Οι «χρυσές» αλλαγές των τελικών (vids)

Οι «χρυσές» αλλαγές των τελικών (vids)

bet365

Ο Δημοσθένης Γεωργακόπουλος κάνει μια αναδρομή στους ποδοσφαιριστές, που πέρασαν ως αλλαγή στον αγωνιστικό χώρο και έκριναν έναν τελικό μεγάλης διοργάνωσης.

Μόλις έξι λεπτά στον πρώτο αγώνα κόντρα στην Ισλανδία και ακόμα επτά λεπτά στο επόμενο παιχνίδι απέναντι στην Αυστρία. Αυτά τα 13 λεπτά ήταν όλη κι όλη η συμμετοχή του Έντερ στο φετινό Euro, μέχρι να αποφασίσει ο Φερνάντο Σάντος να τον περάσει ως αλλαγή στο 79’ του τελικού. Πιθανότατα να μην το έκανε καν, αν ο Κριστιάνο Ρονάλντο δεν ήταν εκτός μάχης από το πρώτο ημίχρονο. Κι όμως, ο Πορτογάλος επιθετικός έγινε ο ήρωας της ομάδας του, σημειώνοντας το μοναδικό γκολ στο 109’ της αναμέτρησης. Έτσι, ο 29χρονος φορ της Λιλ μπήκε στη λίστα των «χρυσών» αλλαγών, που έκριναν έναν τελικό μεγάλης διοργάνωσης, σε εθνικό επίπεδο. Το FourFourTwo του gazzetta.gr θυμίζει τους προηγούμενους αντίστοιχους... θύτες.

Euro

Σιλβέν Βιλτόρ, Νταβίντ Τρεζεγκέ (2000)
Η Ιταλία ήταν αυτή που είχε προηγηθεί της Γαλλίας στο 55’ με τον Μάρκο Ντελβέκιο. Τρία λεπτά αργότερα, ο Ροζέ Λεμέρ έριξε στη μάχη τον Σιλβέν Βιλτόρ, στη θέση του Κριστόφ Ντουγκαρί, ενώ με τα χρονικά περιθώρια να στενεύουν, στο 76’ πέρασε στο παιχνίδι τον Νταβίντ Τρεζεγκέ, αντί του Γιούρι Τζορκαέφ. Αυτό ήταν. Στο τρίτο λεπτό των καθυστερήσεων, ο Βιλτόρ νίκησε τον Τόλντο, στέλνοντας το ματς στην παράταση. Εκεί, ήταν η σειρά του Τρεζεγκέ να σημειώσει το «χρυσό» γκολ (τότε ίσχυε αυτός ο κανονισμός) και να οδηγήσει σε «ξαφνικό θάνατο» τους Ιταλούς, χαρίζοντας στην Γαλλία το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα, δύο χρόνια μετά την κατάκτηση του Παγκοσμίου Κυπέλλου.

Όλιβερ Μπίρχοφ (1996)
Ένα εύστοχο χτύπημα πέναλτι του Πάτρικ Μπέργκερ στο 59’ ήταν αυτό που έδινε το προβάδισμα στην Τσεχία απέναντι στην Γερμανία, στον τελικό του Γουέμπλεϊ. Δέκα λεπτά μετά το 1-0, ο Μπέρτι Φογκτς αντικατέστησε τον Μέμετ Σολ, με τον Όλιβερ Μπίρχοφ, ο οποίος στην πορεία της ομάδας του μέχρι τον τελικό δεν είχε σημειώσει ούτε ένα τέρμα. Μόλις τέσσερα λεπτά μετά την είσοδό του στον αγώνα, όμως, ο Γερμανός επιθετικός έφερε το παιχνίδι στα ίσια με κεφαλιά και έστειλε τις δύο ομάδες στην παράταση. Στο έξτρα 30λεπτο, ο Μπίρχοφ «χτύπησε» εκ νέου και με το τραγικό λάθος του τερματοφύλακα των Τσέχων, Πετρ Κουμπα, έστειλε την μπάλα στα δίχτυα. «Χρυσό» γκολ στο 95’, 2-1 για την Γερμανία και «ξαφνικός θάνατος» για την Τσεχία.

Παγκόσμιο Κύπελλο

Μάριο Γκέτσε (2014)
Αφού καμία από τις δύο ομάδες δεν μπόρεσε να πετύχει κάποιο γκολ στην κανονική διάρκεια του τελικού Γερμανία-Αργεντινή, ο Γιόακιμ Λεβ - σκεπτόμενος την παράταση – πέρασε στο 88’ τον Μάριο Γκέτσε στο παιχνίδι, αντί του Μίροσλαβ Κλόζε. Κι εκεί που όλα έδειχναν πέναλτι, ο Σίρλε (που είχε μπει επίσης ως αλλαγή) έβγαλε μαγική μπαλιά στον άσο της Μπάγερν, ο οποίος με άψογο κοντρόλ και πλασέ στην κίνηση «έγραψε» το τελικό 1-0 και χάρισε στην Γερμανία το Παγκόσμιο Κύπελλο.

Υ.Γ. Στην ίδια κατηγορία θα μπορούσε να μπει και ο αείμνηστος Ντικ Νανινγκα της Ολλανδίας, στον τελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου το 1978, καθώς έκρινε το αποτέλεσμα του 90λεπτου. Ο Ερνστ Χάπελ τον πέρασε στο παιχνίδι στο 58’ και ο Ολλανδός φορ σκόραρε στο 82’, στέλνοντας τον τελικό με την Αργεντινή στην παράταση. Εκεί, όμως, η οικοδέσποινα πέτυχε δύο τέρματα και με σκορ 3-1 κατέκτησε το κύπελλο.

 

Τελευταία Νέα