Έντερ: Ο απρόσμενος ήρωας της Πορτογαλίας

Έντερ: Ο απρόσμενος ήρωας της Πορτογαλίας

Gazzetta team
Έντερ: Ο απρόσμενος ήρωας της Πορτογαλίας

bet365

Ο Έντερ ήρθε από το πουθενά να κρίνει τον τελικό στο EURO και το FourFourTwo του gazzetta.gr γράφει για τον Πορτογάλο επιθετικό.

Μέχρι και μπει στη θέση του Ρενάτο Σάντσες είχε όλα κι όλα 54' συμμετοχής στο EURO. Ένας ψηλός, άχαρος επιθετικός, ο μοναδικός στο ρόστερ της Πορτογαλίας. «Ο Ρονάλντο μου είπε ότι θα βάλω το νικητήριο γκολ», αποκάλυψε μετά τον θρίαμβο ο Έντερ, ο νέος ήρωας των Πορτογάλων.

Στο 109' πήρε την μπάλα, προχώρησε λίγα μέτρα και έκανε το σουτ εκτός περιοχής. Ξαφνικά, έτρεχε χωρίς κατεύθυνση, με την αδρεναλίνη να είναι στα ύψη. Τότε, έβγαλε ένα λευκό γάντι και το έβαλε στο αριστερό του χέρι. Ακόμη και στο χάος πρέπει να υπάρχει τάξη. Το σημαντικότερο γκολ στην καριέρα του δε θα ήταν η εξαίρεση στον κανόνα. «Είναι απλά ένας πανηγυρισμός», είχε αποκαλύψει στο επίσημο site της Λιλ. «Με κάνει να νιώθω ωραία. Είναι ένα κίνητρο», θα προσθέσει τώρα.

Τι καλύτερο από το τουρνουά των αουτσάιντερ να κρίνεται με αυτόν τον τρόπο; Τόσο τόσο απρόσμενος ήταν ο ήρωας, που η Equipe δεν του έβαλε καν βαθμολογία στο φύλλο της επόμενης μέρας... Ψηλός, δυνατός, λίγο τρομακτικός. Αυτή είναι η εικόνα που βλέπεις για πρώτη φορά. Από πίσω, όμως, κρύβεται ένας ήσυχος άνθρωπος, που πέρασε πολλά. Γεννήθηκε στην Γουινέα-Μπισάου, όμως μετακόμισε στη Λισαβόνα σε ηλικία 2 ετών με την μητέρα του, καθώς ο πατέρας τους ήδη ήταν εκεί και προσπαθούσε να τους εξασφαλίσει καλύτερο μέλλον. Μετά από μόλις 1 χρόνο ήρθε η μετακίνηση στην Κοΐμπρα.

Εκεί, όπου οι γονείς του ανήμποροι να τον αναθρέψουν αποφάσισαν να τον αφήσουν στο ίδρυμα Lar O Girassol. «Ήταν πολύ δύσκολο για μένα. Μετά από καιρό κατάλαβα, όμως, ήταν το καλύτερο. Έχω πολύ καλές αναμνήσεις από εκείνες τις μέρες. Είμαι ευγνώμων για όσα έκαναν οι άνθρωποι εκεί για μένα», θα πει αργότερα.

Οι τιμωρίας από τα αμέτρητα σπασμένα παράθυρα μαρτυρούν και τον χλευασμό, που γνώρισε στο μεγαλύτερο μέρος της καριέρας του. Στην πατρίδα του τον φωνάζουν «ασχημόπαπο», τόσο για το παρουσιαστικό του όσο και για τις ικανότητές του, ενώ πλην των οπαδών της Ακαντέμικα και της Μπράγκα δεν κατάφερε να κερδίσει κανέναν άλλο. Σε σημείο, που όταν η κλήση του έγινε γνωστή από τον Σάντος να αποδοκιμάζεται σε ανοιχτές προπονήσεις και φιλικά. Κανένας δεν τον ήθελε.

Στο 18 του υπέγραψε το πρώτο του συμβόλαιο με την Τουριζένσε. Ο μισθός ήταν 400 ευρώ μηνιαίως, ενώ μπόνους καθημερινά ένα... σάντουιτς με χοιρινό. Ο Έντερ κρατούσε ελάχιστα χρήματα και έδινε το μεγαλύτερο μέρος στην μητέρα του, που προσπαθούσε να τα βγάλει πέρα. Τότε, ένας χασάπης του πρότεινε μία συμφωνία: για κάθε του γκολ θα του έδινε μπόνους 2 κιλά χοιρινό κρέας. Ξαφνικά, η παραγωγικότητά του εκτοξεύθηκε με το πιο ταπεινό κίνητρο. Βρέθηκε στην Ακαντέμικα, όπου υπέγραψε το πρώτο επαγγελματικό του συμβόλαιο, και στη συνέχεια στην Μπράγκα, όπου έφτιαξε το όνομά του.

Ένας σοβαρός τραυματισμός τον Φεβουάριο του 2013 παραλίγο να τα καταστρέψει όλα. «Ήταν δύσκολα. Δούλεψα, όμως, σκληρά και επέστρεψα», αποκάλυψε ο Έντερ, που τελικά έδωσε το παρών στο Μουντιάλ του 2014. Μετά τον ταπεινωτικό αποκλεισμό, όμως, ήταν το εύκολο θύμα και όλη η κριτική έπεσε πάνω του.

Δεν το έβαλε κάτω και το 2015 βρέθηκε στη Σουόνσι. Δεν έπιασε και μετά από μόλις 6 μήνες βρήκε τη διέξοδο στη Λιλ του Αντονετί. Όποιος δεν τον είχε δει στην Γαλλία έβγαλε πολύ εύκολα συμπέρασμα για τις ικανότητές του. Ο Πορτογάλος είχε 6 γκολ και 4 ασίστ σε 13 ματς στην Ligue 1 και, φυσικά, οι λιλουά έσπευσαν να τον αγοράσουν.

Εκεί τον εμπιστεύτηκαν, ενώ κατάφερε να ξεπεράσει τις δυσκολίες με τη βοήθεια της Σουζάνα Τόρες, που τους τελευταίους μήνες βρίσκεται συνεχώς δίπλα του. Δεν είναι η κοπέλα του, αλλά ψυχολόγος και προσωπική προπονήτρια. Τον περασμένο Μάιο υπέγραψε 4ετές συμβόλαιο με τους μολοσσούς και αφοσιώθηκε στην προετοιμασία για το EURO. «Ήξερα ότι θα πάρω την ευκαιρία μου, καθώς ο Σάντος μου έχει εμπιστοσύνη», θα πει μετά τον τελικό, στον οποίο έγινε ο δεύτερος μη Γάλλος που αγωνίζεται στην Ligue 1 και σκοράρει μετά τον Μπουρουσάγα το 1986. Ο Ρονάλντο βρέθηκε δίπλα στον προπονητή του, για να τον καθοδηγήσουν. Το πόσο τον πίστευε ο άσος της Ρεάλ φαίνεται όχι μόνο από την δήλωση στην αρχή του κειμένου, αλλά και στη φωτογραφία που έβγαλαν οι δυο τους στη συνέχεια.

Στις 14 Ιουνίου είχε κάνει ένα προφητικό post στο facebook. «Συνεχίστε. Υποτιμήστε με», έγραψε. Η εξιλέωση είναι ωραίο πράγμα, ακόμη και όταν δεν αφορά απαραίτητα εσένα τον ίδιο. Και ο Έντερ κατάφερε να γίνει ήρωας από το πουθενά. «Ήταν ένα ασχημόπαπο, όμως τώρα είναι ένας πανέμορφος κύκνος», όπως είπε ο Φερνάντο Σάντος πάνω στη μέθη της νίκης.

Με βαριά καρδιά η Λιλ έδωσε τα συγχαρητήρια στον παίκτη της. Αυτή τη φορά, όμως, ο άνθρωπος που γκρέμισε τα όνειρα των Γάλλων, πολύ δύσκολα θα αποδοκιμαστεί στο «Pierre-Mauroy», έδρα της Λιλ, όπως συνέβαινε τόσα χρόνια στην πατρίδα του...

 

Τελευταία Νέα