Μπαρτσελόνα, Ρεάλ ή Ατλέτικο;

Γιώργος Καραμάνος Γιώργος Καραμάνος
Μπαρτσελόνα, Ρεάλ ή Ατλέτικο;

bet365

Το παιχνίδι στην Ισπανία ξεκινάει και ο Γιώργος Καραμάνος βάζει στο μικροσκόπιο τη μάχη του τίτλου, του Champions-Europa League και του υποβιβασμού. Στανταράκια, φαβορί και εκπλήξεις.

Η Οσασούνα επέστρεψε στα σαλόνια και στις 21:45 την Παρασκευή θα ταξιδέψει στη Μάλαγα. Με αυτό το ζευγάρι κάνει ποδαρικό για το 2016-'17 η La Liga. Τι περιμένουμε να δούμε φέτος από το δικό μας καλύτερο πρωτάθλημα στον κόσμο; Ο τίτλος θα είναι ξανά υπόθεση για τρεις ή θα παλέψουν μόνο οι δύο μεγάλες. Και ποια θα είναι η 4η δύναμη; Υπάρχει φυσικά και η υπόθεση της Ευρώπης, ενώ η μεγαλύτερη μερίδα των ομάδων της Primera θα παλέψουν για την παραμονή τους. Αδιάφορες θα υπάρξουν; Ισως, οριακά. Λίγο προς το Europa League ή προς την επικίνδυνη ζώνη, θα δουν κι εκείνες τη ζωή τους στο πρωτάθλημα να έχει ενδιαφέρον. Θα υπάρξουν εκπλήξεις και αν ναι, ποιες θα μπορούσαν να είναι αυτές;


ΤΙΤΛΟΣ
Οι συνήθεις ύποπτοι ξεκινούν από την ίδια αφετηρία που ολοκλήρωσαν την περσινή προσπάθεια τους. Στα ίσα θα παλέψουν για την μεγάλη κούπα της χώρας.

ΜΠΑΡΤΣΕΛΟΝΑ
Σερί τα πρωταθλήματα για τον Λουίς Ενρίκε, ο οποίος δήλωσε ότι έχει το καλύτερο ρόστερ της καριέρας του. Παράλληλα όμως διέψευσε τον εαυτό του, εξηγώντας ότι θα φύγει και θα έρθει κόσμος. Στην πρώτη κατηγορία ανήκει μάλλον ο Κλαούδιο Μπράβο. Οπότε θα πάει με τον Τερ Στέγκεν βασικό, που είναι λίγο χειρότερος από τον Χιλιανό πορτιέρο. Αμυντικά μοιάζει ενισχυμένη με τους Ουμτιτί (στόπερ και αριστερά) και τον Ντιν (αριστερά). Τι θα γίνει όμως στα δεξιά; Εννοείται ότι κανείς στον κόσμο δεν μπορεί να παίξει όπως ο Ντάνι Αλβες, αλλά κάποιος θα πρέπει ν' αποκτηθεί. Δεν γίνεται να πάει με Ντάγκλας, Αλέις Βιδάλ και κατά συνθήκη τον Σέρζι Ρομπέρτο. Τέλεια έχει ξεκινήσει ο Αρντά Τουράν και αναμένουμε τις αλλαγές που προανήγγειλε ο κόουτς.

ΡΕΑΛ
Ομάδα που κερδίζει δεν αλλάζει. Πήρε το Champions League, το υπέρτατο δηλαδή, που ξεπερνάει σε λάμψη το πρωτάθλημα. Οπότε γιατί να μεταλλαχτεί; Είναι από τις απειροελάχιστες φορές που δεν ξόδεψε. Ο Ζινεντίν Ζιντάν πήρε πίσω τον Μοράτα, ώστε να μην είναι μόνος του μπροστά ο Μπενζεμά και ίσως δώσει ευκαιρίες στον ταλαντούχο επιτελικό Ασένσιο. Οι Μερένγκες κατά τ' άλλα είναι κομπλέ. Ισως έναν αριστερό μπακ πίσω από τον Μαρσέλο να έπρεπε να πάρουν, μα στις άλλες θέσεις δεν ξέρεις ποιον να πρωτοβάλεις βασικό. Το ρόστερ είναι κομπλέ και είναι απολύτως σωστό το ότι δεν πέταξε λεφτά απλά για τις εντυπώσεις και τις πωλήσεις φανελών. Ολα τα βλέμματα στραμμένα φυσικά στον Ζιζού και στο πως θα στήσει την πρώτη κανονικά δική του ομάδα από την προετοιμασία.

ΑΤΛΕΤΙΚΟ
Την τελευταία τετραετία η Ατλέτικο έχει παγιωθεί στην κορυφή ή ελάχιστα πιο κάτω. Από τη στιγμή που παρέμεινε στο τιμόνι της ο Ντιέγο Σιμεόνε, είναι δεδομένο ότι θα κοιτάξει όσο πιο ψηλά γίνεται. Αναμφίβολα βγαίνει ενισχυμένη από το πάρε δώσε. Εκανε σοβαρό ξεσκαρτάρισμα δανεικών και αχρείαστων και άπαντες έχουν ένα ερώτημα: Είναι ο Γκαμεϊρό, αυτό που χρειάζεται στην επίθεση της ή θα έπρεπε να πάρει ένα κλασικό κορμί φορ, έχοντας ήδη Γκριζμάν και Τόρες; Ο Γκαϊτάν είναι σούπερ μεσοεπιθετικά και ο Βρσάλικο θα γεμίσει τα πλάγια μπακ (παίζει και στις δύο πλευρές). Από τη στιγμή που δεν έχασε κανέναν, μόνο καλύτερη μπορούμε να τη δούμε. Αλλωστε και πέρσι μέχρι την προτελευταία αγωνιστική το πάλεψε.



4η ΘΕΣΗ
Είναι το αμέσως επόμενο ζητούμενο. Ακόμα και τώρα όμως που άλλαξαν πολλά και στις δύο, Σεβίλλη και Βιγιαρεάλ συγκεντρώνουν τις περισσότερες πιθανότητες να είναι οι δύο που θα μονομαχήσουν για το πλούσιο συμβόλαιο που οδηγεί στο Champions League. Είναι η θέση που θεωρείται η 1η των «φτωχών», καθώς οι τρεις από πάνω είναι εκτός συναγωνισμού.

ΣΕΒΙΛΛΗ
Η αποχώρηση του Ουνάι Εμερι από τον πάγκο της συνοδεύτηκε από σημαντικές πωλήσεις παικτών που έκαναν τη διαφορά. Μπανέγα, Κριχόβιακ, Γκαμεϊρό, ακόμα και Κόκε, έφυγαν και η ομάδα προσπαθεί να χτιστεί από την αρχή. Ο Χόρχε Σαμπάολι και η πρώτη παρουσία του στην Ευρώπη αποτελεί και το μεγάλο στοίχημα. Ο Αργεντινός κόουτς επέλεξε να το παλέψει επενδύοντας σε συμπατριώτες του. Βιέτο, Κρανεβίτερ, Μερκάδο, Χοακίν Κορέα και Φράνκο Βάσκες μοιάζουν ιδανικές μεταγραφές. Θα χρειαστεί όμως λίγος χρόνος να δέσουν όλοι αυτοί, όπως και ο ταλαντούχος επιθετικός Μπεν Γιεντέρ, ο Κιγιοτάκε και ο Σαράμπια. Εγγύηση σε όλ' αυτά αποτελεί ο τεχνικός διευθυντής, Μόντσι, ο οποίος συναίνεσε και σχεδίασε το ρόστερ. Η πρώτη εικόνα κόντρα στη Ρεάλ για το ευρωπαϊκό Σούπερ Καπ ήταν ενθαρρυντική. Η δεύτερη για το ισπανικό Σούπερ Καπ με τη Μπαρτσελόνα λιγότερο καλή. Επίσης θα πρέπει να διαχειριστεί και ότι θα παίζει στους ομίλους του Champions League.

ΒΙΓΙΑΡΕΑΛ
Και έτσι ξαφνικά στις 10 Αυγούστου αποχώρησε ο Μαρθελίνο. Επειτα από 3,5 χρόνια και αφού έφτιαξε τέλεια την ομάδα, έφυγε χωρίς να μαθευτούν ακόμα τα αίτια. Στη θέση του βρέθηκε ο Φραν Εσκριμπά με θητεία μόνο σε Ελτσε και Χετάφε. Η πρώτη συνέπεια ήταν η εντός έδρας ήττα (1-2) από τη Μονακό για τα Play Off του Champions League, που ίσως σημάνει τον αποκλεισμό και την χασούρα πολλών εκατ. ευρώ. Είναι και που άλλαξαν σημαντικά πρόσωπα και στο ρόστερ. Το κενό από την πώληση του Μπαϊγί δεν καλύφτηκε, ενώ έφυγαν και οι Μάριο Σουάρεθ, Σαμού Γκαρθία. Από την Ιταλία προς το «Μαδριγάλ» μετακόμισαν Σοριάνο (μέσος) και Σανσόνε (εξτρέμ), ενώ αγοράστηκε οριστικά ο Τσερίσεβ, ο Ν'Ντιαγιέ (κόφτης), ο Εσπινόσα (εξτρέμ) και φυσικά υπάρχει ο Αλεσάντρε Πάτο που ξεκίνησε με γκολ, αλλά αποτελεί ερωτηματικό. Γενικά πολλές είναι οι απορίες. Εάν απαντηθούν θετικά, θα διεκδικήσει την τετράδα. Εχει όμως ποιότητα και το χαμηλότερο που μπορεί να πέσει, είναι το Europa League.



EUROPA LEAGUE
Σε αυτό το γκρουπάκι και οι τρεις που τοποθετούνται, έχουν θεωρητικά την ικανότητα να κάνουν και την έκπληξη και να τερματίσουν στην 4η θέση. Ωστόσο, αυτό θεωρείται δύσκολο με βάση το ρόστερ και την επένδυση που -δεν- έχει γίνει.

* Για την Αθλέτικ Μπιλμπάο τα... κουκιά είναι μετρημένα και συγκεκριμένα. Δεν γίνεται να αγοράσει εκτός Βασκονίας και δεν πούλησε κανένα. Για την ομάδα του Ερνέστο Βαλβέρδε, που είναι τρομερά δεμένο σύνολο, το μεγάλο βαρόμετρο είναι το εάν θ' αντέξει και φέτος ο σούπερ σκόρερ, Αρίτς Αντούριθ. Πέρσι τα έσπασε, φέτος όμως θα πατήσει τα 36 και λύση πίσω από αυτόν δεν υπάρχει.

* Η Βαλένθια δεν έκανε αυτό που αναμενόταν. Δεν ενισχύθηκε, ώστε να μπορείς να πεις ότι θα είναι καλύτερη. Ο Πάκο Αγιεσταράν έμεινε στον πάγκο της, αλλά πραγματικά κανείς δεν ξέρει εάν είναι καλός προπονητής ή όχι. Φέτος θα μας δείξει. Εφυγαν οι Νεγρέδο, Φεγκουλί, Αντρέ Γκόμες και ο Χάβι Φουέγο. Αποκτήθηκε ο Νάνι, ο πιτσιρικάς Μεδράν από τη Ρεάλ και πρώην της Μπάρτσα, Μοντόγια. Με εξαίρεση τον Νάνι, κανείς δεν μπορεί να κάνει τη διαφορά. Θα βασιστεί σε μεγάλο βαθμό στη δική της πιτσιρικαρία των Αλκάθερ, Γκαγιά, Σάντι Μίνα και ό,τι βγει. Αλλωστε ακόμα και ο Μουστάφι (Αρσεναλ) φευγάτος είναι, όπως και ο πορτιέρο Ντιέγκο Αλβες που πάει προς Μπαρτσελόνα.

* Και μόνο που έφυγε ο Νολίτο, η Θέλτα χάνει τρομερή ισχύ. Για τη θέση του αποκτήθηκε ο ταλαντούχος Δανός, Πιονέ Σίστο, αλλά ποιος ξέρει αν μπορεί ο πιτσιρικάς. Η ομάδα είναι όμως δεμένη και ο κόουτς, Εντουάρντο Μπερίτσο έχει δείξει δείγματα εξαιρετικής δουλειάς. Εάν είναι καλός ο Ρονκάλια στο κέντρο της άμυνας, θα μπορεί να ελπίζει για ψηλά.

ΧΑΛΑΡΕΣ Ή ΟΧΙ;
Εδώ βρίσκονται τέσσερα club με αμφιλεγόμενη ικανότητα. Μπορεί να τρελάνουν κόσμο ή μπορεί να κινδυνέψουν αν και δύσκολα θα μπλέξουν στ' αλήθεια.
* Η Εσπανιόλ άλλαξε ιδιοκτησία και έκανε μεταγραφές με το τσουβάλι. Χάβι Φουέγο, Ρέγιες, ο Ρομπέρτο του Ολυμπιακού, Λέο Μπαπτιστάο κιαι Χουράδο το έχουν, αλλά θα λείψουν οι εμπνεύσεις των Ασένσιο και Μπούργκι. Ισως να έπρεπε να την τοποθετήσουμε στο από πάνω γκρουπ, αλλά χρειάζεται χρόνο να δέσει.



* Στη Σοσιεδάδ τη δουλειά θα την κάνουν τα δικά της παιδιά. Ιγιαραμέντι, Κάρλος και Ινιγο Μαρτίνεθ, Τσάβι Πριέτο, Αγκιρέτσε και η αποκάλυψη πέρσι, Ογιαρθάμπαλ. Ερωτηματικό εάν ο Βραζιλιάνος Ζοσέ μπορέσει να καλύψει το κενό του Γιόνατας στην κορυφή της επίθεσης.
* Στη Μάλαγα ο Χουάντο Ράμος επιστρέφει σε ισπανικούς πάγκους. Την συνταγή την γνωρίζει, αλλά η αλήθεια είναι ότι ο Χάβι Γκράθια αποτελούσε εγγύηση στο τιμόνι των Ανδαλουσιανών. Το ρόστερ υπέστη, ως συνήθως σε αυτή την ομάδα, μεγάλο λίφτινγκ και έγινε επένδυση σε πιτσιρικάδες. Σημαντική προσθήκη ο σέντερ μπακ της Λυών, Μπακαρί Κονέ.
* Εδώ λοιπόν θα βάλουμε και τη Λας Πάλμας. Βασιζόμενη σε αποκλειστικά ισπανικό ρόστερ έκανε φοβερό Β' γύρο πέρσι και σώθηκε πανεύκολα. Τώρα έκανε και ορισμένες μελετημένες προσθήκες από το εξωτερικό και έχοντας τον κορμό της δεμένο, γιατί να μην κάνει την έκπληξη;

ΜΑΧΗ ΣΩΤΗΡΙΑΣ
Κλασικά οι νεοφώτιστες αποτελούν και τις βασικές υποψήφιες να επιστρέψουν από εκεί που ήρθαν. Σχεδόν ποτέ όμως δεν υποβιβάζονται ξανά και οι τρεις (Αλαβές, Λεγανές, Οσασούνα). Οπότε κάποια άλλη θα είναι δύσμοιρη που θα υποστεί τις συνέπειες. Μπέτις, Λα Κορούνια, Σπόρτινγκ Χιχόν, Γρανάδα (έχασε όλους τους καλούς της), Εϊμπάρ αποτελούν τις υποψήφιες για... φούντο, με τις δύο τελευταίες να συγκεντρώνουν τις περισσότερες πιθανότητες.

Follow me: @jorgekaraman

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Γιώργος Καραμάνος
Γιώργος Καραμάνος