Γιόνας Έκτορ: Στη σκιά των αστέρων

Γιόνας Έκτορ: Στη σκιά των αστέρων

Γιόνας Έκτορ: Στη σκιά των αστέρων

bet365

Ο Λευτέρης Ντανοβασίλης γράφει για τον απρόσμενο ήρωα της Γερμανίας στα προημιτελικά, τον Γιόνας Έκτορ.

«Είναι δύσκολο να το περιγράψω». Αυτό ήταν το πρώτο πράγμα που ήρθε στο μυαλό του Γιόνας Έκτορ, όταν ρωτήθηκε στις κατακόμβες του σταδίου για το πώς νιώθει μετά το δικό του πέναλτι, που έστειλε την Γερμανία στα ημιτελικά. Όλα τα φλας και τα μικρόφωνα ήταν πάνω του για πρώτη φορά. Δίπλα του πέρασαν μαζί Γκέτσε, Σίρλε και Μίλερ, όμως κανένας από τους δημοσιογράφους δεν γύρισε να τους μιλήσει.

Όλοι ήθελαν να ρωτήσουν κάτι τον 26χρονο μπακ της Κολωνίας. «Πότε εκτέλεσες το τελευταίο σου πέναλτι», ρωτήθηκε. «Χρόνια πριν!». Το πρέσινγκ συνεχίστηκε. «Αν έτρεμαν τα πόδια μου; Λίγο. Ευτυχώς σκόραρα, καθώς ο Μπουφόν σχεδόν το απέκρουσε». Αυτό το «σχεδόν» έκανε όλη τη διαφορά.

Κάποιες φορές η γραμμή ανάμεσα στην κόλαση και στον παράδεισο είναι πολύ λεπτή. Στη συγκεκριμένη περίπτωση ήταν εκατοστά. Η τελευταία πράξη του δράματος ανήκε στον Γιόνας Έκτορ. Μάλλον δεν είναι τυχαίο ότι το ονοματεπώνυμό του αποτελείται από μία ιστορική και μία ιστορική φιγούρα (ή δύο μυθικές αν προτιμάτε): τον Ιωνά και τον Έκτορα.

«Μετά τα πρώτα πέντε πέναλτι μιλούσε μεταξύ μας, για να δούμε ποιος θα είναι ο επόμενος», αποκάλυψε ο Έκτορ. «Κάποια στιγμή, θα έπρεπε να το εκτελέσω», θα πει με ψυχραιμία. Η κούρσα μετά το δικό του γκολ ήταν απερίγραπτη. Ο 26χρονος μπακ έγραψε ένα μικρό κεφάλαιο στην ιστορία του γερμανικού ποδοσφαίρου χωρίς κανένας να το περιμένει.

Το 2010, όταν πολλοί από τους συμπαίκτες του ξεκινήσουν την πορεία προς την κορυφή αργότερα, εκείνος έπαιζε στην ερασιτεχνική Αουερσμάχερ. Το ντεμπούτο του ήρθε στην 5η κατηγορία, παίζοντας μάλιστα ως 10άρι, ενώ είναι ο μοναδικός από το ρόστερ, που δεν πέρασε ποτέ από κάποια από τις ακαδημίες της ομοσπονδίας. Η πρώτη του σεζόν με την πρώτη ομάδα του χωριού του, μάλιστα, έφερε την άνοδο στην 4η κατηγορία και το πανηγύρισε από ένα μπαλκόνι, βλέποντας κάτω μία παρέλαση... τρακτέρ!

Η άνοδός του από τότε είναι εντυπωσιακή. Σύντομα, κλήθηκε από την Μπάγερν, όμως Μεχμέτ Σολ τον συμβούλευσε να κάνει ένα-ένα τα βήματα, κάτι που και ο ίδιος ήθελε. Έτσι, έμεινε στην Αουερσμάχερ και λίγους μήνες αργότερα, η Κολωνία του χτύπησε την πόρτα. Αποφάσισε, μάλιστα, να μην ολοκληρώσει την μεταγραφή τον χειμώνα, αλλά να περιμένει μέχρι το καλοκαίρι. «Ήμουν χαρούμενος εκεί και ήθελα να συνεχίσω να παίζω με τους φίλους μου», θα αποκαλύψει αργότερα. «Τότε, δεν ονειρευόμουν καν ότι μία μέρα θα παίξω στην Bundesliga».

Η θέση του στη μεσαία γραμμή σιγά-σιγά άλλαξε. Πέρασε στον άξονα, αλλά πιο πίσω, μετακινήθηκε στα άκρα και στο τέλος βρήκε τον ρόλο που του ταιριάζει περισσότερο στα αριστερά της άμυνας. Από την πορεία του δεν προκαλεί με μεγάλο ερωτηματικό ότι στην πατρίδα του ο Τύπος τον έχει ήδη βαφτίσει «Γερμανό Βάρντι».

Ο Έκτορ σπούδασε διοίκηση επιχειρήσεων, ενώ συχνά-πυκνά τον πετυχαίνεις με ένα βιβλίο στα χέρια. Όταν φοράει τα γυαλιά του μοιάζει με ένα από τα πασίγνωστα στρουμφάκια. Έτσι, όλοι τον αποκαλούν Schlaubi (σπιρτούλης το αντίστοιχο δικό μας). «Είναι καλό να μην έχεις όλη την ώρα το μυαλό σου στο ποδόσφαιρο. Προσπαθώ να συνεχίσω να ζω, όπως έκανα στο Αουερσμάχερ. Να αποταμιεύω τα χρήματά μου και να μην τα ξοδεύω άσκοπα», είχε πει σε συνέντευξή του στο 11Freunde. Στις εξέδρες του Μπορντό βρέθηκαν τόσο ο πατέρας του όσο και οι παιδικοί του φίλοι και πρώην συμπαίκτες. Οι τελευταίοι, άλλωστε, κάθε δεύτερη Κυριακή κάνουν το ταξίδι των 300 χιλιομέτρων μέχρι την Κολωνία να τον δουν.

Στα αποδυτήρια, όλοι έσπευσαν να του δώσουν συγχαρητήρια. Η πρώτη selfie δεν άργησε να έρθει. «MADE IN KÖLN!», ήταν το μήνυμα του Λούκας Ποντόλσκι, που δεν χάνει την ευκαιρία να ευλογεί τα γένια της ιδιαίτερης πατρίδας του. Το τηλέφωνό του δεν σταμάτησε να χτυπάει. «Είναι υπέροχο, καθώς καταλαβαίνω ότι είναι δείγμα εκτίμησης», θα πει ο Έκτορ. Στο 2015 είχε τα περισσότερα λεπτά συμμετοχής με την Γερμανία με 754. Κάτω από κάθε όνομα στην αποστολή στο επίσημο site της ομοσπονδίας υπάρχει μία γραμμή: διακρίσεις με την Εθνική. Κάτω από το δικό του όνομα υπάρχει ένα κενό...

Ο 26χρονος μπακ βρέθηκε στη σκιά των μεγάλων συμπαικτών, οι περισσότεροι των οποίων έχουν χορτάσει τίτλους. Εκείνος, δεν έχει καν παρουσία στο Champions League. Και βρέθηκε από το πουθενά στο προσκήνιο. Ο Μπίρχοφ και ο Λεβ μίλησαν με τα καλύτερα λόγια, ενώ ο Κρίστοφερ Κλέμενς, αναλυτής της εθνικής ομάδας, πάντα έλεγε για την εκπληκτική του αντίληψη. Όλοι τους θα πρέπει και να αισθάνονται περήφανοι για το ρίσκο με την επιλογή τους και ο Έκτορ για την δική του πορεία προς την καταξίωση. «Θεώρησα ότι έπρεπε να κάνω μικρά-μικρά βήματα», όπως είχε πει μετά την απόρριψη στην Μπάγερν. Χθες (02/07) έκανε το μεγαλύτερο μέχρι τώρα στη ζωή του.

 

Τελευταία Νέα