Πως ο Τσάκα δικαίωσε την εμπιστοσύνη του Βενγκέρ

Πως ο Τσάκα δικαίωσε την εμπιστοσύνη του Βενγκέρ

Το νέο απόκτημα της Αρσεναλ, Γκρανίτ Τσάκα, εντυπωσιάζει στο Euro και είναι ήδη μια εξαιρετική περίπτωση για την Αρσεναλ. Γράφει ο Michael Cox.

Οι μεγάλες διοργανώσεις των Εθνικών ομάδων αποτελούν συχνά βιτρίνα για να προκαλέσουν το ενδιαφέρον των μεγάλων ομάδων, όμως η Αρσεναλ ανακοίνωσε τον Τσάκα στα τέλη Μαΐου. Το κλαμπ του Λονδίνου πλήρωσε ένα μεγάλο ποσό, το οποίο υπολογίζεται ανάμεσα στα 30 με 35 εκατ. λίρες, όμως το deal μπορεί να χαρακτηριστεί εξαιρετικό δεδομένων των εμφανίσεών του στα γήπεδα της Γαλλίας με τη φανέλα της Ελβετίας. Μέχρι στιγμής έχει δείξει γιατί ο Αρσέν Βενγκέρ αποφάσισε να ξοδέψει αυτά τα χρήματα.

Arsene Wenger

Ο Τσάκα είναι βασικά αμυντικό χαφ και στα τέσσερα χρόνια του στην Γκλάντμπαχ έγινε γνωστός κυρίως για τα δυνατά τάκλιν του. Την σεζόν που μόλις τελείωσε αποβλήθηκε τρεις φορές στην Bundesliga, όμως όπως θα μπορούσε κανείς να περιμένει από έναν παίκτη του Βενγκέρ, είναι καλός και όταν η ομάδα του έχει την μπάλα. Πέρυσι, με την Μπορούσια, έκανε συχνά μακρινές διαγώνιες μπαλιές ανοίγοντας το παιχνίδι στα πλάγια. Για την Ελβετία έχει δείξει περισσότερο ικανότητα στις πάσες που τρυπούν την αντίπαλη άμυνα και βγάζουν την ομάδα στην επίθεση.

Granit Xhaka

Αυτό είναι κάτι σημαντικό για τους αμυντικούς μέσους στο σύγχρονο ποδόσφαιρο, ειδικά σε ένα τουρνουά όπως είναι το Euro 2016, όπου οι περισσότερες ομάδες κάθονται πολύ πίσω και αναγκάζουν τις ομάδες να κάνουν βαθιές μπαλιές προς τα πλάγια. Οι διαγώνιες πάσες δεν μπορούν από μόνες τους να δημιουργήσουν προβλήματα στους αμυντικούς, όμως ο Τσάκα έχει δείξει ότι είναι ικανός να περάσει μπάλες σε επικίνδυνα σημεία στους επιθετικούς δημιουργώντας ευκαιρίες από deep-lying θέση.

Οι αμυντικές ικανότητες του Τσάκα, είναι κάτι που μπορεί εύκολα να δει κάποιος. Παρά τη φήμη του σκληρού παίκτη που βλέπει κάρτες, είναι πειθαρχημένος στο Euro και συχνά κερδίζει μπάλες μόλις μέσα στο δικό του μισό. Στη νίκη της Ελβετίας με 1-0 σε βάρος της Αλβανίας, ο Γκρανίτ Τσάκα αντιμετώπισε τον αδερφό του Ταουλάντ, ο οποίος είναι πιο ψηλός, όμως ήταν εκπληκτικός στον αέρα, ένας τομέας που συχνά υποτιμάται για τους αμυντικούς μέσους. Καθαρίζει τα πάντα μπροστά από τους κεντρικούς αμυντικούς και παίρνει κεφαλιές στα μακρινά ελεύθερα που προσπαθούν να βρουν τον επιθετικό.

Granit Xhaka

Οι επιδόσεις του στις πάσες στον αγώνα με την Αλβανία ήταν εντυπωσιακές. Κράτησε την περιοχή του υπο έλεγχο και συχνά περνούσε απεθείας την μπάλα μπροστά χωρίς να χρειαστεί να ψάξει μεταβιβάσεις στα πλάγια. Στο τελευταίο τρίτο του γηπέδου έδειξε σαφώς την προσπάθεια να δημιουργήσει ευκαιρίες για τους συμπαίκτες του. Εκανε δύο εξαιρετικές βαθιές μπαλιές προς τα αριστερά και παρότι το ποσοστό του έπεσε ότι βρέθηκε πιο μπροστά, αυτό συβένη επειδή επιχείρησε να τρυπήσει την αντίπαλη άμυνα με πάσες που είχαν μεγάλο ρίσκο. Ο Βενγκέρ λάτρεψε αυτή του την ποιότητα.

Granit Xhaka

Στα επόμενα δύο παιχνίδια ο Τσάκα βρέθηκε σε διαφορετικές καταστάσεις. Στο 1-1 με την Ρουμανία, η Ελβετία βρέθηκε αντίπαλη με μια αμυντικογενή ομάδα αν και είχε ψηλά την τελευταία της γραμμή. Ο τρόπος που πάσαρε ήταν ο ίδιος, προσπαθώντας να κάνει φιλόδοξες μπαλιές στα δεξιά, κάτι που δημιούργησε δύο καλές ευκαιρίες, όμως και που έδινε συνεχώς κατοχή στον αντίπαλο. Στο τελευταίο ματς του ομίλου, κόντρα στην Γαλλία, η Ελβετία ήταν το outsider που έπαιζε για να πάρει έναν βαθμό. Οπότε οι πάσες του Τσάκα ήταν διαφορετικές. Λιγότερες μπάλες πήγαιναν προς το τελευταίο τρίτο του γηπέδου και περισσότερες στα πλάγια μπακ.

Granit Xhaka

Αυτό υπογραμμίζει το γεγονός ότι ο Τσάκα δεν είναι απλά καλός στο physical και το τεχνικό κομμάτι, αλλά είναι εξαιρετικός όταν χρειάζεται να λειτουργήσει το μυαλό του και θα είναι χρήσιμος τακτικά στην άμυνα την ερχόμενη σεζόν. Σε μια διοργάνωση στην οποία οι αμυντικοί μέσοι απλά αμύνονται, ο Τσάκα δείχνει όλες τις υπόλοιπες ικανότητές του...