Αργεντινή, η ανερχόμενη δύναμη των πάγκων

Αργεντινή, η ανερχόμενη δύναμη των πάγκων

bet365

Η φιλόδοξη λάτιν κυριαρχία της σχολής των Γκαούτσος προπονητών, που εφορμούν από το Κόπα Αμέρικα και ετοιμάζονται να κατακτήσουν τον κόσμο.

Είναι το μεγάλο φαβορί για να πανηγυρίσει στο φινάλε της επετειακής έκδοσης του «Centenario». Βέβαια η Αργεντινή θα πρέπει πρώτα να ξεπεράσει τα δικά της φαντάσματα και να ξεκολλήσει ιστορικά, μιας και δεν έχει αγγίξει τη μεγάλη κούπα του Αμερικανικού Νότου από το μακρινό 1993. Ωστόσο, αγγίξει ή όχι τελικά η Αλμπισελέστε το ασημικό, υπάρχει ένα ξεχωριστό υπέρ της δεδομένο σε αυτό το Κόπα Αμέρικα που δεν αλλάζει. Η χώρα θα έχει ούτως ή άλλως πρωταγωνιστικό ρόλο και αυτό επειδή από τις 16 χώρες που συμμετέχουν στο μεγάλο τουρνουά που διεξάγεται στης Η.Π.Α., οι έξι έχουν εκλέκτορα που είναι από τα εδάφη των Γκαούτσος.

Εννοείται ότι και οι ίδιοι με το δικό τους... αίμα προχωρούν. Αλλωστε, με εξαίρεση τον Φελίπε Πασκούτσι που το 1934 έκατσε στον πάγκο της για τρία ματς ως υπηρεσιακός, ουδέποτε στην ιστορία της η Αμπισελέστε (από το 1924) είχε ξένο ομοσπονδιακό. Οπως και πέρσι, ο Χεράρδο Μαρτίνο είναι αυτός που θα επιχειρήσει να ξορκίσει την κατάρα και να επαναφέρει την πατρίδα τους στην κορυφή των Λατίνων. Το δύσκολο όμως είναι ότι θα έχει απέναντι του έξι συμπατριώτες του, που θα παλέψουν για να ακυρώσουν αυτή την προσπάθεια.

Σοβαρότεροι αντίπαλοι από τη χώρα είναι αναμφίβολα ο Χοσέ Πέκερμαν (Κολομβία) και ο Χουάν Αντόνιο Πίτσι (Χιλή), με τον δεύτερο να θέλει να διατηρήσει τα πρωτεία των Χιλιανών, τα οποία τους χάρισε πέρσι ο επίσης Αργεντινός, Χόρχε Σαμπάολι. Ραμόν Ντίας (Παραγουάη), Ρικάρδο Γκαρέκα (Περού) και Γκουστάβο Κιντέρος (Εκουαδόρ) είναι οι άλλοι τρεις Αργεντινοί τεχνικοί που όμως δεν τρέφουν ελπίδες για να πάρουν το Κύπελλο.

Η έκπληξη βέβαια σε αυτό το Κόπα Αμέρικα είναι ότι στο τουρνουά βρίσκονται δύο Γερμανοί. Οι Γίργκεν Κλίνσμαν (Η.Π.Α.), Βίνφριντ Σέφερ (Τζαμάικα) εκπροσωπούν γενικότερα την Ευρώπη, όπως και ο άγνωστος Γάλλος, Πατρίς Νεβό που βρίσκεται εκεί με την Αϊτη. Επίσης υπάρχουν δύο Κολομβιανοί προπονητές (Χουάν Κάρλος Οσόριo με Μεξικό και Ερνάν Νταρίο Γκόμες με Παναμά). Βραζιλία (Κάρλος Ντούνγκα), Βολιβία (Χούλιο Σέσαρ Μπαλδιβιέσο), Ουρουγουάη (Οσκαρ Ταμπάρες), Βενεζουέλα (Ράφαελ Ντουνταμέλ) και Κόστα Ρίκα (Οσκαρ Ραμίρες) έχουν από έναν δικό τους τεχνικό.

Ολα τα παραπάνω, σε συνδυασμό με την εξαγωγή πλέον προπονητών ανά τον κόσμο, επιβεβαιώνουν το ότι οι Αργεντινοί έχουν μπει από χρόνια στη διαδικασία να δημιουργήσουν σύγχρονη σχολή καθοδηγητών. Μεγάλος πρωταγωνιστής είναι αναμφίβολα ο Ντιέγο Σιμεόνε (Ατλέτικο Μαδρίτης), ενώ ακολουθούν οι Μαουρίσιο Ποκετίνο (Τότεναμ), Εδουάρδο Μπερίσο (Θέλτα), Μαρσέλο Μπιέλσα (πρόσφατα άνεργος). Ειδικά στο Μεξικό βρίσκονται έξι τεχνικοί από τη χώρα και πρωταγωνιστούν στο εκεί πρωτάθλημα, με σημαντικότερο τον Ματίας Αλμέιδα (Τσίβας Γκουαδαλαχάρα).

Οι Αργεντινοί δίνουν τρομερή σημασία στο κομμάτι της καθοδήγησης. Εχουν δημιουργήσει 40 σχετικά σχολεία σε όλη την επικράτεια τους, όπου απαιτείται φοίτηση 25 μηνών, μέχρι να πάρει κάποιος το πτυχίο. Τι σημαίνει αυτό; Οτι κάθε χρόνο αποφοιτούν κάτι περισσότερο από 1.000 νέοι, φιλόδοξοι προπονητές, έτοιμοι να κατακτήσουν την πατρίδα τους και μετέπειτα τον κόσμο. Οι Γκαούτσος αποτελούν τη νέα μεγάλη δύναμη των πάγκων και σύντομα αυτό θ' αρχίσει να φαίνεται και σε πιο διευρυμένο επίπεδο. Ηδη η Αμερική τους ανήκει...

Follow me: @jorgekaraman

 

Τελευταία Νέα