Η Εθνική βλασφημία στον Κασίγιας

Γιώργος Καραμάνος Γιώργος Καραμάνος
Η Εθνική βλασφημία στον Κασίγιας

bet365

Για πρώτη φορά εδώ και 16 χρόνια, ο San Iker δεν κλήθηκε στην Εθνική και ο Γιώργος Καραμάνος περιγράφει τα μυθικά ρεκόρ και ένα τέλος που έπρεπε να έρθει αλλιώς...

Τον Ικερ Κασίγιας για τους δικούς τους σωστούς ή λάθος λόγους οι οπαδοί της Ρεάλ λατρεύουν να τον αγαπούν και να τον... κράζουν. Δεν ισχύει όμως το ίδιο για όλους τους υπόλοιπους Ισπανούς που βλέπουν μπαλίτσα. Σε όποιο γήπεδο και εάν έχει αγωνιστεί με την Εθνική, τον έχουν αποθεώσει. Ως προσωπική μαρτυρία μπορώ να παραθέσω την παρουσία μου σε αγώνα Κυπέλλου Βαλένθια-Ρεάλ στο «Μεστάγια» (Φεβρουάριος 2013), όπου τη στιγμή που τραυματίστηκε και αντικαταστάθηκε, όλο το γήπεδο ήταν στο πόδι και τον αποθέωνε. Είπαμε όμως, ειδικά όταν φοράει τη φανέλα των Ταύρων, μετατρέπεται για σχεδόν όλους τους Ισπανούς, στον Αγιο Ικερ.

Κανείς άλλος στη χώρα δεν είχε τέτοια διάρκεια στην Εθνική και φυσικά κανείς στην Ευρώπη εδώ και λίγο καιρό δεν έχει περισσότερες από τις δικές του 167 συμμετοχές (σ.σ.: τον περασμένο Μάρτιο ξεπέρασε τις 165 του Εσθονού, Βιτάλι Ασταφίεφς). Σε συνέντευξη του τότε είχε δηλώσει ότι θα ήθελε να βρεθεί στην κορυφή του κόσμου, εκεί όπου εδρεύει με 184 συμμετοχές ο Αιγύπτιος Αχμέντ Χασάν. Βέβαια η αλήθεια είναι ότι ο Κασίγιας είναι ο πρώτος στην υφήλιο στα σοβαρά ματς, μετρώντας τις περισσότερες επίσημες παρουσίες. Πάνω από 100 έχει μόνο εκείνος και οι Ριγκομπέρ Σονγκ (Καμερούν), Κλαούδιο Σουάρες (Μεξικό)!

* Είναι ο μοναδικός που έχει σηκώσει ως αρχηγός διαδοχικά EURO, Μουντιάλ, EURO! Σε αυτούς τους τρεις επικούς τίτλους δεν δέχτηκε καν γκολ στον τελικό!

* Με 31 αγώνες είναι ο πορτιέρο με τα περισσότερα σε μεγάλα τουρνουά (17 σε Μουντιάλ, 14 σε EURO)!

* Είναι ο μοναδικός με τρεις νίκες σε διαδικασία νοκ άουτ με πέναλτι σε τελική φάση Μουντιάλ (2002) και EURO (2008, 2012)!

* Είναι ο διεθνής με τις περισσότερες νίκες στον κόσμο. Εχει 122 επιτυχίες (σε 167 αγώνες μαζί με τα φιλικά). Το φοβερό είναι ότι και ο 2ος Σέρχιο Ράμος και ο 3ος Τσάβι είναι Ισπανοί!

* Πρόκειται για τον τερματοφύλακα με τα περισσότερα clean sheets στον κόσμο (94)!

* Είναι ο Ευρωπαίος τερματοφύλακας με τις περισσότερες συμμετοχές σε τελική φάση Μουντιάλ και EURO (30)!

* Με 0,56 γκολ ανά αγώνα είναι ο τερματοφύλακας με τον καλύτερο μέσο όρο όλων των εποχών παγκοσμίως (σ.σ.: για όσους έχουν από 50 συμμετοχές και πάνω)!

* Εχει τον κορυφαίο μέσο όρο νικών ανά συμμετοχές όλων των εποχών (75%) και ταυτόχρονα τον καλύτερο όσον αφορά τις ήττες (10%)!

* Με 102 αγώνες είναι ο διεθνής με τις περισσότερες φορές που δεν ηττήθηκε!

Η αρχή είχε γίνει στις 3 Ιουνίου του 2000 στο Γκέτεμποργκ σε ένα φιλικό με τη Σουηδία (1-1). Εκτοτε ο Κασίγιας κλήθηκε στην Εθνική 203 φορές και στις 105 από τις 167 φορές που έπαιξε, ήταν αρχηγός, ενώ αγωνίστηκε συνολικά 13.303 λεπτά (σ.σ.: όλα τα παραπάνω αποτελούν παγκόσμια ρεκόρ). Ολα αυτά λοιπόν δεν ξεγράφουν και τον κατατάσσουν ως έναν εκ των κορυφαίων της ιστορία με γάντια.

Στα 35 του βέβαια ο νυν πορτιέρο της Πόρτο, που συνεχίζει να γράφει μυθικά ρεκόρ φέτος και στο Champions League, θα μπορούσε να συνεχίσει και στην Εθνική. Ελα όμως που μετά από δύο διαδοχικές αποτυχίες σε Μουντιάλ και EURO, οι Ισπανοί σωστά αποφάσισαν να κάνουν ανανέωση. «Ο βασικός θα είναι ο Ντε Χέα», τόνισε στη συνέντευξη τύπου ο νέος εκλέκτορας της χώρας, Χουλέν Λοπετέγκι. Το είπε ξεκάθαρα, επειδή θέλησε να κατανοήσουν άπαντες ότι ο Κασίγιας αποτελεί παρελθόν, καθώς πολύ απλά δεν τον κάλεσε.

Πρόκειται για την πρώτη φορά εδώ και 16 χρόνια που ο San Iker ενώ είναι υγιής, δεν θα βρεθεί σε αποστολή. Εφτασε και γι' αυτόν η στιγμή να ηττηθεί από τον πανδαμάτωρ χρόνο. Αυτόν δεν μπορεί να τον νικήσει ούτε εκείνος, ούτε κανένας. Η απόφαση να τεθεί εκτός πάρθηκε στη λογική ότι δεν γίνεται να βρίσκεται στον πάγκο. Πως αυτό θα δημιουργεί πάντα μία περίεργη αίσθηση που θα κάνει κακό στην ομάδα. Μοιάζει σωστή, αλλά το... άδειασμα προς το πρόσωπο του έχει γίνει με άκομψο τρόπο. Δεν γίνεται να το κόβεις έτσι ξερά στον τύπο που έχει γράψει με το εθνόσημο όλα τα παραπάνω ιστορικά επιτεύγματα.

Ισως θα έπρεπε από μόνος του να έχει φροντίσει να πει το αντίο πρώτος με το κεφάλι ψηλά. Ισως πάλι θα έπρεπε να είχαν συνεννοηθεί μαζί του από την Ομοσπονδία και να είχε γίνει πιο διακριτικά η δουλειά. Ο,τι έγινε, έγινε όμως. Το τέλος του από την Εθνική μοιάζει οριστικό. Μια εποχή κλείνει με το δικό του φινάλε. Το αύριο της Εθνικής Ισπανίας φαντάζει σούπερ ελπιδοφόρο. Και ο Κασίγιας με το πέρασμα του καιρού θα μνημονεύεται ως εκείνος που βρέθηκε στο Νο1 εκείνης της παρέας που άλλαξε κάποτε το ποδόσφαιρο της χώρας. Ολα τα υπόλοιπα, με τις πολλές όμορφες και τις ελάχιστες αρνητικές αφηγήσεις, θα είναι ιστορία...

Follow me: @jorgekaraman

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Γιώργος Καραμάνος
Γιώργος Καραμάνος