Ο ιταλικός «εφιάλτης» επιστρέφει

Ο ιταλικός «εφιάλτης» επιστρέφει

bet365

Γερμανία και Ιταλία διεκδικούν απόψε ένα εισιτήριο στα ημιτελικά του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος και ο Δημοσθένης Γεωργακόπουλος γράφει για την παράδοση που είναι συντριπτικά υπέρ της «σκουάντρα ατζούρα».

Είναι ίσως το απόλυτο ευρωπαϊκό ποδοσφαιρικό ντέρμπι. Δύο εθνικές ομάδες, που μετρούν συνολικά οκτώ κατακτήσεις Παγκοσμίων Κυπέλλων (από τέσσερις η καθεμία) και 14 παρουσίες σε τελικούς Μουντιάλ. Στις κατακτήσεις ευρωπαϊκών κυπέλλων, η Γερμανία υπερτερεί (τρεις έναντι μίας), ωστόσο στα μεταξύ τους παιχνίδια, η Ιταλία είναι αυτή που έχει το πάνω χέρι. Σε 33 αναμετρήσεις ο απολογισμός είναι 15 νίκες της Ιταλίας, 10 ισοπαλίες και μόλις 8 νίκες της Γερμανίας. Μάλιστα, καμία από τις νίκες των «πάντσερ» δεν έχει σημειωθεί σε κάποια μεγάλη διοργάνωση, αλλά όλες είναι σε φιλικές αναμετρήσεις. Αντίθετα, η «σκουάντρα ατζούρα» έχει... πληγώσει ουκ ολίγες φορές την αντίπαλό της, είτε σε Euro, είτε σε Μουντιάλ. Λίγο πριν την αποψινή τους αναμέτρηση για τα προημιτελικά του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος, το FourFourTwo του gazzetta.gr θυμίζει τις μεγάλες νίκες, που έχει πάρει η Ιταλία απέναντι στην Γερμανία.

Ιταλία – Δυτική Γερμανία 4-3 παρ. (Παγκόσμιο Κύπελλο 1970)
Είναι το αποκαλούμενο «παιχνίδι του αιώνα». Στις 17 Ιουνίου του 1970, στο Αζτέκα του Μεξικού, ο ημιτελικός του Μουντιάλ ξεκίνησε με γκολ των Ιταλών μόλις στο 8’ με τον Μπονινσένια. Ο Φραντς Μπεκενμπάουερ αγωνίστηκε σε μεγάλο διάστημα του αγώνα με τραυματισμό στον ώμο, με την Δυτική Γερμανία να ισοφαρίζει στις καθυστερήσεις του αγώνα, με τον Καρλ-Χάιντζ Σνέλινγκερ, ο οποίος εκείνη την εποχή αγωνιζόταν στην ιταλική Μίλαν. Οι Γερμανοί εκμεταλλεύθηκαν το αρχικό σοκ των αντιπάλων τους και στο τέταρτο λεπτό της παράτασης πήραν προβάδισμα με τον Γκερντ Μίλερ. Τέσσερα λεπτά αργότερα, ο Μπούργκνιχ σκόραρε για τους Ιταλούς και στο 104’ ο Τζίτζι Ρίβα έκανε το 3-2 για τη «σκουάντρα ατζούρα». Η Δυτική Γερμανία – εννοείται – δεν τα παράτησε και έφτασε εκ νέου στην ισοφάριση με το δεύτερο τέρμα του Μίλερ, όμως αμέσως μετά τη σέντρα, ο Τζιάνι Ριβέρα διαμόρφωσε το τελικό 4-3 υπέρ της Ιταλίας, που πήρε την πρόκριση στον τελικό, στο μοναδικό νοκ-άουτ παιχνίδι στην ιστορία της διοργάνωσης, που δύο ομάδες σημείωσαν συνολικά πέντε γκολ σε παράταση.

Ιταλία – Δυτική Γερμανία 3-1 (Παγκόσμιο Κύπελλο 1982)
Στο Σαντιάγο Μπερναμπέου, στις 11 Ιουλίου του 1982, Ιταλία και Δυτική Γερμανία διεκδικούσαν στον τελικό το τρόπαιο του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Σε ένα πρώτο ημίχρονο, που το μόνο αξιοσημείωτο ήταν το χαμένο πέναλτι του Αντόνιο Καμπρίνι, η «σκουάντρα ατζούρα» μπήκε... φουριόζα στην επανάληψη. Ο Πάολο Ρόσι άνοιξε το σκορ στο 57’, με τον Μάρκο Ταρντέλι λίγα λεπτά αργότερα να διπλασιάζει τα τέρματα της ομάδας του, με ένα γκολ που έμεινε στην ιστορία για τον πανηγυρισμό του σκόρερ, ο οποίος με δάκρυα στα μάτια έτρεξε στον πάγκο της ομάδας του φωνάζοντας «γκολ, γκολ». Μετά το... δάκρυ του Ταρντέλι (έτσι έμεινε στην ιστορία) η Ιταλία σημείωσε και τρίτο τέρμα με τον Αλτομπέλι στο 81’, με την Δυτική Γερμανία απλά να πετυχαίνει το γκολ της τιμής με τον Μπράιτνερ. Το τελικό 3-1 έδωσε στους Ιταλούς το τρίτο Παγκόσμιο Κύπελλο στην ιστορία τους και το πρώτο μετά από 44 χρόνια.

Γερμανία – Ιταλία 0-2 παρ. (Παγκόσμιο Κύπελλο 2006)
Ήταν η διοργανώτρια του Μουντιάλ και το απόλυτο φαβορί για πρόκριση στον τελικό. Στο Βεστφάλεν του Ντόρτμουντ, όπου μέχρι τότε η Γερμανία ήταν αήττητη σε 14 σερί αγώνες, η Ιταλία χάλασε το πάρτι που είχαν στήσει 65 χιλιάδες Γερμανοί στις εξέδρες. Μετά το 0-0 στα πρώτα 90 λεπτά, ο ημιτελικός οδηγήθηκε στην παράταση και λίγα δευτερόλεπτα πριν εκπνεύσει το έξτρα 30λεπτο και οι δύο ομάδες λύσουν τις διαφορές τους στα πέναλτι, ο Φάμπιο Γκρόσο «πάγωσε» στο 119’ τους Γερμανούς. Σοκαρισμένοι από το γκολ, οι γηπεδούχοι... παραδόθηκαν, με τον Αλεσάντρο Ντελ Πιέρο να πετυχαίνει και δεύτερο τέρμα για τη «σκουάντρα ατζούρα» στις καθυστερήσεις. Τελικό αποτέλεσμα 0-2, με την Ιταλία να προκρίνεται και στη συνέχεια να κατακτά το τρόπαιο απέναντι στην Γαλλία.

Γερμανία – Ιταλία 1-2 (Euro 2012)
Ένας ακόμη ημιτελικός, αυτή τη φορά ευρωπαϊκού πρωταθλήματος, που η Γερμανία ήταν το φαβορί στα «χαρτιά», αφού μέχρι το μεταξύ τους παιχνίδι μετρούσε 15 συνεχόμενες νίκες σε επίσημους αγώνες (με τελευταία αυτή επί της Ελλάδας στα προημιτελικά με 4-2). Αυτή τη φορά, απόλυτος πρωταγωνιστής για την Ιταλία ήταν ο Μάριο Μπαλοτέλι. Με δύο γκολ στο πρώτο ημίχρονο (20’, 36’) ο σούπερ-Μάριο «σκότωσε» τη γερμανική άμυνα. Στη συνέχεια, όλες οι προσπάθειες των Γερμανών έπεφταν πάνω στον Τζίτζι Μπουφόν και το μόνο που κατάφεραν ήταν να διαμορφώσουν το τελικό 1-2, με το πέναλτι του Μεσούτ Οζίλ στις καθυστερήσεις της αναμέτρησης. Όπως και πριν έξι χρόνια, στον ημιτελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου, ΜVP της αναμέτρησης ήταν ο ίδιος ποδοσφαιριστής. Ο «μαέστρος», Αντρέα Πίρλο.

Υ.Γ. Σε μεγάλες διοργανώσεις, μόνο τέσσερις ισοπαλίες έχει αποσπάσει η Γερμανία απέναντι στην Ιταλία, ωστόσο μόνο οι δύο έχουν στοιχίσει στη «σκουάντρα ατζούρα». Ήταν οι λευκές ισοπαλίες στη φάση των ομίλων του Παγκοσμίου Κυπέλλου 1962 και του Euro 1996. Αυτά τα δύο 0-0 είχαν στερήσει από τους Ιταλούς την πρόκριση στην επόμενη φάση.

 

Τελευταία Νέα