Ήταν νιοι και γέρασαν... στην ίδια ομάδα

Ήταν νιοι και γέρασαν... στην ίδια ομάδα

bet365

Η Πρέμιερ Λιγκ είναι στη σέντρα και ο Δημοσθένης Γεωργακόπουλος παρουσιάζει πέντε ποδοσφαιρικές «σημαίες», που αγωνίζονται στον ίδιο αγγλικό σύλλογο για τουλάχιστον μία δεκαετία.

Μέχρι πριν από λίγο διάστημα υπήρχε ο Τζέραρντ, ο Γκιγκς και ο Σκόουλς. Παίκτες, που αποτέλεσαν εμβληματικές μορφές στις ομάδες τους, με τις οποίες αγωνίστηκαν στην Πρέμιερ Λιγκ για (πάρα) πολλά χρόνια. Ένα φαινόμενο που δεν είναι ιδιαίτερα συνηθισμένο στη σύγχρονη εποχή του ποδοσφαίρου, με τους παίκτες-σημαίες σε έναν σύλλογο ολοένα και να λιγοστεύουν. Τα εξωπραγματικά ποσά, που δαπανούν οι ομάδες για μεταγραφές είναι ικανά να κάμψουν την αντίσταση των περισσότερων και γι’ αυτό υπάρχουν φαινόμενα... Κίνας. Ωστόσο, υπάρχουν ακόμα κάποιοι πιστοί «στρατιώτες» και με αφορμή το ξεκίνημα της Πρέμιερ Λιγκ, το FourFourTwo του gazzetta.gr παρουσιάζει πέντε παίκτες που αγωνίζονται στην ίδια αγγλική ομάδα για τουλάχιστον δέκα χρόνια.

Τζον Τέρι (Τσέλσι)
Στα 15 του εντάχθηκε στις ακαδημίες της Τσέλσι και το 1998, σε ηλικία 18 ετών, έκανε ντεμπούτο με την πρώτη ομάδα των «μπλε», σε έναν αγώνα κόντρα στην Άστον Βίλα για το Λιγκ Καπ. Το 2000, δόθηκε δανεικός για ένα χρόνο στην Νότιγχαμ Φόρεστ και από τότε που γύρισε ξανά στο Στάμφορντ Μπριτζ, δεν ξαναέφυγε ποτέ. Την πρώτη κιόλας σεζόν αναδείχθηκε MVP, ενώ το 2001 φόρεσε για πρώτη φορά το περιβραχιόνιο της ομάδας. Το 2004, ο Ζοσέ Μουρίνιο τον όρισε πρώτο αρχηγό και μαζί με τους Λάμπαρντ, Τσεχ και Ντρογκμπά αποτέλεσαν τους... τέσσερις σωματοφύλακες της μεγάλης Τσέλσι. Στα 17 συνολικά χρόνια που είναι στους «μπλε», ο Τέρι έχει αγωνιστεί σε 671 αγώνες σε όλες τις διοργανώσεις, κατακτώντας 4 πρωταθλήματα, 5 κύπελλα, 3 Λιγκ Καπ, 2 Community Shield, 1 Τσάμπιονς Λιγκ και 1 Γιουρόπα Λιγκ. Αν και την περασμένη σεζόν, βρέθηκε στο περιθώριο και τον Φεβρουάριο ανακοίνωσε πως θα αποχωρήσει από το Στάμφορντ Μπριτζ, εντούτοις επέκτεινε το συμβόλαιο του για έναν ακόμη χρόνο, με τον Αντόνιο Κόντε να δηλώνει πως υπολογίζει κανονικά τον Τέρι, ο οποίος θα συνεχίσει να φορά το περιβραχιόνιο.

Γουέιν Ρούνεϊ (Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ)
Μόλις 19 χρονών ήταν το 2004, όταν η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ έδινε το ποσό των 37 εκατομμυρίων ευρώ στην Έβερτον για να τον αποκτήσει και να λύσει μέχρι και σήμερα το επιθετικό της πρόβλημα. Κάτι που είχε φανεί και από το ντεμπούτο του Ρούνεϊ με τους «μπέμπηδες», όταν σημείωσε χατ-τρικ απέναντι στην Φενερμπαχτσέ, ολοκληρώνοντας την παρθενική του σεζόν στο Ολντ Τράφορντ, ως πρώτος σκόρερ της ομάδας. Από τότε, ακολούθησαν αμέτρητες ομαδικές και ατομικές διακρίσεις. 5 πρωταθλήματα, 1 κύπελλο, 2 Λιγκ Καπ, 4 Community Shield, 1 Τσάμπιονς Λιγκ και 1 Παγκόσμιο Κύπελλο Συλλόγων βρίσκονται στο παλμαρέ του, ενώ με 245 γκολ είναι δεύτερος σκόρερ όλων των εποχών της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ (μόλις 4 τέρματα πίσω από τον Μπόμπι Τσάρλτον) και δεύτερος σκόρερ στην ιστορία της Πρέμιερ Λιγκ (πρώτος ο Άλαν Σίρερ). Και όλα αυτά, ενώ τα τελευταία χρόνια έχει αγωνιστεί σχεδόν σε όλες τις θέσεις της μεσαίας γραμμής και σπάνια σε αυτή του σέντερ φορ.

Θίο Γουόλκοτ (Άρσεναλ)
Μετά από μία σεζόν (2005-06) στην πρώτη ομάδα της Σαουθάμπτον, ο 17χρονος – το 2006 – Άγγλος εξτρέμ υπέγραψε συμβόλαιο με την Άρσεναλ, έναντι 5 εκατομμυρίων λιρών. Το συνολικό ποσό της μεταγραφής θα μπορούσε να φτάσει και τα 12 εκατομμύρια λίρες, αν ο νεαρός ποδοσφαιριστής έπιανε συγκεκριμένο αριθμό συμμετοχών με τους «κανονιέρηδες» και την εθνική Αγγλίας. Παρά το νεαρό της ηλικίας του, ο Αρσέν Βενγκέρ (λάτρης των μικρών ποδοσφαιριστών) του έδωσε αμέσως ευκαιρίες και ο Γουόλκοτ τις άρπαξε από τα μαλλιά. Μάλιστα, τον Μάιο του 2006, ο Άγγλος άσος έγινε ο νεότερος παίκτης που φόρεσε τη φανέλα της εθνικής ομάδας της χώρας του, σε ηλικία 17 ετών και 75 ημερών. Μέχρι σήμερα, ο Γουόλκοτ παραμένει πιστός «στρατιώτης» της Άρσεναλ, αν και έχει κερδίσει μόλις 2 κύπελλα Αγγλίας και ένα Community Shield. Συνολικά έχει φορέσει 344 φορές τη φανέλα των «κανονιέρηδων» σε όλες τις διοργανώσεις και έχει σημειώσει 85 τέρματα.

Μαρκ Νομπλ (Γουέστ Χαμ)
Ξεκίνησε να παίζει ποδόσφαιρο στις ακαδημίες της Άρσεναλ, οι οποίες όμως βρίσκονταν σε μεγάλη απόσταση από το σπίτι του. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα στα 13 του να αλλάξει στρατόπεδο και να βρεθεί στην Γουέστ Χαμ. Σε ηλικία 17 ετών, το 2004, πραγματοποίησε το ντεμπούτο του με την πρώτη ομάδα, πριν παραχωρηθεί δανεικός το 2006 σε Χαλ και Ίπσουιτς. Στις αρχές του ’07 επέστρεψε στα «σφυριά» και από τότε δεν έφυγε ποτέ. Μέχρι σήμερα μετρά 373 συμμετοχές σε όλες τις διοργανώσεις και σε κάθε σεζόν είναι βασικός στη μεσαία γραμμή της ομάδας του. Ο Νομπλ δεν έχει κλείσει καν τα 30, όμως εδώ και χρόνια είναι ο εμβληματικός αρχηγός της Γουέστ Χαμ, η οποία αποφάσισε τον περασμένο Δεκέμβριο να τον τιμήσει για την προσφορά του στον σύλλογο. Έτσι, τον Μάρτιο του ’16, διοργανώθηκε ένα φιλικό παιχνίδι προς τιμήν του, ανάμεσα στη σημερινή ομάδα της Γουέστ Χαμ και μία All-Star ομάδα παλιών παικτών του συλλόγου.

Τζούλιαν Σπερόνι (Κρίσταλ Πάλας)
Ξεκίνησε να παίζει ποδόσφαιρο στην Ατλέτικο Πλατένσε του Μπουένος Άιρες και πρώτος του ευρωπαϊκός σταθμός ήταν το 2001 η Νταντί Γιουνάιτεντ από την Σκωτία. Τρία χρόνια μετά, πήρε μεταγραφή στην αγγλική Κρίσταλ Πάλας, στην οποία... ρίζωσε. Αν και ξεκίνησε ως βασικός, στη συνέχεια έχασε τη θέση του από τον Γκάμπορ Κίραλι και για τρία χρόνια έμεινε στη «σκιά» του. Το 2007-08 πήρε ξανά θέση κάτω από τα δοκάρια, κερδίζοντας μάλιστα το βραβείο του MVP εκείνη τη σεζόν. Συνολικά τέσσερις φορές έχει αναδειχθεί παίκτης της χρονιάς στην Κρίσταλ Πάλας, με την οποία ανέβηκε στην Πρέμιερ Λιγκ το 2013 και για δύο χρόνια ήταν ο βασικός της τερματοφύλακας στα «μεγάλα σαλόνια». Συνολικά, ο Σπερόνι έχει αγωνιστεί σε 384 παιχνίδια με τη φανέλα της Κρίσταλ Πάλας (81 στην Πρέμιερ Λιγκ) και για την προσφορά του εδώ και 12 χρόνια, ο σύλλογος διοργάνωσε προς τιμήν του φιλικό αγώνα απέναντι στην πρώην του ομάδα, Νταντί Γιουνάιτεντ.

Υ.Γ. Και ο Τζο Χαρτ ανήκει στην Μάντσεστερ Σίτι από το 2006, όμως είχε δοθεί δανεικός δύο χρόνια, με αποτέλεσμα να μην έχει συμπληρώσει ακόμα δέκα χρόνια αγωνιζόμενος με τους «πολίτες».

 

Τελευταία Νέα