Της φυλακής τα σίδερα είναι για τους... αστέρες

Της φυλακής τα σίδερα είναι για τους... αστέρες

bet365

Με αφορμή την ποινή φυλάκισης 21 μηνών, που επιβλήθηκε στον Λιονέλ Μέσι, ο Δημοσθένης Γεωργακόπουλος θυμίζει πέντε ποδοσφαιριστές που στο παρελθόν είχαν καταλήξει πίσω από τα «σίδερα».

Το να βλέπει κανείς τον Λιονέλ Μέσι να κάθεται στην καρέκλα του κατηγορουμένου μέσα στο δικαστήριο της Βαρκελώνης είναι μία εικόνα που... ξενίζει. Ωστόσο, ακόμα και οι «Θεοί της μπάλας», όπως είναι ο Αργεντινός, δεν μπορούν να μένουν στο απυρόβλητο, αφού ο νόμος είναι ίσος για όλους. Και μπορεί η ποινή φυλάκισης 21 μηνών για την υπόθεση φοροδιαφυγής ύψους 4,1 εκατ. ευρώ τη διετία 2007-2009 να είναι εξαγοράσιμη, αφού δεν ξεπερνάει τους 24 μήνες, όμως η εικόνα και το πρεστίζ του άσου της Μπαρτσελόνα «πληγώθηκαν» αρκετά. Ο Μέσι, λοιπόν, καλείται να πληρώσει (άγνωστο τι θα γίνει στην έφεση, που άσκησε η πλευρά του) για να μην μπει στη φυλακή. Στο παρελθόν, ωστόσο, υπήρξαν ποδοσφαιριστές που δεν κατάφεραν να τη γλιτώσουν, εξαγοράζοντας την ποινή τους, με αποτέλεσμα να βρεθούν πίσω από τα «σίδερα». Το FourFourTwo του gazzetta.gr θυμίζει πέντε περιστατικά και το χρονικό διάστημα που βρέθηκαν στη φυλακή οι... πρωταγωνιστές.

Τόνι Άνταμς
Ένας από τους κορυφαίους ποδοσφαιριστές στην ιστορία της Άρσεναλ (μόνο εκεί αγωνίστηκε), παρά το γεγονός πως κατά τη διάρκεια της καριέρας του αντιμετώπισε προβλήματα αλκοολισμού. Το ποτό, άλλωστε, ήταν και ο λόγος που τον Δεκέμβριο του 1990 έχασε τον έλεγχο του αυτοκινήτου του και προσέκρουσε σε έναν τοίχο. Το αλκοτέστ, που υποβλήθηκε έδειξε ποσότητα αλκοόλ στο αίμα του τέσσερις φορές πάνω από το επιτρεπόμενο όριο, με αποτέλεσμα να καταδικαστεί σε τέσσερις μήνες φυλάκιση. Μετά από δύο μήνες, ο Τόνι Άνταμς αποφυλακίστηκε και συνέχισε να προσφέρει κανονικά τις υπηρεσίες του στους «κανονιέρηδες».

Τζόι Μπάρτον
Όχι μία, αλλά δύο φορές έχει καταδικαστεί ο Άγγλος μέσος. Τον Δεκέμβριο του 2007 επιτέθηκε σε δύο ανθρώπους στο Λίβερπουλ, με αποτέλεσμα τον Μάιο του 2008 να του επιβληθεί ποινή φυλάκισης έξι μηνών (έπειτα από 77 ημέρες αφέθηκε ελεύθερος). Κατά τη διάρκεια της παραμονής του πίσω από τα «σίδερα», ο Μπάρτον καταδικάστηκε εκ νέου, αυτή τη φορά για την επίθεση πριν από ένα χρόνο στον συμπαίκτη του στην Μάντσεστερ Σίτι, Οσμάν Νταμπο. Αυτή τη φορά η ποινή ήταν τέσσερις μήνες φυλάκιση με αναστολή, 200 ώρες κοινωφελούς εργασίας και χρηματικό πρόστιμο, ενώ τιμωρήθηκε και από την ποδοσφαιρική ομοσπονδία της Αγγλίας.

Λι Χιουζ
Στις 23 Νοεμβρίου 2003, ο Άγγλος ποδοσφαιριστής έχασε τον έλεγχο του οχήματός του, μπήκε στο αντίθετο ρεύμα και προκάλεσε τρακάρισμα. Η σύγκρουση ήταν τόσο σφοδρή, που σκοτώθηκε ένας επιβάτης του άλλου αυτοκινήτου και δύο άτομα τραυματίστηκαν σοβαρά. Σαν να μην έφτανε αυτό, ο Λι Χιουζ εγκατέλειψε τα θύματά του για να αποφύγει τη σύλληψη, όμως 36 ώρες μετά εμφανίστηκε στην αστυνομία και ομολόγησε την πράξη του. Παραπέμφθηκε σε δίκη, όπου ισχυρίστηκε πως είχαν πρόβλημα τα φρένα του αυτοκινήτου, όμως αυτό που δεν κατάφερε να δικαιολογήσει ήταν γιατί απομακρύνθηκε από τον τόπο του δυστυχήματος (η εισαγγελέας είπε για να αποφύγει το αλκοτέστ). Ο – τότε – ποδοσφαιριστής της Γουέστ Μπρομ τιμωρήθηκε με ποινή φυλάκισης έξι ετών και παρά το γεγονός πως άσκησε έφεση, η ποινή δε μειώθηκε. Ο Λι Χιουζ συνέχισε να παίζει ποδόσφαιρο με την ομάδα της φυλακής, ενώ είχε διοργανώσει και φιλανθρωπικό αγώνα. Μετά από τρία χρόνια αφέθηκε ελεύθερος και υπέγραψε συμβόλαιο συνεργασίας με την Όλνταμ.

Τσεντ Έβανς
Κατηγορήθηκε πως τον Μάιο του 2011 μέθυσε και στη συνέχεια βίασε μία 19χρονη κοπέλα. Σχεδόν ένα χρόνο μετά, το δικαστήριο του επέβαλλε στον – τότε – ποδοσφαιριστή της Σέφιλντ Γιουνάιτεντ ποινή φυλάκισης πέντε ετών. Καθ’ όλη τη διάρκεια της παραμονής του στη φυλακή ισχυριζόταν πως ήταν αθώος (ότι το περιστατικό έγινε με τη συγκατάθεση της κοπέλας) και μπορεί τον Νοέμβριο του 2014 να αποφυλακίστηκε, αφού είχε εκτίσει το μισό της ποινής, ωστόσο η «ρετσινιά» παρέμενε γύρω από το όνομά του. Οι φίλοι της Σέφιλντ Γιουνάιτεντ άσκησαν... βέτο στην πιθανότητα επιστροφής του Ουαλού επιθετικού στην ομάδα. Σε ναυάγιο, για τον ίδιο λόγο, οδηγήθηκαν και οι συζητήσεις με την Χάρτλπουλ, την Χιμπέρνιανς, την Όλνταμ και την Γκρίσμπι. Πριν από λίγες μέρες κατάφερε να υπογράψει το πρώτο του συμβόλαιο, αφότου βγήκε από τη φυλακή, με την Τσέστερφιλντ.

Άνταμ Τζόνσον
Είναι η πιο πρόσφατη περίπτωση ποδοσφαιριστή, που κατέληξε στη φυλακή. Ο Άγγλος άσος ξεκίνησε τον Δεκέμβριο του 2014 να έχει επαφές μέσω Social Media με ένα 15χρονο κορίτσι, με το οποίο στη συνέχεια συναντήθηκαν και από κοντά, στο αυτοκίνητό του. Τον Μάρτιο του 2015, ο Άνταμ Τζόνσον συνελήφθη από την αστυνομία, με την κατηγορία της αποπλάνησης ανηλίκου και παραπέμφθηκε σε δίκη. Μετά από καιρό παραδέχθηκε πως είχε φιλήσει την κοπέλα, γνωρίζοντας την ηλικία της, ωστόσο αρνήθηκε πως είχε σεξουαλική επαφή μαζί της. Τον περασμένο Μάρτιο, το δικαστήριο του Μπράντφορντ ανακοίνωσε ποινή φυλάκισης έξι ετών, αλλά και χρηματικό πρόστιμο, με τον ίδιο να ασκεί έφεση κατά της απόφασης. Αυτή τη στιγμή, ο Τζόνσον βρίσκεται στις φυλακές κοντά στο Ντόνκαστερ (αρχικά ήταν στο Λιντς), όπου κάνει τον κουρέα! Εκτός από την ελευθερία του, ο Άγγλος έχασε και δύο ακόμη πράγματα. Την ομάδα του, την Σάντερλαντ, που έκανε διακοπή συμβολαίου, αλλά και τη σύντροφό του, που τον χώρισε.

 

Τελευταία Νέα