεύεται από τα προβλήματα. Πέρυσι, για παράδειγμα, απέναντι στη Στόουκ, ο Ισπανός διένυσε 4.2 μίλια μέχρι να γίνει αλλαγή. Αν συνέχιζε στο ίδιο τέμπο, στο 90λεπτο θα έφτανε τα 6.1. Φέτος, απέναντι στον ίδιο αντίπαλο, έτρεξε 7.8.

Ο Σίλβα μπορεί έτσι τη μία στιγμή να λειτουργήσει ως μετρονόμος στο κέντρο, χτίζοντας το πάσινγκ γκέιμ της ομάδας του και την επόμενη να βρεθεί στο επιθετικό 1/3 σμπαραλιάζοντας την αντίπαλη άμυνα είτε μια κάθετη πάσα, είτε τραβώντας πάνω του αμυντικούς και φτιάχνοντας χώρους για τους συμπαίκτες του, είτε τελειώνοντας ο ίδιος την προσπάθεια. Έχει την τεχνική, την ταχύτητα και ευφυΐα για να αποδώσει εξαιρετικά σε κάθε έκφανση του παιχνιδιού της ομάδας του. «Τόσο στη Σίτι του Γκουαρδιόλα, όσο και εδώ στην Εθνική Ισπανίας, ο Νταβίδ παίζει σε ομάδες που έχουν τη μπάλα. Αν έχεις την κατοχή, ο Νταβίδ αισθάνεται πιο άνετος, παρότι πλέον καλύπτει μεγαλύτερες αποστάσεις», τόνισε ο Σέρχι Ρομπέρτο μετά την αναμέτρηση της Ρόχα με το Βέλγιο. Ο Σίλβα ολοκλήρωσε την εξαιρετική του εμφάνιση με δύο γκολ, όσα είχε στις προηγούμενες 15 συμμετοχές του με την εθνική.

Στα 30 του, ο «Τσίνο» ξεκίνησε τη σεζόν όντας ξανά κομβικός. Για το ρυθμό του αγώνα, το δημιουργικό πλάνο, το στιλ της ομάδας του, είτε αυτή είναι η Σίτι είτε η Ισπανία. Μόνο που φέτος μοιάζουν ιδανικότερα όλα όσα τον περιβάλλουν. Βγάζει κατά μέσο όρο 2.7 πάσες-κλειδιά ανά ματς και η μία από αυτές γίνεται μέχρι στιγμής ασίστ σε κάθε παιχνίδι του Πρωταθλήματος. Και δείχνει ως η σημαντικότερη μονάδα του Γκουαρδιόλα για την επανάσταση που θέλει να φέρει στο Etihad. Αρκεί, φυσικά, να είναι υγιής...

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Θάνος Σαρρής
Θάνος Σαρρής

O Θάνος Σαρρής γεννήθηκε στην Αθήνα και μεγάλωσε στην Πάρο. Ερωτεύτηκε από μικρή ηλικία τη μαγεία του αθλητισμού και το γράψιμο. Σπούδασε Επικοινωνία και ΜΜΕ και έκανε το master του στο Πολιτικό της Νομικής. Λατρεύει τα ταξίδια σε ποδοσφαιρικές γειτονιές του εξωτερικού, τις ιστορίες που γεννά το ποδόσφαιρο εντός κι εκτός αγωνιστικού χώρου και θυμάται την ατμόσφαιρα του γηπέδου σχεδόν απ' όταν θυμάται τον εαυτό του. Τα βιβλία του, «Η Μπάλα στην Κερκίδα» και «30 θεοί του ελληνικού ποδοσφαίρου», κυκλοφορούν από τις εκδόσεις ΟΞΥ και Brainfood αντίστοιχα.