Ο Όλιβερ των Δασών

Θάνος Σαρρής Θάνος Σαρρής
Ο Όλιβερ των Δασών

bet365

Ο Θάνος Σαρρής γράφει για το νέο talk of the town της Νότιγχαμ Φόρεστ, τον 19χρονο Όλιβερ Μπερκ που με το εκρηκτικό του ξεκίνημα στην Championship έχει συγκεντρώσει το ενδιαφέρον αρκετών ομάδων της Premier League.

Περίπου τέτοιες μέρες πέρυσι, γράφαμε για το άλμα από τη Νότιγχαμ Φόρεστ στην Premier League του Αντόνιο, ο οποίος το βράδυ της Κυριακής λύτρωσε τη Γουέστ Χαμ απέναντι στη Μπόρνμουθ. Φέτος, ένας ακόμα Tricky Tree έχει μπει στο μάτι αρκετών ομάδων από τη μεγάλη κατηγορία, αν και οι δύο περιπτώσεις έχουν αρκετές διαφορές. Η σημαντικότερη είναι πως ο 19χρονος Σκωτσέζος έκανε το βήμα προς την πρώτη ομάδα τους τελευταίους μήνες, δείχνοντας ότι έχει ακόμα πολλά περιθώρια βελτίωσης. Το εκρηκτικό του ξεκίνημα, με τρία γκολ σε τέσσερις συμμετοχές στην Championship, μάλλον επέσπευσε τις εξελίξεις.

Ο συμπαίκτης του και σκόρερ του νικητήριου τέρματος με τη Γουίγκαν, Τόμας Λαμ, δεν απορεί και τόσο: «Ο Όλιβερ είναι ένας πολύ καλός παίκτης με μεγάλη προοπτική. Δείχνει τις δυνατότητές του κάθε βδομάδα στον αγωνιστικό χώρο και μου θυμίζει τον Γκάρεθ Μπέιλ. Δεν λέω ότι είναι τόσο καλός σαν αυτόν, αλλά ότι έχει ανάλογη προοπτική». Δεν είναι η πρώτη φορά που κάποιος παρομοιάζει τον Μπερκ με τον σούπερ σταρ της Ρεάλ Μαδρίτης.

Η σύγκριση απορρέει τόσο από την ικανότητά του σε αυτό το πρώιμο στάδιο, όσο και από τη σωματοδομή του. Βλέποντάς τον εκτός γηπέδου, δύσκολα κατανοεί κανείς πως πρόκειται για ένα ταχύτατο εξτρέμ με έφεση στο σκοράρισμα και την επαφή με τη μπάλα. Είναι 1.88, με όγκο και δύναμη στα τζαρτζαρίσματα. Μοιάζει περισσότερο, βάσει του κορμιού του, με έναν άτεχνο στόπερ ή έναν φορ περιοχής! Η εικόνα του μέσα στο γήπεδο όμως είναι τελείως διαφορετική. Καταφέρνοντας να συνδυάσει το συγκεκριμένο σωματότυπο με έκρηξη, ταχύτητα, ικανότητα με τη μπάλα και επαρκή τελειώματα έχει σημαντικό πλεονέκτημα απέναντι στις αντίπαλες άμυνες. Ιδανικός για προσεγγίσεις γρήγορης επανάκτησης, εκμεταλλεύεται τάχιστα τον κενό χώρο και είναι πολύ επικίνδυνος με βασικό όπλο την ταχύτητά του.

Μολονότι ο Φιλίπ Μοντανιέ δήλωσε πως το μέλλον του Μπερκ είναι στο Νότιγχαμ, τα μεταγραφικά σενάρια που βλέπουν συνεχώς το φως της δημοσιότητας εμπλέκουν όλο και περισσότερες ομάδες. Η Σάντερλαντ, η Γουέστ Χαμ, η Τότεναμ, αλλά και η Άρσεναλ με τη Λίβερπουλ, που δείχνουν στα ρεπορτάζ έτοιμες να βγάλουν από τα ταμεία τους 10 εκατομμύρια για να τον αποκτήσουν. Ενδιαφέρον προς το πρόσωπό του υπήρχε και πέρυσι, από την Άστον Βίλα, όμως ο διεθνής με την Εθνική Ανδρών της Σκωτίας αποφάσισε να υπογράψει νέο συμβόλαιο μέχρι το καλοκαίρι του 2021, δείχνοντας να κατανοεί πως η εξέλιξη του θα ευνοηθεί αν παίζει κάθε αγωνιστική.

Ο Μοντανιέ τόνισε πως πρέπει και φέτος να κάνει το ίδιο, φέρνοντας ως παράδειγμα τον Γκριζμάν. «Είναι πολύ νέος. Θέλει να βελτιωθεί και αυτό είναι σημαντικό για εκείνον. Θέλουμε να μείνει εδώ. Είναι καλύτερο γι αυτόν, για να παίξει ποδόσφαιρο. Είχαμε το ίδιο πρόβλημα στη Γαλλία, όταν οι νεαροί παίκτες δεν μένουν στους συλλόγους τους. Σκέφτομαι τον Γκριζμάν, που μετακινήθηκε σε κορυφαίο κλαμπ στα 24 ή 25, όταν είχε όσα χρειαζόταν για να σταθεί σε αυτό το επίπεδο. Αυτή τη στιγμή, είναι πολύ νωρίς για τον Όλιβερ. Ξέρω πόσο καλός μπορεί να γίνει. Απολαμβάνω να τον βλέπω. Αλλά χρειάζεται να συνεχίσει να μαθαίνει».

Από τη μία η αναφορά στον Μπέιλ, από την άλλη στον Γκριζμάν. Είναι δεδομένο πως ο πήχης μπαίνει ψηλά για τον Μπερκ από εκείνους που τον γνωρίζουν και βλέπουν μοναδικά αγωνιστικά στοιχεία στο παιχνίδι του. Γέννημα-θρέμμα των ακαδημιών της Φόρεστ, οι οποίες έχουν στο παρελθόν αναδείξει πολλούς σημαντικούς ποδοσφαιριστές, ο 19χρονος ξεκίνησε να παίρνει περισσότερο ματς στο δεύτερο μισό της περσινής σεζόν, την οποία ολοκλήρωσε με 18 συμμετοχές και 2 γκολ στο πρωτάθλημα. Το Μάρτιο κλήθηκε για πρώτη φορά στην Σκωτία. Στις πρόσφατες κλήσεις για τα προκριματικά Μουντιάλ, ήταν ξανά στις επιλογές του Στράχαν.

Φέτος, δείχνει κάτι παραπάνω από έτοιμος για να πρωταγωνιστήσει στη Championship. Έχει «μεγαλώσει» όχι μόνο ποδοσφαιρικά, αλλά και πνευματικά. Οι αποφάσεις, οι τοποθετήσεις, η αντίληψή του, ο τρόπος που αντιδρά όταν η ομάδα του χάσει τη μπάλα τον κάνουν πρωταγωνιστή σε αυτά τα πρώτα ματς του πρωταθλήματος και όχι απλά τον πιτσιρικά που παίρνει ευκαιρίες και δείχνει καλά στοιχεία.

Είναι σύνηθες φαινόμενο αρκετοί ποδοσφαιριστές στην ηλικία του που κάνουν το βήμα για ομάδα μεγαλύτερης κατηγορίας να χάνονται. Καταλήγουν να παραχωρούνται δανεικοί από τη μία ομάδα στην άλλη και χάνουν την ευκαιρία να αποκτήσουν διάρκεια δουλεύοντας σε έναν σύλλογο, με έναν συγκεκριμένο προπονητή και πάνω σε ένα συγκεκριμένο πλάνο. Η τοποθέτηση του Μοντανιέ, παρότι φυσικά είναι φυσιολογικό από την πλευρά του να κάνει ότι μπορεί για να κρατήσει τον άνθρωπο που μέχρι στιγμής τον έχει... ξελασπώσει στο City Ground, μοιάζει να έχει ποδοσφαιρική λογική. Όμως ο Μπερκ μοιάζει με φλέβα χρυσού που όσο μένει στα Μίντλαντς, η αξία της θα αυξάνεται περισσότερο. Κι αν τα εκατομμύρια που ήδη ψιθυρίζεται ότι έχουν φτάσει στο σύλλογο αυξηθούν λίγο ακόμα, δύσκολα θα παραμείνει Tricky Tree...

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Θάνος Σαρρής
Θάνος Σαρρής

O Θάνος Σαρρής γεννήθηκε στην Αθήνα και μεγάλωσε στην Πάρο. Ερωτεύτηκε από μικρή ηλικία τη μαγεία του αθλητισμού και το γράψιμο. Σπούδασε Επικοινωνία και ΜΜΕ και έκανε το master του στο Πολιτικό της Νομικής. Λατρεύει τα ταξίδια σε ποδοσφαιρικές γειτονιές του εξωτερικού, τις ιστορίες που γεννά το ποδόσφαιρο εντός κι εκτός αγωνιστικού χώρου και θυμάται την ατμόσφαιρα του γηπέδου σχεδόν απ' όταν θυμάται τον εαυτό του. Τα βιβλία του, «Η Μπάλα στην Κερκίδα» και «30 θεοί του ελληνικού ποδοσφαίρου», κυκλοφορούν από τις εκδόσεις ΟΞΥ και Brainfood αντίστοιχα.