Η καριέρα του Αλαρνταϊς με αριθμούς

Gazzetta team
Η καριέρα του Αλαρνταϊς με αριθμούς

bet365

Με τη βοήθεια της Opta το FourFourTwo ρίχνει ματιά στην καριέρα του Σαμ Αλαρνταϊς, ο οποίος είναι υποψήφιος νέος τεχνικός της Αγγλίας.

Ο coach της Σάντερλαντ, Σαμ Αλαρνταϊς, είναι το ξεκάθαρο φαβορί για να αναλάβει τη θέση του προπονητή στην Εθνική Αγγλίας, με το κλαμπ να επιβεβαιώνει τις συζητήσεις ανάμεσα στις δύο πλευρές. Αν τελικά προσληφθεί, η πρώτη δουλειά του 61χρονου θα είναι να επαναφέρει τη χαμένη αυτοπεποίθηση στα Τρία Λιοντάρια μετά τον αποκλεισμό από τους «16» στο Euro 2016 από την Ισλανδία, ένα αποτέλεσμα που κόστισε στον Ρόι Χόντγκσον και τους συνεργάτες του τις δουλειές τους. Κοιτώντας το άμεσο μέλλον, ο Αλαρνταϊς αναμένεται να οδηγήσει την Αγγλία στα προκριματικά για το Mundial του 2018 έχοντας πολλούς πονοκεφάλους αφού είναι αναγκασμένος να φτιάξει ομάδα που να μάχεται τουλάχιστον στις… προχωρημένες φάσεις των νοκ-άουτ αγώνων στις μεγάλες διοργανώσεις.

Είναι όμως ο Big Sam η σωστή επιλογή; Μπορεί να φέρει στην Αγγλία τον πρώτο τίτλο τα τελευταία 50 χρόνια; Με τη βοήθεια της Opta κοιτάζουμε στους αριθμούς του ως προπονητής και τι μπορεί να περιμένει κάποιος…

Εμπειρία
Με 467 παιχνίδια, ο Αλαρνταϊς είναι ο δεύτερος πιο έμπειρος προπονητής που εργάζεται αυτή τη στιγμή στην Premier League, πίσω μόνο από τον Αρσέν Βενγκέρ της Αρσεναλ (752). Ο Χάρι Ρέντναπ, που πριν 4 χρόνια το όνομά του είχε ακουστεί για τα Τρία Λιοντάρια, είναι ο μοναδικός Αγγλος με περισσότερα παιχνίδια από τον Big Sam στην κορυφαία κατηγορία στο Νησί (641).

Η πρώτη μέρα του Αλαρνταϊς ως προπονητής ήταν το 1991 όταν ανέλαβε την Limerick και την οδήγησε στην κατάκτηση του πρωταθλήματος Ιρλανδίας μέσα σε έναν χρόνο. Στην πρώτη του σεζόν στην Premier League, το 2001-02 έβγαλε την Μπόλτον στην 16η θέση.

Ποσοστό νικών: 33.6%
Ο Αλαρνταϊς έχει 33.6% ποσοστό νικών στην κορυφαία κατηγορία, ένα ρεκόρ το οποίο βάζει από κάτω τον Στιβ Μπρους (28.01%), ο οποίος ήταν ένας άλλος υποψήφιος για τον πάγκο της Εθνικής Αγγλίας. Η καλύτερη σεζόν ήταν η πρώτη του, όταν η Μπόλτον νίκησε το 35.4% των αγώνων της. Εχτισε πάνω σε αυτά τα θεμέλια και οδήγησε το κλαμπ -που τώρα βρίσκεται στην Ligue One- σε 4 σερί παρουσίες στην πρώτη 8άδα από το 2004 μέχρι το 2007.

Το 2005-06 έφτασε στους «32» του Κυπέλλου UEFA, στην πρώτη του εμπειρία στην Ευρώπη. Πέρυσι, ο Αλαρνταϊς, ανέλαβε την Σάντερλαντ όταν βρισκόταν στην 19η θέση και είχε 0.38 μέσο όρο βαθμών ανα αγώνα. Τον ανέβασε σε 1.2 και η Σάντερλαντ τερμάτισε δύο βαθμούς πάνω από την Νιούκαστλ εξασφαλίζοντας την παραμονή. Ο Αλαρνταϊς ποτέ δεν υποβιβάστηκε από την Premier League και το έπαθε μόλις μία φορά στην καριέρα του, με την Νοτς Κάουντι το 1997.

Πολλά γκολ, στη λάθος εστία
Το γεγονός ότι ο Αλαρνταϊς χρησιμοποίησε μια πιο ρεαλιστική προσέγγιση, δεν ήταν κάτι που του έφερε… θαυμαστές. Αρσέν Βενγκέρ και Ράφα Μπενίτεθ έχουν στο παρελθόν κριτικάρει το στιλ του, ενώ και κάποιοι οπαδοί της Γουέστ Χαμ έχουν διαμαρτυρηθεί για τον τρόπο που έπαιζε η ομάδα του. Στα 467 παιχνίδια στην Premier League, οι ομάδες του έχουν πετύχει 557 γκολ, περισσότερα από εκείνες του Στιβ Μπρους και του Μάρτιν Ο’ Νιλ αλλά έχει 67 λιγότερα από αυτά που ‘έβαλε’ ο Μόγιες σε 461 παιχνίδια.

Αν και το σύστημά του ήταν αμυντικό, οι ομάδες του δέχθηκαν 637 γκολ, αριθμός που είναι μεγαλύτερος από τον αντίστοιχο κάθε άλλου προπονητή, εκτός από τον Χάρι Ρέντναπ. Ο μέσος όρος του συντελεστή τερμάτων των Μπόλτον, Νιούκαστλ, Μπλάκμπερν, Γουέστ Χαμ, Σάντερλαντ είναι στο -80.

 

Τελευταία Νέα