Πογκμπά, η ιστορία της ζωής του!

Gazzetta team
Πογκμπά, η ιστορία της ζωής του!

bet365

Ο Πολ Πογκμπά είναι το πιο καυτό όνομα του καλοκαιριού και στη γειτονιά του... πανηγυρίζουν για τα κατορθώματά του! Ο Γάλλος που έδωσε κίνητρα στους μικρούς συμπατριώτες του.

Είναι η ακριβότερη μεταγραφή στον πλανήτη και ο Πολ Πογκμπά αποτελεί το πιο ζεστό όνομα του καλοκαιριού! Η Γιουνάιτεντ τον έχασε και χρειάστηκε να δαπανήσει 89 εκατ. λίρες για να τον αποκτήσει ξανά! «Εάν η ομάδα δεν πίστευε πως δεν τα άξιζε αυτά τα λεφτά δεν θα τα έδινε ποτέ», σχολιάζει ο πατέρας του Φασού Αντουάν σε ένα μικρό διαμέρισμα έξω από το Ρουασί Εν Μπρι! Αλλωστε, ο Πίρλο πριν λίγες ημέρες τόνισε: «Θυμάμαι χαρακτηριστικά την πρώτη φορά που προπονήθηκε ο Πογκμπά με τη Γιουβέντους. Ήταν τόσο νέος και μπορούσαμε να δούμε πόσο ξεχωριστός ήταν! Όταν πήγαμε στα αποδυτήρια, ήρθε ο Μπουφόν γελώντας και μου είπε "Αλήθεια τον άφησαν να φύγει τσάμπα;"».

Ο Γάλλος είναι ένας παίκτης του οποίου η άφιξη στο Μάντσεστερ παρουσιάστηκε ως μία ιστορία Χόλιγουντ γεμάτη λάμψη. Κι όμως πριν την αποθέωση του υπάρχει μια μεγάλη ιστορία! «Ήταν πάντα ένα παιδί που είχε περιέργεια και διάθεση να μάθει πράγματα. Ήθελε πάντα να μαθαίνει νέα πράγματα. Ανέκαθεν τον ωθούσαμε ώστε να κάνει πράγματα, να ακολουθεί τα ενδιαφέροντά του και να είναι δημιουργικός. Όταν τον είδα να παίζει μπάλα για πρώτη φορά κατάλαβα αμέσως την αντίληψη και την τεχνική που είχε. Την πολύ καλή τεχνική. Ήταν μόλις τεσσάρων ετών κι έπαιζε με παιδιά πολύ μεγαλύτερά του», λέει συνέχεια ο πατέρας του.

Στο σαλόνι του σπιτιού, εκεί κάπου στο ανατολικό Παρίσι υπάρχουν φωτογραφίες του Πολ με τα πιο μεγάλα μεγάλα αδέλφια του. Είναι οι δίδυμοι, Ματίας και Φλορεντίν, που παίζουν στην Πάτρικ Θιστλ και την Σεντ Ετιέν αντίστοιχα. Υπάρχει μία φωτογραφία από τους τρεις στα Χριστούγεννα του 1998. Ο Φασού είναι 78 ετών και πήγε Παρίσι από την Γουινέα. Αυτή είναι η χώρα που έχει καταγωγή. Έφτασε Γαλλία όταν ήταν 30. Δούλευε στο κομμάτι των τηλεπικοινωνιών και τώρα έχει πάρει σύνταξη. Δεν είναι τόσο ενεργητικός όπως παλιά, αλλά θέλει να πάει στο Μάντσεστερ για να δει από κοντά τον γιο του. Ο Φασού έπαιζε μπάλα στην Γουινέα. Το ίδιο έκανε και στη Γαλλία, αν και δεν είχε τις ίδιες ευκαιρίες. «Αγωνιζόμουν σε ένα επίπεδο πολύ πιο χαμηλό απ' αυτό που ήθελα και μπορούσα. Ήθελα όμως τα παιδιά μου να αγωνιστούν στο πιο υψηλό επίπεδο που μπορούσαν και άξιζαν. Ήταν όλα σκληρά και δύσκολα γι' αυτά. Ήταν παιδιά και έπρεπε να μάθουν πολλά και γρήγορα.


Την ώρα που τα έκανα όλα αυτά ο Πολ γινόταν όλο και πιο καλός και δυνατός παίζοντας με παιδιά πιο μεγάλα απ' αυτόν. Μαζί και με τα δύο αδέρφια του. Στην περιοχή της Ρεναρντιέ πάντα υπήρχε ένα παιχνίδι. Από τότε που ήταν μικρός ήξερε πως ήθελε να γίνει επαγγελματίας», έλεγε ο πατέρας του. Για ένα μικρό παιδί στην περιοχή αυτή και στα έντεκά του χρόνια μόνο μία ομάδα υπήρχε για να πάει. Στην US Roissy όπου μπορεί να βελτιωθεί και να προοδεύσει μέχρι τα 16 του.

Πηγαίνοντας στο στάδιο Πολ Μπεσουάρντ και στην ταμπέλα που λέει "Γραφείο ποδοσφαίρου" θα βρει κανείς τον Νικολά Μορεσέ, 40χρονο ανιχνευτή ταλέντων της US Roissy και προπονητή της U17. Φιλικός άνθρωπος και δεν έχει πρόβλημα να φοράει την φανέλα της Μάντσεστερ και να μιλάει για την παρουσία του Πολ στην ομάδα.

«Είστε εδώ για να τα πούμε για τον Πολ ε; Ναι ήρθατε στο κατάλληλο μέρος. Θα πρέπει να δείτε και αυτό όμως», τονίζει. Σε ένα μικρό γραφείο μεταξύ τριών δωματίων συρτάρια γεμάτα τρόπαια, αναμνηστικά και φανέλες των αδερφών Πογκμπά. Φυσικά του Πολ αλλά και αναμνηστικά από τον Νικολά Ισιμάτ Μιρίν, έναν άλλο άσο που βγήκε από εκεί. Στο επίκεντρο και σε πρώτο πλάνο μία από τις φανέλες του Πολ στην Γιουβέντους. Με την υπογραφή του "για την πρώτη μου ομάδα - όνειρο, Roissy-en-Brie».


Ο Μορεσέ περιμένει να ακούσει και τα ευχάριστα νέα από τα χρήματα που θα πάνε στην ομάδα από τα τροφεία για την μεταγραφή του Πολ. Αυτό είναι σύμφωνα με τους κανόνες της FIFA. Ο Πολ ήταν εκεί από 6 ετών έως 13. Η ομάδα έχει υπολογίσει πως θα πάρει περίπου 400.000 λίρες!!!

Με δεδομένο πως έχουν μπάτζετ τον χρόνο για 30 ομάδες στις 60.000 λίρες είναι ένα τρομερό ποσό. Η Roissy χάρις στον Πολ θα μπορέσει να πάρει νέο minibus, φανέλες, πλυντήριο και ότι άλλο χρειάζεται για εκτός έδρας ματς. Όλα αυτά πολύ σημαντικά διότι λίγοι γονείς μπορούν να πηγαίνουν τα παιδιά τους με το αμάξι στους αγώνες.

Ο Μπραχίμ Τχιλί, 37 ετών, είναι αστυνομικός την ημέρα και προπονητής στην U-19 στην συνέχεια. Χρησιμοποιεί διαρκώς το ποδήλατό του. Ξέρει τους Πογκμπά πολύ καλά. «Πάντα έβλεπα ότι ο Πολ είχε κάτι το ξεχωριστό. Ήταν φανταστικός στο γήπεδο. Ειλικρινά όμως δεν πίστευα ποτέ ότι θα γινόταν έτσι. Ήταν ήσυχος και ιδιαίτερος τύπος. Κάθε φορά που άκουγε μουσική χόρευε», σημείωσε σχετικά. «Δεν με εξέπληξε ότι γύρισε στην Γιουνάιτεντ. Πάντα έλεγε ότι είναι σαν 2ο σπίτι του. Όταν είχε φύγει για πρώτη φορά ήταν πραγματικά στεναχωρημένος. Δεν ήταν αυτό που ήθελε να κάνει» πρόσθεσε.


Δεν υπάρχει πιο κατάλληλο μέρος για να καταλάβει κανείς το πως μεγάλωσε ο Πογκμπά από την περιοχή της Ρεναρντιέ. Και γενικά την κατάσταση της περιοχής και των σπιτιών κοντά στο στάδιο Πολ Μπεσάρντ. Στο διαμέρισμε 13 και τη Λεωφόρο «Αυγούστου Ρενουάρ», όπου μεγάλωσε ο Πολ με τα αδέρφια του. Με την μητέρα του Γιεό που επηρέασε πολύ τα παιδιά της. Η μητέρα του ζει πλέον κοντά στο Bussy Saint-Georges. Ο κλασικός τρόπος του μοντέρνου ποδοσφαίρου είναι στην ζωή κάθε μεγάλου σταρ και έτσι και του Πογκμπά. Και έρχεται και μαθαίνεται από τους δρόμους που σημαίνει ότι γλίτωσε μία ζωή εγκλήματος. Η περιοχή που μεγάλωσε εξάλλου έχει καλούς και φιλικούς ανθρώπους. Και είναι περιοχή όπου παντού τα πιτσιρίκια παίζουν μπάλα.

Υπάρχουν πολλοί χώροι για μπάλα και μπάσκετ και πολύ πράσινο. Και μία τοιχογραφία του Πολ με τα αδέρφια του. Ζωγραφισμένη από τα τρία παιδιά που ακόμα μένουν εκεί. Όπως εξηγεί ο 16χρονος Αχμέντ Ντιαβαρά, οι περισσότεροι κάτοικοι είναι 1ης ή 2ης γενιάς μετανάστες από χώρες της κεντρικής Αφρικής που είναι γαλλόφωνοι. Η οικογένεια είναι από το Μάλι. Η οικογένεια του φίλου του, Μπουμπακάν Ντιουμανερά, 16 ετών είναι από Σενεγάλη. Αυτή του Πολ από Γουινέα. Ο Αχμέντ λέει πως εκεί ο περισσότερος κόσμος δουλεύει σε εστιατόρια. Κάποιοι στο Παρίσι σαν ξυλουργοί ή ηλεκτρολόγοι. «Όλοι όμως ονειρεύονται να γίνουν σαν τον Πολ», αναφέρει ενώ όπως προκύπτει αρκετοί πηγαίνουν για ατομικές προπονήσεις ή δοκιμές στην τοπική ομάδα για μία ευκαιρία στο όνειρο. Ο Πολ Πογκμπά μπορεί να είναι ένα ιδιαίτερο και ασυνήθιστο ταλέντο όμως αρκεί να περάσει κανείς μία ημέρα στην πόλη του για να καταλάβει πόσο στέρεες βάσεις και καλές αρχές έχει πάρει.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

Τελευταία Νέα