Αυτοί που δε... λύγισαν από τις ατυχίες (vids)

Αυτοί που δε... λύγισαν από τις ατυχίες (vids)

bet365

Με αφορμή τον τρομακτικό τραυματισμό του Ντεμπά Μπα στην Κίνα, ο Δημοσθένης Γεωργακόπουλος θυμίζει 9+1 περιπτώσεις ποδοσφαιριστών, που τραυματίστηκαν σοβαρά, όμως δεν το έβαλαν κάτω και επέστρεψαν στα γήπεδα.

Αποφασισμένος να επιστρέψει στην αγωνιστική δράση, αμέσως μετά την ανάρρωσή του από το σοκαριστικό τραυματισμό του δηλώνει ο Ντεμπά Μπα. Ο Σενεγαλέζος επιθετικός έσπασε το πόδι του πριν από λίγες ημέρες σε αγώνα του κινεζικού πρωταθλήματος, με τις πρώτες εκτιμήσεις να κάνουν λόγο για πρόωρο τέλος της καριέρας του. Παρόλα αυτά, ο Ντεμπά Μπα εμφανίστηκε αισιόδοξος πως θα ξαναπαίξει ποδόσφαιρο, αφού – όπως δήλωσε ο ίδιος – υπάρχουν πολλά παραδείγματα ποδοσφαιριστών, που επέστρεψαν στην ενεργό δράση, μετά από σοβαρούς τραυματισμούς. Το FourFourTwo του gazzetta.gr συγκέντρωσε δέκα από αυτούς και τους παρουσιάζει. ΠΡΟΣΟΧΗ! ΣΚΛΗΡΕΣ ΕΙΚΟΝΕΣ.

Πατρίκ Μπατιστόν
Ημιτελικός Παγκοσμίου Κυπέλλου 1982. Η Δυτική Γερμανία αντιμετωπίζει την Γαλλία, με τον Μισέλ Πλατινί να βγάζει μια μπαλιά για τον Μπατιστόν, ο οποίος έβγαινε σε τετ α τετ. Ο τερματοφύλακας των Γερμανών, Χάραλντ Σουμάχερ, αντιλαμβάνεται τη φάση και βγαίνει έγκαιρα για να «καθαρίσει» τη φάση. Τελικά... καθάρισε και τον αντίπαλό του. Από τη σφοδρή σύγκρουση, ο Γάλλος χτύπησε στο πρόσωπο και έπεσε αναίσθητος στο έδαφος. Δόντια και σαγόνι... έφυγαν, όμως θα μπορούσε να είχε φύγει ακόμα και από τη ζωή ο Μπατιστόν, με τον Πλατινί να λέει τότε για τον συμπαίκτη του πως δεν είχε σφυγμό και νόμιζε ότι ήταν νεκρός. Το παράδοξο της υπόθεση είναι πως ο διαιτητής δεν έδωσε καν φάουλ, ενώ ο Σουμάχερ δεν επισκέφθηκε ποτέ τον αντίπαλό τους στο νοσοκομείο. Δύο χρόνια μετά, οι δυο τους έπαιξαν και πάλι αντίπαλοι, ανταλλάσοντας στο τέλος του ματς και φανέλες. Ο Μπατιστόν συνέχισε κανονικά την καριέρα του μέχρι το 1991.

Χένρικ Λάρσον
Σε έναν αγώνα κόντρα στην Λυών, στις 22 Οκτωβρίου 1999, για το κύπελλο ΟΥΕΦΑ, ο άσος της Σέλτικ είχε μία δυνατή μονομαχία με τον Σερζ Μπλαν, με αποτέλεσμα να σπάσει το πόδι του. Ο Σουηδός έμεινε σχεδόν οκτώ μήνες εκτός γηπέδων και επέστρεψε στους αγωνιστικούς χώρους στο τελευταίο ματς της σεζόν, κόντρα στην Νταντί Γιουνάιτεντ. Αρχικά, υπήρχαν φόβοι για ακόμα μεγαλύτερη ζημιά, που ενδεχομένως να έβαζε πρόωρο τέλος στην καριέρα του 28χρονου – τότε – Λάρσον. Όχι μόνο, όμως, συνέχισε κανονικά το ποδόσφαιρο, αλλά μερικά χρόνια μετά πήρε μεταγραφή για την Μπαρτσελόνα, με την οποία κατέκτησε το Τσάμπιονς Λιγκ.

Ρονάλντο
Θα το γράφω (και συγχωρέστε με για... την αδυναμία) πάντα, αλλά που θα μπορούσε να είχε φτάσει αυτός ο ποδοσφαιριστής, αν δε σακάτευε το γόνατό του. Και μάλιστα δύο φορές. Την πρώτη στις 21 Νοεμβρίου 1999, σε έναν αγώνα πρωταθλήματος, ανάμεσα στην Ίντερ και την Λέτσε. Το δεξί του γόνατο «γύρισε», με τις ιατρικές εξετάσεις να δείχνουν ρήξη τένοντα και τον ίδιο να μένει εκτός αγωνιστικής δράσης για πέντε μήνες.

Η επιστροφή του στα γήπεδα έγινε στις 12 Απριλίου του 2000, στον τελικό κυπέλλου Ιταλίας, κόντρα στην Λάτσιο. Μόλις επτά λεπτά μετά την είσοδό του στον αγωνιστικό χώρο, ο Ρονάλντο έκανε «σμπαράλια» το ίδιο γόνατο, στο ίδιο ακριβώς σημείο, σοκάροντας τον ποδοσφαιρικό πλανήτη, που παρακολουθούσε το πρώτο παιχνίδι μετά τον – πρώτο – τραυματισμό του. Η περίοδος αποκατάστασης ήταν πολύμηνη, έχασε ολόκληρη σεζόν, όμως το «φαινόμενο» επέστρεψε δυνατός και το 2002 οδήγησε την εθνική Βραζιλίας στην κατάκτηση του Παγκοσμίου Κυπέλλου.

Άλαν Σμιθ
Ένας πραγματικά απίθανος τραυματισμός. Στις 26 Φεβρουαρίου 2006, η Λίβερπουλ φιλοξενούσε την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ για το κύπελλο Αγγλίας, με τους γηπεδούχους να έχουν κερδίσει φάουλ έξω από τη μεγάλη περιοχή των «μπέμπηδων». Ο Τζον Άρνε Ρίισε πήγε να το εκτελέσει, με τον Σμιθ να βγαίνει από το τείχος και να προσπαθεί να εμποδίσει το σουτ του αντιπάλου του. Στην προσπάθειά του αυτή, ο Άγγλος μέσος έσπασε τον αστράγαλό του. Ο Σερ Άλεξ Φέργκιουσον δήλωσε τότε πως ήταν ο χειρότερος τραυματισμός, που είχε δει ποτέ στην καριέρα του, ενώ κάποιοι τότε είπαν πως ο Σμιθ ίσως να μην μπορούσε να περπατήσει ξανά. Τελικά, έπειτα από επτά μήνες επέστρεψε στους αγωνιστικούς χώρους και μετά από ακόμη μία σεζόν στο Ολντ Τράφορντ πήρε μεταγραφή για τη Νιούκαστλ.

Πετρ Τσεχ
Ήταν 14 Οκτωβρίου 2006, όταν η Τσέλσι δοκιμαζόταν στην έδρα της Ρέντινγκ. Ο μέσος των γηπεδούχων, Στέφεν Χουντ, διεκδίκησε την μπάλα με τον Τσέχο τερματοφύλακα μέσα στη μεγάλη περιοχή των «μπλε» και με το δεξί του γόνατο χτύπησε στο κεφάλι τον αντίπαλό του. Ο Τσεχ μεταφέρθηκε άμεσα στο νοσοκομείο, όπου υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση, με τους γιατρούς να αναφέρουν τότε πως κινδύνευσε η ζωή του. Ο Ζοσέ Μουρίνιο ήταν «μαινόμενος ταύρος» εναντίον του Χουντ, του αγγλικού ΕΚΑΒ, αλλά και του διαιτητή της αναμέτρησης. Ο Τσέχος γκολκίπερ υπέφερε για μεγάλο διάστημα από πονοκεφάλους και επέστρεψε στην αγωνιστική δράση έπειτα από τρεις μήνες. Από τότε, μέχρι και σήμερα ακόμα, αγωνίζεται πάντα με ειδική προστατευτική κάσκα, που κατασκευάστηκε στην Νέα Ζηλανδία.

Εντουάρντο Ντα Σίλβα
23 Φεβρουαρίου 2008 και η Άρσεναλ αγωνιζόταν κόντρα στην Μπέρμιγχαμ. Ο Μάρτιν Τέιλορ έπεσε βίαια πάνω στον Βραζιλιάνο φορ των «κανονιέρηδων» , κάνοντας θρύψαλα το αριστερό του πόδι. Κάταγμα περόνης και αστραγάλου, με τον Εντουάρντο να μπαίνει άμεσα στο χειρουργείο και τον Ζιλμπέρτο Σίλβα να εκτελεί χρέη «μεταφραστή» ανάμεσα στους γιατρούς και τον Εντουάρντο. Έξαλλος ο Αρσέν Βενγκέρ ζήτησε να τιμωρηθεί με ισόβια απαγόρευση με το ποδόσφαιρο ο Τέιλορ, ο οποίος αργότερα επισκέφθηκε στο νοσοκομείο τον αντίπαλό του, προκειμένου να του ζητήσει συγνώμη. Ο Βραζιλιάνος – με κροατικό διαβατήριο – επιθετικός επέστρεψε στην ενεργό δράση ακριβώς ένα χρόνο μετά, σε ένα παιχνίδι απέναντι στην Κάρντιφ, όπου ξανατραυματίστηκε (όχι τόσο σοβαρά).

Άαρον Ράμσεϊ
Ένας ακόμη παίκτης της Άρσεναλ, που η ατυχία του χτύπησε την πόρτα, σε ηλικία μόλις 19 ετών. Ακριβώς δύο χρόνια μετά τον Εντουάρντο, στις 27 Φεβρουαρίου 2010, σε έναν αγώνα στο «Μπριτάνια» απέναντι στην Στοόυκ, ο Ουαλός άσος της Άρσεναλ δέχθηκε ένα πολύ δυνατό μαρκάρισμα από τον Ράιαν Σόκρος, με αποτέλεσμα να διακομισθεί αμέσως στο νοσοκομείο. Η διάγνωση έδειξε κάταγμα κνήμης και περόνης, χωρίς οι γιατροί να μπορούν να δώσουν ακριβές διάστημα αποθεραπείας. Τελικά, ο Ράμσεϊ επέστρεψε στις προπονήσεις οκτώ μήνες μετά και επανεμφανίστηκε στους αγωνιστικούς χώρους τον Νοέμβριο του 2010, σε έναν αγώνα της δεύτερης ομάδας της Άρσεναλ. Αφού δόθηκε δανεικός σε Νότιγχαμ Φόρεστ και Κάρντιφ, ώστε να πάρει παιχνίδια στα πόδια του και να επιστρέψει στο επιθυμητό επίπεδο φυσικής κατάστασης, επέστρεψε στην Άρσεναλ, όπου βρίσκεται μέχρι και σήμερα.

Λουκ Σο
Είχε ξεκινήσει φορτσάτος και βασικός σε όλα τα παιχνίδια τη σεζόν 2015-16, ώσπου στο εναρκτήριο ματς των ομίλων του Τσάμπιονς Λιγκ, στις 15 Σεπτεμβρίου, τραυματίστηκε σοβαρά. Ο Έκτορ Μορένο της Αϊντχόφεν έκανε ένα πολύ δυνατό μαρκάρισμα στον αριστερό οπισθοφύλακα της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, ο οποίος υπέστη διπλό κάταγμα. Η αναμέτρηση διεκόπη για εννέα ολόκληρα λεπτά, ενώ φεύγοντας από τον αγωνιστικό χώρο, πάνω σε φορείο φυσικά, οι γιατροί τοποθέτησαν στον Σο μία μάσκα οξυγόνου. Ο Άγγλος μπακ έχασε σχεδόν όλη την περσινή σεζόν (επέστρεψε στις προπονήσεις τον Απρίλιο), όμως το γεγονός πως είναι μόλις 21 ετών του δίνει τη δυνατότητα να παίξει ξανά ποδόσφαιρο υψηλού επιπέδου για πολλά χρόνια. Μάλιστα, έχει ξεκινήσει βασικός σε όλα τα φιλικά προετοιμασίας της Γιουνάιτεντ μέχρι στιγμής.

Τζιμπρίλ Σισέ
Όχι μόνο μία, αλλά δύο φορές η ατυχία έχει χτυπήσει την πόρτα του γνώριμού μας Γάλλου επιθετικού. Η πρώτη ήταν στις 30 Οκτωβρίου 2004, όταν σε έναν αγώνα της Λίβερπουλ με την Μπλάκμπερν, μονομάχησε με τον Τζέι Μακ Έβελι και έπεσε άτσαλα στο έδαφος, με αποτέλεσμα να υποστεί κάταγμα κνήμης και περόνης. Οι πρώτες εκτιμήσεις, τότε, έκαναν λόγο για απώλεια όλης της υπόλοιπης σεζόν, ωστόσο ο Σισέ επέστρεψε στα γήπεδα έξι μήνες μετά και συγκεκριμένα τον Απρίλιο του 2005.

Ένα χρόνο (και κάτι) μετά, η εθνική Γαλλίας προετοιμαζόταν για το Παγκόσμιο Κύπελλο της Γερμανίας και αντιμετώπιζε σε φιλικό αγώνα την Κίνα. Σε μία μονομαχία του με τον Ζενγκ Ζι, ο Σισέ έχασε την ισορροπία του, με αποτέλεσμα να σπάσει ξανά το πόδι του (αυτή τη φορά το άλλο). Όπως ήταν λογικό έχασε το Μουντιάλ, ωστόσο ο «μαχητής» Σισέ δε λύγισε ποτέ από τις συνεχόμενες ατυχίες και συνέχισε να παίζει κανονικά ποδόσφαιρο, αγωνιζόμενος και για μία διετία στα μέρη μας, φορώντας τη φανέλα του Παναθηναϊκού.

Έβαλντ Λίνεν
Πρόκειται για την... +1 περίπτωση, γιατί αν και η εικόνα του χτυπήματός του ήταν φρικτή, εντούτοις ο τραυματισμός του δεν αποδείχθηκε σοβαρός (έμεινε εκτός δράσης μόνο για 17 ημέρες). Ένα δυνατό τάκλιν με τις τάπες του Νόρμπερτ Σίγκμαν της Βέρντερ Βρέμης κυριολεκτικά έσκισε το δεξί πόδι του γνώριμού μας, Έβαλντ Λίνεν της Αρμίνια Μπίλεφελντ. Η πληγή στο δεξί του μηρό είχε μήκος 25 εκατοστά και βάθος δέκα εκατοστά, με αποτέλεσμα να φανούν τόσο οι μύες του, όσο και το οστό του! Σε κατάσταση αμόκ ο Γερμανός μόλις είδε τη φρικιαστική εικόνα του ποδιού του, σηκώθηκε όρθιος και έτρεξε προς τον πάγκο των αντιπάλων του, σε μία – μετέπειτα – «ελληνική» μονομαχία. Ο Έβαλντ Λίνεν κατηγόρησε τον προπονητή της Βέρντερ, Ότο Ρεχάγκελ, πως εκείνος είχε παρακινήσει τον Σίγκμαν να πραγματοποιήσει αυτό το δυνατό τάκλιν.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

Τελευταία Νέα