Μεγάλωσε σε χαλίκια, ωρίμασε σε παλάτια!

Gazzetta team
Μεγάλωσε σε χαλίκια, ωρίμασε σε παλάτια!

bet365

Τα γήπεδα των... Νορβηγών και η καθοδήγηση ενός Σουηδού έβαλαν την Ισλανδία στο δρόμο της επιτυχίας! Ενα μεγάλο πλάνο, αρκετά χρήματα και θέληση τα μυστικά των Ισλανδών!

Η αντίστροφη μέτρηση για την κορυφαία διοργάνωση της σεζόν άρχισε και η Ισλανδία... μετακομίζει στη Γαλλία! Οι Ισλανδοί έχουν ραντεβού με την ιστορία τους και ο κόσμος θα είναι στο πλευρό τους! Μπορεί ο πληθυσμός της χώρας να μην ξεπερνά τις 330.000, αλλά στη Γαλλία θα βρεθούν περισσότερο από 40.000 φίλοι της ομάδας για να συμπαρασταθούν στην ομάδα του Λάγκερμπακ! Κάτι παραπάνω δηλαδή από το 10% της χώρας! Δεν είναι Βραζιλία, απλά στην Ισλανδία αγαπούν πολύ το ποδόσφαιρο και την τελευταία 15ετία το ποσοστό αγγίζει επίπεδα... χόκεϊ. Ακόμα κι ένα ερασιτεχνικό ματς μπορεί να προσελκύσει εκατοντάδες οπαδούς, δείγμα της «τρέλας» τους για τη μπάλα!

Για δεκαετίες, το ποδόσφαιρο στην Ισλανδία ήταν άθλημα για... λίγους μήνες, αφού το κρύο της Αρκτικής και το... σπάνιο φως διάλυαν κάθε προσπάθεια σωτηρίας του χλοοτάπητα! Οι προπονητές μάταια προσπαθούσαν να πείσουν τους γονείς να αφήσουν τα παιδιά τους να προπονούνται σε άθλια γήπεδα, όπου οι τραυματισμοί ήταν συχνοί! Ιχνος ποδοσφαιρικής υποδομής στην Ισλανδία που ήταν μια σκάλα πάνω από Φερόε και Σαν Μαρίνο!

Ωστόσο, βρήκαν τον δρόμο για την επιτυχία, όπως και τον τρόπο να σώσουν μόνοι τους την οικονομία! Στα μέσα της δεκαετίας του 90' οι Νορβηγοί με ένα εξαιρετικό πλάνο άρχισαν την κατασκευή κλειστών ποδοσφαιρικών γηπέδων στα βόρεια της χώρας τους. Η Ομοσπονδία της Ισλανδίας αποδέχθηκε την πρόσκληση των Νορβηγών και μια ομάδα ειδικών έμεινε αρκετό καιρό εκεί, όπου κατάφερε να βάλει τις βάσεις της... εκτόξευσης! Η ιδέα έπεσε και το «Σπίτι του ποδοσφαίρου» ενθουσίασε τους κατοίκους! Ενα κλειστό θερμαινόμενο γήπεδο που θα άντεχε στις πολικές θερμοκρασίες. Η FIFA και η UEFA στάθηκαν στο πλευρό των Ισλανδών, ενώ και η συγκυρία ήταν απίστευτη, αφού συνέπεσε με την οικονομική άνθηση της χώρας!

Τα χρήματα πήγαν όλα σε υποδομές και το πρώτο γήπεδο ποδοσφαίρου κατασκευάστηκε στο Κέφλαβικ το 2000! Τι ακολούθησε; Για μια δεκαετία τα κλειστά ποδοσφαιρικά γήπεδα ξεπετάγονταν σα μανιτάρια, τα σχολεία έδωσαν βάρος στο ποδόσφαιρο και αρκετοί προπονητές με την καθοδήγηση της Ομοσπονδίας ανάλαβαν δράση! Τα παιδιά προπονούνται έξι ημέρες την εβδομάδα για έντεκα μήνες και μαζί με τις νέες εγκαταστάσεις αυξήθηκαν και οι προπονητές! Το... τρελό; Υπάρχει ένας κόουτς με δίπλα UEFA για κάθε 500 κατοίκους, όταν στην Αγγλία είναι ένας για κάθε... 5000 κατοίκους!

Το σχέδιο της Ομοσπονδίας είχε μπει στη σωστή βάση και τον Οκτώβριο του 2011 μπήκε η τελευταία πινελιά! Οι Ισλανδοί έφεραν στο Ρέκιαβικ τον Λαρς Λάγκερμπακ, έναν Σουηδό προπονητή με εξαιρετικό βιογραφικό, ο οποίος δεν κοίταξε το νέο σταθμό στην καριέρα του ως τα τελευταία ένσημα πριν τη συνταξιοδότηση! Με τον Χέλγκριμσον στο πλευρό του δημιούργησαν ένα πλάνο δεκαετίας και είχαν την ευθύνη για τη στελέχωση όλων των Εθνικών ομάδων. «Ηρωας είναι ο Νέλσον Μαντέλα, ο Μάρτιν Λούθερ Κινγκ, όχι εγώ» τόνισε ο Λάγκερμπακ, μετά την πρόκριση της ομάδας του στο Euro, αλλά για τους Ισλανδούς παραμένει ο ήρωάς τους! Τους το χρώσταγε πάντως η ιστορία, αφού στις 19 Νοεμβρίου του 2013 βρέθηκαν 90 λεπτά από την πρόκρισή τους στα τελικά του Μουντιάλ.

H Ισλανδία θα βρει απέναντι της στον όμιλο Πορτογαλία, Αυστρία και Ουγγαρία και μπορεί για την Ευρώπη να είναι το αουτσάιντερ, αλλά για τους φίλους της είναι το μεγάλο φαβορί για την πρόκριση. Αλλωστε, η ομάδα του Euro είναι αυτή που έσκισε τα γόνατά της στα λασπωμένα γήπεδα και ωρίμασε ποδοσφαιρικά στα κλειστά και σύγχρονα γήπεδα!

 

Τελευταία Νέα