Πρέμιερ Λιγκ από «χρυσάφι»

Gazzetta team
Πρέμιερ Λιγκ από «χρυσάφι»

bet365

Ο Δημήτρης Ρούσσος διαβάζει τα στοιχεία της Deloitte και παρουσιάζει τα έξοδα των συλλόγων της Πρέμιερ Λιγκ, τις «κατευθύνσεις» τους και τις δαπάνες για τις υποδομές και τα γήπεδά τους.

Πανάκριβα τηλεοπτικά δικαιώματα, εμπορική εκμετάλλευση σε αμερικανικά πρότυπα, μισθοί που προκαλούν δέος και πληρότητα γηπέδων σε τέτοιο βαθμό συνδυάζονται μόνο στην Πρέμιερ Λιγκ. Επιμέρους καθένα απ’ αυτά εντοπίζεται και στη Γερμανία και στην Ισπανία, ακόμα και στην Ιταλία. Όλα μαζί όμως συμβαίνουν μαζί στην Αγγλία, σε ένα πακέτο που θαρρείς πως ακόμα και η κορδέλα είναι χρυσαφένια.

Μετά τα στοιχεία για την απήχηση των συλλόγων του Νησιού στα social media, τα έξοδα στη μεταγραφική περίοδο του Ιανουαρίου, την εμπορική τους απήχηση και τη σχέση εσόδων και μισθών, σειρά έχουν τα στοιχεία για τα μεταγραφικά έξοδα των ομάδων, τόσο τα τελευταία χρόνια, όσο κι επιμέρους για τη σεζόν 2014-15, όπως τα παρουσίασε η Deloitte, που παρακολουθεί και καταγράφει τους αριθμούς στην Αγγλία. Αυτά αφορούν τόσο την Πρέμιερ Λιγκ όσο και την Τσάμπιονσιπ, που δεν θα μπορούσε παρά να ακολουθεί αναλογικά στο «χορό» των εκατομμυρίων.

Έξοδα μεταγραφών

Αρχικά, αξίζει να σημειώσει κανείς πως στη σεζόν 2014-15 καταγράφηκε ρεκόρ στα μεταγραφικά έξοδα των ομάδων της Πρέμιερ Λιγκ και της Τσάμπιονσιπ από καταβολής των διοργανώσεων. Συνολικά ξοδεύτηκε 1.2 δις λίρες (14.34 δις ευρώ) για νέους παίκτες, με τα λεφτά να κάνουν «πλούσιες» αρκετές ομάδες άλλων χωρών, αλλά να μένουν κι εντός Νησιού και πρωταθλήματος.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Deloitte, όσον αφορά την πρώτη τη τάξει κατηγορία, συνολικά τα χρήματα που δαπάνησαν οι σύλλογοι έδωσαν 1.108 εκατ. λίρες (1323.63 δις ευρώ), εκ των οποίων τα 276 εκατομμύρια «απορροφήθηκαν» απ’ τις ομάδες της Πρέμιερ και τους άμεσους ανταγωνιστές. 130 εκατομμύρια αφορούσαν τις αμοιβές των ατζέντηδων των ποδοσφαιριστών, ποσό που αντιστοιχεί στο 12% των συνολικών δαπανών. Για κάθε 10 λίρες ξοδεύει μια ομάδα για μεταγραφές, παραπάνω από μια καταλήγει σε κάποιον Ραϊόλα, Μέντες, Ενροτό ή άλλον με ακριβό πελατολόγιο και τις κατάλληλες γνωριμίες…

Που ξόδεψαν οι ομάδες τα λεφτά τους; Σχεδόν τα διπλάσια, δηλαδή 276 εκατ. λίρες (329.71 εκατ. ευρώ) έμειναν μεταξύ των ομάδων της Πρέμιερ Λιγκ, 627 (749.02 εκατ. ευρώ) «ταξίδεψαν» στο εξωτερικό, ενώ 75 εκατομμύρια λίρες πήγαν σε ομάδες της Τσάμπιονσιπ για παίκτες της χαμηλότερης κατηγορίας. Η παρακάτω λίστα αφορά παίκτες που μετεγγράφηκαν στο Νησί από άλλα πρωταθλήματα:

ΠαίκτηςΑπόΣεΧρήματα (σε εκ. λίρες)
1.

Αλέξις Σάντσες

Μπαρτσελόνα

Άρσεναλ

35

2.

Ντιέγκο Κόστα

Ατλέτικο Μαδρίτης

Τσέλσι

32

3.

Ελιακίμ Μανγκαλά

Πόρτο

Μαν. Σίτι

32

4.

Σεσκ Φάμπρεγας

Μπαρτσελόνα

Τσέλσι

30

5.

Άντερ Ερέρα

Μπιλμπάο

Μαν. Γιουνάιτεντ

29

6.

Λαζάρ Μάρκοβιτς

Μπενφίκα

Λίβερπουλ

20

7.

Φιλίπε Λουίς

Ατλέτικο Μαδρίτης

Τσέλσι

15.8

8.

Φερνάντο

Πόρτο

Μαν. Σίτι

12

9.

Ρεμί Καμπεγιά

Μονπελιέ

Νιούκαστλ

12

10.

Ένερ Βαλέντσια

Πατσούκα

Γουέστ Χαμ

12

11.

Ντιβόκ Οριζί

Λιλ

Λίβερπουλ

10

Εδώ οι ακριβότερες μεταγραφές μεταξύ των ομάδων της Πρέμιερ Λιγκ:

ΠαίκτηςΑπόΣεΧρήματα (σε εκατ. λίρες)
1.

Λουκ Σο

Σαουθάμπτον

Μαν. Γιουνάιτεντ

31.5

2.

Ρομέλου Λουκάκου

Τσέλσι

Έβερτον

28

3.

Άνταμ Λαλάνα

Σαουθάμπτον

Λίβερπουλ

25

4.

Ντέγιαν Λόβρεν

Σαουθάμπτον

Λίβερπουλ

20

5.

Κάλουμ Τσέιμπερς

Σαουθάμπτον

Άρσεναλ

16

6.

Ματιέ Ντεμπισί

Νιούκαστλ

Άρσεναλ

10

7.

Τζακ Ρόντγουελ

Μαν. Σίτι

Σάντερλαντ

10

8.

Ρίκι Λάμπερτ

Σαουθάμπτον

Λίβερπουλ

4

Τέλος, 200 εκατομμύρια ευρώ καρπώθηκαν οι ομάδες της Πρέμιερ Λιγκ από άλλους ευρωπαϊκούς συλλόγους, που αγόρασαν παίκτες τους. Παρακάτω ακολουθούν οι ακριβότερες μεταγραφές από την Αγγλία προς άλλα πρωταθλήματα:

ΠαίκτηςΑπόΣεΧρήματα (σε εκατ. λίρες)
1.

Λουίς Σουάρες

Λίβερπουλ

Μπαρτσελόνα

75

2.

Νταβίντ Λουίζ

Τσέλσι

Παρί Σεν Ζερμέν

50

3.

Τσάβι Γκαρθία

Μαν. Σίτι

Ζενίτ Αγίας Πετρούπολης

12

4.

Ντεμπά Μπα

Τσέλσι

Μπεσίκτας

4.7

Στην Τσάμπιονσιπ ξοδεύτηκαν συνολικά 137 εκατομμύρια λίρες (σ.σ 163.66 εκατ. ευρώ), εκ των οποίων τα 30 κατέληξαν στα ταμεία των μάνατζερ. Αξίζει να τονιστεί πως το ποσό αντιστοιχεί στο 21%, δηλαδή σχεδόν διπλάσιο σε σχέση με την Πρέμιερ Λιγκ. Απ’ τα χρήματα αυτά, 54 έμειναν στην κατηγορία, αφού ξοδεύτηκαν μεταξύ των ομάδων, ενώ 35 κατέληξαν σε ξένους συλλόγους. Ουσιαστικά επιστράφηκαν τα 8, από μεταγραφές παικτών απ’ την Τσάμπιονσιπ προς άλλες χώρες και ξένα πρωταθλήματα, με τη μερίδα του λέοντος να αφορά τη Σκωτία, την Ουαλία, την Βόρειο Ιρλανδία και το ΕΪΡΕ. Τέλος, 18 εκατομμύρια έφτασαν σε ομάδες της Πρέμιερ Λιγκ για παίκτες απ’ το «πάνω ράφι», τουλάχιστον στη θεωρία.

Κάθε χρόνο και πιο σπάταλα

Μάλλον δεν προκαλεί πια σε κανέναν έκπληξη, ωστόσο κάθε φορά που παρατηρεί κανείς τα νούμερα «σοκάρεται». Η Πρέμιερ Λιγκ είναι, χωρίς υπερβολή, άλλο πρωτάθλημα σε σχέση με το 1993, όταν και συστάθηκε. Τα έξοδα των συλλόγων, η εμπορική τους ανάπτυξη και οι τιμές σε οτιδήποτε την αφορά, είτε πρόκειται για παίκτες και προπονητές είτε για τηλεοπτικά δικαιώματα και εισιτήρια, όλα αλλάζουν και βελτιώνονται, τουλάχιστον προς όφελος των επενδυτών και των επαγγελματιών που εργάζονται στο αντικείμενο.

Ο πίνακας με τα μεταγραφικά έξοδα των κλαμπ της πρώτης κατηγορίας της Αγγλίας «μιλάει» από μόνος του. Εκεί παρατηρεί κανείς τόσο την αύξηση στα μπάτζετ, όσο και στις επιμέρους κατηγορίες στο διαχωρισμό των εξόδων.

Εν ολίγοις: Το 2003 συνολικά δαπανήθηκαν 215 εκατομμύρια λίρες. Το 2015 μόνο τα χρήματα που έδωσαν οι ομάδες της Πρέμιερ Λιγκ μεταξύ τους για μεταγραφές ήταν 210 εκατ. Το 2009 οι σύλλογοι ξόδεψαν «μόλις» 155 εκατομμύρια για μεταγραφές έξω απ’ το Νησί, ενώ το 2015 το συγκεκριμένο ποσό ήταν υπερδιπλασιασμένο και διαμορφωμένο στα 585…

Φυσικά τίποτα απ’ όλα αυτά δεν έρχεται μόνο του. Οι νέες τηλεοπτικές συμφωνίες, τα αυξανόμενα εμπορικά έσοδα και η ανάπτυξη των ομάδων οδηγεί σε αλλαγές προς τα πάνω στο «ρευστό». Βέβαια πολλές φορές εξαρτάται και πως διαβάζει κανείς τα στοιχεία. Για το 2015 όλες οι ομάδες ήταν ελλειματικές, μετά τη μεταγραφική τους ενίσχυση. Άπαντες οι εκτελεστικοί διευθυντές έκαναν καλά τη δουλειά τους, όταν κλήθηκαν να ανοίξουν το πορτοφόλι. Όσο δεν τους ζητούνται ισοσκελισμένοι προϋπολογισμοί, τότε δεν έχουν λόγο να ανησυχούν. Απ’ την άλλη, το γεγονός πως όλοι οι σύλλογοι, ειδικά οι «Bigs», διατηρούν τεράστια χρέη, αφήνει υπόνοιες σε όποιον φαντάζεται το μακροπρόθεσμο μέλλον τους…

Όλα αυτά δείχνουν πάντως ότι ακόμα κάνουν τον «κύκλο» τους, όντας μακριά απ’ το τέλος της ανοδικής πορείας, όπως φαίνεται απ’ τα στοιχεία της Deloitte στην έκθεση στην αρχή του χρόνου.

Έξοδα για εγκαταστάσεις

Τα μεγαλύτερα έσοδα και η ανάπτυξη των αγγλικών ομάδων έφερε συνολικά περισσότερες επενδύσεις, όχι μόνο αγωνιστικές. Εκεί φαίνεται πως οδηγεί και η διαρκώς αυξανόμενη ζήτηση για εισιτήρια των αγώνων της κατηγορίας, που για τη σεζόν που μόλις ολοκληρώθηκε (2015-16), κόπηκαν 30 εκατομμύρια.

Απ’ τα 280 εκατομμύρια λίρες που έδωσαν οι σύλλογοι κατά τη διάρκεια της σεζόν 2013-14, το ποσό ανέβηκε μέσα σε ένα χρόνο στα 305. Σε όλες τις εθνικές κατηγορίες της Αγγλίας υπήρξε αύξηση, εκτός απ’ τη League 2. Τέλος, τα 305 εκατομμύρια λίρες αποτελούν τα περισσότερα που έχουν δοθεί ποτέ σε μια σεζόν για ανάπτυξη προπονητικών χώρων, βελτίωση των γηπέδων και αύξηση των υποδομών.

 

Τελευταία Νέα