Ο Νόιερ, η επιθετική Πορτογαλία και η Ουαλία που θυμίζει Ουρουγουάη!

Θάνος Σαρρής
Ο Νόιερ, η επιθετική Πορτογαλία και η Ουαλία που θυμίζει Ουρουγουάη!

bet365

Μία μέρα πριν τη σέντρα στους πρώτους ημιτελικούς, το FourFourTwo του gazzetta.gr ξεχωρίζει 10 ενδιαφέρουσες στατιστικές ιστορίες από το Euro 2016.

Ψηλά αριστερά και στο κέντρο

Μέχρι στιγμής η μεγαλύτερη ευστοχία στα πέναλτι έχει παρατηρηθεί στην πάνω αριστερά γωνία, όπου 6/7 εκτελέσεις, δηλαδή το 86%, έχουν καταλήξει γκολ. Ακριβώς το ίδιο ισχύει για τα πέναλτι που έχουν καταλήξει ψηλά και στο κέντρο. Οι 6/7 έχουν βρει δίχτυα. Οι περισσότεροι πάντως εκτελεστές επιλέγουν τις χαμηλές γωνίες, αν και το ποσοστό ευστοχίας είναι μικρότερο. Τόσο στην αριστερή, όσο και στη δεξιά έχουν γίνει 15 χτυπήματα και έχουν καταλήξει γκολ τα 10.

Ψηλά η Ουαλία

Στης επιθέσεις που έχουν καταλήξει σε γκολ, όπως αναμενόταν, η Γαλλία (11.8 μέσο όρο) και η Ισπανία (11.3 μέσο όρο) έχουν την πρωτιά. Ακολουθεί το Βέλγιο με 9.6 και στη συνέχεια έρχεται η Ουαλία με 7.2, γεγονός που δείχνει ότι η ομάδα του Κόουλμαν δεν βασίζεται απλά σε βαθιές μπαλιές ψάχνοντας τον Μπέιλ, αλλά έχει δουλεμένο επιθετικό πλάνο. Αυτό αποδεικνύει και η τρίτη θέση της στην κατηγορία των μεγαλύτερων σε διάρκεια επιθέσεων που καταλήγουν σε γκολ. Έχει μέσο όρο τα 19.2 δευτερόλεπτα, έχοντας ξανά μπροστά της τη Γαλλία, το Βέλγιο και την Ισπανία. Στο κομμάτι που οι Βρετανοί βρίσκονται χαμηλά, είναι αυτό της κατοχής. Η Ουαλία είναι μόλις στην 16η θέση, με μέσο όρο 25.30 ή 48%, χαμηλότερα από ομάδες όπως η Ρουμανία, η Ρωσία και η Αυστρία. Γερμανία, Ισπανία και Πορτογαλία βρίσκονται στις πρώτες θέσεις κατοχής σε λεπτά, με 38.26 μ.ο, 36.17 και 34.19 αντίστοιχα.

Νόιερ, Κουρτουά ή Μπουφόν;

Βάσει των αριθμών, ο Μανουέλ Νόιερ είναι ο πιο επιτυχημένος τερματοφύλακας του Euro. Στη βαθμολογία της στατιστικής υπηρεσίας Instat έχει 300, με τον Κουρτουά να είναι δεύτερος με 295 και τον Μπουφόν τρίτος με 287. Ο Γερμανός γκολκίπερ έχει 89% ποσοστό επιτυχημένων επεμβάσεων στα σουτ, 100% στις διεκδικήσεις του και 93% στις πάσες. Έχει αγωνιστεί 499 λεπτά και έχει δεχθεί μόλις ένα γκολ. Ο Κουρτουά έχει 77% στις επεμβάσεις, 83% στις διεκδικήσεις και 92% στις πάσες, ενώ σε 464 λεπτά παιχνιδιού έχει δεχθεί 5 γκολ. Ο Μπουφόν έχει αγωνιστεί 407 λεπτά και έχει δει την εστία του να παραβιάζεται μία φορά. Έχει 89% επιτυχία στις επεμβάσεις του στα σουτ, 89% στις διεκδικήσεις και 92% στις πάσες. Ο κίπερ με τις περισσότερες απόλυτες επεμβάσεις είναι ο Κουρτουά με 11, ενώ ο Βέλγος έχει πει και τα περισσότερα «όχι» σε σουτ, έχοντας αποκρούσει 17.

Ο πιο πολυπολιτισμός ημιτελικός!

Θεωρητικά, αφού ενδέχεται να γίνουν εκπλήξεις στις 11άδες, στο ματς της Ουαλίας με την Πορτογαλία είναι πιθανόν να αγωνιστούν μόλις 4 παίκτες γεννημένοι στις δύο χώρες. Η Ουαλία έχει 9 ποδοσφαιριστές γεννημένους στην Αγγλία και η Πορτογαλία επίσης εννιά που γεννήθηκαν εκτός των συνόρων της. Τρεις στη Γαλλία, έναν στη Γερμανία, δύο στη Γουινέα-Μπισσάου, έναν στην Αγγόλα, έναν στο Πράσινο Ακρωτήρι και έναν στη Βραζιλία.

Γερμανία και Ισλανδία

Η Γερμανία είναι η μοναδική ομάδα σε Euro που δεν δέχεται γκολ εκτός πέναλτι στα πέντε πρώτα της παιχνίδια. Η μοναδική φορά που ο Νόιερ είδε την εστία του να παραβιάζεται ήταν από την εκτέλεση από την άσπρη βούλα του Μπονούτσι. Η Ισλανδία, από την άλλη, είναι η μοναδική στην ιστορία της διοργάνωσης που τα πέντε πρώτα της ματς έχουν δει γκολ τόσο από την ίδια, όσο και από τον αντίπαλο.

Ποιος είπε ότι οι Πορτογάλοι δεν επιτίθενται;

Μολονότι έχει καταφέρει να φτάσει στα ημιτελικά μόνο με ισοπαλίες, οι αριθμοί δείχνουν ότι η Πορτογαλία έχει επιθετική προσέγγιση. Ήταν σαφές, άλλωστε, στα ματς των ομίλων. Είναι η ομάδα με τον μεγαλύτερο μέσο όρο επιθέσεων ανά ματς, έχοντας 126. Από αυτές, οι 17, ή το 14%, καταλήγουν σε σουτ, όμως οι παίκτες του Σάντος πετυχαίνουν μόνο 1.2 γκολ ανά ματς. Η πλειοψηφία των επιθέσεων γίνεται από τα δεξιά, όπου οι Ίβηρες πραγματοποιούν 47 επιθέσεις ανά παιχνίδι. Επιπλέον, η Πορτογαλία είναι πρώτη και στον αριθμό των σουτ ανά ματς. Κάνει κατά μέσο όρο 17.6 σουτ, εκ των οποίων τα 5.2 είναι στο στόχο και τα 8.6 γίνονται από θέσεις στην περιοχή. Υπάρχουν ομάδες με σαφώς μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα, ωστόσο στον συνολικό αριθμό τόσο των επιθέσεων, όσο και των σουτ, η ομάδα του Σάντος είναι πρώτη, όπως και στον αριθμό των σεντρών. Όσον αφορά τις πάσες μέσα στην περιοχή, με 19/45 ανά ματς υπολείπεται μόνο της Γερμανίας. Τέλος, είναι η ομάδα με τις περισσότερες επανακτήσεις κατοχής στο μισό του αντιπάλου.

Ουαλία όπως Ουρουγουάη

Η Ουαλία, η οποία καλύπτει έκταση 8.000 τετραγωνικών μιλίων, είναι η μικρότερη χώρα που φτάνει στα ημιτελικά Euro ή Μουντιάλ! Με 3.2 εκατομμύρια κατοίκους γίνεται η μικρότερη χώρα που φτάνει σε ημιτελικά μεγάλης διοργάνωσης μετά την Ουρουγουάη του 1970, η οποία είχε 2.8 εκατομμύρια. Με βάση τα τωρινά δεδομένα, οι «δράκοι» είναι η χώρα με το λιγότερο πληθυσμό που φτάνει στους «4».

Οι masters των πασών

Ήταν λίγο πολύ αναμενόμενο, όμως οι αριθμοί έχουν ιδιαίτερη σημασία και ως προς το επίτευγμα των Ιταλών που κατάφεραν να πετάξουν εκτός τους Ισπανούς. Η Λα Ρόχα είναι η δεύτερη σε συνολικό αριθμό πασών ανά ματς (707) πίσω μόνο από τη Γερμανία (748), όμως έχει το υψηλότερο ποσοστό ακρίβειας με 89%. Επίσης έχει τον χαμηλότερο μέσο όρο όσον αφορά την απόσταση των πασών με 16.4 μέτρα, έκανε δηλαδή περισσότερο κοντινές πάσες και απέφευγε τις μακρινές, καθώς και την μεγαλύτερη ακρίβεια στις κοντινές. Είναι πρώτη στην κατηγορία των επιτυχημένων πασών ανά λεπτό με 17.4, καθώς και στην κατηγορία των πασών κλειδιών, με 28 ανά αγώνα.

Η παράδοση και το deja vu της Γαλλίας

Οι «τρικολόρ» είναι αήττητοι σε 17 παιχνίδια τελικής φάσης μεγάλης διοργάνωσης που γίνονται στη χώρα τους από το 1984. Δηλαδή στο Euro του 1984, στο Μουντιάλ του 1998 και στο τρέχον Euro. Το συγκεκριμένο σερί βέβαια εξαφανίζεται στα... εκτός έδρας, όπου έχουν 15 ήττες σε 50 συνολικά αγώνες. Επίσης, ο τρόπος που διαμορφώθηκε το 5-2 με την Ισλανδία θύμισε... Μουντιάλ. Και πάλι γκολ ο Ζιρού για το 1-0, ξανά προβάδισμα 4-0 πριν το τελικό 5-2. Μόνο που το 2014 αντίπαλος ήταν η Ελβετία και συνέχεια έφερε αποκλεισμό από την Γερμανία στα νοκ-άουτ.

Αποτελεσματική στα στημένα, ευάλωτη στο open play

Η Ισλανδία είναι η πιο αποτελεσματική ομάδα του Euro σε γκολ που προέρχονται από στημένα. Αυτό σε μια πρώτη ανάγνωση προκαλεί εντύπωση, καθώς με εξαίρεση το πέναλτι απέναντι στην Ουγγαρία δεν υπάρχει άλλο γκολ από απευθείας εκτέλεση. Όμως, έχουν καταφέρει να σημειώσουν τρία γκολ σε επιθέσεις που ξεκίνησαν από τρία πλάγια άουτ! Καμία άλλη ομάδα δεν βρήκε δίχτυα όχι τρεις, αλλά ούτε μία φορά με αυτόν τον τρόπο. Ωστόσο, οι «βίκινγκς» έχουν τον μεγαλύτερο αριθμό παθητικού σε κανονική ροή παιχνιδιού, αφού δέχθηκαν 6 τέρματα, το 50% των οποίων από επιθέσεις που χτίστηκαν από τα δεξιά. Σε αυτό βέβαια έπαιξε ρόλο και το μεγάλο σκορ στον προημιτελικό με την Γαλλία.

 

Τελευταία Νέα