Το επόμενο βήμα του Γκάρι Νέβιλ

Gazzetta team
Το επόμενο βήμα του Γκάρι Νέβιλ

bet365

Που βρίσκεται το μέλλον του πρώην αρχηγού της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ; Εχει μέλλον στην προπονητική; Γράφει ο Alex Hess.

Ενώ η εμφάνιση του Γκάρι Νέβιλ σαν pundit της αγγλικής τηλεόρασης τον έκανε έναν από τους κορυφαίους αναλυτές και κάποιον που οι τηλεθεατές ήθελαν να παρακολουθούν, ο πρώην άσος των Κόκκινων Διαβόλων ήταν πρωταγωνιστής σε μια από τις πιο εντυπωσιακές αποτυχίες της σεζόν. Οι περισσότεροι θα συμφωνήσουν με το ότι τα προβλήματα της Βαλένθια έπαιξαν σημαντικότερο ρόλο από τα συστήματα του προπονητή, όμως η εκκίνηση του Νέβιλ στους πάγκους δεν ήταν εντυπωσιακή. Σίγουρα οι 16 αγώνες πρωταθλήματος με απολογισμό 3 νίκες και κανένα clean sheet δεν δείχνουν έναν τεχνικό που έχει το άγγιγμα του Μίδα ενώ στο βιογραφικό του υπάρχει η ήττα με 7-0 από την Μπαρτσελόνα στο Camp Nou, η οποία προκάλεσε την οργή των οπαδών. Εξι βδομάδες ύστερα από την «κοινή συναινέσει» λύση της συνεργασίας του με την Βαλένθια, ήρθε ο διασυρμός στο Euro 2016 για την Αγγλία στην οποία ο Νέβιλ ήταν σημαντικό στέλεχος και αυτό αποτελεί επίσης πλήγμα στο πρεστίζ του.

Από την άλλη, δεν μπορεί κανείς να πει ότι δεν άξιζε τη θετική φήμη που είχε δημιουργήσει σαν αναλυτής. Ο Νέβιλ δεν ήταν ποτέ ο πιο δημοφιλής παίκτης, όμως επί 3.5 χρόνια έμπαινε όλο και πιο βαθιά στις καρδιές των τηλεθεατών του Sky Sports σαν Νο1 pundit. Οι αναλύσεις και η δουλειά του στην εκπομπή Monday Night Football τον έφεραν δίκαια στη δημοσιότητα.

Το να αφήσει το studio ήταν σίγουρα μια μεγάλη ευκαιρία για την καριέρα του. Η ικανότητα να βρίσκει τα σημεία που έκριναν τους αγώνες και να αναλύει το τι έπαιξε καθοριστικό ρόλο ήταν κάτι δύσκολο και το έκανε σωστά, όμως τα πράγματα είναι διαφορετικά στην πράξη και όταν πρέπει να τα εφαρμόσεις εβρισκόμενος μέσα στο γήπεδο και όχι στην καρέκλα του αναλυτή. Ο Νέβιλ πίστευε ότι η δουλειά του σαν pundit αποδυναμώνεται χωρίς να έχει την παραμικρή εμπειρία σαν προπονητής. «Καθόμουν μπροστά στην τηλεόραση τα τελευταία χρόνια, ήρθε η ώρα να σηκωθώ» είπε στην παρουσίασή του από την Βαλένθια στο Mestalla. «Αν έλεγα όχι σε αυτή τη δουλειά θα έχανα την αξία μου στον κόσμο τους ποδοσφαίρου».

Είναι μια σκέψη που θα μπορούσε εύκολα να κάνει κάποιος. Οπως είχε πει πέρυσι ο Ζοσέ Μουρίνιο «κάποιοι από τους pundits είναι πραγματικά γενναίοι. Για να κριτικάρεις κάποιον με τη δική μου ιστορία, πρέπει να είσαι γενναίος αφού κινδυνεύεις να ακούσεις από κάποιον σαν και εμένα ένα 'σκάσε, δεν έχεις κατακτήσεις τίποτα στη ζωή σου'».

Το επιχείρημα «εσύ τι έχεις κάνει στην προπονητική;» εμπεριέχει μια υποτίμηση στη δουλειά του pundit ο οποίος οφείλει να κατανοήσει το παιχνίδι, να ενημερώσει το κοινό και να ασκήσει κριτική στη δουλειά άλλων. Το να είσαι πρώην παίκτης ή προπονητής σου δίνει το εισιτήριο για να κάνεις αυτή τη δουλειά, όμως κανείς δεν μπορεί να σου εγγυηθεί ότι θα είσαι καλός σε αυτή.

Η εξέλιξη της ιστορίας δεν ήταν αυτή που θα ήθελε όμως κατά έναν περίεργο τρόπο, έδωσε credit στη δουλειά του σαν pundit. Το γεγονός ότι δεν στάθηκε ικανός να περάσει από τη μία δουλειά στην άλλη, έδωσε credit σε αυτή του αναλυτή, αφού έδειξε πως απαιτεί ικανότητες και προϋποθέσεις και όχι απλά μια σχέση με το ποδόσφαιρο.

Δυστυχώς όμως, τίποτα από αυτά δεν είναι ικανό για να σουλουπώσει ένα βιογραφικό που έχει φθαρεί και στο οποίο ο Νέβιλ θέλει να προσθέσει πράγματα σε αυτό για να αποδείξει τις ικανότητές του. Το που θα πάει στο μέλλον δεν είναι κάτι που μπορεί να απαντηθεί, όμως το status του σαν ένας από τους πιο έξυπνους και ικανούς ανθρώπους της γενιάς του που έχουν βγει από το αγγλικό ποδόσφαιρο αναμένεται να του δώσουν τουλάχιστον μια ακόμα ευκαιρία...

 

Τελευταία Νέα