Ήταν ένας Γάλλος κι ένας Πορτογάλος... (vids)

Ήταν ένας Γάλλος κι ένας Πορτογάλος... (vids)

bet365

...στην Μαδρίτη. Αντουάν Γκριεζμάν εναντίον Κριστιάνο Ρονάλντο απόψε στον τελικό του Euro και ο Δημοσθένης Γεωργακόπουλος θυμίζει τι έχει γίνει τα δύο τελευταία χρόνια στις μεταξύ τους αναμετρήσεις, στα ντέρμπι Ρεάλ-Ατλέτικο.

Είναι οι απόλυτοι πρωταγωνιστές στην πορεία των εθνικών τους ομάδων μέχρι τον τελικό του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος. Δύο γκολ ο Γκριεζμάν στον ημιτελικό με την Γερμανία (έξι συνολικά και πρώτος σκόρερ), ένα γκολ και μία ασίστ ο Ρονάλντο στο έτερο ημιτελικό κόντρα στην Ουαλία. Όλα τα φώτα στον αποψινό τελικό στο Σταντ Ντε Φρανς είναι στραμμένα στους δύο αστέρες της Πορτογαλίας της Γαλλίας, που θα αναμετρηθούν για πρώτη φορά σε επίσημο αγώνα, σε εθνικό επίπεδο (έχουν παίξει δύο φιλικά).

Αντίθετα, σε συλλογικό επίπεδο έχουν μονομαχήσει 14 φορές. Τις πρώτες τέσσερις στα παιχνίδια Ρεάλ Μαδρίτης-Ρεάλ Σοσιεδάδ (ισάριθμες νίκες η βασίλισσα και πάντα δύο γκολ και πάνω ο Κριστιάνο), ενώ τις τελευταίες δέκα φορές στα ντέρμπι της Μαδρίτης. Ο απολογισμός σε αυτά τα δέκα παιχνίδια είναι πέντε νίκες της Ατλέτικο του Γκριεζμάν, τρεις ισοπαλίες και δύο νίκες της Ρεάλ του Ρονάλντο (υπολογίζεται ως νίκη αυτή στον τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ, που κρίθηκε στα πέναλτι).

Ατλέτικο Μαδρίτης – Ρεάλ Μαδρίτης 1-0 (Supercopa 2014) *
Η πρώτη μεταξύ τους μονομαχία σε μαδριλένικο ντέρμπι διήρκησε μόλις 28 λεπτά. Στο δεύτερο τελικό του ισπανικού σούπερ καπ, ο Ρονάλντο πέρασε στο παιχνίδι στο ημίχρονο, ενώ ο Γκριεζμάν αποχώρησε από τον αγωνιστικό χώρο στο 73’. Ο Γάλλος, πάντως, είχε προλάβει να δώσει ασίστ με κεφαλιά στον Μάντζουκιτς, ο οποίος διαμόρφωσε το τελικό 1-0, που έδωσε το τρόπαιο στην Ατλέτικο.

Ρεάλ Μαδρίτης – Ατλέτικο Μαδρίτης 1-2 (La Liga 14/15)
Η πρώτη κόντρα των δύο άσων στο ισπανικό πρωτάθλημα έβγαλε νικητή τον Γκριεζμάν. Αν και ο Γάλλος πέρασε ως αλλαγή στο 64’, αντί του Ραούλ Χιμένεθ, Τιάγκο και Αρντά Τουράν είχαν... βγάλει το φίδι από την τρύπα για τους «ροχιμπλάνκος». Ο Ρονάλντο μπορεί να είχε ισοφαρίσει προσωρινά με πέναλτι στο 25’, που είχε κερδίσει ο ίδιος από τον Σικέιρα, όμως δεν κατάφερε να αποσοβήσει την ήττα για την ομάδα του.

Ατλέτικο Μαδρίτης – Ρεάλ Μαδρίτης 4-0 (La Liga 14/15)
Το πρώτο γκολ του Αντουάν Γκριεζμάν σε μαδριλένικο ντέρμπι ήρθε σε μία ονειρική βραδιά για τους «ροχιμπλάνκος». Διέλυσαν με 4-0 τη μισητή συμπολίτισσα στο Βιθέντε Καλντερόν, με τον Γάλλο επιθετικό να πετυχαίνει με προβολή στο 67’ το τρίτο γκολ της ομάδας του. Τιάγκο, Σαούλ και Μάντζουκιτς σημείωσαν τα υπόλοιπα τέρματα της Ατλέτικο, με τον Ρονάλντο (αγωνίστηκε και στα 90’) να μην μπορεί να βοηθήσει την Ρεάλ Μαδρίτης.

Ατλέτικο Μαδρίτης – Ρεάλ Μαδρίτης 2-0 (Copa Del Rey 14/15)
Οι δύο ομάδες διασταύρωσαν τα ξίφη τους και στο κύπελλο Ισπανίας την ίδια σεζόν, στη φάση των 16. Στο πρώτο παιχνίδι, Γκριεζμάν και Ρονάλντο βρέθηκαν αντιμέτωποι μόλις για έντεκα λεπτά, αφού ο Πορτογάλος πέρασε στο παιχνίδι στο 63’, ενώ ο Γάλλος αντικαταστάθηκε στο 74’. Ραούλ Γκαρθία και Χοσέ Χιμένες έδωσαν προβάδισμα πρόκρισης στην Ατλέτικο.

Ρεάλ Μαδρίτης – Ατλέτικο Μαδρίτης 2-2 (Copa Del Rey 14/15)
Ο Φερνάντο Τόρες χαρακτηρίστηκε ως απόλυτος πρωταγωνιστής του επαναληπτικού, όμως αυτή είναι η αλήθεια... κατά το ήμισυ. Γιατί η άλλη μισή ακούει στο όνομα Αντουάν Γκριεζμάν. Μπορεί ο “El Nino” να πέτυχε και τα δύο γκολ των φιλοξενούμενων μέσα στο Μπερναμπέου, όμως και τα δύο προήλθαν από εξαιρετικές προσπάθειες και ασίστ του Γάλλου. Ο Ρονάλντο διαμόρφωσε το τελικό 2-2 με κεφαλιά, όμως η πρόκριση είχε ήδη... πετάξει.

Ατλέτικο Μαδρίτης – Ρεάλ Μαδρίτης 0-0, 0-1 (Champions League 14/15)
Την ίδια σεζόν, οι δύο ομάδες αναμετρήθηκαν ΚΑΙ στα προημιτελικά του Τσάμπιονς Λιγκ. Μετά τη λευκή ισοπαλία στο Βιθέντε Καλντερόν, η Ρεάλ πήρε την πρόκριση στον επαναληπτικό του Μπερναμπέου, χάρις σε ένα τέρμα του Τσιτσαρίτο, έπειτα από ασίστ του Κριστιάνο. Τόσο ο Γκριεζμάν, όσο και ο Ρονάλντο ήταν και στα δύο παιχνίδια στην αρχική ενδεκάδα, με τον Γάλλο να βγαίνει ως αλλαγή ισάριθμες φορές.

Ατλέτικο Μαδρίτης – Ρεάλ Μαδρίτης 1-1 (La Liga 15/16)
Το φετινό παιχνίδι των δύο ομάδων στο Βιθέντε Καλντερόν για το πρωτάθλημα δεν κρίθηκε με κάποιο γκολ είτε του Γκριεζμάν, είτε του Ρονάλντο. Ωστόσο θα... μπορούσε, αν ο Γάλλος είχε καταφέρει να νικήσει τον Κέιλορ Νάβας από την άσπρη βούλα, ενώ το σκορ ήταν στο 0-1 (Μπενζεμά) υπέρ της Ρεάλ. Το τελικό 1-1 έγινε με γκολ του Βιέτο, έπειτα από – κατά λάθος – ασίστ του Γκριεζμάν με τακουνάκι.

Ρεάλ Μαδρίτης – Ατλέτικο Μαδρίτης 0-1 (La Liga 15/16)
Το παιχνίδι που έκρινε με δικό του τέρμα ο Αντουάν Γκριεζμάν. Στο 53’ ο Γάλλος επιθετικός έπαιξε το ένα-δύο με τον Φελίπε Λουίς και με σουτ μέσα από τη μεγάλη περιοχή έστειλε την μπάλα στην κλειστή γωνία του Κέιλορ Νάβας. Αυτό το αποτέλεσμα έβγαλε νικήτρια την... Μπαρτσελόνα, η οποία (άσχετα με το ότι το έκανε ντέρμπι αργότερα) πήρε αέρα 12 βαθμών από την Ρεάλ Μαδρίτης.

Ρεάλ Μαδρίτης – Ατλέτικο Μαδρίτης 1-1, 5-3 πεν. (Champions League 15/16)
Πρόκειται για το σπουδαιότερο ραντεβού των δύο ποδοσφαιριστών μέχρι... το αποψινό. Στο φετινό τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ, ο Κριστιάνο Ρονάλντο αναδείχθηκε νικητής, ευστοχώντας μάλιστα στην τελευταία εκτέλεση, στη διαδικασία των πέναλτι. Ο Γκριεζμάν μπορεί να σκόραρε κι αυτός στη «ρώσικη ρουλέτα», όμως το παιχνίδι θα μπορούσε να μην είχε οδηγηθεί εκεί, αν ο ίδιος είχε σκοράρει από τα έντεκα βήματα στην κανονική διάρκεια του αγώνα.

*Ρεάλ και Ατλέτικο είχαν αναμετρηθεί και σε πρώτο τελικό για το σούπερ καπ στο Μπερναμπέου (1-1), όχι όμως και οι Ρονάλντο-Γκριεζμάν. Κι αυτό γιατί ο Πορτογάλος αγωνίστηκε μόνο στο πρώτο ημίχρονο, ενώ ο Γάλλος πέρασε ως αλλαγή στο 56’.

 

Τελευταία Νέα