Ισπανία, με τη δύναμη της άμυνας

Ισπανία, με τη δύναμη της άμυνας

Ισπανία, με τη δύναμη της άμυνας

bet365

Ο Γιώργος Κοντογεώργης γράφει για την Ισπανία που σαρώνει με τις αμυντικές επιδόσεις έχοντας ξεχάσει πως είναι να δέχεσαι γκολ και να χάνεις στο Euro.

Με δύο σερί κατακτήσεις στη διοργάνωση, σε κάνει να αναρρωτιέσαι γιατί η Εθνική Ισπανίας να μην μπορέσει να το κάνει και τρίτη και μοναδικό ψεγάδι του ρόστερ είναι η επιθετική γραμμή. Σε μια ομάδα που μόλις πριν μερικά χρόνια είχε τους Νταβίδ Βίγια και Φερνάντο Τόρες, τώρα ο καλύτερος φορ είναι ο Αλβαρο Μοράτα, με τη διαφορά να είναι πραγματικά χαώδης. Χρησιμοποιώντας για ακόμα μια φορά μια τακτική της Μπαρτσελόνα, η La Roja λυτρώθηκε από το πρώτο γκολ σε τελικά μεγάλης διοργάνωσης του Ζεράρ Πικέ, ο οποίος, όπως στους Μπλαουγκράνα, μετατράπηκε στα τελευταία λεπτά σε επιθετικό. Το κλειδί της επιτυχίας της ομάδας του Βιθέντε Ντελ Μπόσκε όμως, παραμένει η άμυνα.

Παίζοντας την Τσεχία στο μισό γήπεδο για όλο το ματς, η Ισπανία θύμισε ότι η αμυντική ακεραιότητα είναι αυτό που τα τελευταία χρόνια της επέτρεψε να περάσει στην ιστορία ως μια από τις κορυφαίες Εθνικές όλων των εποχών. Μετά την αποχώρηση του Κάρλες Πουγιόλ, Ράμος-Πικέ είναι πολλά περισσότερα απ’ όσα θα μπορούσε να ονειρευτεί ένας προπονητής και μαζί με τη δεξαμενή των ποιοτικών μέσων, η Ισπανία γράφει ιστορία χάρη στις εντυπωσιακές επιδόσεις της στην άμυνα.

Η La Roja έχει να δεχθεί γκολ ακριβώς μια... διοργάνωση. Δηλαδή από την πρεμιέρα της στο Euro 2012, όταν ο Αντόνιο Ντι Νατάλε είχε νικήσει τον Ικερ Κασίγιας σε εκείνο το 1-1. Από τότε, πέρασαν 6 παιχνίδια στα οποία οι Ισπανοί δεν άφησαν την εστία τους να παραβιαστεί. Στα επόμενα ματς στα γήπεδα της Πολωνίας και της Ουκρανίας ακολούθησαν οι νίκες με 4-0 σε βάρος της Ιρλανδίας και 1-0 κόντρα στην Κροατία, πριν συνεχιστεί η άμυνα μπετόν στα νοκ-άουτ.

Στα προημιτελικά οι Ιβηρες νίκησαν 2-0 την Γαλλία και στους «4» η πρόκριση κόντρα στην Πορτογαλία ήρθε στα πέναλτι προσθέτοντας ακόμα 120 λεπτά απαραβίαστης εστίας. Στον τελικό με την Ιταλία ο Κασίγιας βγήκε και πάλι 'καθαρός' και μαζί με τα 90 λεπτά με την Τσεχία στο πρώτο της ματς στο 2016, η Ισπανία έφτασε τα 599 σερί λεπτά χωρίς να δεχθεί γκολ και έγινε η πρώτη που κράτησε clean sheet σε 6 διαδοχικούς αγώνες στη διοργάνωση. Εκτός από το σερί με το «μηδέν», εντυπωσιακό είναι το ότι έχει να χάσει από την 3η αγωνιστική της φάσης των ομίλων του 2004 όταν είχε ηττηθεί από την Πορτογαλία (1-0) στον όμιλο της Εθνικής μας.

Σίγουρα στο μυαλό των περισσότερων μένει το ωραίο ποδόσφαιρο της La Roja, όμως κάθε μεγάλη ομάδα χρειάζεται να είναι αποτελεσματική στην άμυνα για να πάρει τίτλους. Το διαφορετικό με την Ισπανία είναι ότι δεν χρειάζεται να κλειστεί για να κρατήσει την εστία της ανέπαφη, αφού τις περισσότερες φορές πνίγει τον αντίπαλο στο δικό του μισό και δεν τον αφήνει να πάρει ανάσα. Αν και ο Μοράτα κάνει τη δουλειά μπροστά, η Ισπανία μπορεί να κατακτήσει για τρίτη σερί φορά τον τίτλο...

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Γιώργος Κοντογεώργης
Γιώργος Κοντογεώργης