Τα πλεονεκτήματα του Κόντε ταιριάζουν στα μειονεκτήματα της Τσέλσι

Θάνος Σαρρής Θάνος Σαρρής
Τα πλεονεκτήματα του Κόντε ταιριάζουν στα μειονεκτήματα της Τσέλσι

bet365

Οι παίκτες της Τσέλσι ξεκίνησαν την πιο δύσκολη προετοιμασία της καριέρας του και ο Θάνος Σαρρής γράφει για το ταίριασμα του Αντόνιο Κόντε στις ανάγκες των «Μπλε».

«Περιμένετε, σύντομα θα μάθετε». Ο χαμογελαστός Σιμόνε Πέπε έβαζε τα νέα μεταγραφικά αποκτήματα της Γιουβέντους, τον Φερνάντο Γιορέντε, τον Κάρλο Τέβες και τον Άντζελο Ογκμπόνα σε mood... Κόντε τον Ιούλιο του 2013. Οι δύο πρώτοι, δεν πίστευαν αυτό που βίωναν κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας. Στο διάστημα της σεζόν όμως, είχαν μόνο καλά λόγια να πουν για την επίδρασή της στην διάρκεια της ομάδας.

Ο Αντόνιο Κόντε παρουσίασε μια εξαιρετική εικόνα με την Ιταλία στο Euro και είναι ξεκάθαρο πως μετράει αντίστροφα για να ζήσει ξανά την καθημερινότητα του προπονητή σε συλλογικό επίπεδο. Αναλαμβάνει γεμάτος όρεξη και κίνητρο την Τσέλσι μετά από τη χειρότερη σεζόν της τα τελευταία χρόνια, έχοντας να διαχειριστεί σημαντικές καταστάσεις.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ των Times, ο Ιταλός προπονητής που ξεκίνησε την προετοιμασία με τους παίκτες της Τσέλσι προειδοποίησε τους πάντες ότι η δουλειά που θα ρίξουν θα απέχει αρκετά από ό,τι είχαν συνηθίσει. Επί των ημερών του Μουρίνιο, οι προπονήσεις ήταν σκληρές, εμπεριείχαν όμως πολλή μπάλα από το ξεκίνημα της προετοιμασίας. Ο Χίντινκ που ανέλαβε μια ομάδα «άδεια» σε κάθε τομέα, επέλεξε μια πιο χαλαρή προσέγγιση, δίνοντας ούτως ή άλλως πολλές αρμοδιότητες στο κομμάτι των προπονήσεων στον βοηθό του Στιβ Χόλαντ. Ο Κόντε απέχει και από τους δύο.

Η φυσική κατάσταση και η εργατικότητα είναι στον πυρήνα των αξιών του. Στη διάρκεια της προετοιμασίας «χτίζει» τα δύο αυτά στοιχεία των ομάδων του, βάζοντάς τους αρχικά πολύ τρέξιμο χωρίς μπάλα. Ο Κόντε χωρίζει τις αποστάσεις σε 200άρια, 400άρια και 800άρια, τα οποία οι ποδοσφαιριστές καλούνται να τρέξουν επανειλημμένα, με μικρά διαλείμματα και πολλά σπριντ. Η αντοχή και η διάρκεια του τρεξίματος είναι τα δύο βασικά ζητούμενα της μεθοδολογίας του, ενώ μέσα από όλη την διαδικασία καταφέρνει να χτίζει στους παίκτες του αυτό το περιβόητο work rate, την συνεχή δουλειά εντός γηπέδου που αποτελεί ένα πολύ βασικό στοιχείο αξιολόγησης αφενός στην Αγγλία και αφετέρου στη δική του φιλοσοφία.

Μετά την ολοκλήρωση των τρεξιμάτων βάζει μπάλα, θεωρώντας ότι ο μεγαλύτερος βαθμός δυσκολίας της εφαρμογής των ασκήσεων με αυτή σε συνθήκες κόπωσης βοηθάει στην καλύτερη ανάπτυξη της μη λεκτικής επικοινωνίας μεταξύ των παικτών και στην ευκολότερη μεταφορά τους σε συνθήκες αγώνα, κυρίως στα χρονικά σημεία που τα πόδια βαραίνουν. Όλα αυτά, το πρωί. Το απόγευμα, είναι η ώρα της τακτικής. Όχι μόνο στην προετοιμασία! Ο Κόντε ξεκαθάρισε στους παίκτες του ότι οι διπλές προπονήσεις θα συνεχιστούν και με την έναρξη του πρωταθλήματος και τους είπε να μην περιμένουν και πολλά ρεπό.

Το παράδειγμα της πρώτης του χρονιάς στη Γιουβέντους ταιριάζει με αυτό της Τσέλσι για έναν ακόμα λόγο. Η απουσία των ευρωπαϊκών αγώνων έκανε την προσαρμογή και την εφαρμογή του πλάνου προπονήσεων πολύ πιο εύκολη τόσο σε σωματικό, όσο και σε πνευματικό επίπεδο. Το ίδιο ακριβώς συμβαίνει και φέτος με τους Μπλε. Το γεγονός ότι αποφάσισε, άλλωστε, να αναλάβει κλαμπ χωρίς το κίνητρο της Ευρώπης, δείχνει τη σκέψη του για ένα μακρπρόθεσμο πλάνο. Στο Euro, επίσης, ο Ιταλός κατάφερε να παρουσιάσει μια γερασμένη εθνική, η οποία έτρεχε περισσότερο από κάθε άλλη και διατηρούσε την συγκέντρωσή της μέχρι το τέλος. Είναι λοιπόν, ως ένα σημείο, λογική η σκέψη ότι φέτος, εκμεταλλευόμενη και την απουσία Ευρώπης, η Τσέλσι αν μη τι άλλο θα παρουσιάσει διαφορετική εικόνα όσον αφορά τη φυσική κατάσταση, την τακτική προσήλωση και τον βαθμό εργατικότητας των ποδοσφαιριστών στο γήπεδο, ένα στοιχείο που σε περσινές στιγμές έδειχνε να απουσιάζει εντελώς από τις αντιδράσεις της, κυρίως σε στιγμές τρανζίσιον. Μαζί του θα έχει όλο το τιμ που τον βοήθησε τα προηγούμενα χρόνια.

Η περσινή Τσέλσι δεν κατάφερε να διαχειριστεί τη ρήξη των αποδυτηρίων με τον Μουρίνιο. Επίσης, δεν κατάφερε να βγάλει από τους παίκτες που τράβηξαν το κουπί τη χρονιά του τίτλου, τον Φάμπρεγας, τον Ντιέγο Κόστα, τον Αζάρ, τον Μάτιτς και άλλους, την πραγματική τους αξία, ακόμα και μετά την αλλαγή στην τεχνική ηγεσία. Κάποιοι ήταν σε ένα μόνιμο ντεφορμάρισμα. Ο Κόντε έχει αποδείξει ότι καταφέρνει να παίρνει το 100% από τους ποδοσφαιριστές του και να τους κάνει «πολεμιστές» του. Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ο Κάρλο Τέβες, που άφησε την προβληματική του συμπεριφορά στο παρελθόν όταν φόρεσε την μπιανκονέρα φανέλα. Ο Αντρέα Πίρλο, ο οποίος επί των ημερών του Κόντε έκανε εκπληκτικές σεζόν, είχε πει πως ο πρώην τεχνικός της Σιένα από την πρώτη του προπόνηση μίλησε στους μπιανκονέρι με τέτοιο τρόπο, που πίστεψαν ότι δεν υπάρχει περίπτωση μην να πάρουν το πρωτάθλημα.

Ο Αουγκούστο Ντε Μπαρτόλο από το Sky Italia είχε αναφερθεί στον τρόπο που ο Κόντε έχει κάποια κοινά σημεία με τον Μουρίνιο σε αυτό: «Υπάρχει μια σχέση ανάμεσα στον Αντόνιο Κόντε και τον Ζοσέ Μουρίνιο. Αμφότεροι βρίσκουν εχθρούς για να βοηθήσουν τους εαυτούς και τις ομάδες τους να εκφραστούν όσο καλυτερα μπορούν. Όπως και ο Μουρίνιο, ο Κόντε είναι ένας προπονητής που χρησιμοποιεί εξωτερικές προκλήσεις για να δώσει κίνητρο στους ποδοσφαιριστές του στο μάξιμουμ και απαιτεί πίστη χωρίς όρους στο πρότζεκτ από αυτούς. Με αυτόν τον τρόπο διατηρείται πολύ δημοφιλής στους παίκτες του». Όλα τα παραπάνω τα κάνει χωρίς να έχει τον αρνητισμό και την αλαζονεία του Special One, γεγονός που διατηρεί αναλλοίωτες τις σχέσεις που χτίζει με τα αποδυτήρια.

Όσοι δεν είναι διατεθειμένοι να ακολουθήσουν τη σκληρή προσέγγιση και να γίνουν «καμικάζι» για τον προπονητή τους, δεν έχουν θέση στην ομάδα, όπως φάνηκε και από το «κόψιμο» των Μπαλοτέλι, Κασάνο στην Εθνική Ιταλίας. «Ο Κόντε είναι μόνιμα οργισμένος, όπως ήμουν εγώ στην ηλικία του. Είναι καλό σημάδι», είχε πει ο Τζιοβάνι Τραπατόνι. Μολονότι τα αποδυτήρια της Γιούβε, από τις περιγραφές ήταν... τρομακτικά, ο νέος προπονητής της Τσέλσι δεν δουλεύει μόνο στην πειθαρχία και την αφοσίωση, αλλά χτίζει το man management προσεκτικά, μέσω της διαπροσωπικής επαφής και των εξωαγωνιστικών δραστηριοτήτων. Πηγαίνοντας, για παράδειγμα, σινεμά με τους παίκτες του και συζητώντας στη συνέχεια την ταινία. Μοιάζει έτσι ως η ιδανική προσωπικότητα για να εμπνεύσει εκ νέου τα βαριά χαρτιά του Στάμφορντ Μπριτζ, αλλά και παίκτες μεγαλύτερους σε ηλικία, που πέρυσι ο κύκλος τους έδειχνε να κλείνει.

Είναι γεγονός πως το ρόστερ της Τσέλσι θέλει δεδομένα ενίσχυση. Ο Κόντε φαντάζει ιδανικός και γι' αυτό, για δύο λόγους. Ο ίδιος ο Χίντινκ είχε πει από τον Απρίλιο πως «Το βιογραφικό ενός προπονητή μπορεί να προσελκύσει ποδοσφαιριστές. Ο Κόντε δείχνει ότι θέλει να έρθει στην ομάδα, γνωρίζοντας ότι δεν θα παίζει Champions League. Αυτή η αφοσίωση που δείχνει μπορεί από μόνη της να προσελκύσει παίκτες». Επίσης, ο Ιταλός αποδεδειγμένα δεν θα προσπαθήσει για το καλύτερο μόνο με αυτά που θα βρει, αλλά θα απαιτήσει «υλικά» που θα ταιριάζουν στη συνταγή του. Η τελική ρήξη του με τη Γιουβέντους είχε ρίζες στο ότι δεν ολοκληρώθηκαν κάποιες κινήσεις που ήθελε, ενώ η δήλωσή του πως: «Δεν μπορείς να τρως σε ένα εστιατόριο των 100 ευρώ με 10», για την αποτυχία των Τορινέζων στο Champions League, έχει μείνει στην ιστορία. Τα εκατομμύρια του Αμπράμοβιτς δεν θα μείνουν ανεκμετάλλευτα, ούτε θα δαπανηθούν χωρίς λογική.

Για το πλάνο εντός αγωνιστικού χώρου είναι ακόμα νωρίς για να γίνει κουβέντα, καθώς πρώτα πρέπει να ολοκληρωθεί το ρόστερ. Δείχνει σχεδόν αδύνατον με τα τωρινά δεδομένα να εφαρμοστεί το 3-5-2 της Γιούβε και της Εθνικής Ιταλίας με το συγκεκριμένο δυναμικό, μιας και λείπουν ποδοσφαιριστές που θα μπορούσαν να καλύψουν τις θέσεις των πλαγίων. Επίσης φαντάζει δύσκολη σε αυτή την τακτική η εκμετάλλευση 100% του Γουίλιαν, κορυφαίου της περσινής σεζόν και του μεγάλοι στοιχήματος, του Εντέν Αζάρ, ο οποίος έδειξε στο Euro πως βρίσκει τον παλιό καλό εαυτό του και η συνύπαρξή του με τον Κόντε αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον .

Το 4-4-2 με τα εξτρέμ πολύ ψηλά που έπαιζε στην προ Γιούβε εποχή και άλλαξε για να προσαρμοστεί στον Πίρλο μοιάζει πιο πιθανό ενδεχόμενο με τα τωρινά δεδομένα, όμως τα πάντα μπορούν να αλλάξουν με δύο καλές μεταγραφές. Δεδομένα τα σχήματα με δύο φορ ταιριάζουν στην αγωνιστική του φιλοσοφία, αλλά, όπως απέδειξε στις πρώτες του μέρες στo Τορίνο, δεν είναι κολλημένος. Και σε ένα κλαμπ σε μετάβαση, όπως είναι οι Μπλε, αυτό ίσως αποδειχθεί ως ένα ακόμα σημαντικό πλεονέκτημα.

Σε μια Premier που θα έχει: Μουρίνιο με επιθετική μεταγραφική πολιτική στη Γιουνάιτεντ, Πεπ Γκουαρδιόλα στη Σίτι, δεύτερη σεζόν Κλοπ με προετοιμασία και δικές του επιλογές παικτών στη Λίβερπουλ, συνέχεια στο εξαιρετικό πρότζεκτ του Ποκετίνο στην Τότεναμ, Βενγκέρ με ένα «ακόμα» κανονικό εξάρι και προοπτικές ενίσχυσης, εξέλιξη στο θαύμα της Λέστερ και μερικές ακόμα ενδιαφέρουσες περιπτώσεις (Γουέστ Χαμ στο Ολυμπιακό Στάδιο, Σαουθάμπτον), η επιλογή του Αντόνιο Κόντε στην Τσέλσι του Αμπράμοβιτς ίσως είχε λιγότερη λάμψη από άλλες κινήσεις. Κοιτάζοντας την όμως βαθύτερα, μοιάζει γεμάτη ενδιαφέρον και πρόκληση...

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Θάνος Σαρρής
Θάνος Σαρρής

O Θάνος Σαρρής γεννήθηκε στην Αθήνα και μεγάλωσε στην Πάρο. Ερωτεύτηκε από μικρή ηλικία τη μαγεία του αθλητισμού και το γράψιμο. Σπούδασε Επικοινωνία και ΜΜΕ και έκανε το master του στο Πολιτικό της Νομικής. Λατρεύει τα ταξίδια σε ποδοσφαιρικές γειτονιές του εξωτερικού, τις ιστορίες που γεννά το ποδόσφαιρο εντός κι εκτός αγωνιστικού χώρου και θυμάται την ατμόσφαιρα του γηπέδου σχεδόν απ' όταν θυμάται τον εαυτό του. Τα βιβλία του, «Η Μπάλα στην Κερκίδα» και «30 θεοί του ελληνικού ποδοσφαίρου», κυκλοφορούν από τις εκδόσεις ΟΞΥ και Brainfood αντίστοιχα.