Υπόθεση «Μασεράνο και Τέβες»: Όταν η Γουέστ Χαμ «συντάραξε» την ποδοσφαιρική Ευρώπη

Δημήτρης Ρούσσος
Υπόθεση «Μασεράνο και Τέβες»: Όταν η Γουέστ Χαμ «συντάραξε» την ποδοσφαιρική Ευρώπη

bet365

Σαν σήμερα, την τελευταία ημέρα της καλοκαιρινής μεταγραφικής μεταγραφικής περιόδου του 2006, ο Κάρλος Τέβες και ο Χαβιέρ Μασεράνο πόζαραν στο «Άπτον Παρκ» με τη φανέλα της Γουέστ Χαμ, προκαλώντας ενθουσιασμό στους οπαδούς και... σκεπτικισμό στους έκπληκτους παρατηρητές!

Ήταν οι τελευταίες ώρες ενός «καυτού» καλοκαιριού, που, πάντως, δεν συγκρίνεται σε κινήσεις και ποσά με τη σημερινή εποχή. Τα εκατομμύρια, ακόμα και στον «άλλο» κόσμο της Πρέμιερ Λιγκ, δεν έπεφταν «βροχή», ενώ οι ομάδες έκαναν τα συμπληρώματα της τελευταίας στιγμής στο ρόστερ τους.

Η Γουέστ Χαμ αποφάσισε να... πρωτοτυπήσει, κάνοντας κάτι που για τα «κυβικά» της ομάδας, ξέφευγε πολύ απ' τα συνηθισμένα. Μέσα σε λίγες ώρες, ο Τέβες και ο Μασεράνο, διεθνείς με την Εθνική Αργεντινής, γνωστοί για τα κατορθώματά τους με την Κορίνθιανς και στόχοι όλων των «μεγάλων» της Γηραιάς Ηπείρου, βρέθηκαν στο ανατολικό Λονδίνο και ανακοινώθηκαν ως οι νέες μεταγραφές των «σφυριών»!

«Σοκ» και δεος!

Οι δυο 22χρονοι αποκτήθηκαν «πακέτο» έναντι περίπου 30 εκατομμυρίων ευρώ και ουδείς μπορούσε να εξηγήσει την κατάσταση που διαμορφώθηκε! Οι οπαδοί της ομάδας ενθουσιάστηκαν, γεμίζοντας με αισιοδοξία για τη σεζόν που είχε ήδη ξεκινήσει, μετά την αναβάθμιση του ρόστερ, όλοι οι υπόλοιποι όμως, τόσο στο Νησί, όσο και εκτός, είχαν μείνει έκπληκτοι.

Σε μια αποστροφή της ανακοίνωσης της Γουέστ Χαμ ειπώθηκαν τα πάντα: «Οι μεταγραφές αποτελούν σπουδαία επιτυχία για τα "σφυριά", που νίκησαν μερικούς απ' τους ισχυρότερους συλλόγους της Ευρώπης, εξασφαλίζοντας τις υπηρεσίες των δυο παικτών».

Μάνατζερ, Ζάχαβι, Αμπράμοβιτς, πετρέλαια και οι ποδοσφαιριστές στη μέση

Ειδικοί, ανταγωνιστές, δημοσιογράφοι και αναλυτές «ξεψάχνισαν» τα στοιχεία των μεταγραφών, ώστε να διαπιστώσουν τον τρόπο με τον οποίο έγινε η συναλλαγή με την Κορίνθιανς. Λίγους μήνες αργότερα, τον Μάρτιο του 2007, αποκαλύφθηκε πως ουδέποτε η Γουέστ Χαμ ακολούθησε τη νόμιμη οδό στις πολύκροτες μεταγραφές.

Η «δουλειά» έγινε μέσω δυο οφσόρ εταιριών,θυγατρικών της «Media Sports Investment» που κατείχαν τα δικαιώματα των δυο ποδοσφαιριστών κι αντιπροσωπεύονταν απ' τον Ιρανό επιχειρηματία, Κία Ζουραμπχιάν. Αυτός είχε προβεί σε μια αμφιβόλου νομιμότητας συμφωνία με τον βραζιλιάνικο σύλλογο, συμμετέχοντας στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου το 2004, παρέχοντας «ρευστό» στα ταμεία του κι εξασφαλίζοντας το 51% των εσόδων από πωλήσεις παικτών. Το βλέμμα του πάντως ήταν στραμμένο πάντα προς την Αγγλία, αφού είχε προσπαθήσει πρώτα να επενδύσει στην Άρσεναλ, κρίνοντας εν τέλει πως ήταν αρκετά κοστοβόρο.

Κοιτώντας πίσω σε όσα συνέβαιναν εκείνη την εποχή, μπορεί κανείς να συνδυάσει τα γεγονότα και να δει τι συνέβαινε.

Ο Κάρλος Τέβες αποκτήθηκε με τα λεφτά της επένδυσης της MSI απ' τη Μπόκα Τζούνιορς έναντι 22 εκατ. δολαρίων, ποσό ασυνήθιστα υψηλό για σύλλογο της Λατινικής Αμερικής. Τα δικαιώματά του όμως δεν μεταβιβάστηκαν ποτέ στην Κορίνθιανς, αλλά κατευθείαν στην εταιρία του Ζουραμπχιάν. Όσο για τον μάνατζέρ του, αυτός ήταν ο Αργεντινός Φερνάντο Χιντάλγκο, που ήταν μέτοχος την εταιρία HAZ του Πίνι Ζάχαβι. Ο γνωστός Ισραηλινός «super manager» της εποχής ζούσε εποχές δόξας, έχοντας διασυνδέσεις με την Πρέμιερ Λιγκ κι απολαμβάνοντας της εμπιστοσύνης του μεγιστάνα ιδιοκτήτη της Τσέλσι, Ρόμαν Αμπράμοβιτς, που επίσης έκανε τα πρώτα του επιχειρηματικά «βήματα» στο Νησί και δημοσιεύματα τον έφερναν ως ιδιοκτήτη του 15% της MSI...

Δημοσιεύματα της «Diario As» εκείνη την εποχή συνέδεαν τον Ζουραμπχιάν με τον Ρώσο ολιγάρχη, Μπόρις Μπερεζόφσκι και τον τελευταίο με τον Ρόμαν Αμπράμοβιτς. Ο Ιρανός ήταν επενδυτής στο Διεθνές Χρηματιστήριο Πετρελαίου με την εταιρία «American Capital», που έδρευε στο Λονδίνο, όμως ήταν δηλωμένη στις Βρετανικές Παρθένες Νήσους. Η «A.C» εξαγόρασε το 1999 την εφημερίδα «Kommersant», που ανήκε στον Μπερεζόφσκι, δείχνοντας πως οι δουλειές των δυο συχνά διαπλέκονταν.

Ο λάκκος στη φάβα

Η υπόθεση βγήκε στον «αφρό» τον Ιανουάριο του 2007, όταν η Λίβερπουλ προσπάθησε να αποκτήσει στη μεταγραφική περίοδο τον Μασεράνο. Τότε, ζητώντας τις απαραίτητες λεπτομέρειες στο συμβόλαιό του στη Γουέστ Χαμ, οι «κόκκινοι» διαπίστωσαν πως ο παίκτης δεν ανήκε στους Λονδρέζους, αλλά στην «Media Sports Investment». Τότε επενέβη η Πρέμιερ Λιγκ, που ζήτησε τα συμβόλαια και τις λεπτομέρειες της μεταγραφής απ' τους Λονδρέζους. Εκείνοι καθυστέρησαν, εμφανίζοντας διαφορετικά συμβόλαια απ' αυτά που είχαν καταθέσει τον Αύγουστο, την τελευταία μέρα, εκείνη του «μπαμ». Το διοικητικό συμβούλιο της Λίγκας δήλωσε σαφώς πως «αν τα νέα δεδομένα ήταν γνωστά από εκείνη τη μέρα, τότε οι παίκτες δεν θα επιτρεπόταν να μεταγραφούν στη Γουέστ Χαμ.

Η συμφωνία της ομάδας με τις εταιρίες αυτές και τα «σκοτεινά» της σημεία αντέβαιναν τους κανόνες του συνεταιρισμού. Η παράγραφος U6 και U18 στους κανόνες των μεταγραφών απαγόρευαν ρητά σε ομάδες να προβαίνουν σε αγοραπωλησίες με άλλες, πέραν ποδοσφαιρικών, εταιρίες, που έχουν στην κατοχή τους δικαιώματα επαγγελματιών παικτών.

Η αποκάλυψη μάλλον δεν εξέπληξε κανέναν, όμως σίγουρα «σόκαρε» τον παλιομοδίτικο τρόπο σκέψης στην Αγγλία, που είχε επιρροή ακόμα και στην παγκοσμιοποιημένη, ζάμπλουτη κι εμπορική Πρέμιερ Λιγκ.

Τέλος καλό, όλα... υπέροχα!

Στη Γουέστ Χαμ επιβλήθηκε πρόστιμο 5,5 εκατομμυρίων λιρών, ενώ για καλή της τύχη δεν της αφαιρέθηκαν βαθμοί. Φυσικά, όποιον οπαδό των Λονδρέζων κι αν ρωτήσεις σήμερα, μάλλον θα σου πει πως άξιζε τον κόπο. Οι δυο Αργεντινοί που φόρεσαν σχεδόν τυχαία τη φανέλα τους, μα ειδικά ο Τέβες, βοήθησαν πολύ την ομάδα να γλιτώσει τον υποβιβασμό. Με 7 γκολ στα τελευταία 10 ματς και ειδικά εκείνο το αξέχαστο στο Ολντ Τράφορντ, απ' όπου τα «σφυριά» έφυγαν με τον τρίποντο την τελευταία αγωνιστική, έσωσαν την κατηγορία. Δεδομένου ότι όποιος πέφτει απ' την Πρέμιερ Λιγκ, χρειάζεται αρκετό καιρό για να επανέλθει, καταλαβαίνει κανείς πως τα λεφτά και η όποια κομπίνα στη συμφωνία με την Κορίνθιανς έπιασαν «τόπο»...

Όσο για τους Ζουραμπχιάν και Μπερεζόφσκι, αυτοί συνελήφθησαν, μαζί με 4 μέλη του διοικητικού συμβουλίου της Κορίνθιανς απ' τις βραζιλιάνικες αρχές, μετά το ξέσπασμα του σκανδάλου, τα απόνερα του οποίου επηρέασαν και τη βραζιλιάνικη ομάδα. Το 2007 η Κορίνθιανς υποβιβάστηκε στη δεύτερη κατηγορία, ενώ τον Αύγουστο του 2008 ο Ζουραμπχιάν έμεινε ελεύθερος το 2008. Το 2014 η βραζιλιάνικη δικαιοσύνη «έκλεισε» την υπόθεση, καταλήγοντας πως ποτέ δεν έγινε κάτι παράνομο στις δράσεις του Ιρανού, επικαλούμενη έλλειψη στοιχείων. Ο ίδιος συνέχισε να δραστηριοποιείται στην Αγγλία, προσπαθώντας να «τρυπώσει» με νέες εταιρίες στη Νιούκαστλ και στην Πόρτσμουθ, πέφτοντας όμως γρήγορα σε «τοίχο» και μην καταφέρνοντας εν τέλει να καταφέρει κάτι...

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

Τελευταία Νέα