Πως ο Κόντε θα δώσει ιταλικό στιλ στην Τσέλσι

Πως ο Κόντε θα δώσει ιταλικό στιλ στην Τσέλσι

Gazzetta team
Πως ο Κόντε θα δώσει ιταλικό στιλ στην Τσέλσι

bet365

Ο τεχνικός της Εθνικής Ιταλίας έχει εντυπωσιάσει αυτό το καλοκαίρι στο Euro, μπορεί όμως να έχει την ίδια προσέγγιση στην Τσέλσι. Γράφει ο John Robertson.

Η πρόσληψη κάθε νέου προπονητή έχει δόση αβεβαιότητας. Ασχετα με το βιογραφικό του, δεν μπορεί κανείς να γγυηθεί επιτυχία σε ένα κλαμπ και είναι πολλά τα παραδείγματα προπονητών-ονομάτων που απέτυχαν σε μια δουλειά σε ένα πρωτάθλημα στο οποίο δεν είχαν δουλέψει ποτέ ξανά στο παρελθόν. Στην περίπτωση του Αντόνιο Κόντε, η Τσέλσι έριξε μια καλύτερη ματιά σε αυτά που μπορεί να προσφέρει ο Ιταλός τεχνικός. Ο πρώην διεθνής με τους Azzurri βρίσκεται με την χώρα του στο Euro 2016 και κατέκτησε την πρώτη θέση του Group E. Πως μπορεί ο Κόντε να κάνει τις μεθόδους του να δουλέψουν στην Τσέλσι την ερχόμενη σεζόν...;

Antonio Conte

1. Σέντερ μπακ
Δεν είναι μυστικό. Μεγάλο κομμάτι της επιτυχίας της Ιταλίας αυτό το καλοκαίρι ανήκει στην άμυνά της, η οποία έχει επιτρέψει μόνο ένα γκολ και αυτό όταν ήταν αδιάφορη. Ο Κόντε έχει επιλέξει άμυνα με τρία στόπερ με wing-back που πηγαίνουν πάνω-κάτω για 90 λεπτά. Οι κεντρικοί αμυντικοί, Λεονάρντο Μπονούτσι, Τζόρτζιο Κιελίνι και Αντρέα Μπαρτσάλι είχαν παίξει μαζί στη δική του Γιουβέντους σε 3-5-2. Θα είναι ενδιαφέρον να δούμε αν ο allenatore επιλέξει το ίδιο σύστημα στην Τσέλσι. Η επιτυχία της Ιταλίας οφείλεται επίσης στην ικανότητα των στόπερ να περάσουν κατευθείαν την μπάλα στους επιθετικούς. Το πρώτο γκολ της Squadra Azzurra στο Euro ήρθε με αυτό τον τρόπο, με βαθιά μπαλιά του Μπονούτσι προς τον Τζακερίνι.

Η Τσέλσι δεν φαίνεται όμως να έχει το υλικό για να υιοθετήσει αυτό το στιλ. Ο Κόντε μπορεί να φέρει κάποιους αμυντικούς στην ομάδα αλλά και να αξιοποιήσει την ικανότητα του Τζον Τέρι να βγάζει την μπάλα με πάσες από την άμυνα. Ενδιαφέρον θα είναι επίσης να φανεί το αν οι οπαδοί των Μπλε είναι διατεθειμένοι να περιμένουν αυτό το νέο, ίσως αμυντικό, στιλ καθιερωθεί από τον Κόντε.

2. Νέοι ρόλοι σε Αζάρ και Γουίλιαν
Δεν είναι όμως μόνο τα στόπερ που μπορεί να έχουν... πονοκεφάλους από τη μέρα που ο Κόντε θα αναλάβει την Τσέλσι. Αν ο Ιταλός καταλήξει τελικά στο 3-5-2 δεν θα υπάρχουν ξεκάθαροι ρόλοι για τους Εντέν Αζάρ και Γουίλιαν. Το να ζητήσεις από τον Βέλγο να παίξει άμυνα και να προσπαθήσει να 'μαζέψεις' το επιθετικό παιχνίδι του Γουίλιαν, είναι πράγματα τα οποία δύσκολα θα γίνουν. Ακόμα και αν οι δύο αποφασίσουν να το κάνουν, θα χρειαστεί να περάσουν μερικοί μήνες για να συνηθίσουν τους ρόλους που ποτέ δεν έχουν παίξει στην καριέρα τους. Το ηθικό της ομάδας μπορεί να επηρεαστεί από κάτι τέτοιο και κατά συνέπεια τα αποτελέσματα. Αν και μια τέτοια κατάσταση μπορεί να έχει αρνητικό αντίκτυπο, όμως ο Κόντε είναι ένας προπονητής που βάζει το σύστημα πάνω από τα πρόσωπα.

Willian, Eden Hazard

3. Target men
Μαζί με τους τρεις σέντερ μπακ, ο Κόντε έχει επιλέξει δύο επιθετικούς στο Euro 2016. Οι Azzurri δεν έχουν τους εκπληκτικούς επιθετικούς, όμως οι Γκρατσιάνο Πελέ και Εντερ, είναι hard-working παίκτες. Αυτή η δουλειά που βγάζουν στο γήπεδο είναι πλεονέκτημα υπό μία έννοια, ειδικά όταν η ομάδα τους βρίσκεται ψηλά. Παίζοντας με δύο επιθετικούς και χωρίς 10άρι είναι δύσκολο για τους αντιπάλους να βρουν ποιος μαρκάρει ποιον και συχνά να χάνουν τις θέσεις τους. Τα συστήματα με τους δύο επιθετικούς έχουν έρθει στη μόδα τα τελευταία χρόνια και ο Κόντε είναι πιθανό να ψάξει έναν παίκτη για να βάλει δίπλα στον Ντιέγο Κόστα.

Diego Costa, Chelsea

4. Κίνητρο και... επικοινωνία
Η συγκεκριμένη Ιταλία θεωρείται μία από τις χειρότερες των τελευταίων ετών, όμως η εμφάνιση στην πρώτη αγωνιστική των ομίλων κόντρα στο Βέλγιο έδειξε τη δουλειά του Κόντε στο να κρατά δυνατούς τους παίκτες του κόντρα στην κριτική. Η κατανόηση του 46χρονου στο κομμάτι της ψυχολογικής κατάστασης των παικτών είναι ένα πολύ δυνατό του σημείο και ένα που θα βοηθήσει την Τσέλσι ύστερα από την τραγική σεζόν 2015-16, ειδικά στην άμυνα. Η ικανότητα του Κόντε να επικοινωνεί με τους παίκτες του φάνηκε στο τελευταίο ματς των Azzurri στο όμιλο, όταν παρότι έκανε 8 αλλαγές, δέχθηκε γκολ στο τέλος από μια δυνατή ομάδα με κίνητρο όπως ήταν η Ιρλανδία. Το σύστημα της Ιταλίας μπορεί να μην 'βολεύει' την Τσέλσι εκτός και αν είναι πολύ δραστήρια στη μεταγραφική, όμως η δουλειά του Κόντε είναι να δώσει κίνητρο στην ομάδα του Δυτικού Λονδίνου...

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

Τελευταία Νέα